Urheilulajina hiihdon talous toimii aivan eri tavalla kuin vapaaottelun, kun yhteiskunnat laittavat siihen rahaa todella suuria määriä.
Suomen hiihtoliiton budjetti on 10 miljoonaa ja se on vain murto-osa yhteiskunnan hiihdolle antamasta tuesta. Suurin potti tulee itseasiassa kunnilta, kun ne tekevät latuja koneilla ihan kunnan työntekijöiden tai palkattujen firmojen voimin.
Ja tämä kaikki on pientä verrattuna siihen, millaisia summia vaikka Norjan ja Venäjän valtiot ovat hiihtoon satsanneet.
MODE: Keskustelu lajien suosiosta jaetaan lähiaikoina johonkin sopivampaan ketjuun. Jatketaan toistaiseksi tässä.
Joo, tuo on täysin totta. Vaikea lähteä vertailemaan kahta täysin eri tavalla toimivaa järjestelmää. Lajit toimivat eri tavalla ja jos kahden urheilijan tuloja (esim. Niskanen ja Amirkhani) lähdetään vertailemaan, niin ne tulot muodostuu kovin eri tavalla. Toinen on myös omassa lajissaa kirkkainta kärkeä ja toinen ei.
Huippuhiihtäjät saavat Suomessa valtiontukea. Molemmilla on sponsorisopimuksia ja ainakin hiihdossa taitaa välinesponssit olla varsin merkittävä osa tuloja. MMA ei ole yhtä paljon välineurheilua ja UFC myös rajoittaa nykyisellään tuota hommaa. Myös tuo kuntien tuki jonka mainitsit niiden liikuntapaikkojen ylläpitämisessä talvilajeille on iso asia myös taloudellisesti.
Toisaalta kisapalkkioita voi myös verrata siten, että kuinka monta kisasuoritusta ks. vuosipalkan eteen on täytynyt tehdä. Tässä kamppailijat ovat aika vahvoilla, kun Makullakin on ollut maksimissaan 2 ottelua vuodessa ja kokonaistulot kuitenkin varsin kohtuulliset.
Lähinnä sen takia kysyin tuota Sotshin olympiabudjetin merkitystä, kun siellä on niin monia muitakin lajeja ja siinä on käytännössä rakennettu tyhjästä isoja kisakeskuksia, majoituskomplekseja jne. jne. ja kisakeskukset ovat suurimmalta osalta taineet jäädä taas käyttämättöminä rapistumaan näiden toistaiseksi maailman kalleimpien kisojen jälkeen.
Sitten kun muistetaan, että olympialaisten järjestäminen ja näyttävyys on myös poliittista valtapeliä /kukkoilua, etenkin kun Venäjän kaltainen maa niitä järjestää, niin siinä on monenlaisia ulkourheilullisia tekijöitä vaikuttamassa siihen, ettei "olla köyhiä, eikä kipeitä", kun kisoja järjestellään.