Meta title: 💥 Aloittelijan peruskysymykset – paikka jossa tyhmät kysymykset muuttuu kovaksi kehitykseksi

Meta description: Keskustelua treenin, ruokavalion ja tekniikan perusasioista – kaikki aloittelijoiden kysymykset yhteen paikkaan ilman turhaa naljailua.


Teen etukyykkyä haarniskalla. Haarniskalla, koska ei vaan taivu. Huomasin, että domssit tulee hanuriin ja takareisiin. Etureiskoissa ei oikein mitään tuntua. Normaalia?
 
Teen etukyykkyä haarniskalla. Haarniskalla, koska ei vaan taivu. Huomasin, että domssit tulee hanuriin ja takareisiin. Etureiskoissa ei oikein mitään tuntua. Normaalia?
Päästäisikö se haarniska kippaamaan eteenpäin?
Oli kyllä ihan hiton vaikea alkuun ja on edelleenkin mutta mitä enempi tekee niin sen helpompaa on.
 
Vängätty kavereiden kanssa:
Jos lihas kerran palautuu täysin 48h ja sen jälkeiset lihaskivut on DOMSseja. Niin minkä takia ei pysty tekeen esim. maksimiin piikattua penkki 5x5 48h kuluttua samalla tuloksella? Jos yrittäisin niin kipu olis lamaannuttava + jos pystyisi olla välittämättä kivusta tai ei olisi lihaskipua, ei silti nousis lähellekkään yhtä hyvä tulos.
 
Vängätty kavereiden kanssa:
Jos lihas kerran palautuu täysin 48h ja sen jälkeiset lihaskivut on DOMSseja. Niin minkä takia ei pysty tekeen esim. maksimiin piikattua penkki 5x5 48h kuluttua samalla tuloksella? Jos yrittäisin niin kipu olis lamaannuttava + jos pystyisi olla välittämättä kivusta tai ei olisi lihaskipua, ei silti nousis lähellekkään yhtä hyvä tulos.

Se, että lihas palautuisi aina tasan jossain tuntimäärässä, esim. tuo 48h, on paikkansapitämätöntä legendaa ja hermoston palautuminen on siitä vielä asia erikseen.
 
Se, että lihas palautuisi aina tasan jossain tuntimäärässä, esim. tuo 48h, on paikkansapitämätöntä legendaa ja hermoston palautuminen on siitä vielä asia erikseen.
Tuo cns onkin mielenkiintonen homma. Esim Layne norton ja Menno Henselmann uskoo ettei cns ei edes vaikuta ''bodaus''treeniin.

Time-course-of-CNS-fatigue.jpg

https://bayesianbodybuilding.com/cns-fatigue/

Itseasiassa toivois että tästä tulis keskustelemaan kokeeneet teenaajaat enemmänki.
 
Viimeksi muokattu:
Mä reenailin ihan kohtuullisen kovaa tai niin kovaa kun nyt 4 vuotta touhua tehnyt vain voi tehdä ja sattuneista syistä lihasryhmille alkoi tulla suoraa ja epäsuoraa rasitusta osin 4 x viikkoon ja se vain paransi kehitystä joka oli itseasiassa junnannut tovin paikallaan.
Toisaalta ei sitä kyllä pitkään varmaan kestä mutta toistaiseksi on mennyt ihan hyvin kun on pikkuisen lisännyt totaalilepoja väliin. Vai olisko sittenkin niin että ne totaalilepojen lisäämiset onkin auttaneet kehityksessä... hmm.. muuttujia on niiiiiiiiiin paljon.
 
Vängätty kavereiden kanssa:
Jos lihas kerran palautuu täysin 48h ja sen jälkeiset lihaskivut on DOMSseja. Niin minkä takia ei pysty tekeen esim. maksimiin piikattua penkki 5x5 48h kuluttua samalla tuloksella? Jos yrittäisin niin kipu olis lamaannuttava + jos pystyisi olla välittämättä kivusta tai ei olisi lihaskipua, ei silti nousis lähellekkään yhtä hyvä tulos.
LIhas ei palaudu eksakstissa ajassa, niin kuin no-body jo fiksusti ilmensi. Todennäköisesti et ole palautunut täysin entisestä treenistä. Se mistä se johtuu ei ole pelkkä "lihaksen palautumisaika" vaan myös esim. treenitausta(esim oletko aloittellija vai intermediate), onko ruokaa sekä unta saatu tarpeeksi ? Entäs hermosto? On täysin eri asia tehdä 30 toistoa yhteensä vaikka 3x10x60% metodila, kuin 10x3x80%.eikä jälkimmäisellä tavalla välttämättä tarvi tehdä yhtä monta kokonaistoistoa, kun kerta volyymi(nostettu raudan määrä) ylittyy jo pienemmässä määrässa sekä suhteellinen intensiteetti/efortti on paljon kovempi. Eli muuttujia on aivan valtavasti

Edit. kannattaa tsekata Texas Method. siinä näkyy hyvin se periaate, että kokeneempi ei palaudu yhtä nopeasti. esim ma-ke-pe 5x5 kyykky ja joka kerta tankoon 2,5 kiloa lisää, on intermediatelle liian kova suoritus toisin kuin aloittelijalle, joka tuolla tavoin voikin treenata.
 
Mitä mieltä olette eväiden kantamisesta työpaikalle jossa on työpaikkaruokala? Itse saan työni puolesta todella halvalla lounaan, mutta oon vienyt eväitä jonkin aikaa ja se on alkanut stressaamaan kun ihmiset on niin uteliaita. Lähes joka päivä joutuu selittelemään ihmisille miksi mulla on omat eväät. Pidemmän päälle melko turhauttavaa. Kaikki muut ateriat syön tarkasti punnittuina, mutta onko sillä suurta merkitystä kehityksen kannalta jos syö viitenä päivänä viikossa yhden aterian eli lounaan siellä työpaikan ruokalassa laskematta makroja ja kaloreita vaan yrittää katsoa silmämääräisesti ruuan määrän?
 
Mitä mieltä olette eväiden kantamisesta työpaikalle jossa on työpaikkaruokala? Itse saan työni puolesta todella halvalla lounaan, mutta oon vienyt eväitä jonkin aikaa ja se on alkanut stressaamaan kun ihmiset on niin uteliaita. Lähes joka päivä joutuu selittelemään ihmisille miksi mulla on omat eväät. Pidemmän päälle melko turhauttavaa. Kaikki muut ateriat syön tarkasti punnittuina, mutta onko sillä suurta merkitystä kehityksen kannalta jos syö viitenä päivänä viikossa yhden aterian eli lounaan siellä työpaikan ruokalassa laskematta makroja ja kaloreita vaan yrittää katsoa silmämääräisesti ruuan määrän?
Jos et kisadietillä ole niin anna mennä vaan ruokalassa.
 
Varmaan suhteellisen tyhmä kysymys, mutta onhan esim riisipaketin ja makaronipussin kyljessä olevat kalorimäärät laskettu kuivista tuotteista, ei keitetyistä?

Esim. Riisipaketin kyljessä lukee 351 kcal/ 100 g, onhan tämä kuivan riisin kaloripitoisuus, sillä riisin painohan muuttuu keitettäessä
 
Suositelkaas THE liikettä sivuvatsoille? Perus istumaannousuja kääntäen olen tehnyt, mutta tuntuu että ne menee suorille vatsoille aika helposti..
 
Älä ressaa liikaa. Kittaat vaikka maitoa enempi.

Maitoa en juo oikeastaan ollenkaan, paitsi kahvin kanssa. Päivän neljä muuta ateriaa punnitsen vaa'an kautta ja tarvittavat ravintoaineet tulee, mutta tuo lounas työpaikalla on vähän niin ja näin. Laskeskelin, että n.75g hiilaria ja n. 800 kaloria pitäisi saada lounaasta. Olisikohan tähän joku keino millä sen saisi edes lähelle täyteen? Vähän öljyä ruuan sekaan? Protskua saan kyllä tarpeeksi, mutta nuo kokonaiskalorit mietityttää.
 
Maitoa en juo oikeastaan ollenkaan, paitsi kahvin kanssa. Päivän neljä muuta ateriaa punnitsen vaa'an kautta ja tarvittavat ravintoaineet tulee, mutta tuo lounas työpaikalla on vähän niin ja näin. Laskeskelin, että n.75g hiilaria ja n. 800 kaloria pitäisi saada lounaasta. Olisikohan tähän joku keino millä sen saisi edes lähelle täyteen? Vähän öljyä ruuan sekaan? Protskua saan kyllä tarpeeksi, mutta nuo kokonaiskalorit mietityttää.
Otat vain ruokalassa riittävän ison annoksen sapuskaa.
 
Jos syön lepopäivisin 160g proteiinia päivässä, ja treenipäivisin tulee palkkari lisäksi joka sisältää 30g proteiinia. Tuleeko tuo 30g lisää päivälle vai onko se muista aterioista pois. Eli pysyykö päivän kokonais proteiinimäärä samana vai tuleeko treenipäivisin 30g lisää? Dietillä tuli tämmönen mieleen.
 
Jos syön lepopäivisin 160g proteiinia päivässä, ja treenipäivisin tulee palkkari lisäksi joka sisältää 30g proteiinia. Tuleeko tuo 30g lisää päivälle vai onko se muista aterioista pois. Eli pysyykö päivän kokonais proteiinimäärä samana vai tuleeko treenipäivisin 30g lisää? Dietillä tuli tämmönen mieleen.
160+30=190 Eli jos otat sapuskasta 160g protskua ja sen lisäksi saman päivän aikana palkkarista 30g niin silloinhan päivän protskun kokonaismäärä on 190g ellet vähennä sitä 30g sitten ruuasta treenipäivinä.
 
Mitä syödä kun gluteeniton/laktoositon ruokavalio mitä lisäisitte ruokavalioon? Jotenkin kaloreita ei tunnu tulevan millään kun ei ole niitä perus leipähiilarimättöjä mukana.

perussetti tällähetkellä:

Aamupala:
Kananmuna paistettu 3kpl: 232kcal

Lounas/Päivällinen:
350g broileri 330kcal
500g Findus wok 170kcal
130g Täysjyvä riisi 462kcal
2dl laktoositon ruokakerma 320kcal

Välipala smoothie (laktoositon jugurtti, chia siemenet, pakastevadelmat, kiivi) 294kcal

yht: 1811kcal.
 
160+30=190 Eli jos otat sapuskasta 160g protskua ja sen lisäksi saman päivän aikana palkkarista 30g niin silloinhan päivän protskun kokonaismäärä on 190g ellet vähennä sitä 30g sitten ruuasta treenipäivinä.

Eli ruukaatte juoda salin jälkeen palkkarin ja esim. seuraavalta aterialta protskut pois.
 
Back
Ylös Bottom