Ensimmäinen reaktio valitettavasti: :lol2::hyvä:, mutta toki kauniita ja kannatettavia ajatuksia esitetty. Ainahan sitä on pidetty hulluina ihmisiä ja mahdottomina keksintöjä, jotka myöhemmin on toteutuneet. Käytäntö vaan kovasti minunkin pientä mieltä jää vaivaamaan. Tässä on niin monta hämmentävää juttua, että ei tiedä mihin tarttua..
Loistavaa pähkäilemistä! Hyväksyn huumorin, sillä nämä asiat voivat tuntua tällä hetkellä enemmän star trekiltä kuin huomisen yhteiskunnalta... mutta vartokaas vain, esimerkkejä luvassa.
Lisätietoa tästä yhteiskuntasuunnitelmasta löytyy
www.thevenusproject.com tai
www.zeitgeist.fi sivulta. Mutta tässä minun käsitykseni asiasta: kuvailemani tilanne tapahtuu siis yhteiskunnassa, jossa resurssien säästäminen ja tehokkuus on sisäänrakennettu kaikkiin hyödykkeisiin ja palveluihin, joita yhteiskunta asukkailleen tuottaa. Aihe on siis L A A J A, monelle vieras ja vaatii melkoista perehtymistä, jotta aluksi mahdottomilta tuntuvat päätelmät tulevat tutuiksi ja ajatuskulku niiden pohjalla selviää. Loppujen lopuksi kyse on laajassa mittakaavassa yksinkertaisesta ajatuskulusta yhteiskunnan uudelleensuunnitteluun. Detaljit tietysti ovat aina aluksi kiehtovan monimutkaisia.
Eli siis ei odoteta teknologiaa, joka mahdollistaa kaikille kaikkea niin paljon kuin haluaa milloin vain napin painalluksella aivan kirjaimellisesti. Sen sijaan jokaiseen satamaan on varattu niin paljon yhteisiä purjeveneitä (kuka tekee veneet?)
,
Resource Based Economyn, tai Resurssipohjaisen talouden perusta voidaan yksinkertaisimmillaan summata yhteen lauseeseen: Tieteellisen menetelmän hyödyntäminen yhteiskunnan (ihmisten ja luonnontasapainon) hyväksi. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että tulevaisuudessa kaikki uusi teknologia tullaan ottamaan käyttöön ihmisten hyvinvoinnin lisäämiseksi. Ota huomioon, että tässä yhteiskunnassa rahankäytön tarve ja monet muut instituutiot olisi ohitettu, joten puhutaan hyvin vaikeasti saavutettavasta todellisuudesta (mutta utopiaa se ei ole).
Kuka tuottaa siis purjeveneet? RBE täytyy olla globaali yhteistyö luonteeltaan, jotta systeemin käyttössä olisi tieto siitä kuinka paljon niitä on maapallolla. Tulevaisuudessa ihmisen tarve rutiini- ja itseääntoistavan työn tekijänä tullaan vähitellen poistamaan kokonaan ja tämän työn hoitavat koneet (Automaatioilmiön esimerkkinä on autoteollisuus ja maataloussektori, sama tulee käymään ajan myötä palveluyhteiskunnalle). Ihmisen rooli tulee olemaan koneen rinnalla työskentely (esimerkkinä nykyaikana: Laskimen käyttö). Mainitsemasi uudet teknologiat (3d kopiointi ja muut) tullaan ottamaan samalla tavalla käyttöön kuin muukin teknologia, mutta ne eivät ole ehdottomia systeemin toimimiselle. Systeemin suurin estäjä on ihmiskunnan vallitseva arvomaailma ("kenenkään ei tule saada mitään ilmaiseksi!!!") , jonka tulee muuttua ennen kuin edes voimme ajatella aloittavamme RBE:n rakentamista.
Vai voiko auton tilata kotiovelle? Kuka tuo?
http://singularityhub.com/2011/03/06/take-a-ride-inside-googles-robot-car-great-new-video/ <---- tämänkaltaista tekniikkaa soveltamalla kukaan ei tulevaisuudessa omista autoja eikä mitään muutaakan koska sille ei ole tarvetta. Tämä siksi, että jokaisella on tarvittaessaan välitön käyttöoikeus mihin tahaansa tarvitsemaansa hyödykkeeseen. Ei enää parkkipaikkoja täynnä autoja, jotka lepäävät 80% ajasta hyödyttämättä yhtään ketään. Päivityssuunnittelun ja kierrätysprioriteetin mukana ihmiskunta saa heittää hyvästit myös autonromuille ja resurssien valtavalle tuhlaukselle tuhansia eri malleja valmistettaessa. Autot "tulevat luokse" pyydettäessä jollakin satelliittiohjausmekanismilla ja ne eivät tarvitse ihmisen ohjausta tulevaisuudessa. Myöskin autonväri yms pikku nyanssit otetaan huomioon resurrsien salliessa. Miksipä ei autoihin olisi suunniteltu värinvaihtoominaisuutta?
Kuka valmistaa ruuan? Vapaaehtoiset ihmiset, jotka tykkäävät ruuanlaitosta? Kuka tuo paikalle ainekset? Rekan ajosta nauttivat? Entäs jos rekkakuski haluaiski vaan purjehtia?
Koko järjestelmä toimii loppujen lopuksi automaation keinoin, pikkuhiljaa ajan myötä ihmisen tarve työntekijänä poistetaan ja ihmiset ottavat valvojan roolin sekä tutkijanroolin. Loppujen lopuksi Globaalin RBE:n on arvioitu tarvitsevan 7000 ihmisen työpanoksen pyöriäkseen, mutta tämä on tietysti ennenaikainen arvio.
Parasta luomua kaikille maailman asukkaille, hmm.. eli uusi teknologia ei ainakaan kosketa viljelymenetelmiä, lajikkeita tai lihakarjan ruokintaa jne.? Näinköhän riittää kaikille ruokaa? Vieläpä kaikille haluamaansa ruokaa? Luomunaudan pihvejä koko porukalle? Vai syyänkö lihaa laisinkaan? Missä näitä jakelukeskuksia olis? Ite kyllä tykkään, että tarvittavat tavarat on mielellään vaikka kädenojennuksen päässä. Onko jokaisessa jakelukeskuksessa kaikki maailman keksityt hyödykkeet ja niin suurissa määrin että kaikille hakijoille riittää ja kotiinkuljetettavaks myös?
esimerkki tulevasta ---->
http://www.engadget.com/2007/08/27/fully-automated-restaurant-opens-in-germany/. Ruoantuotanto automatisoidaan. Jos joku haluaa kokata itse, niin sekin on mahdollista. Muuta suurin osa käyttäisi ajan mieluusti johonkin muuhun aktiviteettiin. Ruoka olisi tulevaisuudessa myös terveellistä ja "luonnonmukaista". Nykyteollisuus valmistaa ruoan liikevoitto prioriteettinaan, luomuisuus on toissijaista. Tulvaisuudessa ruoan vaikutusta ihmiseen tutkitaan ja tieto terveysvaikutuksista tulee lisääntymään patenttien poistuessa ja globaalin yhteistyön alkaeessa. Ruokaa viljellään vesiviljelyn ja monien muiden sovellusten avulla lähiviljelyllä (ruoka tuotetaan mahdollisimman lähellä asumusta).
Ymmärrän että tämä todellisuus kuulostaa mahdottomalta, mutta tämä on pelin henki jos haluamme maailman ilman sotaa, elinympäristömme saastuttamista ja rikollisuutta (resurssien niukkuus johtaa kilpailuun). Rahajärjestelmässä ongelmien sykli, jonka olemme tottuneet hyväksymään kyselemättä, tulee toistumaan ennen kuin alamme miettimään ongelmiemme perimmäisiä syitä...