Meta title: 💥 Ketoosikeskustelu – hiilareiden minimoinnin ikuinen väittely ja kokemusten myrsky
Meta description: Keskustelua ketoosin hyödyistä, haitoista, makroista ja kokemuksista – mikä toimii, mikä ei ja miksi keto herättää niin vahvoja mielipiteitä?**
Olin siis oikeassa ... eli jos vaikka tilaan pizzan ensin ennenku alkaa kupittaan niin pitäisi olla ihan ok, ja jos olo pahenee niin lisää hiilarii kehiin vaan...
itse olin viime vuonna ketolla aika kauan ja kyllähän siinä tuli välillä oltua viihteelläkin.sen pistin merkille että kun alkoi juomaan ja ei ollut ennen syönyt kunnolla hiilareita niin ei ollut kovin juhlava fiilis, kerrankin naamanväri kirjava punainen ja osiltaan vaalea.tiedä sitten mistä johtui mutta olo parani kun söi hiilareita.muuten kun aina muisti syödä samana päivänä hiilareita niin ei ongelmia.aamulla oli vaan vähän pöhö olo.:D
Tuli mieleen tässä itsekin ketoa aloitellessa, että kun täällä pohjoisessa asuvat kansat ovat satoja tuhansia elleivät miljoonia vuosia tottuneet syömään (ainakin talvisin) pääasiassa lihaa ja kalaa, jo pelkästään siitä syystä ettei kasviksia ja hedelmiä täällä talvella juurikaan kasva, niin ovatko he olleet tietämättään painonvartijapellejen varoittelemassa hengenvaarallisessa tilassa nimeltä ketoosi koko pitkän talven? Puhun tässä nyt nimenomaan ajasta jolloin elettiin metsästyksellä eikä säilönnästä ollut hajuakaan. Neulasia ja talventörröttäjiä syömällä tuskin hiilihydraatteja saa ketoosin "purkamiseen" tarvittavia määriä. Entäs eskimot? Voidaanko tästä nyt myös samantien vetää johtopäätös, että ketoosi on ainakin näin pohjoisessa asuville ihmisille, ellei kaikille ihmisille normaalitila, koska (lajin selviämiseen tähtäävä) evoluutio on aikojen saatossa muokannut ihmisen elimistön hyödyntämään lähinnä eläinkunnasta peräisin olevaa ravintoa? Ketoosihan on tavallaan järkevä tila energiantuoton kannalta, koska rasva on käytännössä loppumaton energiavarasto ihmisessä, eikä tuon ajan ihmisen liikkuminen ole käsittääkseni ollut mitään nopeita energiavarastoja kuluttavaa punttitreenin kaltaista toimintaa. Viisaammat oikaistoot (todennäköisiä) vääriä olettamuksiani. En todellakaan ole mikään ravintoasiantuntija
Kyllä se niin ainakin on että ihminen on lihansyöjä kehitykseltään, ei siinä etteikö hiilarit menisi mutta suurimman osan historiastaan ihminen on puputtanut lihaa (+ rasvaa tietysti) pääasiallisena ruokanaan. Olen laittanut johonkin vastaavan threadiin parit linkit tästä aiheesta (en vaan jaksa ruveta kaivamaan niitä nyt esille :( )
Jos miettii tilannetta esimerkiksi euroopan osalta niin eipä ole hirveän vaikea kuvitella että mitä on ollut tarjolla esim. 20000v sitten ravinnoksi.
Ihmiset ovat osanneet ennen pakastimia ja jääkaappeja säilöä ruoka-aineita tulevan varalle. Jos itse asuisit metsässä niin yrittäisitkö kerätä ravintoa, vai metsästää koko päivän jotakin elävää?
Kyllähän eskimot kai ovat eläneet käytännössä hylkeen lihalla ja ihralla. Toki jyviä ja jauhoja on voinut olla jemmassa talven yli, mutta epäilen onko pohjoisen väki ollut kovinkaan innokasta viljelemään?
Kyllähän eskimot kai ovat eläneet käytännössä hylkeen lihalla ja ihralla. Toki jyviä ja jauhoja on voinut olla jemmassa talven yli, mutta epäilen onko pohjoisen väki ollut kovinkaan innokasta viljelemään?
Eskimot ovat pieni ihmisryhmä, jotka ovat eläneet koko tunnetun ajan samalla tavalla, joten heidän ruokailutapoja ei voida yleistää (Eskimoita muutama miljoona korkeintaan/muita ihmisiä kuusi miljardia). Maanviljely ei ole kuin vain noin 6000 vuotta vanha tapa, mutta tätä ennen metsissä on kasvanut muuta syömäkelpoista (marjoja, hedelmiä, sieniä jne.)
Ihmiset ovat osanneet ennen pakastimia ja jääkaappeja säilöä ruoka-aineita tulevan varalle. Jos itse asuisit metsässä niin yrittäisitkö kerätä ravintoa, vai metsästää koko päivän jotakin elävää?
Nyt olikin puhe talven yli selviämisestä. Metrin lumihangesta on paha poimia vadelmia. Ja kyllähän ihmiset ovat keksineet aina joitakin tapoja säilöä ruokaa, mutta yleensähän kasviksia on hankala saada säilymään, ellei niitä kuivaa tai pakasta. Itselläni ei ole tietoa siitä milloin kuivasäilytys on keksitty, mutta ei sekään varmaan kovin vanha keksintö ole. Ja eikös Suomessakin ole ollut asukkaita jo aika kauan?
Nyt olikin puhe talven yli selviämisestä. Metrin lumihangesta on paha poimia vadelmia. Ja kyllähän ihmiset ovat keksineet aina joitakin tapoja säilöä ruokaa, mutta yleensähän kasviksia on hankala saada säilymään, ellei niitä kuivaa tai pakasta. Itselläni ei ole tietoa siitä milloin kuivasäilytys on keksitty, mutta ei sekään varmaan kovin vanha keksintö ole. Ja eikös Suomessakin ole ollut asukkaita jo aika kauan?
Kivikaudella kuivasäilytettiin ainakin lihaa. Marjat jne. pysyvät viileinä, kun ne hautaa tarpeeksi syvälle maan alle kesällä. Talvella ei sitten liiemmin ollutkaan ongelmia säilyvyyden kanssa. Aika vaikea uskoa että ihminen ei olisi tajunnut säilöä tällä tavalla ruokaa talven varalle, kun esimerkiksi oravakin pystyy tähän pähkinän kokoisilla aivoillaan.
Kivikaudella kuivasäilytettiin ainakin lihaa. Marjat jne. pysyvät viileinä, kun ne hautaa tarpeeksi syvälle maan alle kesällä. Talvella ei sitten liiemmin ollutkaan ongelmia säilyvyyden kanssa. Aika vaikea uskoa että ihminen ei olisi tajunnut säilöä tällä tavalla ruokaa talven varalle, kun esimerkiksi oravakin pystyy tähän pähkinän kokoisilla aivoillaan.
Eikös tässä liene kuitenkin ideana että miten suuri osa noita hiilaripitoisia on ollut ruokavaliossa, ei kalorimääräisesti paljoa elleivät ole varastoineet talveksi satoja kiloja / heimo.. tästä pääsemme taas siihen että pääasiallisena ravintona joku muu kuin hiilaripitoinen.
Eikös tässä liene kuitenkin ideana että miten suuri osa noita hiilaripitoisia on ollut ruokavaliossa, ei kalorimääräisesti paljoa elleivät ole varastoineet talveksi satoja kiloja / heimo.. tästä pääsemme taas siihen että pääasiallisena ravintona joku muu kuin hiilaripitoinen.
No joo, otetaan nyt kuitenkin huomioon että hiilihydraattien vakiinnutettua paikkansa ruokavaliossa taisi elinajatkin pidetä?
Itse en menisi ketoosia ihan luonnolliseksi olotilaksi väittämään, keskushermostohan normaalisti pelaa hiilarien varaan, ei ketonien.
Mutta kuten fatsokin sanoi, ehkäpä se luonnollinen tila on jonkinlainen low-carb, kultainen keskitie dekstroosin, rypsärin ja heran välissä.
Ketoosihan on nimenomaan kehon oma selviytymiskeino tilanteisiin, joissa hiilihydraattia (tai ruokaa ylipäätänsäkään) ei saada tarpeeksi edes keskushermoston tarpeisiin. Aivot kuluttavat normaalisti noin 100g glukoosia vuorokaudessa. Äkkiseltään ajateltuna tuon sadan päivittäisen hiilarigramman alapuolelle joutuminen voisi olla hengenvaarallista, mutta ihmiskehon sopeutumiskeino tällaiseen uhkatilanteeseen on ketoosi.
Ketoosissa maksa tuottaa rasvasta ketoneja ja elimistö käyttää ensisijaisena energianlähteenään vapaita rasvahappoja että ketoneja. Ja mikä tärkeintä, myös aivot voivat käyttää ketoneja energianlähteenään.
Mitä tulee ketoosin vaarallisuuteen, ainoastaan todella syvä ketoosi ja tästä johtuva ketoasidoosi voi uhata ihmisen terveyttä. Mutta käytännössä nämä metsästäjä/keräilijä -kansatkin noudattivat eräänlaista syklistä ketogeenistä dieettiä, sillä talven aikaan varmasti silloin tällöin syötiin sen verran hiilareita että ketoosi saatiin keskeytettyä.
Eikös tässä liene kuitenkin ideana että miten suuri osa noita hiilaripitoisia on ollut ruokavaliossa, ei kalorimääräisesti paljoa elleivät ole varastoineet talveksi satoja kiloja / heimo.. tästä pääsemme taas siihen että pääasiallisena ravintona joku muu kuin hiilaripitoinen.
En nyt muista missä, mutta jossakin oli tieto että 80% ravinnosta saatiin keräilemällä, ja tuohon aikaan varmaan syötiin sellaista mitä tänä aikana ei pidettäisi edes ruokana. Pettuleivästäkään ei nyt ole kovinkaan pitkä aika.
En nyt muista missä, mutta jossakin oli tieto että 80% ravinnosta saatiin keräilemällä, ja tuohon aikaan varmaan syötiin sellaista mitä tänä aikana ei pidettäisi edes ruokana. Pettuleivästäkään ei nyt ole kovinkaan pitkä aika.
Tuo taitaa pitää paikkansa lämpimämmillä seuduilla eläneiden kansojen keskuudessa, mutta täällä pohjoisessa keräily on vaikeampaa keskellä talvea, kun ei ole muuta kerättävää kuin käpyjä, kaarnaa ja neulasia. Ja tuossa ensimmäisessä viestissähän puhuttiin pohjoisen kansoista talvella.
Muinaisihminen oli apina ja apina on edelleenkin eläin. Eläimet on joko kasvissyöjiä tai lihansyöjiä. Tai siltä väliltä. Hyvin ne näyttää tulevan toimeen tänkin päivän maailmassa. Kyllä lähtökohtaisesti evoluutio muokkaa lajit ympäristöönsä. Nykyihmisellä olisikin todennäköisesti melkoisia puutostiloja jo kokonsakin puolesta noissa jääkauden olosuhteissa.
Edit. Eli voiko sitä edes ketoosiksi sanoa, mutta vähähiilihydraattinen ruokavalio oli normaalitila tuolloin muinoin.
Vaarallinen ketoasidoosi kehittyy vain diabeetikoilla. Ketoosi itseasiassa on "normaali" vaihtoehtoinen metaboliareitti niihin tilanteisiin, jolloin ruokaa on vähemmän saatavana.