Extra virgin oliiviöljy?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Rane1
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
27.9.2003
Viestejä
421
Onko extra virgin oliiviöljy sama kuin kylmäpuristettu oliiviöljy? Kuinkas monta grammaa tuota oliiviöljyä uskaltaa päivässä litkiä? Plussa kaloreilla mennään ja ajattelin nyt sitten muiden neuvosta korvata hiilareita rypsi/oliiviöljyllä. Rasvan määrä päivää kohten olisi noin 110g, joten paljonko tästä voisi ottaa oliiviöljystä ja rypsiöljystä?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Onko extra virgin oliiviöljy sama kuin kylmäpuristettu oliiviöljy? Kuinkas monta grammaa tuota oliiviöljyä uskaltaa päivässä litkiä? Plussa kaloreilla mennään ja ajattelin nyt sitten muiden neuvosta korvata hiilareita rypsi/oliiviöljyllä. Rasvan määrä päivää kohten olisi noin 110g, joten paljonko tästä voisi ottaa oliiviöljystä ja rypsiöljystä?
Extra virgin eli neitsytoliiviöljy on kylmäpuristettua oliiviöljyä.
Otan neitsytoliiviöljyä muutamat ruokalusikalliset raakasalaattien tai valmiiden uunikasvisten joukkoon ja se on päärasvanlähde. Lisäksi 1tl kylmäpuristettua vehnänalkioöljyä, 1rkl soijalesitiinirakeita ja 2tl(10ml) vahvaa nestemäistä omega-3 kalaöljyä. Rypsiöljyä en käytä koska omega-6:sia saa ihan tarpeeksi noista muistakin. Oliiviöljy on siitä hyvää että sen terveelliset omega-9-rasvahapot eivät vääristä omega-3/6 suhdetta. En myöskään käytä pöytälevitteitä, joiden rasva on käsiteltyä ja pääosin huonompaa ja sisältää lisää omega-6:sia.
 
Extra virgin eli neitsytoliiviöljy on kylmäpuristettua oliiviöljyä.
Otan neitsytoliiviöljyä muutamat ruokalusikalliset raakasalaattien tai valmiiden uunikasvisten joukkoon ja se on päärasvanlähde. Lisäksi 1tl kylmäpuristettua vehnänalkioöljyä, 1rkl soijalesitiinirakeita ja 2tl(10ml) vahvaa nestemäistä omega-3 kalaöljyä. Rypsiöljyä en käytä koska omega-6:sia saa ihan tarpeeksi noista muistakin. Oliiviöljy on siitä hyvää että sen terveelliset omega-9-rasvahapot eivät vääristä omega-3/6 suhdetta. En myöskään käytä pöytälevitteitä, joiden rasva on käsiteltyä ja pääosin huonompaa ja sisältää lisää omega-6:sia.
Mistä noita soijalesitiinirakeita saa? Saako ihan normaaleista isommista marketeista?
 
Parantaaks toi öljyn litkimiminen aineenvaihduntaa vai mikä homma se oikeen on? Oon joo pihal koko öljyjutust enkä viittiny selailla noit muita ketjuja. Kiva jos joku viittii vastaa tääl.
 
Mistä noita soijalesitiinirakeita saa? Saako ihan normaaleista isommista marketeista?
100% valkaisemattomia soijalesitiinirakeita saa ihan Cittareista ja Prismoista. Valioravinto ja Reformi ainakin noita myy. Reformi Aktiv Lecithin löytyy metallipurkeista ja on hieman kalliimpaa kuin Valioravinnon valkaisematon soijalesitiinirae, jota saa mm. 500g alumiinipussissa. Samaa tavaraa kuitenkin. Kannattaa ottaa huomioon että lesitiinirakeet ei kestä säilytystä kauhean kauan, joten ei kannata ottaa liian suuria paketteja vaikka halvemmalla saa.


Parantaaks toi öljyn litkimiminen aineenvaihduntaa vai mikä homma se oikeen on? Oon joo pihal koko öljyjutust enkä viittiny selailla noit muita ketjuja. Kiva jos joku viittii vastaa tääl.
Rasvat ovat tärkeä osa bodaajan ja kenen tahansa ravintoa, ihminen tarvitsee rasvahappoja jotta keho toimii hyvin. Paljon ravintoa tarvitsevan bodaajan on vielä normaaliakin enemmän panostettava siihen mitä suuhunsa pistää, eli vähentää runsaan eläinvalkuaisen mukana tulevaa rasvaa (liha- ja maitotuotteet) suosimalla vähärasvaisia ja rasvattomia eläintuotteita.

Näin suurin osa rasvasta kannattaa ottaa erikseen kasvisöljyistä, ja niissäkin pitää ottaa huomioon ettei omega-6 -rasvahappojen määrä ole liian suuri verrattuna omega-3-rasvahappoihin (EPA, DHA) joita saa kalaöljystä ja rasvaisesta kalasta esim. lohesta (tonnikalan ja sei-pakasteen omega-3-määrät ovat kyseenalaisia). Tästä syystä vaikka rypsiöljy ei väkisin ole se paras kasvisöljy, koska se lisää omega-6:n määrää. Sen sijaan kylmäpuristettu extra virgin eli neitsytoliiviöljy on parempi, koska sen omega-9 rasvahapot eivät vääristä omega-3:6 suhdetta ja se on muutenkin todettu terveelliseksi.
Soijalesitiinin mukana, jota monet bodaajat käyttävät, tulee muutenkin omega-6:sia.
Itse käytän vielä lisäksi kylmäpuristettua vehnänalkioöljyä 1 tl joka toinen päivä, ja joka toinen päivä vehnänalkioöljy-pellavansiemenöljy-yhdistelmävalmistetta 2 tl.
Pöytälevitteitä en käytä leivällä, vaan leivän päälle muuta terveellistä.
 
Paljonko oliiviöljyä?

Niin elikkä ostimpa potun oliiviöljyä saadakseni hyviä rasvoja sekä mahdollisesti nostettua hiukan testotasoja,kaloreita en hae nyt varsinkin dietin ollessa päällä.
Paljonko porukka on oljyä kerrallaan nauttinut,olisko ruokalusikallinen päivässä hyvä,eli noin 15gr kaiketi?Aamuisin kai tuota olis hyvä ottaa vai?
 
Niin elikkä ostimpa potun oliiviöljyä saadakseni hyviä rasvoja sekä mahdollisesti nostettua hiukan testotasoja,kaloreita en hae nyt varsinkin dietin ollessa päällä.
Paljonko porukka on oljyä kerrallaan nauttinut,olisko ruokalusikallinen päivässä hyvä,eli noin 15gr kaiketi?Aamuisin kai tuota olis hyvä ottaa vai?

Oliiviöljystä saat joo rasvoja, mutta et hyviä semmosia.
 
Oliiviöljystä saat joo rasvoja, mutta et hyviä semmosia.

Mitähän sä yrität nyt kertoa?

Oliiviöljy on yksi vanhimmista ihmisen käyttämistä rasvoista ja aivan salettiin yksi parhaimmista rasvan lähteistä. Tietysti elukkarasvat (mm. voi) on myös oivallista.

Kaikkia rasvoja kannattaa käyttää monipuolisesti =)
 
Oliiviöljystä saat joo rasvoja, mutta et hyviä semmosia.

Oliiviöljyllä on melko pitkät perinteet välimeren maissa, enkä ole ennen kuullut sitä moitittavan. Valaisetko vähän? Oliiviöljyssä ei ainakaan ole yhtä paljon omega kutosia pilaamassa sitä niinkuin rypsärissä. Ja rypsärin paljon mainostetut kolmosetkin ovat mitä ovat.
 
Niin elikkä ostimpa potun oliiviöljyä saadakseni hyviä rasvoja sekä mahdollisesti nostettua hiukan testotasoja,kaloreita en hae nyt varsinkin dietin ollessa päällä.
Paljonko porukka on oljyä kerrallaan nauttinut,olisko ruokalusikallinen päivässä hyvä,eli noin 15gr kaiketi?Aamuisin kai tuota olis hyvä ottaa vai?

Rasvojen kokonaissaannin lisäksi myös nautittujen rasvojen tyypillä on vaikutusta elimistön testosteronipitoisuuksiin. Tyydyttyneiden ja kertatyydyttymättömien rasvahappojen (mm. oliiviöljy) runsas saanti on tutkimuksissa yhdistetty koehenkilöiden korkeampiin testosteronitasoihin.

Monityydyttymättömien rasvahappojen runsaalla saannilla suhteessa tyydyttyneisiin rasvoihin on taas havaittu olevan yhteys alhaisempiin testosteronitasoihin. Kasvissyöjillä, joilla tyydyttyneen rasvan saanti on vähäistä sekä monityydyttymättömien rasvojen saanti runsasta, onkin havaittu olevan sekaruokaa nauttivia alhaisemmat testosteronitasot. Myös erittäin runsas kuidun saanti (yli 40 g/pv) näyttäisi alentavan testosteronipitoisuuksia.

Pakkiksen etusivulta sattui löytymään linkki kyseiseen kirjoitukseen. Tässä koko artikkeli: http://www.fastnews.fi/2011/syokaa-rasvaa-18-rasva-ruokkii-testosteronia/
 
Rasvojen kokonaissaannin lisäksi myös nautittujen rasvojen tyypillä on vaikutusta elimistön testosteronipitoisuuksiin. Tyydyttyneiden ja kertatyydyttymättömien rasvahappojen (mm. oliiviöljy) runsas saanti on tutkimuksissa yhdistetty koehenkilöiden korkeampiin testosteronitasoihin.

Monityydyttymättömien rasvahappojen runsaalla saannilla suhteessa tyydyttyneisiin rasvoihin on taas havaittu olevan yhteys alhaisempiin testosteronitasoihin. Kasvissyöjillä, joilla tyydyttyneen rasvan saanti on vähäistä sekä monityydyttymättömien rasvojen saanti runsasta, onkin havaittu olevan sekaruokaa nauttivia alhaisemmat testosteronitasot. Myös erittäin runsas kuidun saanti (yli 40 g/pv) näyttäisi alentavan testosteronipitoisuuksia.

Pakkiksen etusivulta sattui löytymään linkki kyseiseen kirjoitukseen. Tässä koko artikkeli: http://www.fastnews.fi/2011/syokaa-rasvaa-18-rasva-ruokkii-testosteronia/

Tuon minäkin lukaisin ja kaupasta tarttui pullo oliiviöljyä mukaan,riittäiskö se rkl/pv vai pitääkö enemmän litkiä saadakseen niitä testoja ylös?
 
Mikä nyt sitten on paras omega3 lähde? Rasvainen lohi, omega3 kapselit... Entäs kun tarkoituksena on ottaa öljystä lisäkaloreita ruokavalioon ja muutenkin rasvaa (aika niukka rasvainen ruokavalio, vaikkakin paljon kaloreita), niin mitä sitten noista kaupan tuotteista kannattaa käyttää? Kylmäpuristettua rypsiöljyä/oliiviöljyä, jotakin kookosöljyä, vehnänalkioöljyä vai mitä?? Entäs MCT-öljy??

Olen ollut laiska aina tutkimaan tätä öljypuolta ja muutenkaan ei jaksa siihen panostaa muuten, kuin tietäis suurinpiirtein mistä otan n. 1000kcal (n. 100g) rasvana helposti, hyödyllisesti ja terveellisesti?? Voisko joku vastata tähän oman mielipiteensä, kuinka ottaisi tuon määrän, jos ottaisit!!
 
Mikä nyt sitten on paras omega3 lähde? Rasvainen lohi, omega3 kapselit... Entäs kun tarkoituksena on ottaa öljystä lisäkaloreita ruokavalioon ja muutenkin rasvaa (aika niukka rasvainen ruokavalio, vaikkakin paljon kaloreita), niin mitä sitten noista kaupan tuotteista kannattaa käyttää? Kylmäpuristettua rypsiöljyä/oliiviöljyä, jotakin kookosöljyä, vehnänalkioöljyä vai mitä?? Entäs MCT-öljy??

Olen ollut laiska aina tutkimaan tätä öljypuolta ja muutenkaan ei jaksa siihen panostaa muuten, kuin tietäis suurinpiirtein mistä otan n. 1000kcal (n. 100g) rasvana helposti, hyödyllisesti ja terveellisesti?? Voisko joku vastata tähän oman mielipiteensä, kuinka ottaisi tuon määrän, jos ottaisit!!

Tosta artikkelisarjasta johon laitoinkin jo linkkiä löytyy helposti perusjuttuja. Itse olen lukemani perusteella päätynyt seuraavaan: perusöljynä kylmäpuristettua oliiviöljyä (tummassa lasipullossa), nestemäistä kalaöljyä pullosta jos ei kala maistu, paistamiseen voita tai kylmäpuristettua kookosöljyä ruuasta riippuen. Loput rasvat tulevat erilaisista pähkinöistä, avocadosta ja lihasta yms. eläinkunnan tuotteista. Tyydyttynyttä rasvaa en välttele, mutta en sillä liiemmin läträäkkään. Paistamiseen tyydyttynyttä rasvaa koska tyydyttymättömät rasvahapot eivät kestä kuumentamista.
 
Tosta artikkelisarjasta johon laitoinkin jo linkkiä löytyy helposti perusjuttuja. Itse olen lukemani perusteella päätynyt seuraavaan: perusöljynä kylmäpuristettua oliiviöljyä (tummassa lasipullossa), nestemäistä kalaöljyä pullosta jos ei kala maistu, paistamiseen voita tai kylmäpuristettua kookosöljyä ruuasta riippuen. Loput rasvat tulevat erilaisista pähkinöistä, avocadosta ja lihasta yms. eläinkunnan tuotteista. Tyydyttynyttä rasvaa en välttele, mutta en sillä liiemmin läträäkkään. Paistamiseen tyydyttynyttä rasvaa koska tyydyttymättömät rasvahapot eivät kestä kuumentamista.

Samaan tulokseen olen itsekin tullut. Kalaöljyä (laadukasta, jääkaapissa säilytettyä jossa päiväystä kannattaa olla vielä vuosi jäljellä) kannattanee jonkin verran käyttää kaikkien, ellei sitten syö rasvaista kalaa oikeasti päivittäin. Kannattaa huomata että kalaöljyissä kapseli vähentää hapettumisen riskiä. Laatua voi halutessaan tarkkailla puremalla kapselit rikki.

Hyvänä vinkkinä myös macadamiapähkinät, joissa on pähkinöistä tietääkseni eniten rasvaa, mutta silti vähiten omega-6.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom