aspartaami ja sakkariini

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Minkeo
  • Aloitettu Aloitettu
Joo, kuten Critter tuossa totesi, ADI-arvo on turvallisuusraja, jonka verran kyseistä lisäainetta voidaan nauttia päivittäin, läpi koko elämän, kehon painoa kohti. :)

Lähteeseen kannattaa suhtautua varauksella, mutta ihan mielenkiintoista spekulaatiota kyseisestä italialaistutkimuksesta ao. osoitteessa:

Overwhelming Scientific Evidence Confirms Aspartame Safety
FDA, Others Affirm Safety of Aspartame
http://www.aspartametruth.net/ramazzini/news_001.html

“The design and execution of the study did not follow guidelines set up by the National Toxicology Program (NTP), the U.S. government toxicology initiative administered by the National Institute of Environmental and Health Sciences (NIEHS).



Ramazzini researchers did not follow internationally established protocols for evaluation of animal carcinogenicity study findings. Further, the NTP and other organizations have established guidelines for pathology peer review in order to provide scientific consensus that study conclusions are valid. Such an independent review of the pathology slides from this study has not been conducted.

NTP has recently completed three animal studies designed to evaluate whether aspartame is capable of causing cancer. These U.S. government-funded and managed studies were conducted using Good Laboratory Practices (GLP) and individuals considered experts in their profession reviewed the results. The results of these cancer studies, in which aspartame was fed at levels similar to those reportedly fed in the Ramazzini study, unequivocally indicated that “there was no evidence of carcinogenic activity [cancer] of aspartame.”



Previous findings by the Ramazzini researchers at the same institution using a similar protocol have been reviewed by the FDA’s Cancer Assessment Committee, which noted that those reported data were “unreliable” due to a “lack of critical details … and … questionable histopathological conclusions… .” The aspartame findings from the Ramazzini researchers recently were reviewed by the expert United Kingdom Committee on Carcinogenicity of Chemicals in Food, Consumer Products and the Environment. Members of that Committee characterized aspects of the study findings as “implausible,” with other aspects “cast(ing) doubt” on the entire study. Members of the committee were “critical” of the study design and the statistical approach used.



:U.S. government-funded: :evil: :kippis1:
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Jason82 sanoi:
......... .......

Hehee:D Nyt vain sitten italialaiset äkkiä tekemään vastatutkimus.
 
Mitä mie olen oppinut Aspartaamista on se, ettei se ensinnäkään ole terveydelle vaarallista ennen kuin hemmetin isoina satseina ja se, että normaali ihminen ei saa sitä juuri mitenkään nautittua vuorokauden aikana.
Lisäaineista sen verran, että niitä testatessa sitä annetaan niin kauan isompia ja isompia määriä koe eläimelle, kunnes sillä on jotakin fysiologista vaikutusta eläimeen. Nyt tästä vaikutuksen aiheuttavasta määrästä lisätään 3% siihen lopputuotteeseen. Ts. lisäaineetkaan eivät vaikuta ihmiseen mitenkään. Oli hieman OT, mutta jollakin varmasti kiinnostaa tuokin asia. En kuitenkaan kiistä sitä, että ihmisellä joka syö enemmän tuoretta ei jalostettua ruokaa on parempi fiilis kuin jalostetun ruoan syöjällä.
 
Tämä ei nyt liity aspartaamin turvallisuuten mitenkään mutta nostaako kyseinen aine verensokeriarvoja? Netissä törmäsin joskus artikkelin jossa sanottiin, että makeutusaineet, eli just kaikki light limpparit ei ole hyviä dieetillä koska ne nostatta verensokeria. Mutta oman hermesetas paketin kyljessä lukee, että kyseinen tavara on LOW GI. Osaako viisammat kertoa paremmin?
 
Eihän aspartaami nosta verensokeria, mutta erittää insuliinia kyllä. Eli toimii vähän samoin kuin korkeamman GI:n tuotteet.
 
Joo anteeksi kirjoitin huonosti, tuota juuri tarkoitin. Eli dieetillä light juomien juominen on vähän sama kun vetäis normi kokista suoraan pullosta? Light limppareita ei tuu nyt niin paljon juotua, mutta käytän kyllä makeutusainetta muihin tarkoituksiin. Juuri tuota hermesetas missä ainakin lukis et low GI.
 
exitusletalis sanoi:
Eihän aspartaami nosta verensokeria, mutta erittää insuliinia kyllä. Eli toimii vähän samoin kuin korkeamman GI:n tuotteet.
Mun muistin mukaan toi insuliinin erittyminen oli yhteydessä suun aistimaan makeuteen...mutta se ei mun mielestä ollut reaktio joka tulis esiin jokaisella.
 
exitusletalis sanoi:
Eihän aspartaami nosta verensokeria, mutta erittää insuliinia kyllä. Eli toimii vähän samoin kuin korkeamman GI:n tuotteet.

Stiltskin sanoi:
Mun muistin mukaan toi insuliinin erittyminen oli yhteydessä suun aistimaan makeuteen...mutta se ei mun mielestä ollut reaktio joka tulis esiin jokaisella.

Makeutusaineen aiheuttamasta insuliinitason noususta on ollut puhetta aikas paljon ja tuohon oletukseen törmää tietyissä piireissä aika useinkin. En ole ainakaan itse tähän mennessä törmännyt tutkimusdataan, jossa tuo pelkkä makeutusaineen makeuden aistimus olisi riittänyt merkitsevään muutokseen. Makeuden ja energiasisällön kombo näyttäisi edelleen olevan se ainoa selvä tapaus. Aiheeseen liittyvää uutta näkökulmaa antavia viitteitä toki otetaan mielellään vastaan, mutta uusimmasta päästä taitaa olla tuo alla oleva tutkimus, jossa yhteyttä ei taaskaan havaittu.:)



American journal of Clinical Nutrition, 2005 Nov;82(5):1011-6
Functional magnetic resonance imaging of human hypothalamic responses to sweet taste and calories
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/..._uids=16280432&query_hl=2&itool=pubmed_docsum

Muttajoo, onhan tosta dataa vielä melko vähän.
 
Yusu sanoi:
Nyt on tullu uus kokislaitti, joka on makeutettu sukraloosilla

Joo, aspartaami toki on halpaa kuin saippua, mutta sukraloosi vallannee jalansijaa näillä markkinoilla tulevaisuudessa, sen teknologisten ominaisuuksien ollen kuitenkin monta astetta perinteisiä makeutusaineita parempia. Sukraloosi on sokerijohdannainen ja sen makuprofiili mukailee hyvin paljon sakkaroosia(n. 500-600x makeusaste sakkaroosiin nähden), jonka makua yrittävät mukailla aika lailla epäonnistuneesti useimmat näistä yleisimmin käytetyistä makeutusaineista. Sukraloosilla kun ei ole juurikaan tätä tyypillistä metallista jälki- ja sivumakua, kuten esimerkiksi aspartaamilla.

Erinomaiseksi sukraloosin tekee elintarviketeknologisesta näkökulmasta myös se, että se pysyy stabiilina myös kuumakäsittelyssä, mikä on melko harvinaista makeutusaineiden saralla. Sukraloosi on myös stabiili alhaisissa pH-arvoissa ja takaa tuotteen laadun säilyvyyden pitkälläkin aikavälillä. Näin ollen sitä voidaan soveltaa miltei kaikkiin elintarviketyyppeihin, joissa on käytetty sakkaroosia makeuttajana ja rakenneosana.
Coca-Colahan on tuota paljon tutkinut Splenda-tuotteena ja taloudellisestihan tuo on varsin järkevä muutos: esimerkiksi säilyvyyden suhteen on havaittu sukraloosin säilyneen tuotteessa vuoden varastoinnin jälkeen 99%:sti, kun vastaava lukuarvo aspartaamilla makeutetulle kolajuomalle oli 29%. Noh, nämä on näitä kaupallisia tutkimuksia, mutta niistäpä lähtökohdista tuon käyttö lisääntyneekin, jos näin tapahtuakseen on.

Suurin osa tutkimuksista on siis vielä kaupallisten instanssien järkkäämiä, mutta tällä hetkellä sukraloosin turvallisuusimago on aika lailla eri luokkaa, kuin esimerkiksi aspartaamin. Mielikuvillahan tässä pitkälti pelataan ja asiaa auttanee perussukankuluttajan silmissä se, että sukraloosin voidaan sanoa olevan sokerijohdannainen. Ei sillä, että se sinänsä todellisuudessa kertoisi vielä mitään. :D

Mielenkiintoista seurata, putkahtaako sukraloosin suhteen esiin ylläreitä ja miten tuon käyttö meillä yleistyy, tällä hetkellä näyttää lupaavalta. :)
 
dorkempi sanoi:
Tuo suklaroosilla makeutettu Cocis maistuu hyvin paljon aspartaamilta, mutta siinä ei ole sitä huonoa sivumakua. Mainio ratkaisu...

Hienoa kuulla, että miellyttää, ei sukraloosia todella turhaan ole "hypetetty".

Sukraloosi marssi(i) juomamarkkinoille(kin) melko onnistunein elkein, tässä vaiheessa suosio on hurjaa verrattuna moneen muuhun aikaisempaan ja uuteen makeutuskomponenttivaihtoehtoon: vuoden 2005 1. puoliskon uusista tuotteista miltei 50% oli makeutettu sukraloosilla. Mielenkiintoista tuossa on myös se, että sukraloosi pelittää varsin mainiosti yksinään, eikä siitä ole tullut vain lisäkomponenttia aspartaamille+asesulfaami-K:lle.


Sucralose dominates food and drink product launches
http://www.beveragedaily.com/news-by-product/news.asp?id=61232&idCat=41&k=sucralose-dominates-food


Lisäainekehitystyön saralla intensiivimakeuttajat ovatkin eräitä ainoita lisäaineryhmiä, joiden kehitystyön vaatimat panostukset voidaan hyvällä todennäköisyydellä saada poikimaan takaisin. Makeutusainemarkkinat kasvavatkin mukavaa ~8% vuosivauhtia.

:hype: :puffi: :kippis1:
 
Jason82 sanoi:
Hienoa kuulla, että miellyttää, ei sukraloosia todella turhaan ole "hypetetty".

Sukraloosi marssi(i) juomamarkkinoille(kin) melko onnistunein elkein, tässä vaiheessa suosio on hurjaa verrattuna moneen muuhun aikaisempaan ja uuteen makeutuskomponenttivaihtoehtoon: vuoden 2005 1. puoliskon uusista tuotteista miltei 50% oli makeutettu sukraloosilla. Mielenkiintoista tuossa on myös se, että sukraloosi pelittää varsin mainiosti yksinään, eikä siitä ole tullut vain lisäkomponenttia aspartaamille+asesulfaami-K:lle.

Jostain syystä tuossa sukraloosi light kokiksessa näytti olevan edelleen myös asesulfaami-K mukana. Toivottavasti markkinoille tulee pelkällä sukraloosilla makeutettuja kofeiinittomia juomia. Jenkeissä oli miltei joka kolasta myös kofeiiniton versio, harmi ettei Suomessa.
 
Uusi light-kokis on maustettu sukraloosilla. Tämä ei varmaan ollut uus tieto, mutta se on jo kaupoissa. Maistu ihan hyvälle, ripulia ei tullu ja metalin jälkimaku oli tipotiessään.
 
Tähän threadiin on pakko kysyä tämmöinen, kun minulla ja vanhemmilla on ollut kinaa kumpi on parempaa tavallinen ruskea sokeri vai lidlen makeutusneste. Itse olen makeutusnesteen puolella, koska se ei sisällä kaloreita juuri lainkaan, kun taas tuo tummasokeri sisältää joku 400 kaloria ja isäni väittää myös, että se on keskinopeata hiilaria. Eli kumpaan on järkevämpi käyttää?
 
amf sanoi:
Noita Minä Olen -artikkeleita ei kyllä koskaan jaksa ottaa vakavasti. "Tachyonisoidut lasilinssit"-artikkeli esimerkiksi.. :hyper:

Suositus: Jos haluatte energisoida juomia, laittakaa yksi linssi juoma-astiaan, ja kahden minuutin päästä energeettisesti arvoton juoma (kuten esim. virvoitusjuomat) sisältää jopa 7.000 Bovis-yksikköä. Kymmenen minuutin päästä jo 20.000 Bovis-yksikköä.


No joo, meni vähän :offtopic:
 
NGV sanoi:
Tähän threadiin on pakko kysyä tämmöinen, kun minulla ja vanhemmilla on ollut kinaa kumpi on parempaa tavallinen ruskea sokeri vai lidlen makeutusneste. Itse olen makeutusnesteen puolella, koska se ei sisällä kaloreita juuri lainkaan, kun taas tuo tummasokeri sisältää joku 400 kaloria ja isäni väittää myös, että se on keskinopeata hiilaria. Eli kumpaan on järkevämpi käyttää?

Kyllä sen ruskean pitäisi ihan normaali sokeria vastata nopeuden puolesta.

Kuitenkin pidän sokeria parempana, kun ei se muutama gramma mihinkään hetkauta, mitä kahviin tai teehen sekoitetaan. Makeutusnesteet kuitenkin on suunnattu keski-ikäisille tädeille, jotka ovat "dietillä". Kun juo sokerintonta kahvia, voi syödä viinerin sen kanssa hyvällä omatunnolla :)

Näitä vaarallisuus-threadejä on aina hauska lueskella, kun on juuri juomassa pepsi maxia.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom