Voi olla monen mielestä hifistelyä, mutta ei oikeasti ole, niin kananmunan ravintosisältöön vaikuttaa oleellisesti se mitä niille on syötetty. Jos kana on syönyt jotain muuta kuin sille luonnollista ravintoa, eli matoja, hyönteisiä, ruohoa ja jyviä, niin munien rasvahappokoostumus on virheellinen. Nykyään tämä tarkoittaisi käytännössä pelkästään luomumunien syömistä. Rypsi/rapsi/soijarehulla, mahdollisti geenimuunneltua, sekä pimeässä eläneiden kanojen munien rasvahappokoostumus on vääristynyt. Sama toki pätee muihinkin eläimiin ja niiden lihoihin sekä sisäelimiin.
Aidossa kananmunassa on aika optimaalinen rasvahappokosstumus, 1/3 tyydyttynyttä, 1/3 Omega-3 ja 1/3 Omega-6. 100g oikeaa kananmunaa sisältää EPA+DHA noin 250mg, mikä ei ole vähän verrattuna melkeinpä mihin tahansa muuhun. Kolesteroli mitä ravinnosta saadaan ei korreloi luonnollisestikaan suoraan veren kolesteroliarvoihin, vaan se on se kuuluisa ja suuri kokonaisuus ihmisen elintavoissa. Jatkuva ylensyönti, korkeat hiilihydraattimäärät, heikkolaatuiset raaka-aineet, suoliston ja maksan heikentynyt kunto sekä jatkuvasti koholla oleva insuliini vaikuttaa negatiivisesti juuri veren rasva-arvoihin. Nämä epäkohdat eivät todellakaan ole kovin harvinaisia perusbodareilla ja voimailijoilla. Korostan, ei kaikilla, vaan aika monella. Treenamattomalla näin tietysti on myös, mutta he harvemmin syövät niin paljon kuin voimailiat, ja jos syövät, niin ovat läskejä joilla nyt on veriarvot muutenkin päin puuta.
Paljon vaikuttaa myös se mitä muuta ihminen syö kuin vain ne kananmunat. Runsaasti siemen/kasviöljyjä syövän (omega-6), etenkin ultraprosessoitujen, ruokavaliossa heikkolaatuisten munien syöminen lisää entisestään surkeaa rasvahappojakaumaa. Runsaina määrinä linoli- ja alfalinoleenihappo taas aiheuttaa matala-asteista tulehdusta, rasvamaksaa, insuliiniresistenssiä ja korkeaa verensokeria (hiilarimääristä huolimatta) joka on erittän tehokas keino saada veren lipidit surkeiksi. Näin ollen, jos henkilö syönyt aiemmin vaikka 100g rasvaa ja se päättää kokeilla kananmunatestiä eli alkaa syödä niitä vaikka 8 päivässä. Nämä kahdeksan munaa on markettien halvinta GMO-kuraa ja siitä saatava noin 40-50g rasvaa kasvattaa prosenteissa huonon rasvan osuutta oleellisesti. Eri asia olisi ehkä jos ihminen karsisi aiemmasta määrästä pois tuon 4050g ja lisäisi sitten kananmunat siihen päälle. Tai käytäisi luomukananmunia.
Omega-3 kananmunat eivät myöskään ole tie onneen, ne kun ovat syöneet pellavarouhetta josta saadaan kyllä alfa-linoleenihappoa joka on kasviperäinen Omega-3, mutta sillä ei ole ikävä kyllä mitään virkaa kun ajatellaan Omega-3:sta saatavia tärkeitä EPA ja DHA rasvoja. Luomumunissa on enemmän eläinperäistä Omega-3 (EPA+DHA) kuin näissä pellavarouhe Omega-3 munissa, ja vieläpä siinä muodossa josta ihminenkin saa hyödyn.
Summaus. Jokainen syö minun puolestani juuri niin kuin haluaa, sitä mihin on varaa/mahdollisuus, sitä minkä uskoo parhaiten palvelevan omaa asiaansa, mutta moni asia vaikuttaa moneen eikä munia ole syytä tuomita oikopäätä. Täällä tosin ollut erittäin asiallista keskustelua aiheesta, ei Iltapäivälehtien tasoista panikointia. Itsellä keltuaiset eivät vaikuta negatiivisesti veren rasvoihin, ei edes tavallisesten ei-luomujen käyttö, ja olen käyttänyt niitä päivittäin 6-10 kappaletta koko aikuisikäni. Jos jollain muulla vaikuttaa, niin sitten se on niin.