Öljyn käyttäminen paistamisessa.

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Jakob
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Kananmunathan on hyviä ja halpoja proteiinilähteitä. Itselle oli kuitenkin liikaa noin 25 kokonaista kananmunaan viikossa, jonka seurauksena kolestroli nousi 4-kertaseksi sallitusta ylärajasta muutamassa kuukaudessa. Tosta tulee päivää kohti joku 4 kipaletta. Jätin munat pois ja parin kk:n päästä mittauksessa oltiin taas normaali lukemissa. Nyt syön enää valkuisia, joissa ei ole ollenkaan rasvaa eikä kolestrolia. Ilmeisesti toi kolestrolihomma on aika henkilökohtainen, toisilla nousee herkemmin kun toisilla. Siitä tuli helvetinmoinen jatkuva päänsärky.

Eikös siinä keltuaisessa olekaan enää ihan älyttömästi sitä kolestrolia kun se niin terveelliseksi on muuttunut vai mitä siellä VIPpi puolella kananmunasta kirjotellaan? Taitaa olla höpö höpö juttuja ;)
 
Äidilläni on sellainen taikausko, että paistamisen pitäisi tapahtua voissa eikä öljyssä. Paistettaessa öljy muuttuu haitalliseksi.Voi olla oikeassakin.
 
läski77 sanoi:
Äidilläni on sellainen taikausko, että paistamisen pitäisi tapahtua voissa eikä öljyssä. Paistettaessa öljy muuttuu haitalliseksi.Voi olla oikeassakin.

On oikeassa siinä mielessä että voi sisältää tyydyttynyttä rasvaa joka kestää paremmin kuumentamista kuin tyydyttymättäömät rasvat. Kertatyydyttymättömät rasvat kestää taas kuumentamista monityydyttömättömiä rasvoja paremmin. Rypsiöljy sisältää paljon monityydyttömättömiä rasvoja. Oliiviöljy taas enemmän kertatyydyttömättömiä rasvoja.

Monityytymättömätönmättömäki :hyper:
 
123jippo sanoi:
Eikös siinä keltuaisessa olekaan enää ihan älyttömästi sitä kolestrolia kun se niin terveelliseksi on muuttunut vai mitä siellä VIPpi puolella kananmunasta kirjotellaan? Taitaa olla höpö höpö juttuja ;)

neutraali sanoi:
Ei ole terveydelle haitallista olettaen ettei suvussa/geeneissä ole taipuvaisuutta kolesterolin nousulle.

Tuossahan tuo seisoo.. Eli sulla sapuska nostaa kolesterolia, kaikilla ei.
 
Jakob sanoi:
Tuossahan tuo seisoo.. Eli sulla sapuska nostaa kolesterolia, kaikilla ei.

Höh. Tonhan tiesin jo muutenkin. Ei teillä VIPpeillä näköjään kovin kummosta tietoa ole vaikka se meiltä tavallisilta kuolevaisilta onkin salattu. :D
 
Onko tähän, "voi vaiko öljy?" -kymykseen olemassa jotakin oikeaa vastausta? Eli kumpi on ruokaa paistettaessa parempaa. Jostakin satuin kuulemaan, että öljyt(rypsäri) muuttuisi trans-rasvoiksi. Mitä ikinä ne sitten ovatkaan, ovat ne kuulemma pahasta.
 
Trans-rasvat käyttäytyy ihmisen elimistössä kuulemani mukaan samoin kuin tyydyttyneet rasvat. Eli jos määrät on kohtuulliset niin ei hätää, mutta aina parempi käyttää kerta- tai monityydyttymättömiä rasvoja.

Minä paistaisin ruuat oliiviöljyssä. Samoin voitelen vuoat oliiviöljyllä tai rypsiöljyllä Hyvään teflonpannuun harvoin tarvitsee sitäkään. Ainoa juttu mihin meillä menee voita, on perunamuusi ja siihenkin sitä lykätään vain mausteeksi.
 
Pentele sanoi:
Jostakin satuin kuulemaan, että öljyt(rypsäri) muuttuisi trans-rasvoiksi.

Mielenkiintoinen ongelma. AFAIK: teollisuudessa rasvoja kovetettaessa (hydrogenoitaessa) öljyn läpi kuplitetaan vetyä ja samalla käytetään kohtalaisen kovaa lämpötilaa (ehkä ylipainettakin) plus metallikatalyyttiä.

Kysymys onkin se, että vastaako paistinpannun olosuhteet samaa asiaa niin että hydrogenoitumista tapahtuisi yhtään merkittävissä määrin? Tavis minussa sanoo että "ei", samaa sanoo muutama webbisivu, kuka tietää totuuden? :)
 
Soitin Raisio Yhtymän kuluttajapalveluun, ja seuraavanlaista tietoa tuli:

- Kylmäpuristetun ja tavallisen rypsiöljyn selkeästi merkittävin ero on maussa ja värissä. Tavallinen rypsiöljy on raffinoitu (raffinoida = jalostaa tuotetta "puhtaammaksi" http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/siv/sanatr.html) , jolloin voimakkaat maut ja värit on poistettu.

- Ravintoarvokoostumus on lähes identtinen eikä kuumentaminen ole heikentänyt tavallisen rypsiöljyn ominaisuuksia verrattuna kylmäpuristettuun.

- Kylmäpuristetun rypsiöljyn kyljessä oleva sydänmerkki on mainoskikka. Sama voitaisiin kuulemma hakea tavallisellekin rypsiöljylle, mutta ei ole haettu koska "kauppa käy näinkin ja sen merkin hakeminen maksaa jonkun verran".

- Rypsiöljyä voi huoletta kuumentaa alle 200C:een. Arvot alkavat heiketä vasta savuamispisteen lähetessä.

- Uppopaistaminen ei heikennä heti ravintoarvoja. Sen sijaan rasvan toistuva kuumentaminen ja jäähdyttäminen heikentää ominaisuuksia, jonka seurauksena myös käryämislämpötila laskee (tämä tapahtuu esimerkiksi grilleillä ja ravintoloissa).

--

Itseä nämä asiat olivat jo mietityttäneet pidempään (erityisesti tuo sydänmerkki-juttu, koska se oli merkittävin ero minkä löysin kylmäpuristetun ja tavallisen väliltä), ja tulihan niihinkin selvyys. Olen käyttänyt ja aion edelleen jatkossakin käyttää tavallista rypsiöljyä, koska se on halvempaa, IMO maistuu paremmalta (eli vähemmän) ja sisältää kuitenkin samat arvot.
 
JSmith sanoi:
Kysymys onkin se, että vastaako paistinpannun olosuhteet samaa asiaa, niin että hydrogenoitumista tapahtuisi yhtään merkittävissä määrin? Tavis minussa sanoo että "ei", samaa sanoo muutama webbisivu, kuka tietää totuuden? :)

Siis ovatko trans-rasvat sama asia, kun tyydyttyneet?

Ja mitä tuohon hydraamiseen tulee, niin ei toki paistinpannussa ole samat olosuhteet, kuin teollisuudessa, jossa halutaan saada mahdollisimman tehokkaasti reaktiot aikaiseksi...
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Pentele sanoi:
Siis ovatko trans-rasvat sama asia, kun tyydyttyneet?

Eivät ole sama asia, mutta erosta ei ole muuta käsitystä kuin että transrasvahapot ovat saatu kovettamalla tyydyttymättömiä rasvahappoja. Elimistön kannalta ne ovat suoraan rinnastettavissa tyydyttyneisiin rasvahappoihin.

http://www.tohtori.fi/rasvahapot/131.html

Tietääkö joku mihin kategoriaan ne lasketaan tuoteselosteissa? Ilmeisesti tyydyttyneisiin rasvahappoihin?

EDIT: Pieni lisäys:

"Pieni osa ravinnon rasvahapoista on trans-muotoisia, tällöin rasvahappoketjun avaruudellinen rakenne on muuttunut. Rasvahappojen trans-muotoja esiintyy yleensä vain kiinteissä rasvoissa, esim. maitorasvassa ja naudanrasvassa."

http://www.elintarvikevirasto.fi/index.html?page=4646
 
Viimeksi muokattu:
Kuten Jsmith jo sanoikin:
"Trans-fatty acids, also called partially hydrogenated vegetable oil, occur only in processed foods. Food manufacturers bubble hydrogen through vegetable oils to make a semi-solid (i.e. margarine), which has a longer shelf life. TFAs are thought to have many negative health consequences and their intake should be minimized. An emphasis on unprocessed foods will minimize the intake of TFAs."

The Ketongenic Diet
 
Täng juu veri match! I
han mielenkiintoista juttua. On onneksi jäänyt noiden margariineidenkin käyttö jo aikoja sitten pois.
 
Aiheeseen liittyen T-magissa Dr.Lonnie Loweryn pähkäilyä..:
(http://www.t-nation.com/findArticle...3227C2B5D4B8D9B38F94.ba13?article=04-026-diet )

Is there some concern over how oils react to high heat? How long or hot can I fry oil before it becomes riddled with unhealthy trans fatty acids?

A: The short answer regarding trans fats is: don’t worry about it! The long answer is more interesting, though. First, aside from some extreme circumstances, the cooking of vegetable oils simply doesn’t create trans fatty acids because heat alone doesn’t do this. A catalyst of some kind is needed and that doesn’t happen in most home kitchens.(5, 17)

Even elaidic acid, which is the most-consumed trans fat in the American diet, isn’t formed from healthy, monounsaturated oleic acid (cis type) by heat alone. As practical proof, consider that elaidic acid is solid at room temperature; so no matter how long or hot you keep your olive oil (mostly oleic acid) during cooking, it doesn’t turn into a solid in the pan when the meal is done.

This is not to say that oils can be used and re-used indefinitely. Trans fat isomerization may not occur but several other aspects of quality do diminish. Smoke point and oil darkening are good practical indicators that the oil is losing quality such as antioxidant capacity, triglyceride breakdown, fatty acid oxidation (rancidity), etc.(1, 13, 16)

Again, long-chain highly unsaturated oils (fish, flax) are at greater risk. Perhaps oil re-use limits are more of a concern to restaurants with deep fryers, etc. I don’t really use enough oil in cooking to save the pour-off for future use. Besides, the oil picks up the flavors of the last meal; I don’t usually want that. If you do recycle oil at home, just recognize that there is some loss in quality each time and a limit perhaps of a half-dozen fryings is pushing it.(1, 16)

The mere existence of published limits constraining multiple fryings grosses me out a little. I mean, how many days or weeks would a cook re-use a batch of oil to save money? If you want to stay on your diet, think about this the next time you walk into a restaurant for a fried meal.

5. Enig, M. Trans fatty acids are not formed by heating vegetable oils. In: Wise Traditions in Food, Farming and the Healing Arts: winter 2003. Weston A. Price Foundation. http://www.westonaprice.org; accessed June, 2004.

http://www.westonaprice.org/know_your_fats/howtransform.html

7. Gifford, K. Dietary fats, eating guides, and public policy: history, critique, and recommendations. Am J Med. 2002 Dec 30;113 Suppl 9B:89S-106S.

:rock:
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom