Globaali talous - nyky-yhteiskunnan akilleen kantapää?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja mxm
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Ihmisrotu on kyllä pirun epätäydellinen systeemi. Mutta kai se on inhimillistä luulla, että juuri nyt, juuri tällä hetkellä kun minä olen olemassa, löydetään elämän syy, ja täydellinen ratkaisu kaikkeen. Varmaan se meitä tälläkin hetkellä ajaa eteenpäin. Itse ainakin tulisin hulluksi samalla hetkellä, kun tajuan että kaikki mitä teen työkseni ja miksi olen käynyt kouluja, on vain yhtä ja samaa suurta kusetusta, mihin ihmiset on koko sivistyksen olemassa olon ajan uskoneet.

Onkohan ihmisrodun mahdollista tajuta sitä, että loputon materian haaliminen, ja elämän perustaminen jatkuvalle kasvulle on ainakin näillä näkymin mahdotonta. Aikaisemmin kulttuurit ovat muovanneet ihmisen käytöstä resursseista kilpailun ja niukkuuden mukaan. Tulevaisuuteen on oikeastaan kaksi selkeää polkua. Eliitin massiivinen hyvinvointi massojen kustannuksella, tai kaikkien kohtuullinen hyvinvointi/pahoinvointi (voit siis hyvin jos tyydyt vähään, tai voit huonosti jos et tyydy vähään). Tällä hetkellä ihmiskunnan polarisaatio näkyy parhaiten kehittyneet maat - kehittyvät maat akselilla. Tulevaisuudessa polarisaatio hiipii varmaan globaalisti yli kansallisvaltioiden rajojen, ja tuloksena syntyy globaalin pääomaa omistavan eliitin ja globaalin prekariaatin vastakkainasettelu.

Suurin ongelma on mielestäni se, että ihmiset harvoin vapaaehtoisesti luopuvat saavutetuista eduista. Joten tältä pohjalta tämän hetkinen talouskriisi on kyllä parasta mitä ihmisille on sattunut pitkään aikaan. Täytyy vain toivoa, että esim. me Suomessa osattaisiin luovia tästä yli mahdollisimman joustavasti. Tällä siis tarkoitan sitä, että pidetään huolta inhimillisestä pääomasta, eli ihmisistä. Voisi vaikka valtiovalta investoida infraan ja vaikkeen muuhun, mikä pitää ihmiset työssä ja yhteiskunnan pyörimässä. Tällä hetkellä päättäjät kilvan kertoo kuinka hyvin suomi tulee pärjäämään, vaikka uutisia lukemalla saa kyllä ihan eri kuvan.
 
Joten tältä pohjalta tämän hetkinen talouskriisi on kyllä parasta mitä ihmisille on sattunut pitkään aikaan. Täytyy vain toivoa, että esim. me Suomessa osattaisiin luovia tästä yli mahdollisimman joustavasti. Tällä siis tarkoitan sitä...

Itse jotenkin nautin tästä kriisistä. Mukavaa kun kaikki menee päin persettä.
 
Itse jotenkin nautin tästä kriisistä. Mukavaa kun kaikki menee päin persettä.

Heh, meidän olisi pitänyt vähentää globaaleja kasvihuonekaasupäästöjä jo kauan sitten. Nyt kun ihmisten tuhlaus ja törsäys loppuu, pienentyy ihmiskunnan ekologinen jalanjälki hienosti. Ehkä tän jälkeen ihmiset keksii elämälleen jonkun toisen syyn kuin tuhlaus.

toivottavasti kukaan meistä ei oikeasti toivo, että lomauutukset ja irtisanomiset jatkuu. En ainakaan minä.
 
Tunnutte olevan varsin skeptisiä tuon teknologian kehittymisen suhteen. Ovatko ihmiset 20v sitten uskoneet että kaupankäynti siirtyy internettiin? Entä 50-luvulla että joka kämpässä on tv ja monissa vielä useampikin? Tai 200v sitten että talossa voi olla talvella lämmin ilman tulta? Epäilen, ja varmasti on uskottu että nyt ollaan kehityksen huipulla. Suhteellissuusteoria muutti kerralla aika paljon. Uskotteko että nyt ollaan kehityksen huipulla eikä enää päästä "ylös" kuin hitaasti levittäen nykyistä teknologiaa. Itse epäilen hyvin vahvasti tuota. Kapitalismi on siitä hieno järjestelmä että omaa hyötyään tavoittelevat ihmiset sattuvat tekemillään keksinnöillä tekemään itsensä rikkaiksi ja myös siinä sivussa viemään yhteiskuntaa eteenpäin.
Siitä olen samaa mieltä että nykyinen kriisi on loistava asia ja ennemmin kapitalismin pelastus kuin tuho. Obama voitti vaalit sen ansiosta(olisi toki saattanut voittaa ilmankin, ehkä)ja usan järjestelmä tulee todennäköisesti ottamaan tiukemman kannan talouden sääntelyyn. Kriisin kansainvälisyydestä johtuen kansainvälinen yhteistyö finanssimarkkinoiden sääntelyssä todennäköisesti ottaa suuren askeleen eteenpäin. Yritysten ja pankkien sekä muiden rahoituslaitosten toiminta tullaan luultavasti vaatimaan varsin läpinäkyväksi. Ihmiset, vaikka samoihin virheisiin usein sortuvatkin, tulevat tulevaisuudessa todennäköisesti muuttamaan omaa kulutuskäyttäytymistään vähemmän velkaa ottavaan suuntaan.
What doesn't kill you makes you stronger
 
En ymmärrä miten tuo teknologinen kehitys suoranaisesti ratkaisee kapitalismiin liittyviä ongelmia? Fossiilisista polttoaineista saatetaan toki jonkin verran päästä eroon vetypolttokennoilla yms, mutta ei tämä muuta millään tavalla sitä taloudellista järjestelmää jonka päälle lähes kaikki nyky-yhteiskunnat on rakennettu.

Wall Street (Morgan Stanleyt ym.) lobbasi 2000-luvun alussa voimakkaasti SEC:iä, jotta vakavaraisuussäännöksiä lievennettäisiin, ja näin tapahtuikin: jokaista kassasta löytyvää dollaria kohtaan oli otettu lainaa 30 dollaria.

Nyt vakavaraisuussäännöksiä sitten kiristetään, mutta erästä mäkihyppääjää siteeraten: "jos jokin on varmaa niin se on aivan varmaa, että" velkarahalla tullaan spekuloimaan jatkossakin. Vähemmän nyt ja lähitulevaisuudessa, mutta pidemmällä aikavälillä vivuttaminen onkin taas yhtäkkiä se "uusi iso juttu".

Ja kuluttajatko muka viisastuvat? Jälleen, ehkä lähitulevaisuudessa, mutta kyllä se taas unohtuu kun vähän mennään eteenpäin.

Aiheesta on kirjoitettu paljon esimerkiksi teoksissa Casino Capitalism ja Mad Money.
 
Nyt kun ihmisten tuhlaus ja törsäys loppuu, pienentyy ihmiskunnan ekologinen jalanjälki hienosti. Ehkä tän jälkeen ihmiset keksii elämälleen jonkun toisen syyn kuin tuhlaus.

toivottavasti kukaan meistä ei oikeasti toivo, että lomauutukset ja irtisanomiset jatkuu. En ainakaan minä.

Jos se materialistinen elämäntapa loppuu, niin ei niitä työntekijöitäkään enää tarvita yhtä paljon. Molempia ei voi saada. Se on joko suuri työllisyys tai vähän kuluttava elämäntapa. Ei tuottavuuden ja työelämän vaativuuden kasvun perimmäinen tarkoitus saa olla mikään muu kuin ihmisten materialististen tarpeiden tyydytys ja elämänlaadun kasvu. Mikä muu syy sille yksittäiselle ihmiselle on ponnistella vielä enemmän työssään, kuin oman materiaalisen hyvinvoinnin lisäys?
 
On itseasiassa mielenkiintoista, miten vaikkapa Kiinalaisten säästöaste on 51% BKT:sta Kiinan säästöaste, kun taas Yhdysvaltojen säästöaste on jotain alle 10% yhdysvaltojen säästöaste, vanha uutinen

Eli voisiko tästä vetää sellaisen johtopäätöksen, että velkaantuminen ei ole välttämättömyys nopealle talouskasvulle/materiaalisen hyvinvoinnin lisääntymiselle, tai että ainakin on olemassa muitakin tapoja sen saavuttamiseen?

Edit: Toiseen postiin vastaus. Mun mielestä aika usein tulee esiin erilaisissa barometreissa se fakta, että suurin osa ihmisistä arvostaa perhettä, kotia, lapsia, ystäviä, aikaa ja terveyttä enemmän kuin rahaa ja menestystä. Veikkaan, että jos ihmisten käytettävissä oleva rahamäärä ei tule nousemaan vaikkapa seuraavien vuosien aikana, mutta vapaa-aika samalla lisääntyy, voi hyvinvointi kokonaisuudessaan nousta. Toinen asia on tietysti jos on kovat lainat ja luotot alla ja samalla lähtee duuni..

Edit: Voisinpa melkein itsekin tehdä 4-päiväistä työviikkoa vaikka keväällä. Olisi ainakin aikaa käydä salilla ja käydä vaikka ongella rantsussa (sitten joskus kevään auringossa). Ainoa ongelma on se, että olen juuri tullut taloon, ja jos nyt alan sluibaroimaan, niin ei pomot tykkää.
 
Kiinalaiset valmistavat tuotteita ensisijaisesti vientiin. Ja jenkithän ne sitten ostavat. Velaksi.
 
Onko nykyinen maailmantalouden romuttaminen tapa hallista liikakansoitusta?
Kantokyvyn rajat tulevat vastaan ja jotain pitää tehdä, luodaan laaja, pitkä ja syvä lama, joka koskettaa lähes kaikkia tuloluokkia. Ihmisille ei ole töitä, ihmisillä ei ole mahdollisuuksia parantaa omaa elintasoaan eikä tavoitteita, ihmiset ei lisäänny?

Nojoo, aika kaukaa haettua ja köyhimmissä maissahan se pahin väestöongelma on. Mutta kunhan löpisen lämpimikseni...
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%

Suositut

Back
Ylös Bottom