Asunnon ostajan muistilista

Liittynyt
23.3.2005
Viestejä
412
Olen ensimmäistä asuntoani ostamassa ja tarvitsisin vähän viisaiden pakkislaisten neuvoja. Ensi viikolla olen menossa katsastamaan paikan päälle yhtä kerrostaloasuntoa.

-Mitä paikkoja siellä kannattaa tutkia?
-Mitä asioita muuten vaan kannattaa selvittää asunnosta ja taloyhtiöstä? Tulevat rempat varmaan ainakin, mutta mitä muuta olisi hyvä tietää?

Tänne voisi koota muitakin asiaan liittyviä juttuja. Esimerkiksi lainan ottamisesta yms. Kiitoksia taas. :)
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Kerrostalosta kun on kyse, niin todellakin tehdyt rempat ja se mitä ollaan suunniteltu tehtävän. Kannattaa muutenkin yrittää selvittää, että onko talossa ollut mielenkiintoa tehdä perusparannuksia jatkuvasti, jos talo on vähän iäkkäämpi, vai säästetäänkö joka kohdassa. Jos säästetään ja sitä ei olla säästetty johonkin tilille tai rahastoon, on oletettavissa kunnon pommi kun kerralla tulee vaikka mitä rempattavaa.

Ja tietty kannattaa pyrkiä vähän naapureita jututtamaan, näkee vähän millasta väkee talossa asuu jne.

Omakotitaloja kun hankitte, niin muistakaa että se kuntokartoitus ei sitten takaa yhtään mitään talon kunnosta. Tällä hetkellä kun se kartottaja ei ole käytännössä missään vastuussa allekirjoittamastaan paperista, mutta tähän on kaiketi tulossa joku muutos. Pikkuveljelle kävi kohtuu ikävästi kun kuntokartoittaja oli vissiin vähän "unohtanut" käydä sen kosteusmittarinsa kanssa muutamassa paikassa. Eli kannattaa maksaa se kartoitus vaikka kokonaan itse jos ei muuten sopuun pääse, säästyy monelta ikävältä jutulta ja on pikkusijoitus siihen kokonaisuuteen nähden.
 
Taloyhtiön velat ja yleinen talouden tila on hyvä jossain määrin tarkastaa.

Julkisivu- ja putkiremontti ovat sitten ainakin niitä kalliimpia remppoja, joten jos niitä on tulossa niin se kannattaa ottaa huomioon budjetissa.
 
Katsot mattojen alle
Koputtelet kylppärin lattiaa vaikkapa ruuvimeisselin perällä varovasti, jos "kopisee" eli kuulostaa ontolta niin remontti tiedossa (valussa on ilmakuplia/laatat eivät ole kiinni)
Patterien alapuolelta tsekkaat onko ollut vuotoja lattiaan
Tulevat ja suunnitellut remontit isännöitsijäntodistuksesta.
Putkiremontti tehdään noin 30 vuoden välein, karkea arvio, joskus 50v.
Onko röökattu? Karmea homma saada nikotiini/terva yms. paska pois seinistä ja katosta.
Paljon vastike, jos on kallis vastike, asuinkustannuksetkin ovat yllättävän kalliit, halvemmalla vastikkeella tulleesta hyödystä ostaa jo kalliimman kämpän helposti!
Saunan nurkat, onko ruskeaa/hometta
Onko ilmastointi itse ohjattava, eli saatko väännettyä hurinat päälle liesikuvusta, tämä on mielestäni ehdoton vaatimus.
Pesukoneliitäntä asiallisessa paikassa
Säilytystilaa riittävästi, esim. eteisessä naulakot/komerot (näihin ei aina tule kiinnitettyä huomiota)
Keittiön kaapistojen kunto?
onko laskutilaa riittävästi keittiössä
saako tiskikoneen keittiöön

Onhan noita, joku saa jatkaa...
 
NoPain sanoi:
Taloyhtiön velat ja yleinen talouden tila on hyvä jossain määrin tarkastaa.

Julkisivu- ja putkiremontti ovat sitten ainakin niitä kalliimpia remppoja, joten jos niitä on tulossa niin se kannattaa ottaa huomioon budjetissa.

Ja varsinkin tuo isompi julkisivuremontti maksaa hunajaa. Siinä äkkiä vanha miljoonat paukkuun kun noita aletaan tekemään.

Putkirempan alla on tällä hetkellä suurinpiirtein 60 luvulla tehdyt kämpät, 70 luvulla tehdyt yleensä on vielä kunnossa, poikkeuksia toki on molempiin suuntiin.
 
41shots sanoi:
Olen ensimmäistä asuntoani ostamassa ja tarvitsisin vähän viisaiden pakkislaisten neuvoja. Ensi viikolla olen menossa katsastamaan paikan päälle yhtä kerrostaloasuntoa.

-Mitä paikkoja siellä kannattaa tutkia?
-Mitä asioita muuten vaan kannattaa selvittää asunnosta ja taloyhtiöstä? Tulevat rempat varmaan ainakin, mutta mitä muuta olisi hyvä tietää?

Tänne voisi koota muitakin asiaan liittyviä juttuja. Esimerkiksi lainan ottamisesta yms. Kiitoksia taas. :)

-Remonttia tulee olemaan aina, mutta kannattaa varmistaa ovatko putki-, sähkö-, katto- ja julkisivuremontti tehtynä. Nuo ovat ne suurimmat ja kalleimmat, kerrostalossa mielestäni myös tuossa järjestyksessä, joten asunnon hinnan tulee olla suhteessa niihin.
-Kiinnitä huomiota vastikkeeseen. Ainakin täällä pääkaupunkiseudulla 3€/neliö on siedettävä vastike. Tuota suurempi sen voi olla ainoastaan niissä tapauksissa, joissa yhtiössä on juuri tehty isompi remontti, jota nyt maksetaan pois.
-Käy katsomassa useampaa asuntoa samalta alueelta ja vertaa neliöhintoja ja asuntojen kuntoa.
-Kysy isännöitsijältä yhtiön kunnosta.
-Käy kysymässä lainatarjous ainakin kolmesta eri pankista. Vaikka et pankkia vaihtaisikaan, niin saat ainakin hintatietoutta ja kykenet tinkimään korosta.
-Mikäli takuut, vakuudet ja/tai käsiraha ovat kunnossa ja sinulla on vakituiset tulot, pitäisi pankin kyetä painamaan korkomarginaali ainakin 0,6 prosentiin.
-Korkovaihtoehdon valitseminen riippuu täysin elämäntilanteesta, siinä ei kukaan muu kykene sinua juuri neuvomaan. Pankkien omiin Prime-korkoihin en kuitenkaan enää kiinnittäisi juuri huomiota, mutta 12kk euriboriin sidotun ja kiinteäkorkoisen tai korkokattoisen lainan perään kannattaa kysellä.

Mietitään näitä lisää. Itselläkin asunnonvaihto isompaan edessä alkavana vuonna.
 
Ja kaikki korkoja ja lainoja koskevat vinkit kiinnostaa minua. Enskuussa ois tarkotus tsekata Nordealta marginaalit ajan tasalle ja kysyä tarjouksia vähän muualtakin jotteivat kisko multa liikoja.
 
41shots sanoi:
Hmm... Saako tuon välittäjältä?
Saa, kuuluu esittelytilaisuudessa lain mukaan esiteltäviin asiakirjoihin. Ilman tuota ei voi edes esittelyä pitää virallisesti.
 
Tuo 0,6 marginaali on se johon kannattaa tähdätä ja myös vanhat lainansa neuvotella. Itse kyllä kallistuisin tällä hetkellä kiinteäkorkoiseen lainaan, tai vähintäänkin laskemaan maksuvaransa sen mukaan, että se kestää jopa 12 kuukauden koron tuplaantumisen. Tällä hetkellä pelottavan moni ottaa asuntolainan, joka on oman maksukyvyn ylärajalla aikana jolloin korkotaso on historiallisesti katsoen äärettömän alhaalla. Pitkässä juoksussa (josta on aina kyse asuntokaupoissa) korkojen moninkertaistuminenkaan ei ole mahdottomuus vaan ennemminkin todennäköistä. Tai ainakin jos elää ja ottaa lainaa tuon worst scenario-mallin mukaan, niin rahaa jää muuhunkin elämiseen, mahdollisiin B-vastikkeisiin sekä korkotason tuntuvaankin nousuun.

Luonnollisesti korkojen nousun aiheuttamasta kuukausimaksujen noususta voi selvitä lisäämällä laina-ajan pituutta, mutta tuossa vaihtoehdossa ei ole taloudellisesti ajatellen muuta järkeä kuin pankkien rikastuttaminen. Eli asuntolaina, joka ei lyhene on käytännössä oman maun mukaan sisustettu vankila :)
 
Sitten kun katsot vastikekkeen suuruutta niin monet taloyhtiöt kikkailevat näitä myyntiarvojen vuoksi tarvetta alemmaksi ja päättävät joka vuosi rutiininomaisesti kerätä vuoden aikana ylimääräisiä vastikkeita sen sijaan että vastiketta korotettaisiin.

Yhtiökokouksen pöytäkirjassa lukee silloin, että hallitukselle on annettu valtuutus kerätä ylimääräisiä vastikkeita, 1-2 kpl vuodessa yleensä.

Marginaali alkaa olla kohdallaan jos on alle 0,5%. Tein sellaisen Excelin aikanaan omaa ostaessa, joka laskee annuiteettilainan hoitokulut eri marginaaleilla tai lainapituuksilla, jonka avulla on helppo vertailla pankkien tarjouksia. Noita kannattaa sitten kilpailuttaa todella härskisti. Tänne ei näköjään saa enää Exceleitä liitettyä, mutta tuon saa multa jos laittaa vaikka privana mailiosoitteen.
 
littledragon puhuu asiaa. Tosin ne korot ei yleensä pitkään ole kovin korkeallakaan, joten sitten vain on hyväksyttävä että laina ei hetkeen lyhene niin paljon.
 
Huomenna aloitan pankkipelin ja menen ottamaan tarjouksen ensimmäisestä pankista. Sen kanssa sitten ajattelin kirmailla ympäriinsä eri pankeissa.
 
Kannattaa myös muistaa että monessa kaupungissa saa ensikotilahjan vai millä nimellä se nyt olikaan, kunhan sen sopivan tönön ensin löytää...

Itse en tällaisesta ollut kuullutkaan kun asuntoa hommasin. Parin kuukauden päästä ostosta vasta sattumalta kuulin jutusta...
 
Juuri kämpän ostaneena tulee ainakin seuraavia asioita mieleen:

Asunnosta:

Remonteista ja vastikkeista on tässä threadissa mainittukin jo melko kattavasti. Putkiremontin hinnaksi voi täydellisen viemäri- ja käyttövesiputkien saneerauksen kohdalla laskea vaikkapa noin 400€/m2, niin ei tule suuria yllätyksiä. Putkiremontissa saa yleensä rahanmenon vastineeksi myös uuden kylpyhuoneen ja selvää arvonnousua. Asunto, jossa putkiremontti on tulossa, voi olla varsin kannattava ostos mikäli ostohinta on riittävän alhainen alueen remontoitujen asuntojen hintatasoon nähden.

Huomattavaa noista remonteista on se, että välitysliikkeet eivät aina ole kovin halukkaita huutelemaan noista mikäli remoteista ei ole virallista päätöstä, milloin ne näkyvät isännöitsijäntodistuksessa. Kannattaa siis soittaa isännöitsijälle ja kysellä asioista. Osa välittäjistä tosin pelaa avoimin kortein tässäkin asiassa.

Asuntokaupassa myyjää sitoo tiedonantovelvollisuus ja ostajaa selonottovelvollisuus. Suomeksi myyjän pitää kertoa kaikki tiedossaan olevat asunnon sen hetkiseen kuntoon ja arvoon liittyvät seikat ja toisaalta ostajan pitää pyrkiä ottamaan selvää asunnon kunnosta. Ostaja ei siis voi jälkeenpäin vedota seikkoihin, jotka hänen olisi tullut havaita asuntoa tarkastaessaan.

Asunto-osakkeiden kohdalla myyjän vastuu ulottuu käsittääkseni kaksi vuotta kaupantekopäivästä eteenpäin; kiinteistön kohdalla viisi vuotta. Korjatkaa joku, mikäli olen väärässä.

Asunto-osakekaupassa huomattavaa on, että asunto-osakeyhtiöllä on vastuu kiinteistöstä. Asunto-osakeyhtiölaki ja etenkin sen 7. luku selvittävät asiaa tarkemmin. Tuo on hyvä tietää siksi, että välittäjät vetoavat usein kysymyksiin vastatessaan siihen, että se ja se juttu on asunto-osakeyhtiön vastuulla.

Kiinteistöjen kauppaa säätelee Maakaari.

Kiinteistönvälittäjien toimintaa säätelee: Laki kiinteistöjen ja vuokrahuoneistojen välityksestä

En muista mainitsiko joku jo, mutta kiinnostavissa asunnoissa kannattaa käydä useampikin kerta eri vuorokaudenaikoihin mielellään. Saa vähän kuvaa asunnosta erilaisessa valossa ja taloyhtiön ja naapureiden elämänmenosta. Kyllä ne välittäjät ihan mielellään juoksevat ovia availemassa kiinnostuneille.

Oman kämpän kohdalla sattui sellainen pieni virhe, että paikalliset teinit tykkäävät päristellä äänenvaimentamattomilla ritsoillaan viikonloppuiltaisin kadun toisella puolella olevalla parkkipaikalla...


Lainoista ja muista kuluista:

Asuntojen hinnat ovat tällä hetkellä erittäin korkealla, joten kämppää ostaessa kannattaa huomioida se, että korkojen mahdollisesti noustessa asuntojen hinnat saattavat pudota ja ostamastasi asunnosta ei ehkä enää saa siitä maksettua rahaa takaisin. Mikäli asunnon ostoon ei ole pakottavaa tarvetta maltti voisi olla valttia tällä hetkellä.

12kk euribor on noussut tämän syksyn aikana jo yli 0,5% ja nousua on varmaan luvassa vielä melko paljon mikäli taloustieteilijöitä on uskominen. Eli täällä jo aiemmin mainitut stressitestit (lainan korko kasvaa 3%-4% nykyisestä korkotasosta) omalle maksukyvylle on syytä tehdä. Ainakin Nordean ja Osuuspankin sivuilta löytyvät lainalaskurit, joiden avulla voi haarukoida tuota lainan kuukausierän / maksuajan käyttäytymistä erilaisilla lainasummilla ja korkotasoilla.

Lainojen marginaalit pitäisi saada pudotettua noin 100 000 € lainalla varmaan jonnekin 0,45% hujakoille. Näin oli ainakin syksyllä Tampereen pankkien suhteen; Sampo taisi luvata jopa vähän alle 0,45% marginaalin. En tiedä onko noissa paikkakuntakohtaisia eroja.

Mihin korkokantaan lainansa sitoo on jokaisen oma päätös, mutta tuota päätöstä voi helpottaa linkitetyn taulukon tutkiminen. http://www.euribor.org/html/download/euribor_2005.txt Pankeilla on usein myös noista viime aikojen koroista graafeja. Yleensä nuo euriborit ovat olleet halvempia kuin primet. Tällä hetkellä primet taitavat olla todin halvempia kuin 12kk euribor.

Lainan ottamisessa kannattaa huomioida myös lainan sivukulut ja muut pankin asiakkailtaan perimät kulut. Nuo saattavat helposti kattaa parin sadasosan verran lainan marginaaleja tyypillisillä lainasummilla. Lainaa kannattaa mahdollisesti myös tiedustella Hypoteekkiyhdistykseltä http://www.hypo.fi/
 
ssi sanoi:
Putkiremontin hinnaksi voi täydellisen viemäri- ja käyttövesiputkien saneerauksen kohdalla laskea vaikkapa noin 400€/m2, niin ei tule suuria yllätyksiä.
Taikka 650€/neliö, kuten naapuritaloyhtiössä. Ei pysty ymmärtämään tuollaista hintaa putkien uusimisille, mutta ei varmaan naurata 100m2 kämpän omistajaakaan...
 
:eek: Nyt tuli vähän ihmeellisiä asioita vastaan, kun pankissa kävin. Mitä lappuja ja lippuja tässä pitää siirrellä paikasta toiseen? Jos jollain on aikaa, niin voisi valaista mitä papereita pitää kaiken kaikkiaan pyöritellä siitä hetkestä eteenpäin, kun päättää ostaa jonkun asunnon. Jos vaikka laina on alustavasti sovittu pankin kanssa, mutta mitään varsinaisia lappuja ei ole vielä täytetty. Herraisä, kun oonkin tauno... Enhän mä tiedä mistään mitään :nolo:

Ensimmäinen pankki lupasi muuten 0.65% marginaalin. Eiköhän se siitä vielä laske, kun käyn eri paikoissa vilauttelemassa tuota tarjousta.

EDIT: Niin joo, vielä semmoinen, että antaako pankit "virallisia" lainatarjouksia netin välityksellä vai pitääkö mennä käymään aina?
 
41shots sanoi:
:eek: Nyt tuli vähän ihmeellisiä asioita vastaan, kun pankissa kävin. Mitä lappuja ja lippuja tässä pitää siirrellä paikasta toiseen? Jos jollain on aikaa, niin voisi valaista mitä papereita pitää kaiken kaikkiaan pyöritellä siitä hetkestä eteenpäin, kun päättää ostaa jonkun asunnon. Jos vaikka laina on alustavasti sovittu pankin kanssa, mutta mitään varsinaisia lappuja ei ole vielä täytetty. Herraisä, kun oonkin tauno... Enhän mä tiedä mistään mitään :nolo:

Ensimmäinen pankki lupasi muuten 0.65% marginaalin. Eiköhän se siitä vielä laske, kun käyn eri paikoissa vilauttelemassa tuota tarjousta.

EDIT: Niin joo, vielä semmoinen, että antaako pankit "virallisia" lainatarjouksia netin välityksellä vai pitääkö mennä käymään aina?

Kyllä siellä paikanpäällä pitää käydä lainaneuvottelussa ja jos kaikki on kunnossa takaajia/vakuutta myöten niin pitäisi saada lainatarjous joka toimii myös lainalupauksena tiettyyn summaan asti. Välittäjän kanssa kun hoidat kaupat niin sinun ei tarvitse juurikaan mitään papereita siirrellä paikasta toiseen, ensin kuitenkin kannattaa käydä pankit läpi ja päättää minkä kanssa projektiin ryhtyy. Kerrohan sitten minkälaisia tarjouksia sait ja mihin päädyit!
 
Fabio sanoi:
Taikka 650€/neliö, kuten naapuritaloyhtiössä. Ei pysty ymmärtämään tuollaista hintaa putkien uusimisille, mutta ei varmaan naurata 100m2 kämpän omistajaakaan...

Mitä ihmettä ne sinne oikein tekee? Meillä on 93 neliön kämppä ja tolla hinnalla se putkiremppa maksaisi melkein samat mitä tämä koko paska 4 vuotta sitten. Ei voi olla mahdollista jos sinne ei laiteta käytännössä keittiötä ja kylppäriä ja vessaakin kokonaan uusiksi.

Jos tää pitää paikkansa, niin mä hankkiudun tästä kämpästä eroon parin vuoden sisällä. Ei tollasta kenenkään budjetti kestä maksaa.

Jollakin 40.000 eurolla kun remppaa aika vitusti esim. omakotitaloa vaikka pistäs ne putketkin uusiks.
 
Remonteilta on mahdotonta välttyä jos vähänkään pidempään asuu. Jos alkaa vänkäämään liikaa pankin marginaalien ja taloyhtiöiden tietojen kanssa, niin voi se unelma-asunto lipsahtaa jollekin toiselle. Me löydettiin itselle todella miellyttävä astunto ja päätettiin kaupat 10 minuuttia sisäänastumisen jälkeen. Harvassa taloyhtiössä asiat niin perseellään on, että jotkut asiat olisivat täysin perseellään.

Putkirempat ovat törkeän hintaisia, 500€/neliö on ihan peruskauraa. Onneksi nykyään on jo vaihtoehtoisia pinnoitussaneerauksia, missä kulut ovat 20% verrattuna perinteiseen. Euroopassa on tehty jo vuosia uudella tekniikalla, joten referenssejäkin alkaa olemaan.
 
Back
Ylös Bottom