- Liittynyt
- 8.10.2003
- Viestejä
- 1 069
Tää koko "juttu" on niin perseestä repästy. Miksi se liitetään juuri fitnekseen? siis perkele urheiluun?
Siksi, koska artikkeleita kirjoitetaan eri näkökulmista? Siksi, koska kyseisestä aiheesta ei ole juuri puhuttu mediassa? Urheilijoiden syömishäiriöistä voisi mielestäni kirjoittaa enemmänkin ja huomioida ilmiön olemassaolon esimerkiksi valmentajien koulutuksessa.
Yksi syy, miksi syömishäiriöt liittyvät fitnesslajeihin on varmasti siinä, että laji on niitä harvoja, jonka pystyy aloittamaan menestyksekkäästi vielä aikuisiällä. Moni aloitteleva harrastaja (usein nuori aikuinen) on urheilutaustaltaan täysi sohvaperuna. Innoissaan hankitaan valmentaja, joka käskee laittamaan kaiken uusiksi, kellottamaan elämän treenien ja syömisen ympärille. Treenaamista ei mahduteta elämään yhtenä luonnollisena osana, vaan siitä tehdään elämää suurempi asia, jossa ei ole varaa epäonnistumisiin. Onko siis ihme, jos jossain vaiheessa kuppi menee nurin ja touhusta tulee pakonomaista suorittamista? Onko ihme, että ongelmia voi tulla, kun yritetään vaihtaa sohvaperunan elämä urheilijan vastaavaan sormia napsauttamalla? Ei mitään muuta liikuntaharrastusta aloiteta aikuisiällä siten, että valmentaja lyö lapun kouraan ja sanoo, että nyt sitten elät kuin urheilija.
Se, mihin suuntaan homma lähtee kehittymään kupin kaatumisesta, riippuu varmasti henkilöstä, olosuhteista, valmennuksesta, elämäntilanteesta, lapsuudesta, tähtien asennosta, kuun kierrosta, vuorovesistä ja ties mistä.
Onko tässä mielestänne tosiaan pointtina se, että onko kyseinen nainen (ollut) oikea fitnessurheilija? Miten tuo edes määritellään? Tietty sijoitus kisoissa?
Epäolennaisuuksiin tarttumisen sijaan olisi kiva kuulla ilmiöön liittyvää pohdintaa sellaisilta henkilöiltä, joilla on jotain kosketuspintaa lajiin. Jokainen yhtään median toiminnasta perillä oleva tietää, että kerran fitnesskisoissa pyörähtänyt ja eliminaatiossa pudonnut on artikkeleissa urheilija. Esimerkiksi Kalimerolla olisi varmaan paljon annettavaa tähän aiheeseen? Olisi mukava kuulla näkemyksiäsi. Syömishäiriöt urheilussa ovat kuitenkin todellisia, vaikkei valtaosa harrastajista niihin sairastuisikaan.
Viimeksi muokattu: