Atkins, ww, ym dieetti tutkimus

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Horde666
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
30.5.2006
Viestejä
46
Uutispalvelu duodecim:

Varmin tapa laihtua on valita itselleen mieluisa dieetti ja noudattaa sitä, sillä dieetit näyttävät laihduttavan menetelmästä riippumatta kunhan niitä jatkaa tarpeeksi pitkään ja tarkasti.

Väite perustuu tuoreeseen brittitutkimukseen, jossa selvitettiin neljän suositun laihdutusmenetelmän keskinäistä paremmuutta. Dieetistä riippumatta osallistujat laihtuivat puolessa vuodessa keskimäärin kuusi kiloa, joista rasvaa oli noin neljä ja puoli kiloa. Vähähiilihydraattista ns. Atkinsin dieettiä noudattavat tosin laihtuivat muita nopeammin ensimmäisen kuukauden aikana, mutta etumatka kaventui ajan myötä.

Verrattavina oli perinteinen vähäenerginen dieetti, hiilihydraattien välttämiseen perustuva dieetti, viikoittaiseen jumppaan ja vähärasvaiseen ruokaan luottava dieetti sekä dieetti, jossa päivän kalorikertymää pienennetään ateriankorvikevalmisteilla. Tutkimukseen osallistui hieman alle 300 naista ja miestä.

Uutispalvelu Duodecim
lähde:
(BMJ Online 2006;doi:10.1136/bmj.38833.411204.80)
http://bmj.bmjjournals.com/cgi/content/abstract/bmj.38833.411204.80v1
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Jep, eiköhän se paras laihdutusdieetti oo supermotivaatio (ja ehkä vähän tietoo miten).
 
Kai se Atkins noista kuitenkin se radikaalein muutos tutkimukseen osallistuneiden normaaliin ruokavalioon nähden on joten mikäli siellä jollain olisi piilevä munuaistauti niin ainakin jäisi haaviin. Sinänsä ihme etteivät rasvoja seuranneet.
 
Slim-Fast plan on myöskin varsin radikaali muutos, ja runsashiilarisen Ultra Slim Fast tuotteen käytön yksistään 2 viikon ajan on raportoitu aiheuttavan ketoasidoosin ylipainoisella insuliiniresistentillä miehellä muutama vuoksi takaperin. Johti vieläpä munuaisten vajaatoimintaan.
 
Aivan mutta insuliiniresistenssi/mbo olisi näkynyt alkutarkastuksessa (kohonneina rasva-arvoina, rr, gluk). Ja olipa dieetti mikä tahansa ko henkilöllä niin ongelmia tulee ilman hoitoa ennen pitkää.

Mutta olet varmaan yhtä mieltä siitä että atkinsista on raportoitu vieläkin enemmän kaikenlaista. Oikein olisi ollut seurata kaikkien diettien lab-parametrejä.
 
Jep, Atkinsista on spekuloita melkein mitä tahansa ns. ravintoniilojen toimesta. Mitään näyttöä haitoista ei kuitenkaan ole. "Raportointi" on siis tässä tapauksessa väärä termi. Atkins-tyyppinen dietti saattaa vaikuttaa haitallisesti veren lipideihin joillakin silloin kun painontippuminen on loppunut. Sen sijaan höpinät luukadosta yms. ovat puhtaita paskapuheita. Osa näistä höpinöistä yksinkertaisesti osoittaa sen, että ns. "perinteisessä ravitsemustieteessä" (huom. lainausmerkit sillä kyseessä on pikemminkin uskonto) voidaan opettaa biologisesti täysin virheellisiä käsityksiä. Millään muulla terveydenhuoltoon liittyvällä tieteenalalla en ole tälläistä havainnut. Esimerkkinä mainittakoon, että Kuopion yliopison ravintofysiologian "opettaja" ei ymmärrä alkeellisimpia perusfaktoja ihmisen metaboliasta, joten ei ole ihme miten nuo urbaanilegendat elävät niin sitkeästi.. :(

PS. Tuo negatiivinen kommentti rav.tieteestä ei tietenkään koske kaikkia alalla olevia... itseasiassa tunnen monia, jotka ovat vetäytyneet kyseisestä "perinteisen ravitsemustieteen" lahkosta.. :)

Lisättäköön tuohon edelliseen, että puhuin nimeomaan Kuopion YO:n ravitsemustieteen opetuksesta (joku täti siellä kuulemma opettaa tai ainakin opetti ravintofysiologiaa), en fysiologian opetuksesta (siellähän opetetaan myös "ohimennen" ravintofysiologiaan ja se on aikuisten oikeesti fysiologiaa..)
 
Anssi Manninen sanoi:
Mikä on parempaa hoitoa insuresist. kuin painonpudotus?

Painonpudotus on yksi tärkeä asia, lisäksi tietty liikunnan lisääminen, ravintopuolella kuitujen lisääminen ja rasvan (erityisesti tyydyttyneen rasvan) sekä nopeiden hiilihydraattien välttäminen, suolarajoitus.

Todellisuudessa kuitenkin aika harvalla toteutuu tuo painon pudotus varsinkaan pysyvästi ja lääkehoitoa tarvitaan. Atkinsia ainakin joutuu säätämään tyydyttömättömien suuntaan mikäli sillä meinaa hoitaa.
 
mira82 sanoi:
Atkinsia ainakin joutuu säätämään tyydyttömättömien suuntaan mikäli sillä meinaa hoitaa.

Opiskelijalle annettiin O pistettä tästä vastauksesta. :) Lisäksi opiskelijalle suositeltiin luettavaksi seur. katsausartikkelia: Westman EC, Yancy Jr. WS, Haub MD, Volek JS: Insulin Resistance from a Low-Carbohydrate, High Fat Diet Perspective.
Metabolic Syndrome and Related Disorders 2005, 3:3-7
 
mira82 sanoi:
Painonpudotus on yksi tärkeä asia (1/2 p), lisäksi tietty liikunnan lisääminen (1/2 p), ravintopuolella kuitujen lisääminen (1/2) ja rasvan (0 p) (erityisesti tyydyttyneen rasvan) sekä nopeiden hiilihydraattien välttäminen (1 p), suolarajoitus (0 p)..

:)
 
Diabetes Care. 2005 Dec;28(12):2823-31 "Beneficial effects of a Dietary Approaches to Stop Hypertension eating plan on features of the metabolic syndrome."

ja toisaalta pitäs huomioida myös tyydyttyneiden rasvojen vaikutus myös sydän- ja verisuonitauteihin, joita näillä mbo potilailla suurella osalla on tai on kehittymässä

p.s., löytyykö koskaan muiden kuin näiden samojen westman et al juttuja?
 
mira82 sanoi:
ja toisaalta pitäs huomioida myös tyydyttyneiden rasvojen vaikutus myös sydän- ja verisuonitauteihin, joita näillä mbo potilailla suurella osalla on tai on kehittymässä

Neidille napsahti vain 0,25/1p liian yksioikoisesta vastauksesta. :) Näyttö on kiistanalainen (http://www.ajcn.org/cgi/content/ful...NDEX=0&sortspec=relevance&resourcetype=HWCIT). Ja hiilarimäärä pitää ottaa huomioon. Tyydyttyneet rasvat näyttävät olevan haitallisia silloin, kun samaan aikaan nautitaan paljon hiilareita.
 
Jos Westman et al. ei keplaa, kävisikö neidille tämä..? :)

Mol Cell Biochem. 2006 Jun;286(1-2):1-9. Epub 2006 Apr 21. Related Articles, Links


Long term effects of ketogenic diet in obese subjects with high cholesterol level.

Dashti HM, Al-Zaid NS, Mathew TC, Al-Mousawi M, Talib H, Asfar SK, Behbahani AI.

Department of Surgery, Kuwait University, Safat, Kuwait.

Objective: Various studies have convincingly shown the beneficial effect of ketogenic diet (in which the daily consumption of carbohydrate is less than 20 grams, regardless of fat, protein and caloric intake) in reducing weight in obese subjects. However, its long term effect on obese subjects with high total cholesterol (as compared to obese subjects with normal cholesterol level is lacking. It is believed that ketogenic diet may have adverse effect on the lipid profile. Therefore, in this study the effect of ketogenic diet in obese subjects with high cholesterol level above 6 mmol/L is compared to those with normocholesterolemia for a period of 56 weeks. Materials and methods: In this study, 66 healthy obese subjects with body mass index (BMI) greater than 30, having high cholesterol level (Group I; n = 35) and those subjects with normal cholesterol level (Group II; n = 31) were selected. The body weight, body mass index, total cholesterol, LDL-cholesterol, HDL-cholesterol, urea, creatinine, glucose and triglycerides were determined before and after the administration of the ketogenic diet. Changes in these parameters were monitored at 8, 16, 24, 32, 40, 48 and 56 weeks of the treatment. Results: The body weight and body mass index of both groups decreased significantly (P < 0.0001). The level of total cholesterol, LDL cholesterol, triglycerides and blood glucose level decreased significantly (P < 0.0001), whereas HDL cholesterol increased significantly (P < 0.0001) after the treatment in both groups. Conclusion: This study shows the beneficial effects of ketogenic diet following its long term administration in obese subjects with a high level of total cholesterol. Moreover, this study demonstrates that low carbohydrate diet is safe to use for a longer period of time in obese subjects with a high total cholesterol level and those with normocholesterolemia.

PMID: 16652223 [PubMed - in process]
 
Ensinnäkin 100000000000 pistettä sulle.

Diabetes artikkelissa kyllä mielestäni melko hyvä tulos, onko tiedossa vastaavaa tutkimusta (jossa vastaavat parametrit) high-fat puolelta?

Sitten, ei ainakaan kotimaan oloihin korreloiva tutkimus tuo toinen; kaikki tutkimuseen osallistuneet olivat kuwaittilaisial. Lisäksi diettiin oli erityisen tarkkaan määriltelty suuri annos tyydyttymättömiä rasvoja (oliiviöljyä 5 rkl päivässä!). Ja on muuten melko hyvää kamaa se oliiviöljy: "It has a protective role in cardiovascular diseases, and various cancers, as well as to diminish
the age-related cognitive decline". Rasvan määrää ja laatua ei muuten kontrolloitu mitenkään? Lisäksi kehoitettiin 45 minuutin kävelylenkkiin päivittäin. Aika kehno tutkimus siis.

Ja tuo aiempi artikkeli ei kyllä totea muutakuin että lisää näyttöä tarvitaan ja että voi olla yksilökohtaista.

Ehkäpä joskus vielä saadaa tutkimustuloksia joita pystyy soveltamaan kotimaan oloissa...
 
Pääsääntöisesti hiilihydraattien vähentäminen vaikuttaa edullisesti kolesteroliarvoihin mutta joillakin saattaa nousta LDL (tosin sen koostumus saattaa edulliseen suuntaan).
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom