Originally posted by Raven
Mikä on sitten se liika ylimäärä joka muuttuu rasvaksi?
On kuitenkin myös väläytelty täälläkin väitteitä, että liika proteiini muuttuu energiaksi tjtn.. Jos tietty tuhottomia määriä vetää yli, niin sitten muuttuu rasvaksi..
Eli, miten mahtaa olla. Kaikki sanoo vähän yhtä sun toista.
-aminohappojen hiilirunko käytetään energian tuottoon (eli hapetus -> CO2 + H2O tuottaen samalla ATP:a), glukoosin synteesiin (glukoneogeneesi) tai ketoaineiden synteesiin
-glukogeeniset aminohapot: hiilirunko hajoaa joko pyruvaatiksi tai tcasyklin välituotteiksi (glukoosin uudelleen muodostukseen)
-ketogeeniset aminohapot: hiilirunko hajoaa asetyyli-CoA:ksi tai
asetoasetyyli-CoA:ksi (jota ei voida käyttää glukoosin uudistuodostukseen)
(vain yksi ketogeeninen aminohappo, muut glukogeenisia (suurin osa) tai sekä että)
-> KUN SOLUSSA EI OLE ENERGIAN TARVETTA (ei TCA-sykli;
glukoosi->pyruvaatti->asetyyliKoA->sitraatti; glykolyysitie),
-> sitraatti ulos mitokondriosta sytosoliin
-> asetyyliKoA sytosoliin
-> rasvahappo synteesi käynnistyy
Kaikki reaktiot siis tarvitsevat energiaa, joten proteiinin "muuttumisella" lopulta läskiksi ei ole todellakaan hyvä hyötysuhde, mutta näin kuitenkin käy, etenkin jos proteiinia esimerkiksi syö päivän E%:sta hyvin paljon.
Jos joku tietää paremmin niin voi kommentoida. En julista että kaikki tossa pitää 100%:sesti paikkansa mutta oon melko varma että näin on, kaikki kuitenkin tarkistettua ja kopioitua eikä itse säädettyä. Se mistä en ole varma, voi olla että tuosta puuttuu huonolla munkilla jotain.
Lähteenä lääketieteellisen biokemian opiskelumatskua ja oppikirja Lehninger: Principles of Biochemistry, Nelson&Cox 3rd edition 2000 1253s.