Dekstroosi

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja May
  • Aloitettu Aloitettu

May

Liittynyt
4.2.2004
Viestejä
89
Ikä
44
Onko dekstroosi jotenki haitallista dietillä? Meinaan löysin yhen superhyvän mausteen jolla saa jopa halvimmat kissanruokaa muistuttavat tonnikalat maistuman hyvältä :) Tulee kuitenki läärättyä sit nyt aika reippaalla kädellä joka paikkaan, ja huomasin että siinon dekstroosia..mikäköhän vaikutus sillä on vai onko mitään?:david:
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Dekstroosihan on nopeaa hiilaria, joten ei se dieetillä varmaan ihan mitään parasta ole. Mutta kunhan vaan katsoo että kalorit pysyy miinuksella, niin ei se mun mielestä ainakaan dieettiä pahemmin haittaa. Ei sitä nyt kilotolkulla silti kannata vetää. :)
 
mitenkäs dekstroosin käyttö heraprotskun (40g) ja malto6:n (40g) ohella palautusjuomassa? hyötyä/haittaa?
 
gts/R sanoi:
mitenkäs dekstroosin käyttö heraprotskun (40g) ja malto6:n (40g) ohella palautusjuomassa? hyötyä/haittaa?
Eipä tuosta erityistä hyötyä tai haittaa taida olla maltoon verrattuna, tekee tietty juoman makeammaksi.

Esim 60g ON minttusuklaa-wheytä, 50g dekstroosia ja puoli litraa jääkylmää vettä on hyvää :kuola:
 
gts/R sanoi:
mitenkäs dekstroosin käyttö heraprotskun (40g) ja malto6:n (40g) ohella palautusjuomassa? hyötyä/haittaa?
No toivottavasti ei kun tulee tota varmaan se 100g palautusjuomaski :)
 
Ei tuota kyllä tartte laittaa jos on Maltoa jo.. Liika on liikaa. Ottaa sitten palkkarin jälkeisestä safkasta kunnon hiilareita täysjyvätuotteista yms..
 
Mitä alkuperäseen viestiin tulee:

Dekstroosi eli rypälesokeri eli glukoosi on monosakkaridi, eli lyhin mahdollinen hiilihydraatti. Sen asema elimistön soluaineenvaihdunnassa on pääasiallinen energialähde rasvahapon ohella, eli melkosen tärkeä aine. Eli ei se siis dieettiä eikä muutakaan "haittaa" kuin sen sisältämänsä energiamäärän verran. Mausteissa oleva määrä ei varmasti vaikuta juurikaan mitään, varmaan lukee se energiamäärä siellä jossain purkissa. Tietenki jos se mauste sattuu olemaan pääasiassa dekstroosia itteään, ja syöt sitä kilotolkulla ni sitten varmaan jotain alkaa vaikuttaa...

Mutta arvioisin ettei se dieetillä näy mihinkään, varsinki jos lähtökuntoki on jo niin hyvä ku se on jo... ;)

Nuihin muihin enemmän ja vähemmän off-topic viesteihin:

Kaikki pidemmät hiilihydraatithan, myös malto, hajoaa monosakkaridiksi ennenku niitä keho niitä alkaa hyödyntää. Maltossa (eri kuin maltoosi) eli [maissi-]tärkkelyksessä on lähinnä polysakkarideja, joitten hajoaminen kestää huomattavasti kauemmin.

Glukoosi aiheuttaa insuliinitason nousun. Insuliinihan on anabolinen hormoni ni se vaikuttaa merkittävästi lihaksen palautumiseen treenistä sekä sen korjautumiseen (kasvamiseen).

Nautittaessa dekstroosia aiheutetaan insuliinitason nopea nousu, jolloin proteiinisynteesi tehostuu, mikä on tärkeää esimerkiksi treenin jälkeen. Toisaalta ne tasot sitten putoaaki aika vauhdilla, ku se dekstroosi loppuu. Malto taas nostaa tasoja vähemmän ja pitää ne korkealla pidempään, eli vaikutus jatkuu kauemmin, mutta alkaa hitaanlaisesti.

Nuista ominaisuuksista johtuen moni sekottaa noin 1:1 suhteessa maltoa ja dekstroosia palautusjuomaan. Tällöin lihasten palautuminen alkaa mahdollisimman pian ja jatkuu pitkälle.

Treeniä edeltävään juomaan taas ei kyllä kannata dekstroosia laittaa, koska insuliinitasot voi sitten laskea sitten kesken treenin ja ei välttämättä tunnu oikeen kivalta.
 
deadbeef sanoi:
Kaikki pidemmät hiilihydraatithan, myös malto, hajoaa monosakkaridiksi ennenku niitä keho niitä alkaa hyödyntää. Maltossa (eri kuin maltoosi) eli [maissi-]tärkkelyksessä on lähinnä polysakkarideja, joitten hajoaminen kestää huomattavasti kauemmin.

No ei siinä nyt niin kauaa kestä. GI on kummallekin lähes samat. Tossa jotain juttua dextro vs. malto:

http://www.t-nation.com/readTopic.do;jsessionid=796C50B4B1E0710914D5049286E67CEA.hydra?id=933971

Kestävyyssuorituksen jälkeen veden saanti voi olla aika tärkeässä asemassa jolloin malto on siihen tarkoitukseen hyvä.

edit. Proteiinisynteesi ja hajotuksen väheneminen hoituu kyllä pienemmilläkin insuliinimäärillä eli enemmän ei ole juurikaan parempi. 1:1 sekoitus tulee siis siitä että yhdistetään dextron pilkkoutuneisuus ja malton alhainen konsentraatio (ainemäärä/tilavuus). Siitä, onko tuo kombo nopeampi kun kumpikin yksinään haluaisin nähdä jotain tuloksia.
 
Glykomeeninen indeksi eli sen hiilarin kyky nostaa insuliinitasoja on aika olennainen asia dieetillä ja mitä alempana sitä paremmin rasva palaa. Mutta jos on ns. hardgainer tyyppi niin noitahan kannattaa ottaa vaikka joka aterialla vähän että se ravinne tosiaan menee sinne lihakseen. Jossain alan lehdessä tosiaan neuvottiin että jos on ongelmia painon nostamisen kanssa niin korkeglykogeenisiä tuotteita vaan alas kurkusta. (ei ehkä siideriä koko ajan):(
 
astro sanoi:
No ei siinä nyt niin kauaa kestä. GI on kummallekin lähes samat. Tossa jotain juttua dextro vs. malto:

Ihan jännä kommentti tähän väliin ku en sanonu mitään konkreettista imeytymisajasta... :P Eikä tuo GI kerro vielä paljoa, ja on itseasiassa melko huono mittari, varsinkin kun ei edes puhuta mistään tietystä aineesta/tuotteesta vaan maltosta sinänsä (sekotus oligo-, mono- ja erimittasia polysakkarideja) joten se olis vaan huono keskiarvo kaikille nuille yhteensä. Yleensä nyt maltolla just tarkotetaan sellasta hitaasti ja tasasesti imeytyvää hiilaria, ja ero on käytännössä huomattava verrattuna dekstroosiin eli pääasiallisesti puhtaisiin sakkaridiyksikköihin.

astro sanoi:
Proteiinisynteesi ja hajotuksen väheneminen hoituu kyllä pienemmilläkin insuliinimäärillä eli enemmän ei ole juurikaan parempi.

Hoituu toki, mutta aluksi enempi on parempi, ainaki uskaltaisin väittää, jos palautuminen halutaan käynnistyvän täydessä mittakaavassa nopeasti, tietenki asiasta voi olla monenlaista tutkimusta puolesta ja vastaan...

Eikä vieläkään puhuttu käytännön määristä sen isommin, siitä vaan että suhteessa dekstro toimii nopeampaa... Paitsi tuon 1:1 menin mainitsemaan, onneksi kuitenki sanoin että 'noin' siihen eteen, sen verran riippuu monesta tekijästä...
 
Korjataanpa muutama epäkohta; hiilihydraattiketjun pituus(molekyylipaino) ei ole suoraan verrannollinen imeytymisnopeuden kanssa. Tässä toimii hyvänä vertauksena juuri dekstroosi ja maltodekstriini: dekstroosi on monosakkaridi(kuusihiilinen, yhden glukoosiyksikön yksinkertainen sokeri). Maltodekstriini taas on polysakkaridi, sisältäen suhteellisen pitkän ketjun
glukoosimolekyylejä. Kuitenkin näiden glykeeminen indeksi on hyvin lähellä toisiaan. On totta, ettei GI:tä sovi yksin tuijottaa, mutta tässä kohtaa parametri kuvastaa kuitenkin hyvin verensokerivaikutusta - mainosmiesten puheet hitaasti imeytyvästä maltosta tai DE-luvuista voidaan käytännössä unohtaa. :) Joten kyllä nuo astron teesit tässäkin kohtaa pätevät, toki mukaan lukien tuo malto+dekstro-kombo.
Tarkennettakoon vielä, että puhuttaessa maltosta pitkäketjuisena polysakkaridina, on se kuitenkin huomattavasti lyhytketjuisempi, kuin esimerkiksi amyloosi ja amylopektiini.
 
Jason82 sanoi:
Korjataanpa muutama epäkohta; hiilihydraattiketjun pituus(molekyylipaino) ei ole suoraan verrannollinen imeytymisnopeuden kanssa.

Näin ei kyllä kukaan väittänytkään? En ainakaan minä, jos tuohon lausahdukseen että maltossa on polysakkarideja, joiden hajoaminen kestää kauemmin, viittasit. Lähinnä tarkotin sitä että malto pyritään valmistamaan semmoseksi, ainaki optimaalisessa tilanteessa. Se että ne on polysakkarideja on sitten melkeenpä pakollista.

Jason82 sanoi:
Kuitenkin näiden glykeeminen indeksi on hyvin lähellä toisiaan. On totta, ettei GI:tä sovi yksin tuijottaa, mutta tässä kohtaa parametri kuvastaa kuitenkin hyvin verensokerivaikutusta

Joo, siis sehän on juuri se parametri mikä sitä kuvastaa. Mutta malton keskiarvo GI tuskin vastaa kunnolla minkään yksittäisen malton todellisia ominaisuuksia, pitäis melkeen erikseen tietää sen malton GI mitä käyttää, vaihteluthan on valmistusmekanismista riippuen kyllä melkost... Ja aineen II:lläki on tietysti vaikutusta tuohon proteiinisynteesiin...
 
deadbeef sanoi:
Ihan jännä kommentti tähän väliin ku en sanonu mitään konkreettista imeytymisajasta...

Sanoit että malton vaikutus alkaa "hitaanlaisesti" ja polysakkaridit pilkotaan ennen kuin ne imeytyvät. Pilkkominen kestää "huomattavasti kauemmin" eli toisin sanoen imeytyminen kestää myös "huomattavasti kauemmin". Siihen sanoin ettei ero ole suuri. Ei sen jännempää.

Eikä tuo GI kerro vielä paljoa, ja on itseasiassa melko huono mittari, varsinkin kun ei edes puhuta mistään tietystä aineesta/tuotteesta vaan maltosta sinänsä (sekotus oligo-, mono- ja erimittasia polysakkarideja) joten se olis vaan huono keskiarvo kaikille nuille yhteensä.

Mikäs siitä keskiarvosta tekee huonon? Mun mielestä se kuvaa aika hyvin GI:tä kun ihminen nauttii maltoa (siis sitä sekotusta, esim. mulla 90% polysakkarideja). GI on aika vakiintunut käsite, ei se tietenkään kerro kaikkea.


deadbeef sanoi:
Lähinnä tarkotin sitä että malto pyritään valmistamaan semmoseksi, ainaki optimaalisessa tilanteessa. Se että ne on polysakkarideja on sitten melkeenpä pakollista.

Siis millaiseksi?

Mutta malton keskiarvo GI tuskin vastaa kunnolla minkään yksittäisen malton todellisia ominaisuuksia, pitäis melkeen erikseen tietää sen malton GI mitä käyttää, vaihteluthan on valmistusmekanismista riippuen kyllä melkosta.

Mikä tämä "melkoinen" vaihteluväli on? En usko että on kovin suuria eroja malto-nimellä kulkeville tuotteille. Ei kai ketään urheilijaa kiinnosta yksityiskohdat vaan tuotteen kokonaisvaikutus.

Tähän väliin voisi laittaa GI:n määrittämisestä:
http://www.gisymbol.com.au/pages/measuring.asp

Ja sitten vielä voisin mainita fruktoosin (tai sukroosin) käyttämisestä. Fruktoosi käyttää eri kuljetinta kuin glukoosi joten näiden kahden yhdistelmä imeytyy nopeammin kun vastaava määrä kumpaakaan yksinään (jolloin transportterit saturoituvat helpommin). Fruktoosista maksassa tuotettu glukoosi täyttää maksan glukoosivarastoja jolloin jää enemmän veren glukoosia lihaksille. Tämä tietysti vain jos maksan glykogeenivarastot ovat vajaat kuten saattaa pitkän kestävyys boutin jälkeen olla. Tai aamulla treenatessa. Hifistelijät voivat siis laittaa hieman fruktoosia tai sokeria em. tapauksissa nopeuttamaan CHO täydennystä.

Paljon käytetään Shi et al. paprua perustelemaan malto/dextro 1:1 mantraa.
Absu on tässä:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=8614315&dopt=Abstract

"solutions with multiple substrates stimulate several different solute absorption mechanisms yielding greater water absorption than solutions with only one substrate"

Tämä liittyy siis vain löyhästi siihen mitä kirjoitin fruktoosista (muistin varassa) eikä varsinkaan liity mitenkään malton tai dextron imeytymisten eroihin.
 
Menee nää jutut jo aika pitkälle offtopic, mutta eipä siinä...

astro sanoi:
Sanoit että malton vaikutus alkaa "hitaanlaisesti" ja polysakkaridit pilkotaan ennen kuin ne imeytyvät. Pilkkominen kestää "huomattavasti kauemmin" eli toisin sanoen imeytyminen kestää myös "huomattavasti kauemmin". Siihen sanoin ettei ero ole suuri. Ei sen jännempää.
...
Siis millaiseksi?

Meinasin vaan että malto pyritään valmistaan semmoseksi, että siinä ois tasaisen hitaasti imeytyviä hiilareita, jotka taas on just polysakkarideja, mutta toki niillä on muitaki ominaisuuksia jotka siihen vaikuttaa siihen imeytymisnopeuteen ku ketjun pituus.

astro sanoi:
Mikäs siitä keskiarvosta tekee huonon? Mun mielestä se kuvaa aika hyvin GI:tä kun ihminen nauttii maltoa (siis sitä sekotusta, esim. mulla 90% polysakkarideja). GI on aika vakiintunut käsite, ei se tietenkään kerro kaikkea.
...
Mikä tämä "melkoinen" vaihteluväli on? En usko että on kovin suuria eroja malto-nimellä kulkeville tuotteille. Ei kai ketään urheilijaa kiinnosta yksityiskohdat vaan tuotteen kokonaisvaikutus.

Enpä muista hatusta lukuja, mutta malton valmistustavasta riippuen erot tuossa GI:ssäki on turhan isoja... Netistäkään ei äkkiseltään näytä löytyvän, eikä kotilabraakaan oo missä vois empiirisesti kokeilla, ni enpä viittii alkaa muistitiedon pohjalta vääntämään kättä asiasta tämän enempää...
 
Onko pöytäsokeri nopeampaa vai hitaampaa kuin malto?

Minulla loppui malto ja ajattelin laittaa dekstroosi/pöytäsokeri sekoitusta palautusjuomaan vai olisiko pelkkä sokeri parempi jos se on hitaampaa kuin dekstroosi ja nopeampaa kuin malto?
 
Yhdysvallat sanoi:
pöytäsokeri

Se on hitaampaa kuin malto tai dextro. Jos malto on loppu mutta dextroa löytyy niin käytä sitä. Pöytäsokeria ei kauheasti kannata laittaa fruktoosin takia. 10% suosituksia olen nähnyt. Eli vaikka 40g dextroa ja 10g sokeria noudattaisi sitä.
 
Elikä ite oon saanu sellasen kuvan näist jutuist et tota dextroo ei kannata esim ennen treenii ottaa kreatiinin kaa. En kyl ymmärrä miks ku dextrohan nostaa insuliini tasoo ja antaa boostii... korjatkaa jos oon väärässä :)
 
Toihan on vaan rypälesokeria suht turhaa tarviketta.. Ennen treeniä saadakseen energiaa niin riittää ihan ruokakin jos vain on pitkiä hiillareita. kreatiini ja aminohapot imeytyvät paremmin kuin samanaikaisesti otetaan dekstroosia. Dekstroosi käynnistää insuliinin erityksen tehokkaasti, joka puolestaan avaa lihassolut vastaanottamaan ravintoaineita. Insuliini on tärkeää lihasten rakentumiselle, koska se säätelee mm. proteiinisynteesiä. Dextro on 100% luonnontuote, johon ei ole lisätty mitään lisäaineita mutta muuten en suosittele ottamaan treenin jälkeenkään paitsi jos on verensokeri heittelyjä siihen kyytipojaksi pieni tilkkanen heran kanssa on ok.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom