Siis hetkinen? Onko tämä höpöhöpö-liike nyt kieltämässä rahan?
Tämä höpö-höpö
liike ei tietenkään ole siinä asemassa että se voisi kieltää yhtään mitään, eikä siihen pyritäkään. Kuten olemme nähneet, lait ja kiellot eivät tunnetusti poista itse ongelmaa. On pureuduttava esim rikollisuuden perimmäisiin syihin ja työskenneltävä sitä kautta (95% rikoksista liittyy rahaan jollain tavalla).
Kuitenkin, voin luottavaisesti todeta tekstisi perusteella että olemme molemmat samaa mieltä rahan tarkoituksesta yhteiskunnassa: se on tehokkain tähänastisista hyödykkeiden ja palveluiden jakamisen järjestelmistä. Vaihdantataloudessa tosiaan joutuisi rälläkällä kovasti pilkkomaan, joten totean myös, että nykyinen systeemi on erittäin tehokas verrattuna siihen. Mutta kuitenkin liikkeen kanta on hieman toisaalla.
Liike väittää, että voimme ylittää rahankäytön hyödykkeiden ja palveluiden jakamiseen. Lähituotanto ja korkealle kehittynyt jakelujärjestelmä, jossa osa hyödykkeistä ja palveluista tuotetaan kun asukas niin pyytää ja osa olisi valmiina perustuen tilastoihin kuinka monta esim. purjevenettä kaupungin ihmiset käyttävät ja tarvitsevat. Sama homma kaikkien resurssien kanssa, päätavoitteena puutteen eliminoiminen.
Maapallon resurssit ovat rajalliset. Ne kartoitetaan ja niitä monitoroidaan jatkuvasti sensoreiden avulla, jotta tiedetään kuinka paljon mitäkin on, ruokaa, kaloja, rautaamalmia yms. Kaupungit, niin pitkälti kuin mahdollista, suunnitellaan omavaraisiksi energian, ruoan yms. suhteen ja jokaiselle ihmiselle järjestelmä tuottaa perustarpeet ja sen jälkeen toissijaiset tarpeet, jotka liittyvät heidän vapaa aikaansa jne. Molemmat tulevat kuitenkin esiintymään yltäkylläisyydessa ja jakelu toimii ikäänkuin kirjasto nykypäivänä, mutta ilman odottelua ja huonoa laatua. Kaikki palvelut ja hyödykkeet olisivat parhaista mahdollisista materiaaleista ja parasta silloista laatua. Saisit hyödykkeen käyttöösi jonka jälkeen palauttaisit sen.
ESIMERKKI: Kuvitellaan että lainaat videokameran. Käytät sitä ja sen jälkeen palautat. Tai jos haluat pitää sitä, voit toki sen tehdä mutta olisiko siinä järkeä kun joutuisit kantamaan tavaraa turhaa mukanasi? Voisit palauttaa sen ja saada sen välittömästi takaisin käyttöösi (instant access) tarvitessasi sitä.
Kaikki tavarat olisi myös suunniteltu kierrätettäviksi ja päivitettäviksi (esim tietokonetta päivittäessä yksi kortti pois ja uusi tilalle ja päivitys olisi valmis ja yhteensopiva vanha kortti menisi uusiokäyttöön, eikä kaatopaikalle niinku kännykät ja muu elektroniikkaroska nykyään.).
Mutta miksi juuri romahdus? Miksei sopeutumista ajan myötä? Sitä mukaa kun energiantarve kasvaa ja luonnonvarat käyvät vähiin, saadaan jatkuvasti lisäpontta uuteen tutkimukseen. Sama homma myös ruoan tuotannon kanssa.
Yksiselitteisesti sanoisin, että valtiot ja ihmiset eivät ole tunnistaneet ongelmiemme todellisia syitä. Öljyn tuotannon hidastuessa, yhteiskuntamme kohtaa hitaasti energiapulan ja tulemme näkemään entistä enemmän sotia ja hätää, niin kauan kun nämä ongelmat (joita on valtameren ja tuhannen threadin verran) päätetään ratkaista ja aletaan etsiä niiden perimmäisiä syitä.
Viittasin nimenomaan tuohon kommunismiin. Mikä oli mielestäsi kommunismin suurin ongelma ja miten se on RBE:ssä hoidettu paremmin?
Sanoisin, että käytännön kommunismi kärsi jatkuvasta resurssipulasta eikä heillä ollut menetelmiä tämän ongelman ratkaisemiseksi. Lisäksi kommunismi oli käytännössä rahajärjestelmä, jossa valtiolla vain oli enemmän määräysvaltaa kun kapitalistisessa yhteiskunnassa. Eikä teknologia ei myöskään riittänyt tuohon aikaan resurssien valmistamiseen tarpeita varten. Tietoa ihmisten tarpeista oli niin vaikea saada. Mutta internetin kaltaisten systeemien avulla olisi tälläinen monitorointi mahdollista ja resurssit on mahdollista lähettää sinne missä niitä tarvitaan ilman viiveitä.
En sanokaan, että meillä olisi mitään kilpailugeeniä. Sanon vain, että tervehenkinen kilpailu on monellakin alalla hirmuisen tehokas motivaattori ja eteenpäin ajava voima. Tuo viimeinen virke sisältää paljon kauniita sanoja mutta liitelee näin pikaisella päättelyllä jossain aivan utopistisissa sfääreissä. Voisitko määritellä, mitä tarkoittaa käytännössä
a) Koulutus, joka tuo parhaiten esiin ihmisen potentiaalin oppia uutta
b) Merkityksellinen elämä
c) Riippuvuutemme toisista ihmisistä ja ympäristöstä, sekä se, miksi/miten emme näe sitä nyt?
a)nykyinen koulujärjestelmä tähtää ihmisen valmentamiseen työpaikalle tekemään erinäisiä rutiinitöitä, joissa kyseenalaistaminen ja uuden oppiminen ovat melko toissijaisia. Toisenlaisessa yhteiskunnassa koulun tavoitteena olisi antaa lapsille työkalut oppimiseen ja sen jälkeen mahdollisuus opiskella mitä ikinä he haluaisivat opiskella. Kaikilla olisi yhtäläiset mahdollisuudet suuntautua elämässsään haluamaansa suuntaan.
b)sanoisin että yksi määritelmä "merkitykselliselle elämälle" on kun ihminen elää yhteiskunnassa, jossa jokaisella on mahdollisuus suuntautua mihin tahansa tutkimuksen alalle ja elää ilman esim. rahanpuutteen asettamia rajoitteita, matkustaa, tutkia ja auttaa ihmiskuntaa haluamallaan tavalla ilman pelkoa siitä että keksimäsi lääke aiheuttaa jonkun työpaikan menetyksen tai vastaavaa. Toisin sanoen, kun ihminen voi alkaa tekemään yhteistyötä ja kehittyä osana yhteiskuntaa, joka oikeasti "välittää".
c) Meitä ei kannusteta välittämään muista ihmisistä. Kilpailemme toisiamme vastaan työpaikoista, käymme kauppaa ja yritämme saada mahdollisimman hyvän hinnan tuotteesta samalla kun ostaja haluaa tinkiä hinnan mahdollisimman alas. Sanoisin, että emme ainakaan elä symbioosissa toistemme tai luonnon kanssa. Yhteiskuntamme painottaa enemmän konfliktia kuin yhteistyötä. Tavoittelemme mielivaltaisia menestyksen symboleita läpi elämämme ja eläkeiässä ihmiset miettivät, miksi elämä tuntuu niin tyhjältä...
Onhan tällainen jo suunnitteilla? Sehän olisi sitä todellista aktivismia.
Testikaupunki rakennetaan kunhan tietoisuus on levinnyt ja rahoitus löydetty (sitä tarvitaan rahajärjestelmässä
). TVPDesignin sivulla on kasvava lista vapaaehtoisia insinöörejä yms. joita tullaan tarvitsemaan kun rakennusprojekti aloitetaan ja kun sen paikka on selvinnyt (oma veikkaus lokaatiosta on Etelä-Amerikka)
http://www.thevenusprojectdesign.com/Reg_Forms/members_list.php
Itse olen tutkimushommissa mukana ja voin sanoa että tuollainen järjestelmä vaatisi - en enempää eikä vähempää, kuin - rajattomat resurssit.
Resurssimme ovat rajalliset, mutta teknologia on yleensä pystynyt löytämään vaihtoehdon ja keinon korvata tai kiertää puutteet. Ota huomioon kuinka nykyjärjestelmä rajoittaa kehitystä. Jos tulevaisuudessa patentit esim poistetaan ja tieto alkaa levitä vapaasti, näkisin että se mahdollistaisi maailmanlaajuisen yhteistyön jolla voisi eliminoida nopeasti puutteen aiheuttamat ongelmat. Toki kaikki eivät voi asua rannalla, ja saada kullattuja kaakeleita koteihinsa, mutta nämä ovatkin meille syötettyjä mielivaltaisia vallan ja arvostuksen symboleita. Kun ihmiskunta lopettaa sotimisen ja nälkää ei nää enää yksikään ihminen, niin olen valmis ainakin itse hyväksymään yhden jos toisenkin arvokäsityksen muutoksen. Lopuksi vielä: emme edes tiedä millaiset määrät resursseja meillä on maapallolla, kun se tieto on ripoteltuna eri yritysten kassaholveissa tai jossain vastaavassa. Resurssit pitää kartoittaa ennen kuin "päätöksiä" voidaan tehdä niiden käytöstä.
Entäpä sitten resurssien laatu. Viitaten edelliseen esimerkkiini, massaspekkareita on joka lähtöön. On paskoja ja sitten on hyviä. Mikä mahdollistaa niiden laadun kehittymisen? Kilpailu. Erilaiset firmat puskevat markkinoille yhä parempia laitteita ja virheistä opitaan. Aina yritetään pistää vähän paremmaksi kuin kilpailija ja näinollen tutkijoilla on varaa valita parhaat laitteet itselleen. Olisiko RBE:ssä vain massaspekkarimonopoleja, joissa pukataan yhdentyyppistä laitetta markkinolle ja se on sitten siinä. Parannetaan joskus kun ehditään. Kaikkia puutteita ei ehkä edes huomata kun ei ajatella vaihtoehtoisia ongelmanratkaisutapoja, mikä tietysti edellyttäisi avointa kilpailutilannetta.
Sanoisin, että yksinkertaisesti tulevaisuudessa ihmiset haluavat auttaa itseään ja muita ja kehittää asioita aina lisää ja lisää. Kun autat kaveria, myös oma hyvinvointisi kasvaa. Kehityksen takaajana toimii motivoituneet ihmiset, jotka toimivat tiedonjanoisina kuten lapset sammakoita tutkiessaan. Toisin kuin nykyään, RBEssä ei ole syytä suunnitella 2vuodessa rikkoutuvaa puhelinta tai 1000 tuntista hehkulamppua. Kaikki rakennetaan kestämään ja parhaista materiaaleista.