Auringonkukkaöljy

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Tziisus
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
12.5.2003
Viestejä
335
Kävin pyörimässä tuolla Finelin sivuilla ja huomasin ,että suurin määrä monityydyttämättömiä rasvahappoja löytyy AURINGONKUKKAÖLJYSTÄ eikä suinkaan rypsi- tai oliiviöljystä...

Auringonkukkaöljy Monityydyttymättömät rasvahapot 62.8 g ,Yksittäistyydyttymättömät rasvahapot 21.9 g ,Tyydyttyneet rasvahapot 11.0 g

Oliiviöljy Monityydyttymättömät rasvahapot 10.9 g ,Yksittäistyydyttymättömät rasvahapot 68.4 g Tyydyttyneet rasvahapot 14.0 g

Rypsiöljy Monityydyttymättömät rasvahapot 30.6 g ,Yksittäistyydyttymättömät rasvahapot 60.6 g ,Tyydyttyneet rasvahapot 6.3 g


ELi mikä on syy siihen ,että aina suositellaan rypsi- ja oliiviöljyjä?
:confused: :confused:
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Monen syyn takia. Sen takia että E%:n kannalta tärkeimmät rasvat ovat kertatyydyttymättömiä, ainoat neutraalit rasvat joista ei ole mitään haittaa. Ja sen takia että rypsillä on optimaalinen linolihappo/linoleenihappo-suhde (=o6/o3-suhde) 2:1, oliivilla se on 21:1 ja auringonkukkaöljyllä niinkin paska ku 138:1!!!!!! Auringonkukkaöljyn o3-määrä on siis järjettömän pieni ja o6:sesta on muutenkin älyttömästi liikasaantia länsimaisessa ruokavaliossa.

Rasvasuositukset (sekä Löylynhengen, Eu:n että Suomen ym):

kokonaisrasva 25-35E%, ketolla 40-60E% (keton rasva%:sta on eri mielipiteitä)

tyydyttyneet 5-10E%
kertatyydyttymättömät 10-15-?E% (ketolla jopa 40)
monityydyttymättömät 5-10E%, väliaikaisesti dieetillä voi mennä ylikin
linolihappo/linoleenihappo 2:1-5:1 (Eu:n suositus 5:1)

Searchillä löytyy samat asiat kymmeniä kertoja ja tarkemmin selitettynä tämä tältä erää ;).
 
Originally posted by Sakkeus
Ja sen takia että rypsillä on optimaalinen linolihappo/linoleenihappo-suhde (=o6/o3-suhde) 2:1, oliivilla se on 21:1 ja auringonkukkaöljyllä niinkin paska ku 138:1!!!!!!
Tuossa täällä monesti esintyneessä Margariinitiedotuksen Ravinnon välttämättömät rasvahapot -artikkelissa on taulukko eri instanssien o6/o3-suhdesuosituksia jotka liikkuvat 4:1 - 10:1 välillä. Viimeisin suositus noista tosin oli vuodelta 1996... onko suositukset muuttuneet vai miten?
 
Originally posted by Jortsu
Tuossa täällä monesti esintyneessä Margariinitiedotuksen Ravinnon välttämättömät rasvahapot -artikkelissa on taulukko eri instanssien o6/o3-suhdesuosituksia jotka liikkuvat 4:1 - 10:1 välillä. Viimeisin suositus noista tosin oli vuodelta 1996... onko suositukset muuttuneet vai miten?

"Taulukko 4: Eri maissa annettuja suosituksia n-6- ja n-3 rasvahappojen suhteesta.

Kanada (Scientific Review Committee of Canada 1989) 5:1-6:1
Iso-Britannia (British Nutrition Task Force 1992) 6:1
Euroopan yhteisö (Scietific Committee for Food of the European Community, 1993) 4:1
YK (FAO/WHO expert Committee on Fats & Oils in Human Nutrition, 1994) 5:1-10:1
Pohjoismaat (Nordiska näringsrekommendationer 1996) 4:1 - 10:1"

Eu:n suhde käsittääkseni on nykyään 5:1 eikä tuo 4:1, jostain näin luin mutta voi olla että nuokin ovat vielä ajankohtaisia. Mutta alempia kuin 5:1 suosittelee moni ravitsemusguru, jopa niinkin alhaista kuin 1:1 mutta se on mahdoton järkevästi saavuttaa kuten on palstalla ollut puhe.. Mutta tuo mainitsemani "Suomen suositus 2:1-5:1 ei sinänsä pidä paikkaansa.

Optimaalinen suhde riippuu tietenkin myös henkilön iästä ja yksilöllisestä tarpeesta.


-edit- tässä taas tämä linkki http://www.margariinitiedotus.fi/julkaisut/taittom4painoon.pdf
 
Originally posted by Sakkeus
Eu:n suhde käsittääkseni on nykyään 5:1 eikä tuo 4:1, jostain näin luin mutta voi olla että nuokin ovat vielä ajankohtaisia. Mutta alempia kuin 5:1 suosittelee moni ravitsemusguru, jopa niinkin alhaista kuin 1:1 mutta se on mahdoton järkevästi saavuttaa kuten on palstalla ollut puhe.. Mutta tuo mainitsemani "Suomen suositus 2:1-5:1 ei sinänsä pidä paikkaansa.
Eli näin ollenhan olisi optimaalisinta napata rypsärin kanssa jotain n-6 painotteisempaa öljyä, esim. vaikka oliivia, eikö? Vai onko suositusta suuremmasta n-3 määrästä haittaa, esim. Grönlantilaisilla näkyi olevan tuo n-6 / n-3 suhde pyörähtäneen toisin päin (1:4)?
 
Originally posted by Jortsu
Eli näin ollenhan olisi optimaalisinta napata rypsärin kanssa jotain n-6 painotteisempaa öljyä, esim. vaikka oliivia, eikö? Vai onko suositusta suuremmasta n-3 määrästä haittaa, esim. Grönlantilaisilla näkyi olevan tuo n-6 / n-3 suhde pyörähtäneen toisin päin (1:4)?

No siis ei todellakaan. Kyllähän lähes kaikki muoliman lähteet myöntää että rypsissä on ihanteellinen n-6 / n-3 suhde. Linolihappoa tulee tavallisesta ruuasta käsittämättömän paljon, esim viljatuotteet. Jos käyttää oliiviöljyä on silloin mielellään käytettävä myös pellansiemenöljyä kalaöljyn lisäksi; jota kannattaa käyttää myös rypsin lisänä koska linoleenihapon konversio epaksi ja dha:ksi ei ole täydellistä ja riippuu monesta asiasta.
 
Originally posted by Jortsu
Vai onko suositusta suuremmasta n-3 määrästä haittaa, esim. Grönlantilaisilla näkyi olevan tuo n-6 / n-3 suhde pyörähtäneen toisin päin (1:4)?

On, tuolla on löylyä http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showthread.php?s=&threadid=7605&highlight=%F6ljy%E4+koneeseen .

Toisaalta tämäkin on vähän ympäripyöreä juttu ja osittain teoriaa onko siitä sit lopulta kuitenkaan haittaa mutta miksi mennä liiallisuuksiin kun siitä kuitenkin on viitteitä ettei se ole järkevää =/. Ja helposti menee rasvojen muut suositellut suhteet sekaisin jos vain n6/n3 suhteeseen panostaa. Kun kertatyydyttymättömiä niitä pitäisi eniten saada ja niilläkin on paljon terveysvaikutuksia, eikä tyydyttynyttä rasvaakaan saa kokonaan karsia, 5-10E% on suositus.
 
Rypsiöljy on yhtä hyvää kaikessa muussa oliiviöljyn kanssa, paitsi se ei sisällä yhtäpaljon antioksidantteja.

Pellavasiemenöljystä saa monityydyttämättömiä rasvahappoja oikealla omega 3 / 6 suhteella.

eli itse käytän rypsiöljyä ja pellavasiemenöljyä.
 
Originally posted by Omna
Rypsiöljy on yhtä hyvää kaikessa muussa oliiviöljyn kanssa, paitsi se ei sisällä yhtäpaljon antioksidantteja.

Pellavasiemenöljystä saa monityydyttämättömiä rasvahappoja oikealla omega 3 / 6 suhteella.

eli itse käytän rypsiöljyä ja pellavasiemenöljyä.

Pellavan o 6 / o 3 - suhde on noin 1 : 4 eli ei se oikea suhde tosiaan ole, mutta siinä mielessä hyvä suhde että kokonaisrasvan suhdetta se vie kyllä hyvin oikeaan suuntaan. Ite käytän rypsiä lisäkkeenä ja kastikkeissa, oliivia ruuanlaitossa ja kalaöljyä lisäkkeenä, missä varsinaista epaa ja dha:ta.
 
Mutta kai on fiksua ostaa tonnikalaa auringonkukkaöljyssä(o,5€,halpaa) ja syödä purkki päivässä ns välipalana ? Esim dietillä. Ottaa sitä kp-rypsäriä sitten aamulla ja ennen nukkumaanmenoa, kuten myös kalaöljyä.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom