Viljojen gluteeni huumeiden listalle?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Vilu
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
15.10.2010
Viestejä
9 272
USA:n "edistyksillisin" sydäntautilääkäri bloggaili tämmöistä:

"Hey buddy, wanna buy some exorphins?"

Posted on May 31, 2009 by Dr. William Davis
Dr. Christine Zioudrou and colleagues at the National Institutes of Mental Health got this conversation going back in 1979 with their paper, Opioid peptides derived from food proteins: The exorphins.

Exorphins are exogenously-derived peptides (i.e., short amino acid sequences obtained from outside the body) that exert morphine-like properties. Mimicking the digestive process that occurs in the gastrointestinal tract using the gastric enzyme, pepsin, and hydrochloric acid (stomach acid), Zioudrou et al isolated peptides from wheat gluten with morphine-like activity. They followed this research path because of the apparent association of wheat and mental illness.

In the bioassays used, wheat-derived exorphins competed successfully with the endogenous opiate, met-enkephalin. Interestingly, casein-derived (i.e., casein milk protein) exorphins were also identified that also displayed opiate-binding activity, though less powerfully. The morphine-like activity was also blocked by the drug, naloxone (the same stuff given to people exposed to morphine overdose).

Among the many devastating effects of celiac disease , the immune disease that develops from wheat gluten exposure, are mental and emotional effects, such as anxiety, fatigue, mental “fog,” depression, bipolar illness, and schizophrenia, that disappear with removal of gluten. Many parents of autistic children also advocate wheat-free diets for similar reasons.

Among the many wonderful comments posted on the last Heart Scan Blog post, “I can’t do it,” was Anne’s:

I am not the Anne in your post, but I was addicted to wheat. It was my favorite food. I lived on and for breads. Then I discovered I was gluten sensitive and I did go through a withdrawal of about 4 days. After 4 days I noticed my health problems were disappearing. Depression, brain fog and joint pain are 3 of the many symptoms that disappeared. That was 6 yrs ago.

Tell Anne that I had dreams about bread in the beginning – they will pass. Now the donuts, breads, cookies and cakes in the stores and at work don’t even look good. In fact, I don’t like the smell of bread anymore. It takes time, but the cravings do pass.

Combine wheat”s exorphin-driven addictive potential with its flagrant blood sugar-increasing properties, and you have a formula that:

1) makes you fat
2) increases likelihood of diabetes, and
3) makes you want to keep on doing it.

Reminds me of nicotine.

My personal view: I have absolutely no remaining doubt that wheat products have no place in the human diet. Not only does the research provide a plausible basis for its adverse health effects, but having asked hundreds of people to remove it from their habits has yielded consistent and remarkable health benefits

http://www.trackyourplaque.com/blog/2009/05/hey-buddy-wanna-buy-some-exorphins.html

Tiedefoorumilla on hieman suomennettua tuota juttua, jos ja kun teksti on suhteellisen vaikealukuista joillekkin.

http://www.tiede.fi/keskustelut/laa...jojen-gluteeni-huumeiden-listalle-t39451.html (tällä hetkellä niin tukossa tuo foorumi, että ei taida toimia)

Näistä viljatuotteista on aina väännetty ja tullaan varmaan vääntämäänkin, mutta lähinnä haluaisin täältäkin viisaampien ja muidenkin mielipiteitä tähän. Meneekö nämä vertaukset jo hieman yli mitä tässä esitetään? Mielipiteitä?

e. Hehe, löytyi vielä yhden lääkärin lausunto:

The message: Slash wheat products from your diet. Yes, you'll miss the smell and taste of freshly baked bread. But you'll do it for many more healthy years. And you may do it without a 14 inch scar in your chest.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Varmaan menee yli ja huolella, mutta vittu että tykkään. <3
 
Meitsihän on tämän aiheen tiimoilta käynyt useammankin kerran trollailemassa tuota Primal Eating-ketjua :) Siellä on vääntöä enemmänkin.

Itse en ole vieläkään erityisen vakuuttunut noiden viljojen vaarallisuudesta. Monenlaisia tutkimuksia on olemassa mutta kaikkia yhdistää se, etteivät ne ole kovin korkeatasoisia. Suurin osa on soluviljely- ja eläintöitä ja ihmistutkimukset on tehty pienellä aineistolla. Usein vielä ilman sokkouttamista, placebo-kontrollia jne. On siellä satunnaisia hyviäkin papereita seassa mutta ei niistäkään kovin laajoja johtopäätöksiä voi vetää.

Toisaalta mulla on edelleen Dr Evilin minulle ystävällisesti linkittämäni aineisto osittain kahlaamatta läpi joten ei sitä tiedä miten mieli muuttuu ;)

Eihän niitä viljoja välttämättä mihinkään tarvi ja hyvin pärjää ilmankin. Testaamallahan se selviää. Toisaalta hyvin moni pärjää viljatuotteiden kanssa vallan mainiosti ja paljon pahempiakin asioita kyllä löytyy syötäväksi.

Paracelsuksen wanha viisaus pätee vieläkin: Dosis facit venenum - annos tekee myrkyn.
 
Höh, meiksi on vähän pettynyt. Odottelin nojatuolissa popcornien ja kokiksen kanssa kun Paletaani saapuu paikalle ja vetää maton alta koko gluteiinihössötykseltä. Mutta noin asiallinen ja diplomaattinen vastaus ilman pienintäkään sarkasmia ;).
 
Eihän niitä viljoja välttämättä mihinkään tarvi ja hyvin pärjää ilmankin. Testaamallahan se selviää. Toisaalta hyvin moni pärjää viljatuotteiden kanssa vallan mainiosti ja paljon pahempiakin asioita kyllä löytyy syötäväksi.

Paracelsuksen wanha viisaus pätee vieläkin: Dosis facit venenum - annos tekee myrkyn.
Olen samaa mieltä. Mulla löytyy melkein omakohtaista kokemustakin siitä, että jotain siinä gluteenissa kyllä saattaa olla, joka aiheuttaa omituisia asioita joillekin. Anopilla on reuma ja se hehkuttaa koko ajan gluteenitonta ruokavaliota ja me ollaan vaimon kanssa sen intoa siitä puhumiseen ihmetelty. Sillä kuulemma gluteeni aiheuttaa heti pahoja reuma-oireita. Ei otettu sitä oikein tosissamme, mutta jostain vaimo sai kipinän kokeilla kuitenkin itsekin, kun sillä on myös selkärankareuma ja paikat aina törkeästi jumissa. Ja kas kummaa miten kävikään. Gluteeniton ruokavalio auttoi ja jumit on helpottaneet oikein huomattavasti. Ollaan myös kokeiltu, että onko se nyt oikeasti gluteenittoman ruokavalion ansiota, vai yhteensattuma ja se on syönyt välillä myös viljatuotteita. Seurauksena joka aamu kamala selkäjumi. Kai gluteeni pitää jotain tulehdusreaktioita yllä. Mutta ihan selvästi se on niin, ja pakko on uskoa, että joillekin ei gluteeni sovi, vaikkei varsinaista keliakiaa olisikaan.

No, mua ei täysin terveenä gluteenin väitetyt vaarat kyllä kiinnosta tippaakaan ja vetelen viljatuotteita ihan hyvällä omallatunnolla.
 
Noihin huumejuttuihin en ota kantaa millään tavalla, kun niitäkin on niin monenlaisia. Itse olen aika pitkälle vakuuttunut siitä, että viljatuotteiden poistaminen ruokavaliosta on toimiva päätös ja ne on helppo korvata paremmilla ruoka-aineilla. Iso ongelma viljojen kanssa on kuitenkin se miten niitä nykyään valmistetaan.

Ennen vanhaan leivät tehtiin pitkälle niin, että taikinan annettiin fermentoitua/käydä/raskistua/ pitkän aikaa. Kyseinen prosessi auttaa leivän säilymisessä, mutta ennenkaikkea riittävän kauan tehtynä se tuhoaa viljassa olevat ongelmalliset aineet kuten phytaatit, lektiinit ja käsittääkseni myös pilkkoo gluteiinin hyvin pitkälle. Leivässä olevat ravinteet imeytyvät näin paremmin ja gluteiinikaan ei pääse aiheuttamaan mainittavasti ongelmia. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että esim. käsittelemätön täysjyvävehnä ja siitä tehdyt tuotteet ovat hyvin haitallisia ihmisille, mutta esim. kunnolla valmistettu ruisleipä voi olla ihan ok. En ole sen tarkemmin tutustunut, että tehdäänkö ruisleipä yleisesti vielä aikaa vievästi ns. "juureen", vai onko ruokateollisuus keksinyt jo oikotiet tähänkin?
 
Leivän teko on hyvin pitkälle prosessoitua, ja bulkkitavaraa varsinkin suurimmissa yrityksissä. Esimerkiksi vanha kunnon ruisleipä pussitetaan mahdollisimman nopeasti ilman sen kummempia lepoaikoja. Taikinaan lisätään fermentoituja aineksia ja esimerkiksi tiettyjen leipälaatujen kohdalla, lisätyn gluteenin suhteellinen osuus kuiva-aineista on varsin suuri. Leivän säilyvyyttä säädellään mm. lisättävien happojen määrällä.
 
En ole sen tarkemmin tutustunut, että tehdäänkö ruisleipä yleisesti vielä aikaa vievästi ns. "juureen", vai onko ruokateollisuus keksinyt jo oikotiet tähänkin?

Nämähän ilmotetaan erikseen jos näin on. Luomu jälkiuunileipä taitaa olla yksi harvoista perusmarketeissa myytävistä, joka leivotaan vielä juureen.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom