Öljyt vs. MArgariinit

Liittynyt
6.6.2003
Viestejä
101
Ikä
43
Kun on paljon puhuttu että rypsi,- ja oliiviöljy on terveellistä.
Niin kysymys kuuluupi, että onko se rasva nimenomaan saatava ihan öljynä (suoraan pullosta)?

Vai onko se ihan sama saada vaikka margariinista joka on tehty rypsiöljystä?

Ja vielä semmottiis että mites paistorasva? onko terveellistä, vai muuttuuko koostumus radikaalisi huonompaan suuntaan?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Margariinipaketin kyljessä lukee kovetetuista rasvoista ja juuri tämä kovettaminen on haitallista. Rypsiöljystä on löydetty syanidin kaltaisia yhdisteitä, joten tämä on rypsiöljyn kannalta huolestuttavaa. Kannattaa suosia oliiviöljyä, jossa on muutenkin paras rasvakoostumus(kertatyydyttymättömät -> testosteronituotanto)
 
Oliiviöljyssä on kuitenkin paljon omega-6-rasvahappoja, kun taas omega-3-rasvahappojen saanti olisi se, mitä pitäisi lisätä.
 
Originally posted by Tomi
Oliiviöljyssä on kuitenkin paljon omega-6-rasvahappoja, kun taas omega-3-rasvahappojen saanti olisi se, mitä pitäisi lisätä.

Oliiviöljyssä on puolet vähemmän omega-6-rasvahappoja kuin rypsiöljyssä. :)

Toisaalta oliiviöljyssä on niin vähän omega-kolmosia, että sen omega3/6-suhde on paljon pienempi (eli huonompi) kuin rypsiöljyllä.

Kertatyydyttymättömien suhteen oliiviöljy on hyvä, mutta omega-kolmoset pitää ottaa jostain muualta, esim. kalaöljystä, pellavansiemen- ja rypsiöljystä.

Ja pihvi paistetaan voissa.
 
Kasviöljyt kannattaa kuitenkin pitää kohtuudessa, tosin kertatyydyttämättömät ei ole pahimpia. Jos miettii ihmisen historiaa niin kasviöljyt ovat vierasta tavaraa, ei niitä luonnosta hirveäsi saa "raakavalmisteina". Omega-3:set kalaöljystä niin hyvä tulee, siihen päälle katsoo että muuten kasviöljyt pysyy kohtuudessa. Loput lähteistä mitä ihmiskeho on tottunut käyttämään satoja tuhansia vuosia -> liha -> eli eläinperäiset rasvat. Omega3/omega6 suhde riippuen suosittelijasta 1:1... 1:4.
Ja jos haluaa grammoja laskea niin lähtökohdaksi omega 3, siitä soveltaen loput.

Hieman tilastotietoa ravinnosta:

Hevoset ja antiloopit metsästettiin sukupuuttoon vuosien 7000 - 5000 eKr. välillä, jolloin liha muodosti 89 - 76 % metsästäjien ravinnon kokonaismäärästä vuodenaikojen mukaan.

Seuraavina aikoina lihan osuus vuodenaikojen kokonaiskalorienkulutuksesta laski seuraavasti:

El Riego vuosina 5000-3400 eKr. riistaravintoa enään 69-31 % sekä kasviravintoa vain 1 %,

Coxcatlán vuosina 3400-2300 eKr. riistaravintona vain 62-23 % ja kasvisravintona 8 %

ja

Abejas vuosina 2300-1850 eKr. riistaravintona noin 47-15 % ja kasvisravintona 21 %.

Lähde: http://www.compuline.fi/ComDocs/Suomi/uushlp/html/fin-1gbj.htm
 
Originally posted by Hannibal
Oliiviöljyssä on puolet vähemmän omega-6-rasvahappoja kuin rypsiöljyssä. :)

Toisaalta oliiviöljyssä on niin vähän omega-kolmosia, että sen omega3/6-suhde on paljon pienempi (eli huonompi) kuin rypsiöljyllä.
Juu, oon näköjään tuijottanut noita pelkkiä n-3/n-6-suhteita, enkä laskenut tuota todellista rasvahappojen kokonaismäärää. :nolo:
 
Originally posted by Tomi
Juu, oon näköjään tuijottanut noita pelkkiä n-3/n-6-suhteita, enkä laskenut tuota todellista rasvahappojen kokonaismäärää. :nolo:

Jossain (saattoi olla Berardin sivuilla) :rolleyes: mainittiin että suhde olisi tärkeämpi kuin absoluuttinen määrä. Toki kohtuudella soveltaen.
 
Eli kannattaisikohan tehdä sekoitus oliivi- ja rypsiöljystä, koska molemmissa tuntuu olevan hyvät puolensa? Vaikka 50:50 molempia :)
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom