Pohdin vielä tuota D-vitamiinia; vaikea uskoa että myrkytystila olisi kovin helppo saavuttaa, mutta toisaalta kun alkaa omaa ruokavaliota laskemaan niin tuo suomalaisten asiantuntijoiden antama 50 mikrogrammaa/päivä tuntuu tosi vähäiseltä.
Auringosta saatavat D-vitamiinimäärät ovat huikeita (jopa 100mikrogrammaa/päivä), mutta ainakaan nopean lukemisen perusteella tämän d-vitamiinin varastoitumisella ja veren kalsidioli pitoisuudella on turvallinen yläraja. Osaako joku sanoa pitäisikö D-vitamiini suosituksia kuitenkin laskea aurinkoiseen vuodenaikaan tämän auringosta saatavan annostuksen "päälle". Jos veressä on jo auringon tuottamaa D-vitamiinia niin eikö kaikki ylimääräinen valmisteista saatava vie lähemmäs epäterveellistä määrää.
Ymmärtääkseni D-vitamminia voi nauttia kertaluontoisesti hurjia määriä, mutta itse pohdin tässä pitkäaikaista saantia kiitos proteiinipainotteisen ruokavalion;
Itse syön omega-3 purkista ja päivittäin 1kpl multivitamiinivalmisteen. Näistä tulee 25mikrogrammaa eli n. 300% päiväsuositus. Kun pakettiin lisätään n. 2 l tuota valion PLUS rasvatonta maitoa nousee jokapäiväinen saanti jo 65 mikrogrammaan. Eli pelkät maidot + vitamiinit = yli "turvallisten rajojen"
Kun tähän lisätään muuta perus proteiinipitoista ruokavaliota = muut maitotuoteet, kananmunat (3mikrogrammaa/kpl), kala (n.10mikrogrammaa/100g), margariini (10mikrog/100g) niin menee varmaan päivittäin yli 100mikrogrammaa, eli 1000% tarve ja 200% yläraja. Jos aurinkoisena aikana muutenkin saa jo sen väh. 200% pohjalle niin tuntuu aika hurjalta.
Vähän vaikuttaa "mutu"-heitoilta nämä asiantuntijoidenkin rajat, tai muuten ilmeisen moni urheilijanuori kärsii jatkuvasta D-vitamiini myrkytyksestä. Vähän laittaa silti mietityttämään nämä bonusvitaminoidut maidot ja multivitamiinit.
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01044