Edullista ruokaa treenin ja lihaskasvun tueksi

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja viivvi
  • Aloitettu Aloitettu
Mulla on ainaki ollu useempia kuukausia vanhaa lihaa ja kanaa pakkasessa ja hyvältä on maistunu. Joku puhu, et kolmen kuukauden kuluttua kannattais viimeistään alkaa syömään. En ehkä koko päiväks ottais kuitenkaan sulamaan, koska sillonhan se joutunee olemaan aika kauan sulana lämpimässäkin, eiks?

Kiinnostaisi allekirjoittanutta tietää kanssa kuinka kauan lihat oikein säilyvät pakkasessa? Kyllähän tuolla pakkasessa lojuu jotain 6kk vanhoja juttuja = roskiin.
Itsehän päättelin, että mitä enemmän pakkasta niin sitä paremmin ne säilyvät pakkasessa :hyvä: tämän vuoksi pakkasessa onkii nyt sit about -25 astetta :D

- - - Updated - - -

Oon saanu jostain sellaisen käsityksen, että S-mafia ja Kesko ovat sen verran määräävässä asemassa, että jos esim. leipää otetaan leipomolta 10 ''konttia'' ja niistä 2 konttia menee roskiin, niin leipomolle tilitetään vain noista myydyistä.

Tiedä sitten miten tuollainen toiminta on käytännössä sallittua, mutta huhupuheen mukaan näin homma etenee.
yt
Edellisessä työpaikassa oli sellainen juttu esimerkiksi, jos 90% ostetuista tuotteista saadaan myytyä ja 10% jää myymättä niin firma pyytää hyvitystä valmistajalta. Näin ainakin kuulin kun työkaverit puhuivat.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Nauta säilyy näköjään puolesta vuodesta vuoteen, sika 2-4kk, kanapalat 9kk ja kanafileet 2-3kk -18°C lämpötilassa. +Veikkaan, et evira haluu ottaa varman päälle, eli jokaseen lukuun vois oikeesti varmaan lisätä pikkusen. Omalla vastuulla tietty. Marjat säilyy ihan oman kokemukseni mukaan kyllä helposti yli kaks kertaa eviran ilmoittaman ajan.
 
En lukenut kaikkia ruokia läpi, mutta soijarouhe lienee proteiini / kilohinta suhteella mitattuna edullisin ruoka. Maksaa kilolta n 6 e luokkaa ja on yli 50 % proteiinia. Tärkein kysymys kuuluukin, että kuka sitä voi syödä. Meinasin laatata, kun kokkasin kasvispataa ja lisäsin soijarouhetta siihen. Jotenkin semmoinen pahvimainen sivumaku, vaikken pahvia hirveästi olekaan syönyt.
 
Nauta säilyy näköjään puolesta vuodesta vuoteen, sika 2-4kk, kanapalat 9kk ja kanafileet 2-3kk -18°C lämpötilassa. +Veikkaan, et evira haluu ottaa varman päälle, eli jokaseen lukuun vois oikeesti varmaan lisätä pikkusen. Omalla vastuulla tietty.

Eli mitä kylmempää niin sitä kauemmin lihat säilyy pakkasessa?
 
Tai sit siitä, että jos kauppa on maksanu hinnan niin kukaan muu ei saa hyötyä enää tuotteista maksamatta. Kaikki firmat harrastaa tota. Kauppa se tekee kuitenkin voittoa joka tapauksessa vaikka lihat meniski jakoon. Se ei vaan tee sitä enää niin paljon. Mä en sitä taas voi ymmärtää miksei niitä vois jaella ihmisille jos ne on kuitenkin vielä kylmässä ja ottajia olis. Senku laittais ilmotuksen vaan niin olis kaupan pihalla iso jono.:D
Se määrä minkä kauppa antaisi ihmisille ilmaiseksi esimerkiksi vanhentuvaa jauhelihaa, olisi melkeinpä suoraan pois normaalihintaisten tuotteiden myynnistä. En minäkään kauppiaana antaisi vanhentuvia lihoja ilmaiseksi ihmisille, koska esimerkiksi jauheliha ei ole sellainen tuote, että se jätettäisiin ostamatta jos ei ilmaiseksi saa. Eri juttu olisi ehkä sellaisissa, esimerkiksi erikoistuotteissa, joita ihmiset eivät ostaisi muutenkaan, mutta kun ilmaiseksi saa niin ottaisivat kuitenkin mielihyvin vastaan.

Siinä olen samoilla linjoilla, että toisesta näkökulmasta on silkkaa hulluutta hävittää syömäkelpoista ruokaa. Mutta kapitalistinen systeemi ajaa tällaisiin ratkaisuihin.

Joten ratkaisu lienisi lakien muuttaminen, jotta saataisiin kaikki ruoka hyötykäyttöön. Mutta sitten ollaankin kierteessä, kun seuraavaksi tulee taas vastaan pilaantuneen ruuan aiheuttamat riskit.

EDIT: Perhana luin ekaa sivua enkä huomannut, että tokalla sivulla joku olikin jo esittänyt tämän pointin.
 
Eli mitä kylmempää niin sitä kauemmin lihat säilyy pakkasessa?

Enpä tiiä/muista. Periaatteessa voisin veikata, että -18°C kylmemmästä ei hyödy mitään, mutta toisaalta voishan se säilyvyys parantuakkin? Mun mielestä youtubessa oli joku video, jossa oli tähän vastaus, mut en pikaisesti hakemalla löytäny sitä.
 
Eli mitä kylmempää niin sitä kauemmin lihat säilyy pakkasessa?

-18 riittää pakastimen lämpötilaksi, enemmästä ei pitäisi ainakaan olla hyötyä. Lihojen säilyvyys riippuu yleensä niiden rasvapitoisuudesta, possu säilyy vähiten aikaa ja esim. riista säilyy helposti yli vuoden. Itse oon kyllä syönyt lähemmäs puoli vuotta pakkasessa ollutta possua, ei maistu pahalle eikä tullut oireita, ehkä parhaiten voisi luottaa maku- ja hajuaistiin tässä tapauksessa. Ja vanhaksi mennyt liha muuttuu kyllä harmahtavaksi eikä näytä kovin houkuttelevalta...
 
Peruna ja makaroonit on melkein ilmasia. Proteiinilähteet onkin vähän kalliimpia.
-50% lihaa vaa pakkanen täyteen aina ku kaupasta löytyy.

-30% -50% lihaa kerralla paljon, ja pakkaseen

Tätä harrastan itsekkin. Yleensä maanantai aamusin tulee käytyä ostamassa cittarista viikon lihatarpeet pakkaseen.
10-20€ menee tuolla reissulla

Kertokaapa mulle, että mistä vielä bongaatte noita -50% lihoja?! Joitakin vuosia sitten näitä vielä oli useastikin kauppojen lihahyllyissä, mutta nykyään oon itse ainakin nähnyt enää vain ja ainoastaan -30% lappuja. Asioinut oon niin Keskon kuin s-ryhmänkin kaupoissa, sekä pienemmissä että ns.automarkerketeissa. Ei oo tullut vastaan -50 lappuja enää pariin vuoteen.

Vaikuttaako muuten marinadit yms. säilyvyyteen pakastaessa? ts. säilyykö naturell kananfileesuikale paremmin/huonommin kuin esim. hunajamarinoitu sama tavara?
 
Köyhät kyykkyyn...

eiku... Eli siis bodysafkaa halvalla: KipinKapin vaikka Lidliin -> Paketti pekonia, paketti tuorepastaa, sipuli, kermaa - badabim badabum ku paistaa pekonin ja sipulin- kerma sekaan, suolaa ja pippuria, nokare voita- keittää pastan. Uuuh. Hintaa kunnon mätölle pari euroa. Kaloreita helvetisti ja roteiiniakin taitaa tilkka löytyä.
400g paketti jauhelihaa sisältää 80g? proteiinia. Sen kun jakaa 2:lle päivälle tumman makaroonin kanssa. Jauhelihasta parilla kananmunalla ja sipulilla hämmentää hyvin nopsakkaan piffit niin jo on mättöä. POttumuusikin käy palanpainikkeeksi - porkkanaa joukkoon.

sipuli sisältää paljon ja porkkana mukavasti kaikenmaailman hivenkivenvitamiiniaineita.

Ei oo vaikeeta ja kallista, kun vähän suunnittelee.
 
Käteen jäävä raha tällä hetkellä noin 400e. 150 - 200 € menee ruokaan + 100 € joka toinen kuu hera-isolaattiin & maltoon, että dextroosiin ja niillä pärjää sen 2 kk. Pituutta 183, painoa 83 ja plussakaloreilla.

Päivään menee noin:
2 x Rahka 250g / alle 60 senttiä
1 x Maito litra, ruotsalaista / alle 90 senttiä
1 x Kanafilee tai broileri suikale 100g / 1e tai Tonnikalahiutale öljy / alle 80 senttiä
1 x Kurkku noin 500g / paikalliselta torilta 3kpl 2€
80g Makaroni tumma / kilo sen 80 senttiä
100g Nalle kaura / puoli kiloo noin 80 senttiä
60g Oliiviöljy / puol litraa 3.5€
2 annosta Laadukasta heraa / alle euron dose

Nämä ovat semmoset Must be -tuotteet ja kaikki muu on extraa, liha saattaa vaihdella, kun hintojen perässä mennään, mutta täytyy todeta, et itse ainakin syön syön hyvin melko halvalla. Ja pitää muistaa et kerran viikossa vielä ns. mättöpäivä mihin voi huoletta laittaa budjetiks 10e - 15e kun syö noin.
 
Se määrä minkä kauppa antaisi ihmisille ilmaiseksi esimerkiksi vanhentuvaa jauhelihaa, olisi melkeinpä suoraan pois normaalihintaisten tuotteiden myynnistä. En minäkään kauppiaana antaisi vanhentuvia lihoja ilmaiseksi ihmisille, koska esimerkiksi jauheliha ei ole sellainen tuote, että se jätettäisiin ostamatta jos ei ilmaiseksi saa. Eri juttu olisi ehkä sellaisissa, esimerkiksi erikoistuotteissa, joita ihmiset eivät ostaisi muutenkaan, mutta kun ilmaiseksi saa niin ottaisivat kuitenkin mielihyvin vastaan.

Siinä olen samoilla linjoilla, että toisesta näkökulmasta on silkkaa hulluutta hävittää syömäkelpoista ruokaa. Mutta kapitalistinen systeemi ajaa tällaisiin ratkaisuihin.

Joten ratkaisu lienisi lakien muuttaminen, jotta saataisiin kaikki ruoka hyötykäyttöön. Mutta sitten ollaankin kierteessä, kun seuraavaksi tulee taas vastaan pilaantuneen ruuan aiheuttamat riskit.

EDIT: Perhana luin ekaa sivua enkä huomannut, että tokalla sivulla joku olikin jo esittänyt tämän pointin.

En ole perehtynyt sen suuremmin kaupankäynnin saloihin, mutta edelleen ihmettelen sitä, että jauheliha joka jauhetaan elikosta, jota on kasvatettu x ajan, syötetty, juotettu rahalla, teurastetaan, jauhetaan lihoiksi, pakataan ja päätepiste on roskis. Vai onko tässä nyt niin, että kaikki myynti/käsittelyketjun varrella tienaa rahat, paitsi se joka sen vikana yrittää myydä? Valtaosasta tuotteista tulee toki voittoa ja se varmasti riittää peittämään kulut ja aina tulee hävikkiä ok, mutta pitäis sitä hyötykäyttää paremmin.

Kyllä mä ton kaupankäynnin pointin ymmärrän ei siinä mitään. Jos ei itelle hyötyä, niin ei kellekään hyötyä. Jos ilmaiseksi jollekin, heti on iteltä pois. Maksimaalinen voitto. Selvähän se.

Ja toisaalta. Just vasta jossain K-kaupan omassa lehdessä esiteltiin lukuja kuinka suomalaiset (spoiler: ei kaikki) ostaa nimenomaan ruokaa järkyttävän määrät ja ne menevät vanhaksi kun ei siellä kotonakaan kukaan niitä syö, koska liikaa rahaa= liikaa ruokaa= pam päiväykset menee umpeen ennenku ku ehditään kissaa sanoa ja ruoka menee sitten kotiroskiin. Nyt ei siis ole puhe mistään parista kilosta jauhelihaa vaan ihan sillain että ruokkis pienen maan kansalaiset kokonaan. Mutta mun päätelmä on, että suomalaiset (spoiler: ei kaikki) on liian rikkaita vaikka valitetaan ruuan nousevasta hinnasta, koska on varaa heittää pois.
 
Joku tutkija kerto, että vaikka ruoan hinta kallistuu koko ajan, niin suomalaisten ruokakulut on silti prosentuaalisesti pienentyny, aika huomattavasti. Oliko jotain 24%-->11%. Tämä siis keskituloisen suomalaisen ansiosta laskettuna. Tutkimuksen aikajännettä en muista.
 
Itse syön todella terveellisesti ja monipuolisesti ja menee max. 50e/viikko = 200e/kk. Halvemmallakin selviäisi, varsinkin jos tarkoitus vain saada kaloreita ja riittävästi proteiinia. Ei taidettu tässä ketjussa vielä mainita, että mm. leipäpaketin hinnalla saa 1kg jauhoja, jos tosissaan aletaan säästämään..
 
En ole perehtynyt sen suuremmin kaupankäynnin saloihin, mutta edelleen ihmettelen sitä, että jauheliha joka jauhetaan elikosta, jota on kasvatettu x ajan, syötetty, juotettu rahalla, teurastetaan, jauhetaan lihoiksi, pakataan ja päätepiste on roskis. Vai onko tässä nyt niin, että kaikki myynti/käsittelyketjun varrella tienaa rahat, paitsi se joka sen vikana yrittää myydä? Valtaosasta tuotteista tulee toki voittoa ja se varmasti riittää peittämään kulut ja aina tulee hävikkiä ok, mutta pitäis sitä hyötykäyttää paremmin.

Kyllä mä ton kaupankäynnin pointin ymmärrän ei siinä mitään. Jos ei itelle hyötyä, niin ei kellekään hyötyä. Jos ilmaiseksi jollekin, heti on iteltä pois. Maksimaalinen voitto. Selvähän se.

Ja toisaalta. Just vasta jossain K-kaupan omassa lehdessä esiteltiin lukuja kuinka suomalaiset (spoiler: ei kaikki) ostaa nimenomaan ruokaa järkyttävän määrät ja ne menevät vanhaksi kun ei siellä kotonakaan kukaan niitä syö, koska liikaa rahaa= liikaa ruokaa= pam päiväykset menee umpeen ennenku ku ehditään kissaa sanoa ja ruoka menee sitten kotiroskiin. Nyt ei siis ole puhe mistään parista kilosta jauhelihaa vaan ihan sillain että ruokkis pienen maan kansalaiset kokonaan. Mutta mun päätelmä on, että suomalaiset (spoiler: ei kaikki) on liian rikkaita vaikka valitetaan ruuan nousevasta hinnasta, koska on varaa heittää pois.

Ruoan hintaan: Jännää on myös se miten paljon kaljaa menee suhteutettuna siihen miten paljon ruoan hinnasta valitetaan.

Tohon lihatuotteiden poisheittämiseen: Eli jos tilataan 5 pakettia jauhelihaa joka on siis pienen myyntierä mitä saa tilattua. Sitten sitä saa tilattua ma, ke ja pe päiville. Tavara tulee kaupalle, niin että siinä on saapuessaan 5 päivää myyntiaikaa. ARvioitu päivämyynti on 2 pakettia. Eli joka kuormasta jää 1 paketti yli, koska asiakas ei sitä vanhaa ota siitä uuden päältä. Näin ollen jos aina myy sen yhden paketin 5:stä nettohintaan tai jopa alle, niin se taasen on pois siitä tuoreen myynnistä. Nykyään on nimittäin niin paljon kauppoja suomalaisilla (tai siis pks seudulla) valittavana, että ei kukaan osta sekä "vanhaa", että uutta vaan ostetaan se vanha sillä -30% lirpakkeella ja tullaan uudelleen notkumaan ja etsimään sitä -30% tuotetta.
Ny kun sitten tuon esimerkin mukaan kun toimitaan (eli siis myydään sitä -30% pakettia), laskee se kokonaiskatetta huomattavasti sekä johtaa pahimmillaan siihen että se normaalihintainen tuote ei mene juurikaan kun aina on se "halpa ja vanha" siinä edessä tarjolla. Ja mitään ongelmaa ei loppujen lopuksi tästä ole MUUTA kuin se, että sen normaalihintaisen tuotteen hinta nousee - tietysti että se kate pysyisi kohdillaan - joka johtaa siihen, että sitä myydään vieläkin epätasaisemmin taikka huonommin.
Tämän takia on kannattavampaa heittää se "ihan hyvä ja edukas" lihapaketti roskiin ja ottaa se kate siitä tuoreesta. Nykyaikaiset tilausjärjestelmät pitää kuitenkin hyllyssä tavaraa senverta (jos sitä järjestelmää osaa käyttää :)), että hävikki on aikalailla minimoitua.

edit. tohon 5 paketin esimerkkiin siis ei tarvitse 100 asiakkaan joukosta kuin 5-10 asiakasta, jotka saavat tuon koko homman pyörimään huonosti.
 
Ääni täältäkin Lidlille.

Suomalainen kanan sisäfile 10€/kilo (yrttimarinoitu eli maksat täydestä tavarasta, etkä mistään marinadista tai muusta turhasta n.28% prodet /100g, paistaessa ei tule edes vettä lihasta). Kilon pussi kasvissekoitetta on 1-2€/kg riippuen sisällöstä. Itse otan yleensä kukkakaalia, parsaa, papuja, herneitä ja porkkanaa. Siihen kun keittää riisiä kylkeen, niin yhden aterian hinnaksi muodostuu 2-3€ (prodea n.30g kanasta/ateria). Välillä voi kanan vaihtaa seitiin, joka on 5€/kg. Aamulla pekonimunakasta ja illalla tonnikalaa raejuustolla. Leffaevääksi jotain paneroitua pakastealtaasta, kuten vaikka aidosta fileestä tehtyjä nugetteja. Maku ihan eri luokkaa, kuin "äitien" tekemät sotkut.

Näitä pystyi syömään päivät läpeensä opintotuellakin, enkä ole kauppaa vaihtanut vaikka on työpaikkakin jo alla.
 
Lähipäivinä vanhentuvia ruokia jotkut isot pahat kauppiaat kyllä lahjoittavatkin hyväntekeväisyyteen, jo vanhaksi menneissä on ainakin aiemmin sairastumisriskin vuoksi ollut vähän hankalia vastuukysymyksiä. Kaikki eivät tietysti lahjoita, voi osin johtua siitä etteivät hyväntekeväisyysjärjestöt älyä tarjoutua hakemaan paikan päältä, harva kauppias varmaan viitsii vielä kuljetuksetkin järjestää. Paikanpäällä suoraan lahjoittaminen varmaan vetäisi ei-toivottua porukkaa paikalle.

Juttu lahjoittavasta kauppiaasta:
Aamulehti

Ja nyt on kai tulossa helpotusta asiaan, kun hyväntekeväisyysjärjestöt saavat lahjoittaa päiväysvanhaa, joka on ollut pakkasessa:
http://www.hs.fi/kotimaa/a1305603619881
 
Lähipäivinä vanhentuvia ruokia jotkut isot pahat kauppiaat kyllä lahjoittavatkin hyväntekeväisyyteen, jo vanhaksi menneissä on ainakin aiemmin sairastumisriskin vuoksi ollut vähän hankalia vastuukysymyksiä. Kaikki eivät tietysti lahjoita, voi osin johtua siitä etteivät hyväntekeväisyysjärjestöt älyä tarjoutua hakemaan paikan päältä, harva kauppias varmaan viitsii vielä kuljetuksetkin järjestää. Paikanpäällä suoraan lahjoittaminen varmaan vetäisi ei-toivottua porukkaa paikalle.

Juttu lahjoittavasta kauppiaasta:
Aamulehti

Ja nyt on kai tulossa helpotusta asiaan, kun hyväntekeväisyysjärjestöt saavat lahjoittaa päiväysvanhaa, joka on ollut pakkasessa:
Ilkka: Ruoan lahjoittamista hyväntekeväisyyteen helpotetaan - Ruoka-apu - Kotimaa - Helsingin Sanomat

Yleinen käytäntö k-puolella on, että ruoat lahjoitetaan (esim. lihat viimeisenä käyttöpäivänä, jos jakopäivä on silloin) paikallisille hyväntekeväisyysjärjestöille. Se, tekeekö siitä uutista on mielestäni vähän niin ja näin. Ei sillä mitään julkisuutta tarvitse hakea - automaatio sen pitäisi olla. Tässä jakelussa on vahvasti mukana seurakunnat ja esim. Hurstin hyvänlaupeuden säätiö jne.

Tätä hommaa yleensä pyöritetään "ilmaistyöllä". Eli pelastuneet alkkikset ja eläkeläiset jne. hoitavat sitä hommaa. Ruoka menee joko leipäjonoihin taikka jotkut tekevät perheillekin valmiita ruokasäkkejä, jossa on siis esim. 4-6 päivän safkat sitten. Koska nykysellä 30 000:n tuotteen valikoimalla mitä parhaimmillaan kaupoissa on, niin jää sitä teollistakin elintarviketta päiväysvanhaksi ja nekin yleensä hyväntekeväisyyteen lahjoitetaan.

Mutta tosiaankin se itsejakaminen on vaikeaa ja tulee kalliimmaksi kuin roskiinheitto. Ja kaikki muu on helppoa jakaa eteenpäin hyvistenkin kautta paitsi tuore liha ja kala terveyssyistä tekee homman haasteelliseksi.
 
Joku tutkija kerto, että vaikka ruoan hinta kallistuu koko ajan, niin suomalaisten ruokakulut on silti prosentuaalisesti pienentyny, aika huomattavasti. Oliko jotain 24%-->11%. Tämä siis keskituloisen suomalaisen ansiosta laskettuna. Tutkimuksen aikajännettä en muista.

Tämä on ihan totta ja olen nähnyt saman tutkimuksen. Vastaavassa tutkimuksessa oli myös, että Suomalaiset käyttävät keskimäärin enemmän rahaa ruokaostoksiinsa vuodessa kuin aikasempina vuosina. Tämän kyllä huomaa asioidessaan ainakin kaupassa ennen juhlapyhiä :D Kauppakärrit ovat niin täynnä, että puolet putoilee lattialle.
 
Tämä on ihan totta ja olen nähnyt saman tutkimuksen. Vastaavassa tutkimuksessa oli myös, että Suomalaiset käyttävät keskimäärin enemmän rahaa ruokaostoksiinsa vuodessa kuin aikasempina vuosina. Tämän kyllä huomaa asioidessaan ainakin kaupassa ennen juhlapyhiä :D Kauppakärrit ovat niin täynnä, että puolet putoilee lattialle.
Näinhän se on. Ja ruokaa haaskataan maailmassa ihan hävyttömän paljon. Vaikka nyt Japani, siellä on näiden meillekkin tuttujen kolmioleipien, valmiiks tehtyjen salaattien ym myyntiaika ihan naurettavan pieni, olikohan kuus tuntia? Ja kaikki mitä ei saada myytyä menee japanilaisen säntillisen työmoraalin takia ihan saletisti roskiin just sillä kellonlyömällä. Kuus tuntia, eihän jumalauta mikään mee pilalle kuudessa tunnissa :D Lähettäisivät vaikka Pohjois-Koreaan neki eväät niin ei tarvi siellä ihmisten syödä ruohoa. Tai Pakkotoiston persaukisille bodareille.

Ja sitten topicin hengessä. Kyllä niitä kaloreita saa halvallaki, kunhan vaan priorisoi. Tehkää vaikka testi ja ottakaa kuukauden ajalta kaikki kuitit talteen, ja sitten laskette niistä että paljonko on rahaa menny mihinki. Jos siellä on harva se päivä 1,80e kahviin, 2e limsaan ja 2,3e proteiinipatukkaan niin tuoki tekee kuukaudessa jo monta kymppiä, mikä on varmasti opiskelijalle ja työttömälle iso raha ja jolla sais kilotolkulla oikeata kotiruokaa ja kahvipaketin.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom