Minulta leikattiin eturistiside 2002 lokakuussa, niin voin omia kokemuksia kertoa asiasta. Tonppa; Et kertonut vielä, että millainen vamma polvessa on, mutta Elä missään nimessä lopeta jalkojen treenausta, vaan ennen leikkausta kannattaa vahvistaa jalan lihaksia niin hyvin kuin vaan pystyy. Monipuolisesti tekee liikkeitä kivun sallimissa rajoissa. Pienillä painoilla suuria määriä toistoja.
Leikkauksen jälkeen kannattaa aloittaa varovasti, mutta melkein heti sairaalasta päästyä kuntoutus. Hyvällä fysioterapeutilla kannattaa ehdottomasti käydä viikon-kahden välein, koska he osaavat antaa ohjausta treenaukseen ja hierovat paikkoja auki, sekä katsovat, että liikeradat tulevat kuntoon. Kuntoutus on pitkä prosessi ja siinä pitää olla kärsivällisyytä mukana paljon. Välillä saattaa olla todella tuskaisia hetkiä, niin henkisesti kuin fyysisestikin, mutta kannattaa muistaa, että kovalla työllä polvesta tulee jopa parempi kuin ennen.
Itse kyllä treenasin samaan aikaan yläkroppaa kun kuntoutin polvea. Mutta siinä saattaa sitten käydä sillä tavalla, että kun polven kuntoutus on niin tuskallista touhua, niin ei jaksa panostaa siihen tarpeeksi vaan pumppaa pelkästään sitä yläkroppaa salilla. Jos käyt vaikka 4-kertaa viikossa salilla, niin hyvä olisi jakaa treenit sillä tavalla, että 2-kertaa kuntoutat polvea ja 2-kertaa treenaat muita lihaksia.
Polvi rajoittaa muutakin treenausta, niin kannattaa sen mukaan miettiä liikkeet. Hyvin pystyy treenaamaan eri liikkeitä käsipainoilla, sekä laitteissa, missä ei tule painetta polville/jaloille.
Hyviä liikkeitä on ainakin penkki/vinopenkki käsipainoilla, ranskalainen punnerrus, dippi, ylätalja, vatsa/selkäpenkki, ristiveto, kulmasoutu, vipunostot, hauikset käsipainoilla, leuanveto.
Liikkeitä, mitä ei pysty tekemään; kyykky, penkki(oikealla tekniikalla, tulee liikaa painetta polveen), maastaveto, jalkaprässi ja yleensäkin tangolla+levypainoilla tehtävät liikkeet. Näitä joutuu korvaamaan erilaisilla käsipainoilla tehtävillä liikkeillä, mutta hyvin pystyy ylävartaloa kuitenkin treenaamaan.