Couscous (durumvehnästä)

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Hippa
  • Aloitettu Aloitettu

Hippa

Okkapukku.
VIP
Liittynyt
28.10.2002
Viestejä
8 220
Kaipaisin lisätietoa..

-Kuinka nopeasti/hitaasti imeytyy? Glykeeminen indeksi?

-Turpoaako mahassa?

-Pitääkö nälkää pitkään loitolla?

-Kuinka hyvä ruoka-aine verrattuna riisiin, perunaan ja pastaan?

-Kivoja reseptejä? :)

-Jotain muuta tietämisen arvoista?

-Mitä eroa durumvehnällä on suomalaiseen vehnään? Mitä on durumvehnä?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Valkoinen couscous vastannee valkoista pastaa ja tumma couscous tummaa pastaa. Samasta aineesta ne ainakin tehdään. Couscous ei turpoa vatsassa, jos se on kypsää. Ostin itse asiassa tuota vaaleaa couscousia juuri eilen pitkästä aikaa.

Tuosta durum-vehnästä en osaa sanoa muuta kuin että italialaista pastaa tehdään myös siitä ja kai se sitten on jollain tavalla parempaa kuin tavallinen valkoinen vehnäjauho.

Yleensä kypsennän tuota ihan pastan ja riisin tapaan ruoan lisukkeeksi.
 
Tässä nyt jotakin Durumvehnästä.

Durumvehnä
Pastateollisuuden raaka-aineena käyttämä vehnän lähisukulainen Triticum durum on suomeksi kova vehnä, makaronivehnä eli lasivehnä. Se sisältää gluteenia eli sitkoainetta enemmän kuin vehnä, joten se sopii mainiosti pastan valmistamiseen. Kova vehnä ei meillä kasva, joten se on tuotava ulkoa. Monet puhdasoppisuuden kannattajat ovat sitä mieltä, että kotitekoinen pasta ei onnistu, jollei siihen käytetä kovaa vehnää. Mutta ei italialainenkaan perheenemäntä osta tuorepastaansa kovaa, vaan aivan tavallista leivontavehnää. Sideaineena tuorepastassa on nimittäin muna. Tehdastekoisessa "tuorepastassa" on jouduttu tekemään kompromisseja valmistusprosessin vaatimusten, säilyvyyden ja kuluttajan toivomusten välillä, joten siinä käytetään durumvehnää ja paljon vähemmän munaa kuin kotitekoisessa. Aito kotona tehty tuorepasta tehdään sen sijaan aina yksinomaan tavallisesta vehnästä ja munasta. Tästä ja pastakoneista on lisää pohdintaa pastan kohdalla.

Kotimainen tehdastekoinen pasta on jo yksinomaan durumvehnästä tehty. Mitä keltaisempaa raaka pasta on, sitä enemmän siinä on durumvehnää, jollei ole kyse munapastasta.

Kotikäyttöön ei durumvehnää ennen ollut "virallisesti" saatavissa. Elintarviketukuissa sitä on kuitenkin jo 1990-luvun alkuvuosista ollut säkeittäin, mutta sellaisen kuluttamiseen tarvittiin iso porukka pastantekijöitä. Maataloustuottajat pelkäsivät niin kilpailua, että tuontilisenssejä oli hyvin vaikea saada muuhun kuin teollisuuskäyttöön. Kuivapastan tekijät saivat tuoda jauhonsa ulkomailta. Toisaalta, miksi kuivapastaa tekisi kotona, kun kaupasta saa ihan yhtä hyvää tehtaan tekemää?

Nykyisin saa durumvehnää ruokakaupasta kilon pakkauksissa. Jotkut innokkaat kotikokit ovat menneet liiankin pitkälle - koska tiedetään, että pasta tehdään Italiassa durumvehnästä, myös kotitekoinen munapasta tehdään durumvehnästä. Mutta se on tietysti aivan väärin. Olen itse joutunut eräässä joukkokokkaustilanteessa sekoittamaan munapastan durumvehnäjauhoista ja tuloksena oli aivan liian sitkeää, suorastaan hankalasti syötävää pastaa. Sääntö on selvä: Durumvehnää ja vettä, tavallista vehnää ja munaa.

Durumvehnästä voidaan myös tehdä mannaryynejä, joista joskus näkee käytettävän ulkomaista nimeä semolina. Monissa englanninkielisissä keittokirjoissa mainitaan semolina nimenomaan pastan raaka-aineena.
 
Kalorit?

Paljonkos on kaloreita per sata grammaa ihan siinä turvottamattomassa eli "raakassa" couscousissa? Purkissa kun ei lue eikä löydy finelistäkään. Siis sehän ruukaa olla esikypsennettyä?
Ohjeessa käsketään laittaa aina öljyä ja vielä lopuks margariinia sekaan... onko kukaan kokeillu ilman? Menikö mitenkään pilalle :rolleyes: ??

Omasta mielestä on hyvää varsinkin kun lisää jotain kurkumaa ja currya sekaan... ja tulista soosia... :kuola: .
 
Re: Kalorit?

Omassa Couscous-paketissa lukee että yhdessä annoksessa (45g) couscousia on rasvaa 1g, hiilihydraattia 31g ja proteiinia 5g.

Eli äkkiä laskettuna 100 grammassa on siis noin 2g rasvaa, 69g hiilareita ja 11g proteiinia. Joku muu saa laskea montako kaloria ne tekee yhteensä.

Tuossa paketissa kehotetaan lisäämään pari ruokalusikallista voita keitokseen, mutta eipä ole tullut vielä kertaakaan laitettua. Suola ajaa saman asian, kun tyydyttynyttä rasvaa kuitenkin vältellään... :haart:
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom