🥑 Kananmuna ja sen vaikutus kolesteroliin

Meta title: 🔥 KANANMUNAN KOLESTEROLI – TIE TOTUUTEEN ILMAN TURHAA PELKÄÄMISTÄ 🔥

Meta description: Kananmunan kolesteroli ei nosta terveiden ihmisten veren kolesterolia merkittävästi, ja munat ovat ravintotiheä superruoka lihaskasvuun ja...


Varmasti rupes tökkimään 15 päivässä. Mulla tökki jo 10 päivässäkin. Mulle lekuri sanoi etten ole suuren riskin ryhmässä mitä vähän ihmettelin. Mutsilla kolminkertanen ohitusleikkaus ja ittellä kole 8.5 ja t1d mut kaipa niiden softa kattoo että kun muut markkerit on hyvät niin riski pieni.

Toi kole varmaan laskee kun vähentää munien syönnin kohtuu määriin eli vaikka 1-2 päivässä.
 
Täälläkin paljon pohdintaa kanamunien ja kolesterolin yhteyksistä. Eikä ihme, siihen liittyy edelleen käsittämättömiä ja lapsellisia myyttejä.

Itse olen sitä koulukuntaa että en ole kokenut tarpeelliseksi väitellä ruoasta saatavaan kolesterolia. Ja miksipä olisi. Se on meille edelleen pakollista. Jos emme saa sitä ravinnosta, solut tuottavat sitä itse. Eli mitä enemmän heitätte keltuaisia roskiin, sitä enemmän solut sitä tuottaa. Ja ei, kolesterolia ei voi korvata millään. Joka ainut solu sisältää sitä, sitä tarvitaan kaikkien solujen valmistukseen ja mm. luiden, hormonien ja D-vitaminin muodostamisen.

Eikä ole olemassa hyvää, pahaa tai siltä väliltä olevaa kolesterolia. On vain yhtä ja ainutta. LDL ja HDL eroaa toisistaan AINOASTAAN sillä, kulkevatko ne soluista maksaan, vai maksasta soluihin. Tismalleen samaa tuotetta. Jostain käsittämättömästä syystä, eli rahasta, on väitetty että maksasta soluihin kulkeutuva kolesteroli tukkii verisuonet. Joo o, kolesteroli kulkee verisuonia pitkin sinne missä sitä halutaan käytettävän, sillä maksa varastoi sitä myöhempää käyttöä varten. Mutta ei se suonen seinämiin jää tukkimaan niitä.

Suonia tukkii matala-asteinen tulehdus, eli mm. korkea verensokeri, liiallinen määrä tyydyttymättömiä asvahappoja sekä korkea verenpaine. Tässä vain muutama helppo maininta. Myös D-vitamiini ja magnesium vaikuttaa oleellisesti. Ja tietysti kaikki vaikuttaa kaikkeen, mutta kolesteroli on ystävämme, ei missään vaiheessa viholinen.

Jos joku saivartelee että on vihollinen jos LDL on 100. No varmasti on, mutta silloin on pielessä jo paljon muutakin, eli en keskittyisi enää kolesteroliin. Kolesteroli arvot kertovat kulloisenkin hetken arvot. Siinä se. Jos on LDL tai HDL sinne tai tänne, niin se on vain lopputulos yhdistelmästä ravinto, liikunta, lepo. Ei se paljonko suonemme ovat tukkeutuneet kalkista, korkean verenpaineen aiheuttamista kovettumista ja tulehduksista.

Tämä on vielä helppo ymmärtää, kun miettii jälleen kerran mitä ihminen on aina luonnostaan, ja luonnosta, syönyt, ja mitä ei.
 
Täälläkin paljon pohdintaa kanamunien ja kolesterolin yhteyksistä. Eikä ihme, siihen liittyy edelleen käsittämättömiä ja lapsellisia myyttejä.

Itse olen sitä koulukuntaa että en ole kokenut tarpeelliseksi väitellä ruoasta saatavaan kolesterolia. Ja miksipä olisi. Se on meille edelleen pakollista. Jos emme saa sitä ravinnosta, solut tuottavat sitä itse. Eli mitä enemmän heitätte keltuaisia roskiin, sitä enemmän solut sitä tuottaa. Ja ei, kolesterolia ei voi korvata millään. Joka ainut solu sisältää sitä, sitä tarvitaan kaikkien solujen valmistukseen ja mm. luiden, hormonien ja D-vitaminin muodostamisen.

Eikä ole olemassa hyvää, pahaa tai siltä väliltä olevaa kolesterolia. On vain yhtä ja ainutta. LDL ja HDL eroaa toisistaan AINOASTAAN sillä, kulkevatko ne soluista maksaan, vai maksasta soluihin. Tismalleen samaa tuotetta. Jostain käsittämättömästä syystä, eli rahasta, on väitetty että maksasta soluihin kulkeutuva kolesteroli tukkii verisuonet. Joo o, kolesteroli kulkee verisuonia pitkin sinne missä sitä halutaan käytettävän, sillä maksa varastoi sitä myöhempää käyttöä varten. Mutta ei se suonen seinämiin jää tukkimaan niitä.

Suonia tukkii matala-asteinen tulehdus, eli mm. korkea verensokeri, liiallinen määrä tyydyttymättömiä asvahappoja sekä korkea verenpaine. Tässä vain muutama helppo maininta. Myös D-vitamiini ja magnesium vaikuttaa oleellisesti. Ja tietysti kaikki vaikuttaa kaikkeen, mutta kolesteroli on ystävämme, ei missään vaiheessa viholinen.

Jos joku saivartelee että on vihollinen jos LDL on 100. No varmasti on, mutta silloin on pielessä jo paljon muutakin, eli en keskittyisi enää kolesteroliin. Kolesteroli arvot kertovat kulloisenkin hetken arvot. Siinä se. Jos on LDL tai HDL sinne tai tänne, niin se on vain lopputulos yhdistelmästä ravinto, liikunta, lepo. Ei se paljonko suonemme ovat tukkeutuneet kalkista, korkean verenpaineen aiheuttamista kovettumista ja tulehduksista.

Tämä on vielä helppo ymmärtää, kun miettii jälleen kerran mitä ihminen on aina luonnostaan, ja luonnosta, syönyt, ja mitä ei.
Aikalailla samaa mieltä. Ravitsemus”tiede” on kyllä yksi surkeimmin onnistuneita tieteenaloja. Kaikki nämä kananmuna-, punainenliha-, kovarasvafarssit. Ihmisen fysiologian ymmärrys: syö parin tunnin vällin hh, jotta verensokeri pysyy tasaisen. Ketoosi on ”epäfysiologinen tila”… ym aivopierut.

Nuo uskomukset on niin syvään juurtuneet ettei taida kovin nopeasti siitä muuttua. Onneks itsellä silmät aukes tämän suhteen 10v sitten. Nykyään paino on sama kuin 20v sitten ja terveys kunnossa. Sivusta seuraten tekee pahaa katsoa, kun 40+ ikätoverit rapistuu silmissä…
 
Aikalailla samaa mieltä. Ravitsemus”tiede” on kyllä yksi surkeimmin onnistuneita tieteenaloja. Kaikki nämä kananmuna-, punainenliha-, kovarasvafarssit. Ihmisen fysiologian ymmärrys: syö parin tunnin vällin hh, jotta verensokeri pysyy tasaisen. Ketoosi on ”epäfysiologinen tila”… ym aivopierut.

Nuo uskomukset on niin syvään juurtuneet ettei taida kovin nopeasti siitä muuttua. Onneks itsellä silmät aukes tämän suhteen 10v sitten. Nykyään paino on sama kuin 20v sitten ja terveys kunnossa. Sivusta seuraten tekee pahaa katsoa, kun 40+ ikätoverit rapistuu silmissä…
Kyllä. Mitä enemmän ihmistä on keinotekoisesti ja epäluontaisesti ohjattu tekemään asioita, kuten mitä ja milloin syömme, sitä huonompaan kuntoon olemme menneet. Ei pitäisi olla edes hirveän vaikea huomata tätä yhtälöä. On peräti outoa jotkut voivat nähdä asian toisin?

Kuten sanoit, pyydetään syömään syömään tiheällä aikavälillä hiilihydraattia tärkkelyksestä, kasviöljyjä ja kasviproteiinia, jotta olisimme mahdollisimman terveitä. Häh? Ihminen on syönyt ikänsä aivan päin vastoin. Harvoin, monesti useampi päivä saattanut olla väliä, tyydyttynyttä rasvaa juurikin eläimistä, eläinten lihaa, sisäelimiä, lintujen/matelijoiden munia, sekä ne marjat ja hedelmät mitä löytyy. On hankala uskoa että tämä toimintamalli on huonoin mahdollinen?

Ja se että ne eläimet mitä täällä on ollut ns. aina, tuhoavat ilmaston, koska me syömme niitä 🤔 Ei suinkaan se, että kaikki koneet ja teollisuus pyörii 24/7 arviolta 90 miljoonaa prosenttia enemmän kuin vaikkapa 300 vuotta sitten, tai koskaan sitä ennen maapallon historiassa. Sillä ei mitään merkitystä, vain sillä pahuksen röyhtäievällä lehmällä 😴

Toisaalta, ainut kuka täällä kärsii ihmisten tekosista lopulta, on ihminen itse. Luonto ei meitä jää kaipaamaan jos tyhmyydessämme hävitämme itsemme sukupuuttoon 🙂 Ihmisen historian alku ja loppu olisi luonnolle vain mikroskooppisen pieni vaihe, joka tuli ja meni.

Nyt meni jo aika paljon ohi kolesterolista, voitte kansellata lopun jos on liian paksua 🙂
 
Ootko Vesa funtsinu miksi joillakin (noin 30% ihmisistä) on kehittynyt geenimutaatio syödyn kolen imeytymiseen? Eli esim mulla 7-10 munaa päivässä tuplaa labrakolen ( 9.6 tais olla kokonaiskole ) ja kysymys kuuluu olenko kehityksen kärkeä vai luhistuvaa haaraa : )

Muuten en välittäis mut verensokerit on rasite t1d:nä.
 
Ootko Vesa funtsinu miksi joillakin (noin 30% ihmisistä) on kehittynyt geenimutaatio syödyn kolen imeytymiseen? Eli esim mulla 7-10 munaa päivässä tuplaa labrakolen ( 9.6 tais olla kokonaiskole ) ja kysymys kuuluu olenko kehityksen kärkeä vai luhistuvaa haaraa : )

Muuten en välittäis mut verensokerit on rasite t1d:nä.

Paljonko LDL tuolloin kun 9,6 kokonaiskole?
 
Ne mittautin marraskuussa jollon ldl oli 3.8. Apoa reilusti vihreellä samoin a/b suhde ja apob ihan himpun vain punasen puolella 0.93. Nyt keväällä mittasin myös LPa:n joka oli 22 eli ei riskitekijä. Kisakausi on nyt ohi ja paino noussu parissa viikossa 9 kg ja jatkoin ezetimiben ottamista puolikkaalla annoksella. Munia menee edelleen reilusti mut hiilaria tullut myös mukaan tosi tiukan kevään jälkeen.
 
Viimeksi muokattu:
Kananmuna nostaa kolesteroliarvoja jos siihen on taipumusta.
Näistä asioista kannattaa lääkäriltä kysyä jos on tarvetta.

Kyllä ilman kananmuniakin voi elää, ei ne sentään mitään heroiinia ole.

Kolesteroliarvotkin on asia minkä lääkäri sinulle neuvoo.
Lääketiede on tiedettä, eikä oman "bodaus" uran tuomaa kokemusta amerikkalaisista kehonrakennuslehdistä.
 
Kuorttisen luomu munassa vaalea keltuainen. Paljon vaaleampi kuin kaupan halpis munissa. Pystyykö keltuaisen väristä päättelee mitään ravinnetiheydestä?
 
Kuorttisen luomu munassa vaalea keltuainen. Paljon vaaleampi kuin kaupan halpis munissa. Pystyykö keltuaisen väristä päättelee mitään ravinnetiheydestä?
Väri riippuu siitä mitä sille kanalle on syötetty, mutta ravinnetiheyksiin sillä ei ole vaikutusta.
Oma henk.koht. mielipide on, että nämä luomut on vain pääasiassa rahastusta.
 
Ite ostan noita 7 tai 9€ per 30 kpl. Mutta meinannu siirtyä ehkä takas kaupan perus muniin.
Jos löytyy lähialueelta REKO-ryhmä, niin sieltä hyvin todennäköisesti saa erittäin hyviä kananmunia. Viimeksi kun itse hain niin oli 10 e/30 kpl ja jopa hakupäivänä munittuja. Kanojen olosuhteista + ruokinnastakin löytyy yleensä hyvät tiedot.
 
Nykyään keltuaisen väri tosiaan kertoo enemmän kanan ruokavaliosta kuin laadusta, sillä keltuaisia myös "värjätään" tummaksi koska ennen vanhaan se oli laadun tae.

Jos, ja kun, marketista hankkii munat, niin itse panostaisin siihen että kanat ovat ulkona ja vapaana eläneet sekä ilman GMO ruokaa. Tämä tarkoittaa että kana on syönyt sille luontaista ravintoa, pääosin, mutta ennen kaikkea elänyt mahdollisimman stressivapaan elämän.

Eläinten lihassa näkyy stressi ja kananmunassa oikein erityisen hyvin. Myös kalan ja soijan syöttäminen kanoille on huono munia ajatellen.

Lattiakanalan tai etenkään virikehäkkien munat eivät ole ulkona eläneisiin rinnastettavissa.

Muistan nähneeni mittauksia jossa perus tehotuotetun häkkikanan ja vapaana eläneen kanan munia vertailtiin. Suuria eroja oli mm. EPA ja DHA määrissä, pahimmillaan 5 kertaisia. Samoin vitamiinien yms. määrissä 1-3 kertaisia eroja.

Luomut on muuten ok, mutta pääosin saavat ruokansa rehusta joka voi olla mitä vain, eivätkä välttämättä elä ulkona. Ne elävät vain väljemmin. Itse en näistä maksaisi paljon enempää, elleivät ole myös vapaana eläneitä.
 
Back
Ylös Bottom