🥑 Kananmuna ja sen vaikutus kolesteroliin

Meta title: 🔥 KANANMUNAN KOLESTEROLI – TIE TOTUUTEEN ILMAN TURHAA PELKÄÄMISTÄ 🔥

Meta description: Kananmunan kolesteroli ei nosta terveiden ihmisten veren kolesterolia merkittävästi, ja munat ovat ravintotiheä superruoka lihaskasvuun ja...


Ei mitään järkeä tuossa vertauksessa. Ei vähääkään. Varmasti on tupakoivilla ihmisillä keuhkoissa vahvasti näkyviä muutoksia vaikka ei olisi mihinkään diagnoosi rajaa ylittävään sairauden tilaan ehtinyt edetä koko elämän aikana. Sitä kohti hitaasti on kuitenkin menty koko elämä tupakka tupakalta ja jos yksilö eläisi loputtomiin niin sinne jossain vaiheessa mentäisiin. Jokainen tupakka tuo vähän lisää paskaa mukanaan.
index.jpg


Tuossa LDL hommassa nimenomaan on kuvattu suonia. Käytännössä täysin puhtaita. Ei ole lähtenyt tarttumaan yhtään koko elämän aikana. Koska puuttuu se muuttuja mikä laukaisee LDL kertymisen suonten seiniin. LDL on rakennusaine kehossa. Niin hyvässä kuin pahassa. Ei itseisarvona paha. Vasta kun se paha on valloillaan niin alkaa LDL käyttö pahaan tarkoitukseen. Eli suonten plakkiin.
Kyllä, mut on vaadittu sitä ettei ldl itsessään ole se aiheuttaja ja se vaatii jotakin muuta esim tulehdusta. No kun kattoo kuvaa kolesterolista niin ei toi mun mielestä kauheen hyvä juttu että ton kaltanen''oletan että terävähköä'' (se on pystytty kuvaamaan)partikkeleita painelee eli rikkoo verisuonen pintaan ja jos sitä huonoa kolea on reippaasti niin totta kai se pakkautuu johonkin tiettyyn kohtaan. Se että miks näin tapahtuu joillain ihmisillä vaan, en tiiä. Toi on kuva kolesta. (aikasempi viesti)

''A large lipid core is the hallmark of a vulnerable plaque and represents the amount of accumulated cholesterol deposited within the arterial wall [19,20]. Cholesterol saturation has been demonstrated to be a potential major trigger for cholesterol crystallization that can lead to volume expansion and plaque rupture [11-13]. Moreover, patients with more frequent neurological symptoms have more dense cholesterol crystal formations within the necrotic core (Figure 2) [12]. Thus, noninvasive imaging, especially with MRI that can detect large lipid cores, may be useful clinically in detecting vulnerable plaques [21]. Furthermore, novel ultrasound parameters such as area reduction and flow patterns may be useful as well. These could help identify high-risk patients for stroke as well as evaluate the effectiveness of medical therapy in plaque stabilization. We have recently demonstrated that statins dissolve cholesterol crystals, thus potentially stabilizing plaques (Figure 3) [22].''

Duewell. et al-paperista. . Duewell, P. et al. NLRP3 inflammasomes are required for atherogenesis and activated by cholesterol crystals. Nature 464, 1357–1361 (2010).
Here, we show that the crystalline form of cholesterol can induce inflammation. The magnitude of the inflammatory response and the mechanism of NRLP3 activation appear identical to that of crystalline uric acid, silica and asbestos[SUP]2,3,13[/SUP]. All these crystals are known to provoke clinically important inflammation as seen in gout, silicosis and asbestosis, respectively.

edit'

''Nämä seikat tukevat edelleen sitä, että ylimäärä kolesterolia on se mikä sitä tulehdusta aiheuttaa. Eikä toisinpäin, kuten joskus kuulee väitettävän. Valtimotauti on tulehdustauti mutta sen tulehduksen saa liikkeelle mm. kolesterolin ylimäärä suhteessa sen uloskuljetuskapasiteettiin. Noita kolesterolikiteitä voi ilmeisesti muodostua ihan LDL-hiukkasista mutta myös kuolevista vaahtosoluista, jotka ovat syöneet hapettunutta LDL:ää.''

Ja kun kattoo sen muotoa niin aika teräviltä näyttää.

1764256634421.webp
 
Viimeksi muokattu:
Kyllä, mut on vaadittu sitä ettei ldl itsessään ole se aiheuttaja ja se vaatii jotakin muuta esim tulehdusta. No kun kattoo kuvaa kolesterolista niin ei toi mun mielestä kauheen hyvä juttu että ton kaltanen''oletan että terävähköä'' (se on pystytty kuvaamaan)partikkeleita painelee eli rikkoo verisuonen pintaan ja jos sitä huonoa kolea on reippaasti niin totta kai se pakkautuu johonkin tiettyyn kohtaan. Se että miks näin tapahtuu joillain ihmisillä vaan, en tiiä. Toi on kuva kolesta. (aikasempi viesti)

''A large lipid core is the hallmark of a vulnerable plaque and represents the amount of accumulated cholesterol deposited within the arterial wall [19,20]. Cholesterol saturation has been demonstrated to be a potential major trigger for cholesterol crystallization that can lead to volume expansion and plaque rupture [11-13]. Moreover, patients with more frequent neurological symptoms have more dense cholesterol crystal formations within the necrotic core (Figure 2) [12]. Thus, noninvasive imaging, especially with MRI that can detect large lipid cores, may be useful clinically in detecting vulnerable plaques [21]. Furthermore, novel ultrasound parameters such as area reduction and flow patterns may be useful as well. These could help identify high-risk patients for stroke as well as evaluate the effectiveness of medical therapy in plaque stabilization. We have recently demonstrated that statins dissolve cholesterol crystals, thus potentially stabilizing plaques (Figure 3) [22].''

Duewell. et al-paperista. . Duewell, P. et al. NLRP3 inflammasomes are required for atherogenesis and activated by cholesterol crystals. Nature 464, 1357–1361 (2010).


edit'

''Nämä seikat tukevat edelleen sitä, että ylimäärä kolesterolia on se mikä sitä tulehdusta aiheuttaa. Eikä toisinpäin, kuten joskus kuulee väitettävän. Valtimotauti on tulehdustauti mutta sen tulehduksen saa liikkeelle mm. kolesterolin ylimäärä suhteessa sen uloskuljetuskapasiteettiin. Noita kolesterolikiteitä voi ilmeisesti muodostua ihan LDL-hiukkasista mutta myös kuolevista vaahtosoluista, jotka ovat syöneet hapettunutta LDL:ää.''

Ja kun kattoo sen muotoa niin aika teräviltä näyttää.
tätäkään jos viitit yhtään enempää selvittää miks toi kristallisoituminen tapahtuu niin selvii taas että eipä se ldl ollukkaan se syypää.

Having high LDL cholesterol in the blood does NOT automatically mean crystals will form. Crystal formation usually requires:
  • Oxidized LDL (oxLDL)
  • Chronic low-grade inflammation in the artery wall
  • Metabolic dysfunction (insulin resistance, high blood sugar, high triglycerides, etc.)
taas sama oravanpyörä, tulehdusta kehossa insuliiniresistenssia korkee verensokeri veriarvot vituillaan läski syö paskaa makaa sohvalla=ldl on syypää
 
mutta joo hyvää keskustelua! ite en aiheesta ainakaan jatka enää, ei johda mihinkään:D
Tämähän se. Toinen puoli miettii evoluutiota, ihmisten omakohtaisia kokemuksia yms ja toinen puoli tutkimuslappua :D voihan niistä väitellä hamaan tappiin, mutta eipä se mihinkään järkevään johda niin kauan kunnes on täysin aukotonta fysiologista mekanismia lyödä pöytään miten asiat tapahtuu.
 
Mikähän sairaus on jos 20 vuotiaana on jo kalkketuneet verisuonet? Eihän siinä ole oikein kerennyt vielä sössimäänkään mitään.

Se on homotsygoottinen Familiaalinen hyperkolesterolemia.

Jos on perinyt molemmilta vanhemmilta viallisen geenin, kyseessä on homotsygoottinen FH. Kunnollisesti toimivia LDL-reseptoreja ei ole lainkaan. Näin huono onni on vain yhdellä miljoonasta eli Suomessa tällaisia on vain kourallinen.

Näillä on sitten LDL 15-25 syntymästä saakka. Plakkia suonissa lapsuudessa. Teininä vakavasti edennyt ja henki pois 20-30v.

Mutta omasta mielestä näistä tyypeistä ei pitäisi päätellä liian paljoa sillä elimistön kolesterolisysteemi hyvin erilaisessa tilassa kuin normi tyypeillä ilman FH:ta.
 
Tuossa LDL hommassa nimenomaan on kuvattu suonia. Käytännössä täysin puhtaita. Ei ole lähtenyt tarttumaan yhtään koko elämän aikana. Koska puuttuu se muuttuja mikä laukaisee LDL kertymisen suonten seiniin. LDL on rakennusaine kehossa. Niin hyvässä kuin pahassa. Ei itseisarvona paha. Vasta kun se paha on valloillaan niin alkaa LDL käyttö pahaan tarkoitukseen eli suonten plakkiin. Sitten määrä vaikuttaa kertymistahtiin.

Tämä oli hyvin muotoiltu. (y)
 
Paljonko veikkaat juurissa ja siemenissä olevan hiilaria. Tai sanotaanko glycogeenistä kuormitusta.
Mä luulen että kalorit menee aikalailla ± kun sä tuolla nälkääs keräät siemeniä...
No, enpä tuohon osaa vastata tarkasti, mutta esim. peruna ja bataatti ovat varsin hiilihydraattipitoisia ja luultavasti vastaavia kasveja on ollut saatavilla. Olen ymmärtänyt, että eläinperäistä ravintoa ei aina ole ollut helppo hankkia, jolloin ruokavalio on koostunut juurista, marjoista, siemistä, hedelmistä yms. Siis energian tarve tyydytetty pääosin hiilihydraateilla. Ja alueilla, jossa hedelmiä on ollut saatavilla ympäri vuoden, on hiilihydraatin saanti voinut olla runsasta jatkuvastikin. Tämä siis omaa mutuilua sen perusteella mitä olen asiasta lukenut.
 
No, enpä tuohon osaa vastata tarkasti, mutta esim. peruna ja bataatti ovat varsin hiilihydraattipitoisia ja luultavasti vastaavia kasveja on ollut saatavilla. Olen ymmärtänyt, että eläinperäistä ravintoa ei aina ole ollut helppo hankkia, jolloin ruokavalio on koostunut juurista, marjoista, siemistä, hedelmistä yms. Siis energian tarve tyydytetty pääosin hiilihydraateilla. Ja alueilla, jossa hedelmiä on ollut saatavilla ympäri vuoden, on hiilihydraatin saanti voinut olla runsasta jatkuvastikin. Tämä siis omaa mutuilua sen perusteella mitä olen asiasta lukenut.

Näin sanoo asian chatgpt :

Ruokavaliot eri maailmanosissa 1000 vuotta sitten


1. Amazon (Amazonasin alkuperäiskansat)

Pääruoat:

Maniokki (kasvikuituinen, hiilihydraattipitoinen juurekas)

Bataatti

Maissi

Pähkinät, hedelmät, villimarjat

Kala joista ja rannikolla

Pienriista, hyönteiset

Energiaravinnepainotus:

Hiilihydraattipainotteinen, maniokki oli suurin energianlähde.

Proteiinia kalasta ja riistasta.

Rasvaa suhteellisen vähän, mutta joitakin pähkinöitä ja kalojen rasvaa.


2. Pohjois-Eurooppa (Skandinavia, Baltia, Suomi)

Pääruoat:

Ohra, ruis, kaura

Kala (erityisesti Itämeren alueella)

Riista ja kotieläimet (sianliha, naudanliha, lammas)

Juurekset (nauris yleisin)

Maitotuotteet

Energiaravinnepainotus:

Hiilihydraatit viljoista + reilusti eläinrasvaa.

Talviaikaan rasvapitoinen ruokavalio korostui.


3. Keski- ja Etelä-Eurooppa

Pääruoat:

Vehnä, ohra

Viinirypäleet, oliivit

Pavut ja linssit

Liha (yleensä harvoin), kala, kananmuna

Juustot ja oliiviöljy

Energiaravinnepainotus:

Hiilihydraateista (viljat) suurin osa energiasta.

Välimerellä rasvanlähde oli oliiviöljy, muualla eläinrasva.


4. Lähi-itä ja Pohjois-Afrikka

Pääruoat:

Vehnä, ohra

Taatelit

Lampaanliha, vuohi

Jogurtti, juusto

Mausteet, seesam ja oliiviöljy

Energiaravinnepainotus:

Hiilarit: leipä ja taatelit.

Rasvat: seesami- ja oliiviöljy, lampaanrasva.

Hyvin tasapainoinen hiilari + rasva -ruokavalio.


5. Saharan alue ja Länsi-Afrikka

Pääruoat:

Hirssi, durra ja muut viljat

Jamsi, maa-apila (groundnut)

Paikoin kalat (Länsi-Afrikan rannikolla)

Liha niukkaa, mutta maitoa kulutettiin nomadikansoilla

Energiaravinnepainotus:

Hiilihydraattipainotteinen (hirssi, durra).

Rasvaa: maapähkinä ja maito.


6. Itä-Aasia (Kiina, Korea, Japani)
Kiina

Pääruoat:

Riisi etelässä, hirssi ja vehnä pohjoisessa

Soija, vihannekset

Kala, porsaanliha

Tee

Energiaravinnepainotus:

Selvästi hiilaripainotteinen (riisi/wheat millet).

Rasvana kasviöljyt, jonkin verran eläinrasvaa.

Japani

Riisi, kala, merilevä, soija
→ hiilarit + proteiini, vähän rasvaa

7. Etelä-Aasia (Intia, Sri Lanka)

Pääruoat:

Riisi, hirssi, vehnä

Linssit, pavut

Mausteet

Ghee (kirkastettu voi)

Kala rannikoilla

Energiaravinnepainotus:

Hiilaripainotteinen, mutta mukana eläinrasvaa (ghee) ja kasviöljyjä.

8. Pohjois-Amerikka (intiaanikulttuurit)

Pääruoat (”Three Sisters” – monissa kulttuureissa):

Maissi

Pavut

Kurpitsa
Lisäksi:

Biisoni (tasangoilla)

Kala (Kuninkaanlohi luoteessa)

Marjat, pähkinät

Energiaravinnepainotus:

Kasvissyödyt kansat: hiilaripainotteinen.

Biisoninmetsästäjät (plains Indians): rasva + proteiini runsaampaa.

9. Keski- ja Etelä-Amerikka (Atsteekit, Mayat, Inkat)

Pääruoat:

Maissi

Pavut

Chia-siemenet

Peruna (Andit)

Quinoa (Inkat)

Cuy (marsu), kalkkuna

Energiaravinnepainotus:

Hiilihydraattipainotteinen (maissi ja peruna).

Rasvaa vähän, mutta mukana siemenistä ja kalasta.

10. Oseania
Polynesia/Mikronesia/Melanesia

Pääruoat:

Taro, jamsi, leipäpuun hedelmä

Kala ja merieläimet

Kookos (merkittävä rasvanlähde)

Energiaravinnepainotus:

Hiilihydraatit (taro, breadfruit)

Rasva pääasiassa kookoksesta – jotkut alueet rasvapainotteisia.

11. Australia (aboriginaalien perinteinen ruokavalio)

Pääruoat:

Keskityttiin metsästykseen ja keräilyyn

Kangaroo ja muu riista

Hyönteiset (esim. witchetty grub)

Kasvit, juurekset

Kalat rannikoilla

Energiaravinnepainotus:

Runsas proteiini + vaihteleva rasva, suhteellisen vähän hiilareita.
 
Mennään sinne kun me oltiin luolamiehiä,

LUOLAMIESAJAN RUOKAVALIO: MITĂ„ IHMISKEHO OIKEASTI SĂ–I

Lyhyt, tiukka ja tutkimukseen perustuva katsaus

1. Ei yhtä “luolamiesdieettiä”

Ruokavalio vaihteli valtavasti asuinpaikan mukaan:

  • Savanneilla: enemmän lihaa ja rasvaa
  • Rannikoilla: kalaa, simpukoita, merilevää
  • Metsissä: hedelmiä, pähkinöitä, juuria, siemeniä
  • Pohjoisessa: lähes pelkkää lihaa ja rasvaa (esim. varhaisin arktinen Homo sapiens / neandertalilaiset)

2. Mitä syötiin eniten?

Näitä yhdistäviä elementtejä löytyy:

A. Eläinperäinen ruoka

  • Riista (kaikki syötäväksi kelpaava: linnut, nisäkkäät, matelijat)
  • Kala, simpukat
  • Luuydin ja sisäelimet (todella energiapitoinen ja ravinteikas osa)
  • Rasva on ollut erittäin tärkeä energialähde
    → Monet alueet olivat enemmän animal-based kuin nykyiset "paleo-dieetit".
 
Mennään sinne kun me oltiin luolamiehiä,

LUOLAMIESAJAN RUOKAVALIO: MITĂ„ IHMISKEHO OIKEASTI SĂ–I

Lyhyt, tiukka ja tutkimukseen perustuva katsaus

1. Ei yhtä “luolamiesdieettiä”

Ruokavalio vaihteli valtavasti asuinpaikan mukaan:

  • Savanneilla: enemmän lihaa ja rasvaa
  • Rannikoilla: kalaa, simpukoita, merilevää
  • Metsissä: hedelmiä, pähkinöitä, juuria, siemeniä
  • Pohjoisessa: lähes pelkkää lihaa ja rasvaa (esim. varhaisin arktinen Homo sapiens / neandertalilaiset)

2. Mitä syötiin eniten?

Näitä yhdistäviä elementtejä löytyy:

A. Eläinperäinen ruoka

  • Riista (kaikki syötäväksi kelpaava: linnut, nisäkkäät, matelijat)
  • Kala, simpukat
  • Luuydin ja sisäelimet (todella energiapitoinen ja ravinteikas osa)
  • Rasva on ollut erittäin tärkeä energialähde
    → Monet alueet olivat enemmän animal-based kuin nykyiset "paleo-dieetit".
Oliko tässä koko teksti? Mistä on lainattu?
 
Kuinka vanhoiksi ihmisten on tutkittu eläneen luolamiesaikoihin ?

ChatGPT said:​

Lyhyt vastaus: Luolamiesaikojen ihmiset kuolivat keskimäärin hyvin nuorina – usein 30 ikävuoden tienoilla – mutta yksilöitä saattoi silti elää 60–70-vuotiaiksi.


Mut eipä ollu lääkelobbausta :ROFLMAO:
 
Kuinka vanhoiksi ihmisten on tutkittu eläneen luolamiesaikoihin ?

ChatGPT said:​

Lyhyt vastaus: Luolamiesaikojen ihmiset kuolivat keskimäärin hyvin nuorina – usein 30 ikävuoden tienoilla – mutta yksilöitä saattoi silti elää 60–70-vuotiaiksi.


Mut eipä ollu lääkelobbausta :ROFLMAO:
Silloin ei ollut lääketiedettä, kyllä tommoinen nyt pitäis ymmärtää. Ei leikkauksia, ei seulottu sairauksia jne. Jalka katkes, niin se on siinä sitten.
 

B. Kasviperäinen ruoka

  • Hedelmät (villinä paljon pienempiä ja kuituisempia kuin nykyiset)
  • Marjat
  • Juuret, mukulat, villiyrtit
  • Siemenet ja pähkinät
  • Villijyviä satunnaisesti, mutta ei viljelyä ennen 10 000 vuotta sitten

3. Mitä EI ollut ollenkaan

  • Sokeria (paitsi harvinaista villihunajaa)
  • Leipää ja pastaa
  • Maitotuotteita (jopa laktoositoleranssi kehittyi vasta paljon myöhemmin)
  • Kasviöljyjä: ei oliivi-, rypsi-, soija-, eikä auringonkukkaöljyä
  • Jalostettuja rasvoja (margariini, friteerausrasvat)
  • Makeisia, limuja
  • Alkoholiteollisuutta

4. Makrot todennäköisimmin

Makrot vaihtelivat, mutta tutkimusten perusteella tyypillisiä olivat:

  • Proteiini 20–35 %
  • Rasva 30–50 %
  • Hiilarit 15–40 % (riippuen ympäristöstä – tropiikissa enemmän, arktisessa 0–10 %)
Kukaan ei ollut “low carb” ideologian vuoksi – vaan saatavuuden mukaan.

5. Energiansaanti

Kalorit olivat korkeita kun ruokaa oli, mutta saatavuus vaihteli.
→ Luonnollisia “paastojaksoja”, ei jatkuvaa syömistä.

Tämä näkyy:

  • kehon rasvan varastointikyvyssä
  • insuliiniherkkyydessä
  • stressi- ja kortisolijärjestelmän evoluutiossa

6. Keho tottui vaihtelevuuteen

Ihminen on biologisesti suunniteltu:

  • käyttämään rasvaa energiaksi
  • käyttämään hiilareita kun niitä tulee
  • kestämään pitkiäkin ruokailuvälejä
  • hyödyntämään proteiinia ja eläinrasvaa tehokkaasti

7. Ruokavalion terveysvaikutukset

Paleoliittiset ihmiset:

  • olivat käytännössä vapaita sokeritaudista, metabol. oireyhtymästä ja sydän- ja verisuonitaudeista
    → Syynä ei ollut taikadieetti, vaan:
    • ei prosessoitua ruokaa
    • ei öljyjä
    • ei jatkuvaa napostelua
    • valtava päivittäinen fyysinen aktiivisuus
 
Tässä eskimoista tutkimus.

Inuitien elinikä

Tämä on tärkeä kohta, koska monet myytit sekoittavat asiaa.

1. Ennen modernia aikaa

Perinteisillä Inuit-yhteisöillä elinikä oli: 30–45 vuotta
Mutta tähän on erittäin iso selitys:

Syyt matalaan elinikään eivät olleet sydäntaudit

Arktisen alueen suuri kuolleisuus johtui:

  • lasten korkea kuolleisuus
  • infektiot
  • onnettomuudet
  • kylmyys
  • ravinnon epäsäännöllisyys
  • metsästys- ja hukkumistapaturmat
  • synnytyskuolleisuus
Kun lapsikuolleisuus poistetaan, aikuisten keskimääräinen elinikä oli 60+, eli aivan normaalin pitkä.

Sydänsairauksia ei juuri ollut

Vanhoilta tutkimuksilta ja ruumiinavauksista:

  • ateroskleroosia oli hyvin vähän
  • sydänkohtaukset olivat lähes tuntemattomia
  • tulehdussairaudet olivat harvinaisia
  • insuliiniresistenssiä ei käytännössä ollut
Rasvapitoinen eläinruokavalio ei siis aiheuttanut verisuonitauteja arktisissa olosuhteissa.


Mitä tapahtui modernisaation jälkeen?

Kun:

  • jauhot
  • sokeri
  • alkoholi
  • kasviöljyt
  • prosessoidut ruuat
    tulivat Inuitien ruokavalioon 1900-luvulla…
Tapahtui sama kuin monilla alkuperäiskansoilla:

➡️ diabetes, sydäntaudit ja liikalihavuus räjähtivät
➡️ elinikä muuttui moderniksi (70+) mutta kroonisia sairauksia tuli enemmän

Ruokavalion muutos oli tärkein tekijä.
 
Kuinka vanhoiksi ihmisten on tutkittu eläneen luolamiesaikoihin ?

ChatGPT said:​

Lyhyt vastaus: Luolamiesaikojen ihmiset kuolivat keskimäärin hyvin nuorina – usein 30 ikävuoden tienoilla – mutta yksilöitä saattoi silti elää 60–70-vuotiaiksi.


Mut eipä ollu lääkelobbausta :ROFLMAO:
Moniko näistä voidaan ehkäistä nykyään lääketieteellä?

  • lasten korkea kuolleisuus
  • infektiot
  • onnettomuudet
  • kylmyys
  • ravinnon epäsäännöllisyys
  • metsästys- ja hukkumistapaturmat
  • synnytyskuolleisuus
 
Tässä eskimoista tutkimus.

Inuitien elinikä

Tämä on tärkeä kohta, koska monet myytit sekoittavat asiaa.

1. Ennen modernia aikaa

Perinteisillä Inuit-yhteisöillä elinikä oli: 30–45 vuotta
Mutta tähän on erittäin iso selitys:

Syyt matalaan elinikään eivät olleet sydäntaudit

Arktisen alueen suuri kuolleisuus johtui:

  • lasten korkea kuolleisuus
  • infektiot
  • onnettomuudet
  • kylmyys
  • ravinnon epäsäännöllisyys
  • metsästys- ja hukkumistapaturmat
  • synnytyskuolleisuus
Kun lapsikuolleisuus poistetaan, aikuisten keskimääräinen elinikä oli 60+, eli aivan normaalin pitkä.

Sydänsairauksia ei juuri ollut

Vanhoilta tutkimuksilta ja ruumiinavauksista:

  • ateroskleroosia oli hyvin vähän
  • sydänkohtaukset olivat lähes tuntemattomia
  • tulehdussairaudet olivat harvinaisia
  • insuliiniresistenssiä ei käytännössä ollut
Rasvapitoinen eläinruokavalio ei siis aiheuttanut verisuonitauteja arktisissa olosuhteissa.


Mitä tapahtui modernisaation jälkeen?

Kun:

  • jauhot
  • sokeri
  • alkoholi
  • kasviöljyt
  • prosessoidut ruuat
    tulivat Inuitien ruokavalioon 1900-luvulla…
Tapahtui sama kuin monilla alkuperäiskansoilla:

➡️ diabetes, sydäntaudit ja liikalihavuus räjähtivät
➡️ elinikä muuttui moderniksi (70+) mutta kroonisia sairauksia tuli enemmän

Ruokavalion muutos oli tärkein tekijä.


Tää sulta varmaan jäi laittamatta liittyen inuiitteihin :

Ruokavalio (rasvapitoinen) – vaikutus elinikään?


Kuten mainitsit: rasva oli heidän tärkein energianlähteensä (merinisäkkäiden rasva eli blubber).


Tärkeää:


  • Tämä ei lyhentänyt elinikää
  • Inuiitit olivat geneettisesti ja metabolisesti sopeutuneita erittäin rasvaiseen ruokavalioon
  • Heillä oli runsaasti omega-3-rasvahappoja, jotka suojasivat valtimosairauksilta

→ He eivät kuolleet sydän- ja verisuonitauteihin, kuten modernit ihmiset.



Onko nykyihminen yhtä geneettisesti ja metabolisesti sopeutunut erittäin rasvaiseen ruokavalioon kuten inuiitit olivat ?

ChatGPT said:​

Lyhyt vastaus: EI ole – useimmat nykyihmiset eivät ole geneettisesti tai metabolisesti yhtä hyvin sopeutuneita erittäin rasvavaltaiseen ruokavalioon kuin perinteiset inuiitit olivat.
 
Ei tietenkään olla kun meidän ruokavalio ei ole sellaista. Kun taas pidempään ketolla olleiden keho adaptoituu rasvan ja hiilarien muutokseen. Mutta ethän sinä tätä osaa ajatella. Nykyihmiset on suurimmilta osin hyvän elintason maissa vähäliikuntaisia lihavia jotka syö prosessoitua ruokaa.
 
Back
Ylös Bottom