Diabetes ja treenaus turvallisesti ja tehokkaasti

Meta title: 🔥 Diabetes ja treenaus turvallisesti ja tehokkaasti 🔥

Meta description: Oikea treenin, ravinnon ja verensokeriseurannan yhdistelmä parantaa suorituskykyä ja hyvinvointia.


Eli ominpäin on nyt diagnosoitu diabeteksen esiaste. Lääkäri on kuitenkin suositellut tietynlaista ruokavaliota, joka ei siis ole luotettava. Samalla kun disautat ehdotetun hiilaripitoisen ruokavalion, mietit voisko treenin jälkeen vetassa annoksen esimerkiksi jäätelöä? Mielenkiintoinen logiikka.
 
Tyypin 2 diabeetikolla/esidiabeetikolla ongelmana on, että insuliini ei tahdo tehota (ns. insuliiniresistenssi) ja siksi sitä aletaan tuottaa ylimäärin. Liikunta taas vähentää insuliiniresistenssiä. Ajattelisi, että liikunnan jälkeinen hiilari nostaisi verensokeria vähemmän kuin ilman liikuntaa otettu, koska tuon vähentyneen insuliiniresistenssin ansiosta insuliini oikeasti vaikuttaisikin kunnolla ja glukoosi pääsisi verestä soluihin niin kuin ns. terveillä ihmisillä.
 
Osasko joku sanoo et pitääkö kiinnittää asiaan huomiota jos huomasi että verensokeri oli 8,7 pari tuntia aterian jälkeen kun oli syönyt vuohenjuustosalaatin sekä 1,5 pientä sämpylää?
 
Osasko joku sanoo et pitääkö kiinnittää asiaan huomiota jos huomasi että verensokeri oli 8,7 pari tuntia aterian jälkeen kun oli syönyt vuohenjuustosalaatin sekä 1,5 pientä sämpylää?

En itse olisi huolissaan yksittäisen mitatun aterian jälkeen :) itselläni mitattiin kerran omenan jälkeen about sama luku kun sinulla, no siihen oli ihan hyvä selityskin: nimittäin stressi päällä. Myöhemmin mittailtuani arvot oli ihan normaalit.
 
Kohonnut kortisolo voi nostaa paastosokeria. Mulla itelläni 10h paastosokerit oli myös 6,3. Pyysin rasituskoetta ja siellä todettiin että se kahden tunnin arvo on tärkeämpi, se oli 3,8. Mulle ei vielä diagnosoitu metabolistaoireyhtymää(insuliiniresistenssi), mutta kohonnut riski siihen on. Käytännössä ohjeet olivat että lihomaan ei nyt passaa itseään päästää =rasva% ei saa kohota. Lihaa saa ja jopa kannattaa tulla. Viskeraalinen rasva minimiin ja jenkkikset pois on ensisijainen hoito muoto tuohon paastosokeriin. Se on lopunviimein sama millä ihmedietillä sen sitten tekee.
 
Osasko joku sanoo et pitääkö kiinnittää asiaan huomiota jos huomasi että verensokeri oli 8,7 pari tuntia aterian jälkeen kun oli syönyt vuohenjuustosalaatin sekä 1,5 pientä sämpylää?

Kannattaa kiinnittää huomiota,(varsinkin, jos teillä on sukurasitetta) mutta ei ole mitään syytä huolestua. Seuraa silloin tällöin niitä sokereita, aterioiden jälkeen. Kyllä ne tuosta nousevat reilusti korkeammalle, mikäli sairastuisit sokeritautiin. Itse sain diagnoosin vuosi sitten. 11-12 mittailin kotona ja kokeissa sitten pamahti 18,7 ja lääkitys heti päälle.

http://www.diabetes.fi/diabetestietoa/yleista_diabeteksesta/oireet_ja_toteaminen/verensokerin_viitearvot

Mulla on neljännessä polvessa sokeritauti. Onneksi 2- tyyppi ja lääkityksellä mennään ilman insua ( mutsilla myös insut). Jos joku epäilyttää, pistähän lisää kyssäriä. On tuosta sukutaustasta johtuen tullut kyseisestä taudista aika paljon luettua...:)
 
^Kiitos vastauksesta. Isällä on 2-tyypin diabetes ja sit mummolla äidin puolta oli myös. Lähinnä mietin sitä, että mulle tehtiin vuosi sitten semmonen sokerirasitus kun on ollut kaiken maailman janoo, käsien tärinää jne helposti, mut se oli ok. Voiko siis luottaa siihen, ettei oo mitään häikkää kun kerta sokerirasitus oli ok? (5,2 ja 4,5 2h). Ilmeisesti tuo 8,7 on "heikentynyt sokerinsieto" tuon linkin viitearvojen mukaan, mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan.

Kohonnut kortisolo voi nostaa paastosokeria..
Entäs kun tää ei ollu paastosokeri, niin voiko tuo kortisoli nostaa myös tuota "ruan jälkeen"-sokeria? Tiedän, että mulla on kortisolit korkealla, ainakin stressiä on pukannut viime aikoina.
Sairastan myös kilpirauhasen vajaatoimintaan. En tiiä onko sillä mitään tekemistä tän kanssa.
 
^Kiitos vastauksesta. Isällä on 2-tyypin diabetes ja sit mummolla äidin puolta oli myös. Lähinnä mietin sitä, että mulle tehtiin vuosi sitten semmonen sokerirasitus kun on ollut kaiken maailman janoo, käsien tärinää jne helposti, mut se oli ok. Voiko siis luottaa siihen, ettei oo mitään häikkää kun kerta sokerirasitus oli ok? (5,2 ja 4,5 2h). Ilmeisesti tuo 8,7 on "heikentynyt sokerinsieto" tuon linkin viitearvojen mukaan, mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan.


Entäs kun tää ei ollu paastosokeri, niin voiko tuo kortisoli nostaa myös tuota "ruan jälkeen"-sokeria? Tiedän, että mulla on kortisolit korkealla, ainakin stressiä on pukannut viime aikoina.
Sairastan myös kilpirauhasen vajaatoimintaan. En tiiä onko sillä mitään tekemistä tän kanssa.

Sokerirasitukset normaaleja.

Olet siis riskiryhmää. Kokemuksesta annan hyvän vinkin :)...Älä ajattele, että "tuleeko mulle sokeritautia vai ei?" Vaan koska tulee. Siten seuraat elintapoja paremmin ja ehkäpä se sitten ei koskaan sulle puhkeakkaan. Hyvät elämäntavat ja liikunta auttavat todella paljon. Itsellä on jokin päivä tarkoitus päästä lääkityksestä eroon...

Kuten krocco tuossa totesi "Kohonnut kortisoli voi nostaa paastosokeria." Yleensä nostaakin. Kilpirauhasen vajaatoiminta altistaa Diabetekselle. . Jos sulla on Tyroksiiniannostus kunnossa, ei pitäisi heitellä verensokeriin. Muuten vajaatoiminta mieluummin laskee, kun nostaa sokeriarvoja, kun kroppa käy tavallaan "vajaalla"...
 
siis jos sulla on diabetes nii sokerithan pyörii siellä 20 tuntumassa kun ei oo insuliinia varastoimassa sitä. Kauhea janon tunne ja kusella täytyy ravata.. ei tollane 9 oo vielä korkee jos oot jotai sokerista syöny ja jos se on siitä vielä tippunu ajan kanssa nii en kyllä heti lähtis syyttää diabetestä.
 
siis jos sulla on diabetes nii sokerithan pyörii siellä 20 tuntumassa kun ei oo insuliinia varastoimassa sitä. Kauhea janon tunne ja kusella täytyy ravata.. ei tollane 9 oo vielä korkee jos oot jotai sokerista syöny ja jos se on siitä vielä tippunu ajan kanssa nii en kyllä heti lähtis syyttää diabetestä.

Nyt tulee kyllä sellaista mutua, että oksat pois...9mmol 2 tuntia aterian jälkeen riippumatta siitä mitä olet syönyt( vaikka kilon karkkia) =

On ihan hiukan eroa, onko sulla 1-tyypin Diabetes vai 2-tyypin Diabetes...Ja sokerit EIVÄT TODELLAKAAN HUITELE NORMAALISTI MISSÄÄN about 20 tuntumassa... 2-tyypin Diabeteksessä, kun oma Haima pystyy tuottamaan Insuliiniä, mutta ei tarpeeksi....20+ sokeriarvot rupeaa olemaan jo hengenvaarallisia ja vaativat sairaalahoitoa.

Ota hiukan asioista selvää, ennenkuin rupeat neuvomaan ihmistä, joka epäilee vakavaa sairautta...Varsinkin jos taustalla on Kilpparin vajaatoiminta, joka blokkaa Sokeritaudin oireita...
 
Nyt tulee kyllä sellaista mutua, että oksat pois...9mmol 2 tuntia aterian jälkeen riippumatta siitä mitä olet syönyt( vaikka kilon karkkia) = Heikentynyt Glukoosinsieto ja >11 Diabetes

On ihan hiukan eroa, onko sulla 1-tyypin Diabetes vai 2-tyypin Diabetes...Ja sokerit EIVÄT TODELLAKAAN HUITELE NORMAALISTI MISSÄÄN about 20 tuntumassa... 2-tyypin Diabeteksessä, kun oma Haima pystyy tuottamaan Insuliiniä, mutta ei tarpeeksi....20+ sokeriarvot rupeaa olemaan jo hengenvaarallisia ja vaativat sairaalahoitoa.

Ota hiukan asioista selvää, ennenkuin rupeat neuvomaan ihmistä, joka epäilee vakavaa sairautta...Varsinkin jos taustalla on Kilpparin vajaatoiminta, joka voi blokata Sokeritaudin oireita...
 
Kauhea janon tunne ja kusella täytyy ravata.. ei tollane 9 oo vielä korkee jos oot jotai sokerista syöny ja jos se on siitä vielä tippunu ajan kanssa nii en kyllä heti lähtis syyttää diabetestä.
Joo siis mulla on ollut pidempään jo ongelmana tuo jano, mille ei löydy oikein selitystä. Tosin nyt on ollut joitakin hetkiä tässä ettei tartte olla paniikissa jos kauppareissulle jää vesipullo kotiin :rolleyes: Mutta se nyt voi johtua niin monesta asiasta.

Mutta en ollu syönyt sokerista (ellei paholaisenhilloa n. 2 tl lasketa). En tosiaankaan halua mitään diabetesta ja asia ei ole käynyt edes mielessäni ja ihmettelisin tosiaankin näillä elämäntavoilla jos sellaisen saisin. Ihan "läpällä" mitattiin työkaverin kanssa mun sokerit. Tuota sokerirasitukseenkin joutumista ihmettelin silloin, mutta sillä suljettiin pois kait se, ettei mun sokerit mene liian matalalle ja siitä johdu esim. sellainen outo käsien tärinä esim. just nyt aamulla.

Ehkä elämäntavat ei sitten ole aina syy 2-tyypin diabetekselle jos siihen vaikuttaa perintötekijät, muut sairaudet jne. En polta, juo, liikun ja painoindeksi on n. 21 ja on aina ollut. Tuo insuliiniresistenssi on kiinnostava, eli ikäänkuin heikentynyt sokerinsieto. Siihen pitää perehtyä tarkemmin.
 
Joo siis mulla on ollut pidempään jo ongelmana tuo jano, mille ei löydy oikein selitystä. Tosin nyt on ollut joitakin hetkiä tässä ettei tartte olla paniikissa jos kauppareissulle jää vesipullo kotiin :rolleyes: Mutta se nyt voi johtua niin monesta asiasta.

Mutta en ollu syönyt sokerista (ellei paholaisenhilloa n. 2 tl lasketa). En tosiaankaan halua mitään diabetesta ja asia ei ole käynyt edes mielessäni ja ihmettelisin tosiaankin näillä elämäntavoilla jos sellaisen saisin. Ihan "läpällä" mitattiin työkaverin kanssa mun sokerit. Tuota sokerirasitukseenkin joutumista ihmettelin silloin, mutta sillä suljettiin pois kait se, ettei mun sokerit mene liian matalalle ja siitä johdu esim. sellainen outo käsien tärinä esim. just nyt aamulla.

Ehkä elämäntavat ei sitten ole aina syy 2-tyypin diabetekselle jos siihen vaikuttaa perintötekijät, muut sairaudet jne. En polta, juo, liikun ja painoindeksi on n. 21 ja on aina ollut. Tuo insuliiniresistenssi on kiinnostava, eli ikäänkuin heikentynyt sokerinsieto. Siihen pitää perehtyä tarkemmin.

Älä panikoi yhdestä mittaustuloksesta. Kotimittareissa saattaa olla isoja heittoja( esim: 3 peräkkäistä tulosta 11, 7 ja 8) Osviittaa antavat kuitenkin. Kun asia askarruttaa, pyydä uudestaan sokerirasitusta. Muuten voit silloin tällöin mitata "kaverin mittarilla". Pyri samoihin olosuhteisiin, joten aamusokeri olisi hyvä joskus tsekata. Alentuneesta insuliiniresistanssista käytetään myös välillä nimitystä "esi"diabetes.


SUMMA SUMMARUM. Sun edellinen sokerirasitus aivan normaali. Yksi mittaustulos koholla. Kuulut riskiryhmään, joten kerran vuodessa kannattaa tsekata rasitus, jotta et sitten yhtäkkiä huomaa nukkuvasi 3 tunnin päikkäreitä ruokailun jälkeen. Sokerit, kun huitelee korkealla: Väsymys on jotakin aika infernaalista.

Alla hyvä linkki (mm: Periytyvyys) , jos et ole asiaa paljoa tutkiskellut. Mutsi oli 40v ja Itse myös about 40, kun sain diagnoosin.

Suomen Diabetesliitto - Tyyppi 2
 
Kannttaa muuten pestä kädet aina ennen mittausta.
Itsellä oli joskus sokeria käsissä kun otin verikokeen.
No arvot sitten todella korkealla ja siitä sitten ihmettely alkoi.
Onneksi toiseen mittaukseen tajustin, että olin käsitellyt jotakin sokerista ja sitä oli tarttunut käsiin.
 
Verensokerimittarien tarkkuus on todella surkea, eli mittareille sallitaan 20 % heitto. Jos mittari näyttää 10 mmol/l niin todellinen sokeriarvo voi olla mitä tahansa 8 ja 12 välillä.
 
Nyt tulee kyllä sellaista mutua, että oksat pois...9mmol 2 tuntia aterian jälkeen riippumatta siitä mitä olet syönyt( vaikka kilon karkkia) =

On ihan hiukan eroa, onko sulla 1-tyypin Diabetes vai 2-tyypin Diabetes...Ja sokerit EIVÄT TODELLAKAAN HUITELE NORMAALISTI MISSÄÄN about 20 tuntumassa... 2-tyypin Diabeteksessä, kun oma Haima pystyy tuottamaan Insuliiniä, mutta ei tarpeeksi....20+ sokeriarvot rupeaa olemaan jo hengenvaarallisia ja vaativat sairaalahoitoa.

Ota hiukan asioista selvää, ennenkuin rupeat neuvomaan ihmistä, joka epäilee vakavaa sairautta...Varsinkin jos taustalla on Kilpparin vajaatoiminta, joka blokkaa Sokeritaudin oireita...

:D

Tiedän diabeteksesta iha tarpeeksi. 20 sokerit ei todellakaan oo normaalit, en oo näin myöskään väittäny. Se, että sulla on 20 sokerit, ja ruokailusta on aikaa, on merkki siitä että ei tuoteta tarpeeksi insuliinia. Älä nyt rehaa siellä.

eikös ykkösellä ja kakkosella oo eroo että kärjistettynä toisilla insua pukkaa ja toisilla sitä ei pukkaa tarpeeks tarpeeksi :D

Edit: tosiaan, ketjun aloittajan ei kannata diagnoosia NETTIFOORUMILTA hakea, nää on vaan tällästä lätinää. Suuntaa voit saada ja paljon arvauksia mutta lääkäri on se avain sana. Itse en oo sulle diagnoosia antanu, kerroin vain, että janon tunne ja toi kusi on hyviä indikaattoreita.
 
:D

Tiedän diabeteksesta iha tarpeeksi. 20 sokerit ei todellakaan oo normaalit, en oo näin myöskään väittäny. Se, että sulla on 20 sokerit, ja ruokailusta on aikaa, on merkki siitä että ei tuoteta tarpeeksi insuliinia. Älä nyt rehaa siellä.

eikös ykkösellä ja kakkosella oo eroo että kärjistettynä toisilla insua pukkaa ja toisilla sitä ei pukkaa tarpeeks tarpeeksi :D

:thumbs:.....:piis:...Laajalla skaalalla näin.
 
Moro! Huomasin täällä tämmöisen viestiketjun ja ajattelin kysyä, että vaikuttaako heittelehtivät sokerit paljon lihasmassan kasvatukseen ? Tällä hetkellä siinä iässä, että todella vaikeaa löytää tasapainoa sokereiden suhteen.
 
Back
Ylös Bottom