Erilaiset proteiinit

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Energia
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
16.1.2003
Viestejä
344
Ikä
42
Onkohan mitään järkevää kaavaa, jolla voisi laskea kasviperäisten proteiinien arvon verrattuna eläinperäisiin proteiineihin? Eläinperäinen proteiinin saantini kun ei ole aina niin runsasta kuin kasvisperäinen.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Ei mitään peukalosääntöä ole olemassa.

Kasviproteiinien aminohappoprofiilit vaihtelevat joten proteiinin "arvo" tulee kaikkien syömiesi kasvisperäisten aminohappojen summasta. Esim. riisin ja papujen profiilit ovat välttämättömien aminohappojen suhteen "käänteiset", eli syömällä vain toista proteiini on melkein arvotonta, mutta syömällä molempia saa liki soijan laatuista proteiinia.

Toinen juttu on se, mitä se "laatu" nyt lopulta sitten tarkoittaa, sillä tuskin elimistö tarvitsee välttämättömiä aminohappoja tasasuhteessa eikä niissä suhteissa myöskään, missä ne ovat kananmunassa jne.

Jollain vegaanisaitilla vois olla tästä tarkempaa analyysiä.
 
Lainasin kirjastosta erään ravitsemusvalmennuskirjan, melko vanhan tosin mutta siellä on taulukko jossa noita suhteita on yritetty selventään, otteita sieltä, isompi luku siis parempi:

kananmuna 3.5
maidon proteiini 3.2
kalajauho 3.0
täysmaito 2.7
naudanliha 2.6
soijaproteiini 2.5
kaseiini 2.5
hiiva 2.4
soija 2.0
pavut 1.7
herneet 1.6
pähkinävoi 1.5
vehnä (tumma) 1.1
vehnä (valkoinen) 0.8
maissilastut 0.5
 
Proteiininlähteiden BV:ta (Biologica Value):


Whey 104
Egg 100
Cow's Milk 90
Beef 80
Fish 79
Casein 77
Soy 74
Potato 71
Rise 59
Wheat 54
Beans 49

Lähde: Renner E. Mik and Dairy Products In Human Nutrition
Munich: Volkswitrschaftlicher Verlag; 1983.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom