Mitä alkuperäseen viestiin tulee:
Dekstroosi eli rypälesokeri eli glukoosi on monosakkaridi, eli lyhin mahdollinen hiilihydraatti. Sen asema elimistön soluaineenvaihdunnassa on pääasiallinen energialähde rasvahapon ohella, eli melkosen tärkeä aine. Eli ei se siis dieettiä eikä muutakaan "haittaa" kuin sen sisältämänsä energiamäärän verran. Mausteissa oleva määrä ei varmasti vaikuta juurikaan mitään, varmaan lukee se energiamäärä siellä jossain purkissa. Tietenki jos se mauste sattuu olemaan pääasiassa dekstroosia itteään, ja syöt sitä kilotolkulla ni sitten varmaan jotain alkaa vaikuttaa...
Mutta arvioisin ettei se dieetillä näy mihinkään, varsinki jos lähtökuntoki on jo niin hyvä ku se on jo... ;)
Nuihin muihin enemmän ja vähemmän off-topic viesteihin:
Kaikki pidemmät hiilihydraatithan, myös malto, hajoaa monosakkaridiksi ennenku niitä keho niitä alkaa hyödyntää. Maltossa (eri kuin maltoosi) eli [maissi-]tärkkelyksessä on lähinnä polysakkarideja, joitten hajoaminen kestää huomattavasti kauemmin.
Glukoosi aiheuttaa insuliinitason nousun. Insuliinihan on anabolinen hormoni ni se vaikuttaa merkittävästi lihaksen palautumiseen treenistä sekä sen korjautumiseen (kasvamiseen).
Nautittaessa dekstroosia aiheutetaan insuliinitason nopea nousu, jolloin proteiinisynteesi tehostuu, mikä on tärkeää esimerkiksi treenin jälkeen. Toisaalta ne tasot sitten putoaaki aika vauhdilla, ku se dekstroosi loppuu. Malto taas nostaa tasoja vähemmän ja pitää ne korkealla pidempään, eli vaikutus jatkuu kauemmin, mutta alkaa hitaanlaisesti.
Nuista ominaisuuksista johtuen moni sekottaa noin 1:1 suhteessa maltoa ja dekstroosia palautusjuomaan. Tällöin lihasten palautuminen alkaa mahdollisimman pian ja jatkuu pitkälle.
Treeniä edeltävään juomaan taas ei kyllä kannata dekstroosia laittaa, koska insuliinitasot voi sitten laskea sitten kesken treenin ja ei välttämättä tunnu oikeen kivalta.