Voi hellanlettas.Pakko nyt puuttua tähän naurettavaan spekulaatioon lääketieteen opiskelijana. Ei ole EDES olemassa käsitettä "alilämpö" lääketieteessä.Tämä kyseinen ilmiö on digitaalisten mittareiden tuoma luulosairaus, joka kuormittaa joka päivä terveyskeskuksia, kun porukka luulee sairastavansa hypotermiaa ylikunnon, viruksen tjms. seurauksena.
Voit olla aivan huoleti - et ole jäätymässä, eikä muutenkaan kehossasi ole vakavaa virus tai bakteeritartuntaa. Jos olo on kuitenkin huono, kannattaa yrittää levätä ja pitää paussia treenistä ym.Oireesi eivät todellakaan liity ruumiinlämpöösi millään lailla. Syy löytyy jostain aivan muualta.
Alilämpö
Lääkärikirja Duodecim
31.5.2007
Pertti Mustajoki, sisätautien erikoislääkäri
Ihmisen normaalilämpötila on keskimäärin 37º C, mutta se voi vaihdella 35,8–37,8 asteeseen. Lämpö vaihtelee eri vuorokaudenaikoina noin 0,5º. Se on alimmillaan aikaisin aamulla ja korkeimmillaan iltapäivällä klo 16–18 tienoilla. Naisilla kehon lämpö vaihtelee noin 0,5º kuukautiskierron mukaan, korkeimmillaan lämpö on kuukautisten keskivaiheella, kun munasolu irtoaa.
Käsite hypotermia eli liian alhainen kehon lämpötila liittyy tilanteeseen, jossa ihminen on ollut pitkään kylmässä ja sen vuoksi ruumiinlämpö reilusti laskee. Normaalioloissa esiintyvää alilämpöä ei lääketiede tunne lainkaan.
Jos lämpö on tavallista matalampi, yleensä syynä ovat mittausolosuhteet. Kainalolämpö on 0.6º alhaisempi kuin tarkempi peräsuolesta tai suusta mitattu lämpötila. Ero voi olla suurempi, jos kainalo on hikinen tai mittari ei laihuuden tai muun syyn vuoksi ole tiiviisti kainalossa.
Alilämpö ei kuulu minkään sairauden oireisiin. Vaikka tavallista alhaisempi lämpötila olisi todettu moitteettomalla mittauksella, terveeksi itsensä tuntevan ihmisen ei pelkästään sen vuoksi tarvitse hakeutua lääkäriin. Hoitoon hakeutumisen määräävät mahdolliset muut samanaikaiset oireet.
Artikkeli on tarkastettu 31.5.2007
Artikkelin tunnus: dlk00263 (024.001)
© 2008 Kustannus Oy Duodeci