Magnesium, Mg
Magnesium on tärkeä aineenvaihdunnassa ja lihaksissa. Magnesiumia tarvitaan kaikessa aineenvaihdunnassa ja energiantuotossa. Magnesiumia voivat korvata aineenvaihdunnassa mangaani, sinkki, kadmium ja rauta. Joskus myös kupari, koboltti ja kalium. Useissa tapauksissa magnesium tarvitsee toimiakseen B1- ja B6-vitamiineja ja niasiinia. Urheilijalla magnesiumin puutos aiheuttaa mahavaivoja, pistoksia ja niveltulehduksia. Liian suuri magnesiummäärä kalsiumin määrään nähden aiheuttaa jäsenten kangistumista. Magnesium rentouttaa lihaksen, kalsium saa lihaksen entiselleen. Kalsiumia ja magnesiumia tarvitaan suunnilleen yhtä paljon. Suuri kalsiumin ja magnesiumin määrä vaatii enemmän kaliumia.
Nikotiiniamidi eli niasiini Niasiinia tarvitaan solun energiatuotossa yli 50 vaiheessa. Niasiini toimii yhdessä magneesiumin ja mangaanin kanssa. Urheilijoiden on syytä kiinnittää huomiota niasiinin saantiin. Puutosoireita ovat mm. - hidastunut kasvu - hilseily - suutulehdukset - vapina - päänsärky ? masennus.
B1-vitamiini eli tiamiini B1- vitamiini on tärkeä hiilihydraattien, rasvojen aineenvaihdunnassa ja alkoholin purkamisessa. Yleensä tiamiini vaatii mukaansa magnesiumia ja mangaania. Näiden puute haittaa mm. laihtumista. Jos hiilihydraattien ( sokerien ja tärkkelyksen) määrä lisääntyy (kakkukesteillä) silloin tiamiinin tarve lisääntyy. Juhlien jälkeen tarvitaan usein tiamiinilisää. Paras tiamiinin imeytyminen tapahtuu, jos saanti on 2,5 - 5 mg vuorokaudessa. Tiamiinia varastoituu elimistöön 70 - 80 mg ja loput erittyy virtsaan. Tiamiinin saanti aamuaterialla on tärkeintä. Aikuisilla puutetta esiintyy käytettäessä runsaasti kahvia ja raffinoituja elintarvikkeita (valkoista vehnää, valkoista sokeria). Tiamiinin puutteesta voi johtua seuraavia oireita: - aktiivisuuden alenemista - kutinaa - hyttysten pistot kutisevat - väsymystä, heikkoutta, hermostuneisuutta, ärtymystä, keskittymiskyvyn puutetta - ruokahaluttomuutta ja kasvun pysähtymistä - hermostohäiriöitä - mahan ja suoliston toimintahäiriöitä, ummetusta - vähentynyttä virtsaneritystä, pahoinvointia - raajojen turvotusta - jalat tuntuvat raskailta ja lihakst helliä - alkoholismia - maitoallergiaa yhdessä muiden b-vitamiinien kanssa - vapinaa - muistin heikkenemistä, masennusta - verenpainetta - hengästymistä - verenkiertohäiriöitä - Pahimmillaan beri-beritauti, hengityshäiriöitä, alentunutta verenpainetta, sydämen liikakasvua. Urheilijalla tiamiinin puutos voi aiheuttaa kutiamista ja pohjelihasten kipeytymistä.
B6-vitamiini eli pyridoksiini Pyridoksiinia tarvitaan myös hiilihydraattien, rasvojen ja maitohapon aineenvaihdunnassa. Sillä on suuri vaikutus sairauksien torjunnassa ja hermoston toiminnassa. Runsas valkuaisaineiden käyttö lisää pyridoksiinin tarvetta. Raskaassa fyysisessä työssä ja urheilussa pyridoksiinia kuluu tavallista runsaammin. Tarve voi nousta tällöin 200 mg/päivä, kun se normaalisti on 1,5 - 2 mg/päivä. Puutteeseen liittyy seuraavia oireita: - kalpeusanemia ja ruokahaluttomuus - häiriöitä veren puna- ja valkosoluissa - huonovointisuutta, päänsärkyä, korvien soimista, pisteitten näkemistä, uneliaisuutta, ärtyisyyttä - suonenvetoa - hermosärkyä - nivelreumaa sorminivelissä - raskaudenaikaista pahoinvointia - ihotulehdusta ja kaljupäisyyttä - sydänverisuonten laajennusta ?
- eräiden aminohappojen aineenvaihduntahäiriöitä - sydämen rytmihäiriöitä.
B12-vitamiini (cycobemiini, kobalamiini, erytrotiini)
Tärkeä ubikinonin tuotossa, tautien vastustuskyvyssä ja veren punasolujen tuotossa. Oireita: - kovareunaisia reikiä suussa - anemiaa - pintaverisuonien katkeilua - puutumista ja pistelyä käsissä - tautien vastustuskyvyn puutetta Urheilijoilla tarve on tavallista suurempi.