raporttini Supertrainingista
Kun kerta lupasin, niin pienen raportinpoikasen kirjoitan.
Kirja on iso, tekstiä 470 sivua, sisällysluettelo (ei sisälly em. 470 sivuun) on 8,5 sivua, viittauksia 11,5 sivua (pääasiassa tieteellisiin tutkimuksiin).
Sisällön osalta viittaan kirjan takakanteen (suluissa mun mielipide siitä, kuinka paljon kirjassa on ko asiasta juttua):
- explosive strength, power and speed training (paljon!)
- plyometrics and powermetrics (jonkun verran)
- periodisation and program design for all sports (paljon!)
- bodybuilding, powerlifting and weightlifting methods (ei kovin paljoa noista, varsinkaan kehonrakennuksesta, viitataan kyllä eri metodeihin, mutta ei kerrota niistä kovin paljoa, enemmänkin siitä miksi jotain metodia kannattaisi käyttää milloinkin)
- maximal strength, acceleration-strength and strength endurance (melko paljon)
- flexibility, stretching and PNF methods (jonkun verran)
- complex training combining different training regimes (paljon!)
- restoration and supercompensation (jonkun verran)
- electrostimulation training (jonkun verran)
- circuit training and hybrid exercises (jonkun verran).
Tuo lista siis mun subjektiivinen arvio asian määrän suhteen.
Laatu on tosiaan tod. tieteellistä, eli tod.näk. niin luotettavaa tietoa kuin pystyy käsiinsä saamaan englanniksi. Mittakaava (ajallisesti) ei ole niinkään yhteen reeniin tai reeniliikkeisiin keskittyvä vaan suurempiin linjoihin, eli esim. kuinka suunnitella voimaharjoittelu kilpailukaudella, kuinka taas harjoituskaudella ja miksi? Ajallisesti (siis harjoituksien suunnittelun suhteen) kirjassa puhutaan kuukausista ja vuosista, siitä miten reenit tulisi jaksottaa ja miksi näin.
Kirjassa mainitaan harjoitusliikkeet vasta ihan lopussa. Siellä on mittava lista eri harjoituksista, mitä voi käyttää esim. voimanosto- tai painonnostoharjoittelussa sekä muussakin voimaharjoittelussa. Se on kumminkin vain lista, ei anneta mitään neuvoja siitä millainen liike on kyseessä. Tarvii olla kohtalaisen verran reenitaustaa (tai pätevä valmentaja), että osaa soveltaa niitä liikkeitä kunnolla, vähintään voimanostolajien nostotekniikat kohtuullisesti hallussa. Kokeneempi reenaja voi saada hyvää vaihtelua ja ideoita siitä listasta, tai oikeestaan niistä listoista. Esim. penasta mainitaan 40 eri variaatiota, kyykystä 38 (esim. Zercher kyykky, minkä Selkäinahokin on maininnut) ja maastanostosta 25.
Siff itse määrittelee kirjaansa näin:
Supertraining is a textbook which bore the preliminary title The Biomechanics and Physiology of Sport Specific Strength training when the earliest draft of this book appeared, a title which still describes its content and aims accurately.
Eli lyhyesti: teoriaa siitä kuinka eri tyyppinen voimaharjoittelu kannattaisi jaksotella, hieman laajemmasta perspektiivistä. Jos aikoo esim. valmentajaksi tai urheilulääkäriksi niin kirja voi olla todella arvokas. Myös kokeneemmalle reenaajalle (erityisesti voimailijoille), joita kiinnostaa erityisesti kysymykset "Milloin miten?" (ajoitus) ja "Miksi?" (perustelut ajoitukselle). Englannin kielen taitotaso kannattaisi olla lukion A-englannin arvosanat 8-10 vähintään, muuten voi tulla epätoivo tuon kirjan kanssa. Kunnon sanakirja ja internet ovat varmasti hyviä apuja S-trainingia läpi kahlatessa joka tapauksessa.
Pakko vielä mainita, että ostin kirjan kesäkuun lopulla. Kerkesin kesällä muutamaan otteeseen kirjaa lukea, mutta nyt syksymmällä en oo työn ja opiskelujen takia oikein kerinny (enkä jaksanu) enää. Siksi en oo koko kirjaa huolella lukenu, ittee kiinnostaneet kohdat paremmin (ehkä puolet) ja loput vähän puoli huolimattomasti. Lisäksi pitää muistaa, että en pidä itteeni minään kokeneena kurkona (ainakaan vielä) voimailun suhteen, mutta englannin kielen taito riittää helposti (oon engl. opeksi koulutettu YO:ssa) S-trainingin lukemiseen ja voimailu kiinnostaa. Siksi tuon kirjan hankin, tulevaisuuden opiskelumateriaaliksi.
Kumminkin, siinäpä minun arvio kirjasta. Kauramoottorin arvio osuu kans oikeaan, paljon lyhyemmin tosin ;)
Loppuun linkkivinkkejä:
http://www.geocities.com/aedziepak/strength/siff.htm (erään jampan arvostelu Supertrainingista ja kirjan sis.luettelo)
http://groups.yahoo.com/group/Supertraining/ (näkys olevan keskustelupalsta tuon kirjan aihepiireistä, liekö kukaan pakkotoistolainen jäsenenä?)
http://www.dolfzine.com/ (tod. hyvä nettilehti, kannattaa tsekata! myös Siffin artikkeleja)