- Liittynyt
- 1.6.2003
- Viestejä
- 685
Originally posted by sama
heh heh...olikos tää vitsi tai provo ? Sähän oot ihan pihalla perusasioista. Vai, että hai endi harrastaja
No ei kaikki ole lukeneet sähkötekniikkaa tai -fysiikkaa. Tai sähköakustiikkaa. Eipä noi kyllä itselläkään enää hyvin ole hallussa, mutta pari juttua muistan:
1) elektronit (virta) kulkee kovin hitaasti johtimessa, mutta tällä ei ole mitään väliä.
2) signaali kulkee kovaa, käytännössä karkeasti nopeus on c ilmassa. Pinnoitetuilla piuhoilla (= käytännössä kaikki piuhat) vähemmän. Tälläkään ei ole mitään väliä. 3*10^8 m/s on sen verta paljon ettei tarvitse liikaa odotella, vaikka siitä vähän ottaisikin pois.
3) styrkkari yrittää pitää taajuusvasteen tasaisena (olettaen että eq on tasainen) jolloin on vaikea ellei peräti mahdoton (?) tehdä sellaista styrkkaria josta kaikki taajuudet 20Hz-20kHz menisi läpi täsmälleen yhtä nopeasti läpi. Jos viivästetään koko signaalia, sitten voisi onnistua tasainen vahvistus eikä ryhmäviivettä. Käytännössä pieni ryhmäviive ei haittaa, ei sitä kuule että vaihe vähän kääntyy taajuuden funktiona. Tai ainakaan minä en kuule.
4) Normaalien johtojen kapasitanssi on niin pieni, ettei sillä ole merkitystä kuuloalueella. Ei vaikuta taajuusvasteeseen. Tämä ei sitten päde sähköskitan mikkien kanssa, huom. Skitan piuhan kapasitanssilla on väliä, mutta se piiri onkin impedanssiltaan vähän toisenlainen kuin mitä löytyy vahvarin ulostulosta.
5) Johtojen resistanssilla voi olla jotain merkitystä taajuusvasteelle, jos kaiuttimien hyötysuhde on huono ja halutaan soittaa lujaa. Joku puhelinpiuha ei siis ihan ehkä aina riitä (yleensä riittää, olen käyttänyt eikä sitä kukaan koskaan kuullut), mutta mistään todella paksuista ei ole juuri enemmän iloa, ellei jouduta pelaamaan pienillä jännitteillä ja pieniohmisilla kaiuttimilla (s.o 2 ohmiset joita käytetään joskus autossa).
Turha hifistellä, perussetti riittää, loppu on psykologiaa.