Suomalaisessa hevosenlihan tuotannossa on nyt jokin paradoksi. Teurashevosista on ylitarjontaa, eikä monikaan teurastamo ota hevosia vastaan. Teurastamo maksaa käyttökelpoisesta lihasta ehkä 17 senttiä/kilo. Kaupassa kilo hevosenlihaa maksaa varmasti yli 17 e/kg! Suomessa ei olla totuttu syömään hevosenlihaa. Ehkä juuri sen takia, kun hevonen on ollut suomalaisille aina niin läheinen ystävä ja työtoveri. Herranjestas, saisihan hevosesta laadukasta, vähärasvaista lihaa esimerkiksi kissoille ja koirille syötäväksi, jos ei ihmisille kelpaa. Tyhmää heittää hyvää lihaa monttuun mätänemään! Ja varsinkin, kun hautaaminen ei ole mikään ihan yksinkertainen juttu näinä päivinä..
Nyt sitten vaan kaikki pakkislaiset vaatimaan suomalaista hevosenlihaa kauppoihin.. Ja myös ostamaan sitä. :D Ehkä sillä saataisiin ehkäistyä Suomesta Eurooppaan suuntautuvia teuraskuljetuksia.. Vaikka Uma sanoikin haastattelussa, ettei usko, että Suomesta kuljetettaisiin hevosia teuraaksi ulkomaille, en olisi asiasta niinkään varma.
Noi K-Euroopan elukkakuljetuksethan on aivan huimia, ja alkunsa ne on saanu aikanaan siitä, että teurastamoita on rakennettu tiettyihin maihin - esim. Italia hintasyistä. Tästä syystä eläimiä rahdataan maasta toiseen teurastettavaksi. Italiassa hevosenlihan kulutus on aivan toista luokkaa kuin Suomessa, siellä saa hevosenlihaa ihan lihatiskistä. Monet suomalaiset teurastamot eivät ota enää hevosia vastaan, koska uudet lainsäädännöt kieltää eri eläinlajien teurastamisen samalla linjalla yhtäaikaisesti. Eli teurastamon pitäisi ottaa ne naudanruhot pois tiloista, että saisivat linjalla käsitellä ne muutamat hevoset mitä sinne tulisi. Tämä säännöstö on johtanut myös siihen, että monet pienet teurastamot ovat joutuneet lopettamaan toimintansa toimitilojen pienuuden ja järjestelyiden vaikeuden takia. Kuitenkin teurashevosten määrä on hyvin marginaalinen verrattuna naudan ja sian teurasmääriin.
Suomessa hevoset, jotka joutaisivat teuraaksi jo, myydään harrastehevosiksi viettämään eläkepäiviään.
Ja, muistakaa että tajuissaan olevaa eläintä ei koskaan pistetä. Käytössä on ollut sähkölaitteita ja hiilidioksidihuoneita, nykyään taitavat ainakin suurimmat teurastamot käyttää hiilidioksidi. Tajuttomalta eläimeltä viilletään kaulavaltimo auki. On muuten olemassa säädös siitä, että jos eläin tainnutuksen jälkeen herää, sitä ei enää saa teurastaa elintarvikkeeksi.
Mun mielestä Suomessa on vähän se ongelma, että ruokaa halutaan hakea kaupasta runsain mitoin ja mieluiten niin halvalla kuin mahdollista. Jos mietitään 60-70-lukujen Suomea, niin kotitalouksien menoista yli puolet meni ruokaan, nykyään se on muutamien prosenttien luokkaa.
Rupes pikkasen vituttaa kun oli lehdessä kuva jostain leveäperseämmästä ja siin oli kommenttina sitten että hän nyt kaivaa täältä kylmätiskistä varmasti tanskalaisen kinkun kun suomalaisia sikoja kohdellaan niin huonosti.
Suomalainen sikatilallinen tekee tällä hetkellä tappiota -20 euroo per tuotettu lihasika. Yritä siinä sitten repiä leipää pöytään.
Vihaksi pistää.