Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Googlettelin huvikseni tästä aiheesta ja yllättävän vähän löytyi tietoa. Joku nyrkkeilyvalmentajan kirjoittama juttu tuli ensimmäisenä, missä sanottiin että juokseminen on must, mutta nyrkkeilijän ei tulisi juosta tasaisia lenkkejä niin kuin perinteisesti on ajateltu, vaan jos esim. matsi kestää 4 kertaa 3 minuuttia, niin matsiin valmistautuessa juostaan kovia kolmen minuutin vetoja esim. 5 kappaletta.
Fine, tämähän kuullostaakin paljon järkevämmältä kuin tasainen junnaaminen, kun kerran kyse on nyrkkeilijän eikä maratoonarin harjoittelusta. Mutta miksi ei juoksemisen sijaan vedettäisi vaikkapa kovia pistarieriä? Siis miten juokseminen valmistaa nyrkkelijää otteluun paremmin kuin nyrkkeileminen selittäkää joku mulle.
Your Top Source For Boxing Training Advice
Se että tehdäänkö PK treeni hölkäten, uiden tai vaikna fillaroiden EI juurikaan väliä. Kuten Tässä taanoin yksi tunnettu Saksalainen urheilu fysiologi sanoi "its all about metabolism". Tällä viittaan siihen, että pitkä yhtäkestoinen PK treeni jolloin rasva-aineen vaihdunnan prosentuaalista osuutta pyritään pitämämään maksimaalisen korkeana on vaikea noudattaa salilla tehden väistöjä ja komboja. Kuinka moni teistä oikein pystyy tälläiseen? Tosi paljon helpompaa vetää tasavauhtista hölkkää alhasilla pienen vaihteluvälin omaavilla sykkeillä. Myönnetään että lajitreeni toki aina parempaa mutta onnistuuko tuollainen, ainakin mulle vaikeata. Se että mma kavereiden EI tarvitse vetää pitkiä kävelyitä välillä?! Vaikka tätä lajia rakastan EI tämä niin ihmeellinen Ole ettei tähän päde täysin samat urheilufysiologian perusteet joita tutkittu omana lääketieteen alana NYT hiukan yli 100 vuotta. Monet joilla PK heikko niin ripeä kävely sopii psremmin. Valitettavan monilla rasva aineenvaihdunta toimii välttävästi vaikka hapenottokyky olisikin ok, jolloin kevyt hölkkä aloittaa jo kovahkon laktaatin tuoton. Sanon aina saman, perustan kaiken urheilulääketieteeseen, en naapurin mustan vyön mututuntumaan. Huomenna aamusparreihin jolloin hapottaa niin että maitohappo valuu korvista. Illalla palauttava ripea PK lenkki kävellen kesto 2h koiran kanssa.
Siitä voinee olla montaa mieltä että onko hyödyllisempää tehdä tämä PK1 lajinomaisesti vai ei. Toisilla kevyt mattodrillaus tai varjonyrkkeily osuu sopivasti tuohon PK1 sykkeelle, mutta entäs jos sykkeet nousevatkin lajia ajatellessakin liian korkeiksi. Tällöin on vaan nöyrästi etsittävä jokin matalasykkeisempi vaihtoehto.
Tässäpä tämä asia ihan hyvin tulee. Mutta Juhanikin myöntänee, että jos mahdollista niin lajinomainen kaksituntinen olisi parempi? Mutta vielä kun fysiologian rinnalle ottaa psykologian niin alkaa vaakakuppi helposti painumaan sinne koiran kanssa kävelyn puolelle...
Silti ihan urheilun kannalta ei ole itselle ikinä selvinnyt, että mikä se peruskunto oikein on. Kivijalkavertaukset sikseen en kyllä palautumisen lisäksi noilla kävelyillä hyötyä näe? Eikö verisuonisto parane kaikella liikunnalla kumminkin, kun sitä on paljon ja monilla sykkeillä? Mikä tarve on tehdä niitä pitkiä kävelyjä ym? Terveysetuja en kiistä, varsinkin mielentervys-, mutta mihin se jääkiekonpelaaja tai kamppailija tarvitsee 2 h tasavauhtisia? Ja jos se perustellaan ihan sillä perushötöllä "parempi kunto, voi treenata enemmän", niin eikö sitten kuulantyöntäjille, painonnostajille ja mille vaan olisi ne tasavauhtiset pirun tärkeitä? Mutteivät niitä juurikaan taida tehdä...
Kerran mittailtiin yhden tällaisen kaverin kanssa sykkeitä intervallijuoksun jälkeen. Molemmilla oli syke noin 180 erän lopuksi. (Meillä on molemmilla luonnostaan poikkeuksellisen matala maksimisyke.) Minuutin palautuksen jälkeen minulla oli syke noin 120 ja kaverilla yli 150.
Luulisi niiden intervallien olevan hyväksi kaikille, huonokuntoisimmillekin, siinä ottelua edeltävänä aikana.
Tuo palautumiskyvyn kehittäminen on intervalliharjoittelun päätavoite, en missään nimessä pistäisi sitä peruskuntoharjoittelun piikkiin.
Jos kaksi kaverusta treenaa ja toinen vetää aina rasvanpolttosykkeillä ja toinen treenaa pääasiassa intervalleja niin intervallitreenistä palautuu nopeammin se joka niitä on treenannut.
Tuo palautumiskyvyn kehittäminen on intervalliharjoittelun päätavoite, en missään nimessä pistäisi sitä peruskuntoharjoittelun piikkiin.
Jos kaksi kaverusta treenaa ja toinen vetää aina rasvanpolttosykkeillä ja toinen treenaa pääasiassa intervalleja niin intervallitreenistä palautuu nopeammin se joka niitä on treenannut.