Yhä useampi videopelien harrastaja on kolmikymppinen mies.
Pelaaminen on selvästi yleisintä peruskouluikäisten poikien joukossa. Sitä tunnutaan myös ymmärtävän helpommin – lapsethan pelaavat ja leikkivät.
Mutta miksi aikuisetkin pelaavat? Ovatko he jollain tavalla vielä pikkupoikia?
"Tykkään rentoutua pelien parissa."
Näin vastaa Jarno Hakulinen kysymykseen miksi pelaat pelejä?
30-vuotias freelance-kääntäjä Hakulinen on nykyisin aika tavanomainen pelaaja. Hakulinen pelaa juuri sen verran kuin keskiverto nuori miespelaaja, vajaa kymmenen tuntia viikossa. Hän pelaa melkein joka päivä.
Pelaaminen on hänelle aika yksinkertainen asia. Pääasia on, että on mukavaa.
"En valitse peliä, joka vaatii hirveästi motorista osaamista. Jos johonkin kohtaan jää jumiin, se tarkoittaa että peli jää pelaamatta."
Eli Hakulinen ei viihdy, jos peli käy liian vaikeaksi. Mutta vähän haastetta pitää olla.
"Luulisi, että pelaaminen on rasittavaa", sanoo Tampereen yliopiston hypermedialaboratorion professori Frans Mäyrä. Hän on tutkinut monenlaisia pelejä ja tietysti pelaa itsekin.
"Onhan se ihan erilaista toimintaa kuin se, ettei eväänsäkään liikauta. Mutta tuntuu siltä, että ihmiset rentoutuvat haasteiden parissa. Pelit ovat haasterakenteita."
Mäyrän mielestä on nimenomaan tärkeää, että pelissä teoilla on oikeasti merkitystä.
"Arkitodellisuudessa vain harvoin saavuttaa vastaavaa vapauden ja voiman tunnetta kuin pelin 'leikkitodellisuudessa'. Pelisuunnittelusta voisi ottaa oppia myös muilla elämän alueilla."
Ehkä osa viehätyksestä tulee siitä, että pelatessa on helppo unohtaa arjen huolet.
"Kun ihmiset hyväksyvät pelin säännöt ja alkavat pelata, tapahtuu jotain maagista. Astutaan taikapiiriin, jossa ulkomaailman säännöt eivät päde", kertoo Aki Järvinen, pelisuunnitteluun erikoistunut apulaisprofessori Kööpenhaminan it-yliopistosta.
Peliala on pitänyt huolen, että oli millaisella tuulella tahansa, löytyy siihen oikea peli. Urheilupelit, toimintapelit, roolipelit, seikkailupelit – ne kaikki viihdyttävät eri tavoin.
"Jos on tylsää, haluaa tehdä jotain jännittävää. Jos on stressiä, haluaa rentoutua", kiteyttää Aki Järvinen.
http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Yhä+useampi+kolmikymppinen+pelaa+videopelejä/1135242055714