Eilinen 45 minuuttia ja hevosen liha

En itse pysty katsomaan noita videoita, tekee liian pahaa jo etukäteen (ja yritänkin ostaa vain ja ainoastaan kotimaista lihaa), mutta lueskelin wikipediasta (en aiheesta mitään tiedä), että kosherin idea olisi, että eläin kärsii mahdollisimman vähän?

No joo, mutta on aika vitun tuskallista sille lehmälle, kun kurkku viilletään elävältä auki.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Trident, siis metukan syöntihän on ihan jees, kunhan liha on suomalaista. Täällä kuitenkin arvostetaan hevosta ja kohdellaan niitä enimmäkseen hyvin.

Kanoista muuten... Toivottavasti ostatte sellaisia kananmuinia, jotka ovat luomu- tai edes lattiakanaloista peräisin. Häkkikanalan kanat elävät elämänsä a4-paperiarkin kokoisella alueella häkissä, siis kaikkea muuta kuin hyvää elämää niillä. Käsittääkseni tähän on onneksi tulossa lähivuosina(?) joku uusi laki joka kieltää häkkikanalat kokonaan.
 
Mä en todellakaan kykene katsomaan noita videoita, tekee aivan saatanan pahaa jo kun mielikuvitus pärähti käyntiin. Humanity is shit.
 
En itse pysty katsomaan noita videoita, tekee liian pahaa jo etukäteen (ja yritänkin ostaa vain ja ainoastaan kotimaista lihaa), mutta lueskelin wikipediasta (en aiheesta mitään tiedä), että kosherin idea olisi, että eläin kärsii mahdollisimman vähän?

Tuossa dokkarissa näin ei todellakaan ollut, sillä lehmät pantiin johonkin ihme laitteeseen, joka pyöräytti lehmän selälleen, jolloin kurkku pystyttiin leikkaamaan auki ilman että ihminen koskisi eläimeen. Sen jälkeen, kun veret oli laskettu pois, niin kone pyöräytti lehmän pois masiinasta lattialle ja lehmät olivat yleensä vielä tässä vaiheessa hengissä, kun ne nostettiin roikkumaan jalastaan.
 
No joo, mutta on aika vitun tuskallista sille lehmälle, kun kurkku viilletään elävältä auki.

kosher, halal, samaa paskaa, uskovaisten hullutuksia. Ainakin halal-lihaa löytyy Helsingistäkin. Ählämithän saivat lampaiden teurastuksesta rangaistuksia eläinrääkkäyksestä jossain Suomen lammastilalla.
 
Tiedämpä useitakin tarinoita suomalaisilta teurastamoilta. Eräässäkin sikalinjan pistäjältä (siis tää jeppe ketä laskee tainnutetusta possusta veret ulos - sika kuolee) jäi yksi sika pistämättä. No sikahan siinä killuu jalastaan autuaan uneliaana kohti edessä siintävää pataa eli allasta missä on muistaakseni n. 62-asteista vettä. Moisen liotuksen tehtävä on auttaa karvojen poistamisessa...

Kummastihan eläin tuppaa heräämään ja pyrkimään altaasta pois kun kärsä koskettaa kuumaa vettä. No ei se sieltä mihinkään tietenkään pääsee kun toinen jalka on ketjussa kiinni ja allaskin melko syvä, mutta aika lailla rimpuilee. Niimpä eräs työntekijä kiipeää roikkumaan padan päällä kulkevista putkista ja potkii nasun uppeluksiin.

Onpas inhimillistä...
 
Noissa Itä- ja Etelä-euroopan maissa ei tosiaan ole eläinten oikeudet oikein kovassa huudossa. Ei vaan voi käsittää sitä, kuinka jengi tykkää huvikseen hakata ja kiduttaa jotain eläimiä. Luulis että ne eläinkuljetukset ja muut hommat suijuisi paljon jouhevammin, jos puolet eläimistä ei ole siellä liikuntakyvyttömiä hakkaamisen yms. tuloksena...Mutta eihän se aivoton italiaano semmoista tajua.
 
Tapana ei kyl oo vouhottaa, eikä syylistää eikä mitään. Mun mielestä kuitenki vähä ihmeellistä, et palstalla, jolla eläinkunnan tuotteiden syönti on ihan helvetinmoista, herää häly eläinten kohtelusta. Toki Suomessa on eläinten kohtelu paljo parempaa ku monessa muussa maassa, mut silloin ku vaaditaan halpaa (eläinkunnasta peräisin olevaa) ruokaa, ni vääjäämättä se näkyy koko tuotantoketjussa ja eläimiä kohdellaan huonosti.

Niin ja niitä kanoja kohdellaan varmaan kaikkein huonoiten.
 
Tapana ei kyl oo vouhottaa, eikä syylistää eikä mitään. Mun mielestä kuitenki vähä ihmeellistä, et palstalla, jolla eläinkunnan tuotteiden syönti on ihan helvetinmoista, herää häly eläinten kohtelusta. Toki Suomessa on eläinten kohtelu paljo parempaa ku monessa muussa maassa, mut silloin ku vaaditaan halpaa (eläinkunnasta peräisin olevaa) ruokaa, ni vääjäämättä se näkyy koko tuotantoketjussa ja eläimiä kohdellaan huonosti.

Niin ja niitä kanoja kohdellaan varmaan kaikkein huonoiten.

Jos tykkää syödä lihaa, niin se ei tarkoita suoraan sitä, etteikö välittäisi siitä minkälainen loppu eläimillä on.
 
Jos tykkää syödä lihaa, niin se ei tarkoita suoraan sitä, etteikö välittäisi siitä minkälainen loppu eläimillä on.
Joo, ei toki.

Kuitenki enemmän eläinten kohtelun päivitteleminen on aika turhaa, jos ei omia kulutuspäätöksiään oo valmis muuttamaan. Väittäisin, et kun suurin osa tekee ostopäätöksensä pääosin hinnan perusteella eli eläinproteiinia pitäis saada mahdollisimman halvalla ja eläimiä pitäisi vielä kohdella hyvin, ni joku siinä yhtälössä väkisinki mättää.

Eihän se toki oo välttämätöntä, et niitä eläimiä hakataan ja tainnutellaan puolihuolimattomasti ym. mut luultavasti joku kuitenki tekee niin.
 
Suomalaisessa hevosenlihan tuotannossa on nyt jokin paradoksi. Teurashevosista on ylitarjontaa, eikä monikaan teurastamo ota hevosia vastaan. Teurastamo maksaa käyttökelpoisesta lihasta ehkä 17 senttiä/kilo. Kaupassa kilo hevosenlihaa maksaa varmasti yli 17 e/kg! Suomessa ei olla totuttu syömään hevosenlihaa. Ehkä juuri sen takia, kun hevonen on ollut suomalaisille aina niin läheinen ystävä ja työtoveri. Herranjestas, saisihan hevosesta laadukasta, vähärasvaista lihaa esimerkiksi kissoille ja koirille syötäväksi, jos ei ihmisille kelpaa. Tyhmää heittää hyvää lihaa monttuun mätänemään! Ja varsinkin, kun hautaaminen ei ole mikään ihan yksinkertainen juttu näinä päivinä..

Nyt sitten vaan kaikki pakkislaiset vaatimaan suomalaista hevosenlihaa kauppoihin.. Ja myös ostamaan sitä. :D Ehkä sillä saataisiin ehkäistyä Suomesta Eurooppaan suuntautuvia teuraskuljetuksia.. Vaikka Uma sanoikin haastattelussa, ettei usko, että Suomesta kuljetettaisiin hevosia teuraaksi ulkomaille, en olisi asiasta niinkään varma.

Noi K-Euroopan elukkakuljetuksethan on aivan huimia, ja alkunsa ne on saanu aikanaan siitä, että teurastamoita on rakennettu tiettyihin maihin - esim. Italia hintasyistä. Tästä syystä eläimiä rahdataan maasta toiseen teurastettavaksi. Italiassa hevosenlihan kulutus on aivan toista luokkaa kuin Suomessa, siellä saa hevosenlihaa ihan lihatiskistä. Monet suomalaiset teurastamot eivät ota enää hevosia vastaan, koska uudet lainsäädännöt kieltää eri eläinlajien teurastamisen samalla linjalla yhtäaikaisesti. Eli teurastamon pitäisi ottaa ne naudanruhot pois tiloista, että saisivat linjalla käsitellä ne muutamat hevoset mitä sinne tulisi. Tämä säännöstö on johtanut myös siihen, että monet pienet teurastamot ovat joutuneet lopettamaan toimintansa toimitilojen pienuuden ja järjestelyiden vaikeuden takia. Kuitenkin teurashevosten määrä on hyvin marginaalinen verrattuna naudan ja sian teurasmääriin.

Suomessa hevoset, jotka joutaisivat teuraaksi jo, myydään harrastehevosiksi viettämään eläkepäiviään.

:offtopic:Ja, muistakaa että tajuissaan olevaa eläintä ei koskaan pistetä. Käytössä on ollut sähkölaitteita ja hiilidioksidihuoneita, nykyään taitavat ainakin suurimmat teurastamot käyttää hiilidioksidi. Tajuttomalta eläimeltä viilletään kaulavaltimo auki. On muuten olemassa säädös siitä, että jos eläin tainnutuksen jälkeen herää, sitä ei enää saa teurastaa elintarvikkeeksi.

Mun mielestä Suomessa on vähän se ongelma, että ruokaa halutaan hakea kaupasta runsain mitoin ja mieluiten niin halvalla kuin mahdollista. Jos mietitään 60-70-lukujen Suomea, niin kotitalouksien menoista yli puolet meni ruokaan, nykyään se on muutamien prosenttien luokkaa.
Rupes pikkasen vituttaa kun oli lehdessä kuva jostain leveäperseämmästä ja siin oli kommenttina sitten että hän nyt kaivaa täältä kylmätiskistä varmasti tanskalaisen kinkun kun suomalaisia sikoja kohdellaan niin huonosti.

Suomalainen sikatilallinen tekee tällä hetkellä tappiota -20 euroo per tuotettu lihasika. Yritä siinä sitten repiä leipää pöytään.

Vihaksi pistää.
 
Mun mielestä Suomessa on vähän se ongelma, että ruokaa halutaan hakea kaupasta runsain mitoin ja mieluiten niin halvalla kuin mahdollista. Jos mietitään 60-70-lukujen Suomea, niin kotitalouksien menoista yli puolet meni ruokaan, nykyään se on muutamien prosenttien luokkaa.
Tuossahan se on se kaikkein suurin ongelma. Eläinten hyvä kohtelu ja halvat lihan kuluttajahinnat kun eivät oikein sovi samaan yhtälöön. Ehkä auttaisi jos lihaa ruvettaisiin taas pitämään ylellisyystuotteena eikä halpana kulutushyödykkeenä, mutta mitenkäs senkin toteutat. Ihmiset kun eivät yleisesti ole kovin innostuneita laskemaan elintasoaan.

Lisäksi asiaan tietenkin vaikuttaa myös se, että lihaa pitää tuottaa nykyään aivan järjettömät määrät, koska maapallolla on ihan hitosti liikaa ihmisiä. Tämä olisi melko mahdotonta ilman tehotuotantoa, ellei suurinpiirtein joka toinen ihminen ryhtyisi farmariksi. Tuotannon valtava volyymi + verraten pienet tuottajahinnat = yhdellä elikolla ei ole ihan kauheasti arvoa. Ei taloudellista eikä muutakaan.
 
Kuitenki enemmän eläinten kohtelun päivitteleminen on aika turhaa, jos ei omia kulutuspäätöksiään oo valmis muuttamaan. Väittäisin, et kun suurin osa tekee ostopäätöksensä pääosin hinnan perusteella eli eläinproteiinia pitäis saada mahdollisimman halvalla ja eläimiä pitäisi vielä kohdella hyvin, ni joku siinä yhtälössä väkisinki mättää.

Eihän se toki oo välttämätöntä, et niitä eläimiä hakataan ja tainnutellaan puolihuolimattomasti ym. mut luultavasti joku kuitenki tekee niin.

Olet ihan oikeassa siinä, että kulutustottumuksia pitää muuttaa, mutta jostainhan senkin on lähdettävä. Ja eläinten oikeuksien/kohtelun päivitteleminen ja herääminen on mielestäni aika hyvä alku.

Näkisin myös, että tässä on sen paljon parjatun markkinoinnin tilaisuus. En tiedä millaiset etujärjestöt suomalaisilla tuottajilla on, mutta tällaisissa paikoissa olisi mielestäni herätyksen paikka ja omien hyvien toimintatapojen mainostamiselle olisi tilaa. Sitä kysyntää voi yrittää myös itse parantaa, eikä vain päivitellä kuluttajan mieltymyksiä. Vielä hetki sitten reilun kaupan banaanit oli jotain ihmeellistä ja hintavaa, josta kirjoiteltiin lehdissä ja tuotiin esiin kyseisen tuotteen toimintatapoja jne. Nyt ainakaan minun lähi-Siwasta ei muuta enää saakaan. Luomulihaa, siis niin markkinoitu liha, loistaa poissaolollaan.
 
Ja että tämmösetkin uutiset pistää vihaksi, tämä vieläpä ihan Suomesta:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/200712146987180_uu.shtml

:curs:

En tiedä jutun taustoja mutta tuossa voisi kuvitella näkyvän pahimpia mahdollisia esimerkkejä siitä mitä käy kun yrittäjällä menee kaikki päin juurikin sitä.
Tässä on yksi suuri ero tavan yrittäjien ja maatalousyrittäjien välillä, jos tavan yrittäjällä menee elämä viinan kanssa läträämiseen/tms(en tiedä mitä tuossa il:n tapauksessa on käynyt, en voi sanoa siitä mitään) niin se on vain rahaa ja työpaikkoja, jos maatalousyrittäjällä menee elämä sekasin niin jälki voisi olla vaikkapa tuommoista.
 
Hyviä pointteja täällä monilla, mutta ottamatta kantaa mihinkään muuhun niin tuo:


Jos mietitään 60-70-lukujen Suomea, niin kotitalouksien menoista yli puolet meni ruokaan, nykyään se on muutamien prosenttien luokkaa.

on kyllä :anssi:. Itelläkin n. 30% vaikka yritän syödäkin edullisesti mutta terveellisesti.
 
Hyviä pointteja täällä monilla, mutta ottamatta kantaa mihinkään muuhun niin tuo:

on kyllä :anssi:. Itelläkin n. 30% vaikka yritän syödäkin edullisesti mutta terveellisesti.

:offtopic:No ok, muutamista prosenteista oli vähän paskapuhetta, mutta olenkin kova kärjistämään asioita. Puhunkin keskiarvoista, tän hetkinen keskiarvo taitaa olla että 13% kotitalouksien kulutusmenoista kuluu puhtaasti ruokaan ja juomaan.

Tilastokeskuksen sivuilta:
Tilastokeskuksen mukaan kotitalouksien kulutusmenot lisääntyivät vuodesta 1998 vuosiin 2001-2002 noin 11 prosenttia. Tärkein muutos kulutuksessa oli palvelu- ja kestotavaramenojen lisääntyminen. Palvelumenot kasvoivat 18 prosenttia ja kestotavaroiden hankinnat 12 prosenttia. Asuminen, liikenne ja elintarvikkeet olivat edelleen suurimmat menoerät ja niiden kulutusosuudet pysyivät jokseenkin ennallaan vertailuajanjaksolla. Asumisen osuus oli lähes 30 prosenttia, liikenteen 15 prosenttia ja elintarvikkeiden 13 prosenttia kaikista menoista.

Itse tein pikalaskelmat omista menoistani, rahaa tulee kuussa opintotuki + palkka yhteensä n. 600 euroa. Vuokraan tästä summasta menee 44%, liikennekuluihin 16 %, kuntosalimaksuun yms. 28 % ja vain loput pystyn käyttämään sapuskaan eli sen 12 %.
 
Suomeen verrattuna nuo kuljetukset on ihan eri maailmasta, täällä onneksi ollaan aika partiopoikia sääntöjen suhteen ja valvontakin pelittää(eläinkuljetuksia tarkastetaan teillä ajoittain) ja toisaalta täällä on muutenkin ihan eri henki noissa eläinkuljetuksissa.

Tossa se yksi aika iso ongelma onkin; ollaan itse oman maan rajojen sisällä tarkkana säännöistä, jolloin tietysti toisaalla on halvempaa tuottaa kun sääntöjen noudattamisesta tulevia kuluja ei tule tuotteeseen. Samaan aikaan kuitenkin vaaditaan sitä halvempaa ja halvempaa, ja ostetaan hyvällä omatunnolla ulkomailla tuotettua.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom