Visuaalinen (näkö), auditorinen (kuulo) ja olfaktorinen (hajuaisti) tieto ohjautuu aluksi aistinelimistään niitä edustaville aivokuoren alueille. Siellä sitten kovasti mietitään, että minkälaista FunLight-rahkaa, maltoa, tahi Mars-patukkaa sitä onkaan luvassa, ihan vaan näkö-, kuulo- ja hajuaistin perusteella. Aivokuorelta tieto saapuu väliaivoihin ja ventro-mediaaliseen hypotalamukseen, ja sieltä edelleen dorsaalisen vagushermon tumakkeeseen (DMX), josta lähtee autonomisen (tahdosta riippumattoman) hermoston kautta yhteydet sisäelimiin (esim. haimaan, jota on myös mahasylkirauhaseksi muinaisissa kirjoissa haukuttu) ja seurauksena on
ensimmäinen (ns. kefaalinen)
vaihe insuliinin erityksessä.
Tämän kefaalisen vaiheen insuliinin eritys on todettu ihmisillä esimerkiksi hypnoosin aikana ”syödyn”
kuvitellun aterian aikana, ruuan näkemisen, haistamisen ja
odotuksen aikana tai
valeruokinnalla yhdistettynä makeutusaineen nauttimisen kanssa. Tämän lisäksi insuliinin pitoisuus veressä lisääntyy suun kautta nautitun glukoosin jälkeen,
jo ennen kuin glukoosin määrä veressä on lisääntynyt. Kefaalisen vaiheen merkitys sokeriaineenvaihdunnassa sivuutetaan yleensä sen varsin pienen osuuden takia kokonaisinsuliinin eritykseen verrattuna, kefaalinen insuliinin eritys vastaa
n. 1-3% koko insuliinin erityksestä aterian jälkeen. Loppujen lopuksi kuitenkin kefaalisella vaiheella on merkittävä osa ruuansulatuskanavan valmistamisella glukoosin imeytymiseen.
Toinen insuliinin erittymistä lisäävä
vaihe aiheutuu ns. vago-vagaalisen ketjun aktivoitumisesta. Osittain hajonnut ruokamassa stimuloi suolen seinämän sensorisia reseptoreja, ja vagushermon afferentit (keskushermostoon päin signaaleja tuovat) hermoradat aktivoituvat. Nämä vagaaliset afferentit päätyvät samaan paikkaan kuin aikaisemmin mainitut aivokuorelta tulevat yhteydet (DMX:ään) palaavat takaisin sisäelimiin vagushermon efferenttejä (keskushermostosta poispäin vieviä) hermoratoja pitkin. Eli tässä vaiheessa suolessa kulkevasta ruokasulasta olemassa oleva (tiedostamaton) tieto yhdistyy nähtyyn ja haistettuun (tiedostettuun) tietoon FunLight/malto-hässäkästä. Tämän lisäksi on myös suorat hermoyhteydet
suolesta haimaan, jolla voi olla vaikutusta haiman tuottamien hormonien eritykseen. Suurimman osan aterian jälkeisestä insuliinierityksestä (
kolmas vaihe) saakin sitten aikaan glukoosin vaikutus suoraan haiman beetasoluihin, piakkoin suolesta verenkiertoon imeytymisen jälkeen. Eli näin ollen kannattaa olla ajattelematta ruokaa, pitää laput silmillä ja nenästä kiinni jos on tarvetta hifistellä.