Hengityksen pidätys ja sen harjoitus

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Fatso
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
22.4.2002
Viestejä
2 063
Matala sukellus on aina kiinnostanut meikeläistä enemmän kuin uiminen ja nyt sain jostain vapaasukellus jutusta kimmokkeen yrittää kehittää hengityksen pidättämis aikaani voidakseni sitten sukellella pidempia matkoja.

Pistetääs samantien kyssäri, miten pitkään pystyt NYT pidätämään hengitystäsi ja mikä on enkka jos olet moista joskus harjoittanut?

Itse kokeilin ihan äsken ja eipä ole hurraamista mutta nopeasti tuntu keho älyävän että tarttis tehdä jotain. 4 kerran ajat, 0:40, 0:50 1:03, 1:32

Enkka aikaa ei ole tiedossa, varmaan jotain tuota luokkaa, tosin kerran ammattikoulussa tuli kokeiltua "puhtaalla hapella" ja olipa homma sen jälkeen kevyttä :) jonnekkin vajaaseen 3 minuuttiin tais sillon mennä..

Onko tuon harjoittelussa mitään kikkoja vai onko kyse vaan pikkuhiljaa tapahtuvasta kehityksestä? Miten pitkälle voisi muutamassa viikossa päivittäin harjoittelemalla päästä?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Sukellusta on tullut harrastettua ja enkka taitaa olla vähän vajaa 2 minuuttia. Nykyään 1,5 minuuttia.

Puhdasta happea tekisi mieli kokeilla :hyper:


Hmmm hengenpidätyksen harjoittelusta en tiedä mitään mutta luulisin, että se kehittyy luonnostaan ja oppii rentoutumaan sukellettaessa. Ihmisellähän on sukellusrefleksi ja voihan olla, että sekin hieman tehostuu sukeltelulla.
 
Ei kuitenkaan kannata aiva puhdasta happea käyttää. Sehän on tappavaa.. kai?

Edit: Tai ainakin hengenvaarallista.
 
Kun hyperventiloi (nopeita lyhyitä hengityksiä, rupeaa sormissa kihelmöimään silleen jännästi ja vähän pyörryttään) ennen suoritusta niin ei tunnu yhtä tuskalliselta pidätellä hengitystä.. Lähtee kyllä taju helpommin kun ei tajua että pitäs hengittää.. Tuli tuota pituussukeltelua harrasteltua. Ei mitään huipputuloksia saavuttanut (50m meni pari kertaa), sitten minulle kerrottiin vakuuttavasti että ei ole kauhean järkevää pituussukellella yksin, eikä ainakaan käyttää tuota hyperventilointia. :david:

Jotenkin loppu into siihen.. :rolleyes:

Mutta siis kuivalla maalla, jos haluaa hengitystä pidätellä niin tuolla tavalla luulisin pääsevän parempiin tuloksiin..
 
wexter sanoi:
Ei kuitenkaan kannata aiva puhdasta happea käyttää. Sehän on tappavaa.. kai?

Edit: Tai ainakin hengenvaarallista.

Juu, ehkä varoitus kokeilijoille on paikallaan :) tuossa omassa kokeilussa tosin oisko 25% ollu puhdasta happea keuhkoissa...(loput ilmaa.. ei asetyleeniä ;) ) ei sen enempää. Vähän samaan tapaan kuin joillain voimamiehillä yms. urheilijoilla jotka palauttelee lajin jälkeen..
 
Kyllä se kehittyy sukellellessa. Tai niin oon ainakin lukenu :D joistakin helmenkalastajista tai mitä vittu lienee olivatkaan..
 
Pisimmillään puolitoista minuuttia. Hyperventiloimalla ja ilman...mä luulen että toi hyperventilointi haittaa suoritusta, koska elimistö pyrkii samalla pääsemään liiasta hapesta eroon. MUTUA.
 
Kimple sanoi:
Mikäs se tollanen sukellusrefleksi on? En ole ennen kuullut moisesta.
Vauvoilla tullessaan maailmaan on sukellusrefleksi. Sukellus refleksiä käytetään hyväksi vauvauinnissa. Sukellusrefleksi poistuu vauvoilla 6-9 kuukauden ikäisenä, ja kun sukellusrefleksi on poistunut, on sukeltamisesta tullut opittu taito.
 
Joskus ylä-asteella kesken oppitunnin 2min 42sec. Olis mennyt pitempäänkin mutten uskaltanut kun ajattelin että joku refleksi on mennyt rikki ja kuolen huomaamattani siihen pulpetille :nolo:

En ole sen jälkeen kokeillut.
 
maximillian sanoi:
Pisimmillään puolitoista minuuttia. Hyperventiloimalla ja ilman...mä luulen että toi hyperventilointi haittaa suoritusta, koska elimistö pyrkii samalla pääsemään liiasta hapesta eroon. MUTUA.

No siinä menee muistaakseni hiilidioksiditasapaino tms. sekaisin, eikä sen takia aiheuta niin kovaa tuskaa kun alkaa olla tajuttomuus lähellä. Ei se kuitenkaan yhtään lisää sitä sitä aikaa mitä on mahdollista pysyä tajuissaan / olla hengittämättä.. En kyllä ole kuullut että se haittaisikaan suoritusta. Vähän kännissä varmaan pystyisi parempaan suoritukseen kun on vähän tunnottomampi ja kehokin taitaa olla rennompi joten luulis ettei happea kulu niin paljon hukkaan.. Mutua kyllä tämäkin. Tosin aika heikkoja on olleet mun pituussukeltelut kännissä, menee siihen haparointiin niin paljon energiaa..
 
twinlab sanoi:
Vauvoilla tullessaan maailmaan on sukellusrefleksi. Sukellus refleksiä käytetään hyväksi vauvauinnissa. Sukellusrefleksi poistuu vauvoilla 6-9 kuukauden ikäisenä, ja kun sukellusrefleksi on poistunut, on sukeltamisesta tullut opittu taito.

On myös henkilöitä joilla tuo sukellusrefleksi toimii myös aikuisena, vaimeampana kylläkin.
 
flamm sanoi:
Vähän kännissä varmaan pystyisi parempaan suoritukseen kun on vähän tunnottomampi ja kehokin taitaa olla rennompi joten luulis ettei happea kulu niin paljon hukkaan..

Etanolihumalassa elimistö on sen verran kovilla että huippusuorituksia tuskin tulis. Se viimeinen "huippusuoritus" vois tietty irrota..
 
Testasin kun tämmöinen threadi tuli. 1:43.

BTW: Vaikuttaako keuhkojen tilavuus tähän millään tavalla? Tuleeko vaikutus kehon koon suhteesta keuhkojen kokoon?
 
Joskus 8-vuotiaana jotain yli minuutin pidätin, mutta siihen aikaan oli pienet keuhkotki. Vaikuttaako se muuten tohon hengenpidättämiseen, että jos on paljon lihasmassaa? Sehän kuluttaa enemmän happea. Guinnesin kirjassa mainittiin kerran, että se joku stuntmani joka joutu Alien, leffas pidättää henkeään oikeen toden teolla (se sytytettiin tuleen, ja jos sillon hengittää niin keuhkoissa oleva happi syttyy palaa :arvi: ) paastosi kuukauden ennen tota kuvausta.

skarkka sanoi:
Joskus ylä-asteella kesken oppitunnin 2min 42sec. Olis mennyt pitempäänkin mutten uskaltanut kun ajattelin että joku refleksi on mennyt rikki ja kuolen huomaamattani siihen pulpetille :nolo:
Joo mäki aattelin yhteen aikaan, että toi olis helppo tapa tehä itsemurha: ei vaan hengittäis. Siinä kait tietyn ajan jälkeen taju lähtee, ja sitte hengitys alkaa taas normaalisti.
 
Deat sanoi:
Joo mäki aattelin yhteen aikaan, että toi olis helppo tapa tehä itsemurha: ei vaan hengittäis. Siinä kait tietyn ajan jälkeen taju lähtee, ja sitte hengitys alkaa taas normaalisti.

Niinhän siinä käy että hengitysrefleksi alkaa normaalisti toimia viimestään kun taju lähtee. Tietysti siitä refleksistä ei hirveästi hyötyä ole jos on veden alla.
:lol2:
 
Lueskelin mökillä jotakin suomalaista sukellusaiheista lehteä (olisiko ollut Sukeltaja). Lehdestä jäi mieleen sm-kisat vapaasukelluksesta ja tämä static apnea-osuus, jossa yritettiin pidättää henkeä veden alla mahdollisimman kauan. Miehissä voittajan aika oli kahdeksan minuutin luokkaa, en muista aivan tarkkaa aikaa, mutta saman miehen keuhkot mainittiin lehdessä Suomen tilavimpina - kuulostaa loogiselta. Rentous lienee avainasemassa maksimisuoritusta ajatellen.

Mieltäni jäi kylläkin askarruttamaan, aiheuttaako toistuva hapen puute aivovaurioita. Päädyin siihen, ettei kukaan välttämättä huomaisi eroa. :evil:

Lehdessä oli muuten myös syvyyssukellusta käsitelleessä artikkelissa ohjeet siitä, miten keuhkot täytetään tehokkaimmin, mutta ei siitä sen enempää ettei tule ruumiita. :russian submarine:

Googlasin vielä maailmanennätyksen: "IDA has announced today that Tom Sietas of Germany set a new Men's World Record in Static Apnea. He completed a 8 minute 47 seconds breath hold which beats the previous record of Martin Stepanek by 41 seconds." Noihin lukemiin vaadittaisiin jo melko pätevä hengenpelastaja. Tai hengenpelastajatar.
 
Puhdas happi on myrkyllistä paineen alaisena. Normaalipaineessa se ei ole vaarallista. Puhdasta happea käyttävillä sukelluslaitteilla ei voi mennä syvälle (6-8 metriä, muistaakseni). Normaalisukelluksessa käytetään tavallista ilmaa josta suurin osa on typpeä. Elimistä ei pysty käyttämään normaalihengityksessä hyväkseen edes kaikkea tavallisen ilman happea vaan siitäkin suuri osa poistuu uloshengityksessä.

Hengen pidättämisen salaisuus on matala leposyke, hyvä hapenottokyky, hyperventilointi ennen suoritusta ja sitten vain rauhallisesti. Loppua kohti myös paniikinhallinta ja kivunsieto. Monesti käy niin ettei mene minuuttikaan, sen huomaa kyllä jo heti alussa jos menee vituiksi, mutta pisimmillään lähes kolme. Sen pidempään en edes halua kokeilla kun silloinkin jo tulee musta verho silmille. Kannattaa pyytää kaveri ottamaan aikaa! Pituussukeltaminen on ihan eri asia kuin staattinen apnea. Liikkuminen kuluttaa happea paljon enemmän kuin paikallaan kelluminen. Pitkälle pääsee kun tekniikka on kohdallaan ja liikkeet taloudellisia. 50 metriä menee kyllä mutta ei joka yrityksellä. Altaan päästä potkiminen on tietysti kielletty!

Laitesukelluksessa muuten hengen pidättämisestä ei ole juurikaan hyötyä, päinvastoin, pintaan tullessa voi iskeä paha barotrauma jos ei muista hengittää ulos. Jos ilma loppuu eikä kaverin tankki ole riittävän lähellä, tarvitset ilmaa vain noin parinkymmenen sekunnin pintaanuintia varten, ja ulos on hengitettävä koko ajan.
 
Reilut 3 minuuttia olen pystynyt hengitystä pidättämään veden alla, tarkkaa aikaa en muista, mutta 3:00 ja 3:10 välillä se oli. En siis liikkunut, ainoastaan pysyttelin veden alla varmistaakseni sen mihin tiesin jo pinnalla kykeneväni. En ole aikoihin harjoitellut ja pystyin nyt tässä istuessani ainoastaan 1:51 ja 2:08 suorituksiin.
Oleellisinta tuossa on totuttelu. Tarve hengittää syntyy kun aivot tunnistavat veren kohonneen hiilidioksidipitoisuuden. Pikkuhiljaa toleranssia pystyy kasvattamaan, eikä kohonnut pitoisuus synnytä yhtä voimakasta tarvetta hengittää. Tämän huomaa jo siitä, että toisella yrityksellä pystyy aina pidättämään edellistä kauemmin.
Seuraavaksi tulevatkin sitten nuo koipireiden mainitsemat tekijät. Matalan leposykkeen ja hyvän hapenottokyvyn saavuttamisesta kannattaa keskustella enemmän aerobinen-osastolla. Oikea hengitystekniikka on oman kokemukseni mukaan seuraava: hyperventiloinnin lopuksi viimeisen sisäänhengityksen aikana keuhkot vedetään ensin aivan täyteen, mutta ennen pidättämisen aloittamista lasketaan hieman ilmaa ulos liiallisen jännityksen välttämiseksi. Rauhallisuus on oleellista, pidättämistä ei kannata miettiä tai jännittää. Pidättämisen aikana ei tulisi miettiä oikeastaan mitään, vaan tyhjentää mielensä välttyäkseen ajattelemasta aikaa, kipua tai edes pakkislaisten jojoba-öljyttyjä pakaroita.
Lisäisin oleelliseksi elementiksi vielä rentoutumisen. Rentona keho tuottaa vähemmän hiilidioksidia, toisaalta uskon myös pidättämisen itsensä olevan helpompaa rentona. Useat vapaasukeltajat meditoivat.
Turvallisuudesta sen verran että varsinkin aluksi kannattaa harjoitella maaten, tällöin ei satuta itseään jos menettää tajuntansa. Itselleni ei ole koskaan näin käynyt, mutta mahdollista se toki on. Jos harjoittelette pinnan alla, älkää koskaan tehkö sitä yksin. Kannattaa pitää vaikkapa toinen käsi pinnalla ja puristaa varmistajan kättä tietyin väliajoin.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom