Vihreät: Yrittäjän osinkotulot heti verolle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Tape80
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
14.12.2005
Viestejä
498
VOI JUMALAUTA!!!!!!!!

Tästä lähtien kannatan vihreitä sydämmeni pohjasta.

Kunnes päästän heidät roikkumaan köyden jatkona...

Miten tyhmä pitää ihmisen ollaa? Ämmä matkustaa pummilla ratikoilla ja rahat siihen otetaan yrittäjiltä. Voisikos nuo keskenmenot potkia pois hallituksesta, anti ei oikein ole nyt oikeaa....

(Pikkaisen paloi pinna)

Listaamattomien yritysten omistajilleen maksamia osinkoja aletaan verottaa täysimääräisesti jo tämän kevään aikana, jos hallituspuolue vihreiden puheenjohtajan Anni Sinnemäen tänään paljastamat suunnitelmat toteutuvat.

Vihreiden puheenjohtaja Sinnemäki esitteli tiistaina puolueensa lähiajan veropolitiikkaa. Puolue haluaa kiristää pääomatulojen verotusta. Ensimmäisenä tulilinjalla ovat listaamattomien yritysten osinkotuotot. Niitä verottamalla vihreät uskoo valtion keräävän satoja miljoonia euroja vuodessa.

Sinnemäen mukaan listaamattomien yritysten osingonsaajien yrityksen nettovarallisuuteen sidottu verovapaus on suomalainen erityisyys, joka koettelee oikeustajua, kasvattaa tuloeroja ja vääristää yritysten toimintaa. Verovapaus ei esimerkiksi kannusta yrityksiä listatumaan pörssiin, koska silloin osingotkin joutuvat verotuksen piiriin.

Osinkotulojen verovapauden poisto on Sinnemäen mukaan kaikkein tärkein päätös pääomatulojen verotuksen kiristämisessä. Puolue kaavailee myös yleisen pääomaveron nostamista 28 prosentista 30 prosenttiin, mutta vasta osinkojen verollepanon jälkeen.

Alivaltiosihteeri Martti Hetemäen veroryhmä miettii parhaillaan verotuksen perinpohjaista rakennemuutosta. Ryhmällä on vuoden loppuun asti aikaa tehdä esityksensä, mutta Sinnemäki on valmis irrottamaan osinkojen verotuksen omaksi kokonaisuudekseen jo tänä keväänä.

- Yritysverotuksen kokonaisuus on työryhmässä kaikkein pisimmällä, ja siellä on valmius tehdä päätöksiä.

Sinnemäki ei paljastanut, mitä mieltä hallituskumppanit ovat vihreiden veroehdotuksesta.

- Tätä kalvosarjaa ei ole vielä näytetty kvartetissa, Sinnemäki muotoili.

Hallituksen ns. kvartettiin kuuluvat Anni Sinnemäen lisäksi Matti Vanhanen (kesk.), Jyrki Katainen (kok.) ja Stefan Wallin (ruots.).

Kysyttäessä, miten osinkojen verotus kannustaa ihmisiä ryhtymään yrittäjiksi, Sinnemäki piti pienen tuumaustauon.

- Yrittäjälle jää mahdollisuus vähentää tappioita. Yrittäjät varmasti ajattelevat, että yrittäjällä on huomattavasti paremmat tulot kuin mitä palkansaajana on mahdollista.

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=2010/01/29717
 
Viimeksi muokattu:
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Onkohan Sinnetännemäki sortunut tähän superälykkäiden vihervasureiden perusvirheeseen ettei tajuta lainkaan kuinka hankala tuosta ei-listaamattoman lafkan osinkojen veroedusta on päästä nauttamaan. Putkassa täytyy olla miljoona jakokelpoisia varoja että omistajayrittäjä voi nostaa tuon 90 KEur verottomana. Tälläiset firmathan ovat osiaan aika kamalia yhteiskunnan kannalta ottaen huomioon että
- tuollaisten jakokelpoisten varojen keräämiseksi menee yhden miehen lafkalta ikuisuus; joudutaan siis palkkaamaan ihmisiä ja pitämään firma tuottavana ja vakavaraisena
- kerättäessä tuo miltsi jakokelpoista taseeseen on yleensä maksettu yritysveroa jokunen sata KEur

Tosiaan hyvä että tämä epäkohta ollaan tukkimassa, suomi ei kaipaa yhtään yllämainitun kaltaista yritystä lisää; paksustivointiyhteiskunnan ylläpitoon tarvitut verotulot voidaan luonnollisesti kerätä verottamalla julkisissa duuneissa olevia työntekijöitä rankemmalla kädellä.

Mutjoo, ei koske enää meikäläistä kun tuskin enää yrittäjäksi ryhdyn. Tuonsuuntaiset muutokset suosivat ainakin teknologia/innovaatioaloilla seuraavaa mallia: tehdään keksintö, kehitetään tuote tms. ja heti kun on saatu aikaan jotain toimivaa/markkinointikelpoista myydään firma ulkomaille. Tuskaisen hitaan osinkocashäyksen sijaan kotiutetaan voitto kertaverotuksella (pääomatuloverotettuna luonnollisesti). Ihan toimiva malli jo nykyverotuksellakin, been there, done that ja niin on moni muukin. Ei kauhean hyvä juttu suomen työllisyyden kannalta mutta se on voivoi...
 
Anni sanoi:
Yrittäjälle jää mahdollisuus vähentää tappioita

Kuulostaa sen verran hyvältä, että taidanpa ryhtyä yrittäjäksi. Tuskin tuostakaan saa kovin pitkään nauttia ennen kuin tappioistakin aletaan maksamaan verot.

Nii ja eikös Paavo Arhinmäeltä saa korotonta lainaa? Tässähän yhtälössähän alkaa kaikki palaset loksahdella kohdilleen
 
Mä luulin, että suomessa on porvarihallitus tällä hetkellä, jote mahtaakohan Sinnemäen ehdotus edes mennä läpi? Ei hän kuitenkaan yksittäisenä ministerinäkään voi ihan mitä vain määräillä. Vaikka vihreää aatetta kannatakin ainakin ympäristönsuojelullisissa kysymyksissä, niin kyllä mun mielestä tilanne on sellainen, että yrittäjien ja yritysten toiminnan kannustaminen ja turvaaminen olisi järkevintä.

Toisaalta mikä tossa Sinnemäen ehdotuksessa nyt on uutta ja kummallista? Vihreän puolueen kotisivuillakin jo lukee, että puolueen veropolitiikka tähtää: Vihreän veropolitiikan lähtökohtana on hyvinvoinnin turvaaminen, mutta veroilla on kaksi muutakin tavoitetta: edistää yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta ja ohjata sekä yritysten että kuluttajien käyttäytymistä ekologisesti vastuulliseen suuntaan. Tämä on vastapainona toisten puolueiden tasaverotavoitteille jolloin monipuoluejärjestelmässä joudutaan tekemään kompromisseja, niin ettei yksi puoli sanele kaikkea.

Kauppalehdessä on btw jälleen laajennettu terrorismin käsitettä - nyt vihreätkin ovat jo terroristeja.
 
Kyllä itelläkin nousee jo vähän niskakarvat pystyyn, kun tuollaista ehdotetaan näin sysimustassa taloustilanteessa. Anni, jos et ole tajunnut, tarkoitus on pitää niitä pääomia Suomessa eikä potkia niitä täältä v*ttuun.

Viimeksi kun tsekkasin, niin EU:ssa (jonka jäsenmaa Suomikin on) vallitsee henkilöiden, tavaroiden, palveluiden ja pääomien vapaan liikkuvuuden oikeudet. Lisäksi EU:ssa on sijoittautumisvapaus, joka takaa lähes kaikilla toimialoilla sen, että yritykset voivat vaihtaa kotipaikkaa melko vikkelästi ilman että siihen voi lähtö- tai saapumismaa mitenkään vaikuttaa. Suomen yritysverojärjestelmä toimii nykymuotoisena juuri ja juuri ilman että (pk-)yrittäjät hakevat monimutkaisia yritysten ketjutusratkaisuja verotaakkansa vähentämiseksi. Varsinkin jos yritys tuottaa tavaroita tai palveluita maailmanmarkkinoille, ei ole juuri insentiivejä jäädä Suomeen harjoittamaan bisnestä. Tällaisia yksipuoleisia veroratkaisuja ei mielestäni saisi EU-maana lähteä hakemaan, vaan pitäisi vakaasti pyrkiä siihen, että verotasot harmonisoitaisiin koko EU-alueella (mm. Viron ja Irlannin verojärjestelmät houkuttelevat yrityksiä pois Suomen verotuksen piiristä).

Lisäksi, mikä helvetin itseisarvo se on, että pitää olla listautuneena pörssiin? Vaikka pörssistä sitä kasvua voi IPO:n muodossa lähteä hakemaan, lipsuu pörssiyhtiöiden omistus helposti ulkomaille, eivätkä omistajat sen jälkeen todellakaan maksa osinkotuloista tai pääomatuloista veroja Suomeen toisin kuin tilanteessa, jossa omistus on todennäköisesti 100 % Suomessa.

Ja niinkun yllä on mainittu, ei se taseen "owner's equity" kovin helposti sinne miljoonaan euroon pomppaa. Kyllä siinä on tunteja saatu painaa ja murehtia riskeistä.

Mutta joo, laitetaan tuo puolue vähäksi aikaa Suomen johtoon ja katsotaan mitä tästä maasta jää jäljelle varsinkin näin keskellä talouskriisiä.
 
Avaus on vetoomus verotuksen tasa-arvoistamisen suuntaan - kovin suurta kansantaloudellista merkitystä osinkotulojen verotuksen yhtenäistämisellä ei ole (yritysverotuksen kurssin prujuista luin 2007 jaetun 1901 miljoonaa osinkotuloa verovapaana) vaan luulen että signaalista on kyse. Suomessa on kohtuullinen yhteisöveroaste (esim. jenkkejä pienempi) ja normaali-EU:n tasoinen pääomaveroprosentti, vaan tuo verovapaa osingonjako on suora tuki tietyille yhtiömuodoille ja ammateille. Pienyrittäjiä täällä on valtaosa eivätkä he pääse vaadittuun vapaan kirja-arvon asteeseen oikein mitenkään. Joten insentiivivaikutusta nykyisellä veropohjalla näkisin olevan olemattoman vähän. Se haluttomuus yrittää tulee jostain muualta. Simppelimpi verolaki saisi ehkä olla.

Veroparatiiseja ei EU:hun soisi, se on vapaamatkustamista se.
 
Vihreät ovat täällä aina vasureita, etenkin kun puuttuvat verotukseen.

Demarithan aikoinaan poistivat pääomaveron, mitäs demarit sitten ovat? "Vitun sossu kapitalisteja"?
 
Jepjep. Noilla sadoilla miljoonilla mukavasti rahoittaakin Janina-anderssoneita ja kaikenmaailman vapaataiteilijoita.. Ja Romanian pakolaisille kans sosiaaliturva tietenkin.
 
Aika jännä, että tuonkaan tasoinen henkilö ei tajua, että on niistä osingoistakin on ennen maksua maksettu yritysvero... Tosin mikä tai minkä kokoinen on tämä lisävero mitä aikovat niihin laittaa? Lisävero = marginaaliveroprosentti-maksettu yritysvero?
 
Melko pelottavaa, miten tämmöisiä tyyppejä voi olla päättämässä Suomen asioista. Tuokaan akka ei selvästi ole yhtään tähän asiaan perehtynyt, vaan on yhtäkkiä huomannut tämmöisen hirveän epäkohdan, mikä pitää heti poistaa!
 
Avaus on vetoomus verotuksen tasa-arvoistamisen suuntaan - kovin suurta kansantaloudellista merkitystä osinkotulojen verotuksen yhtenäistämisellä ei ole (yritysverotuksen kurssin prujuista luin 2007 jaetun 1901 miljoonaa osinkotuloa verovapaana) vaan luulen että signaalista on kyse. Suomessa on kohtuullinen yhteisöveroaste (esim. jenkkejä pienempi) ja normaali-EU:n tasoinen pääomaveroprosentti, vaan tuo verovapaa osingonjako on suora tuki tietyille yhtiömuodoille ja ammateille. Pienyrittäjiä täällä on valtaosa eivätkä he pääse vaadittuun vapaan kirja-arvon asteeseen oikein mitenkään. Joten insentiivivaikutusta nykyisellä veropohjalla näkisin olevan olemattoman vähän. Se haluttomuus yrittää tulee jostain muualta. Simppelimpi verolaki saisi ehkä olla.

Mitä tarkoitat tällä boldatulla kohdalla? Siis mitä yhtiömuotoja ja mitä ammatteja? Listaamattomia osakeyhtiöitä ja juristeja/lääkäreitä?

Simppelimpi verolaki saisi ehkä olla.

Tästä olen täysin samaa mieltä.

Veroparatiiseja ei EU:hun soisi, se on vapaamatkustamista se.
Too late.
 
Mitä tarkoitat tällä boldatulla kohdalla? Siis mitä yhtiömuotoja ja mitä ammatteja? Listaamattomia osakeyhtiöitä ja juristeja/lääkäreitä?

Juu, noita mainitsemiasi. Epäilen kyllä, että yksityisiä lääkäreitä on erityisesti mietitty alunperin, sillä 2010 alusta on voimaansaatettu TVL pykälä 33.b3 (TVL 1992 pykälä 33, "Sen estämättä, mitä muualla...") pyrkii tukkimaan tämän parikymmentä vuotta vallinneen porsaanreiän. Muutenkin ko. osingonjaon 9% sääntö suosii aika vakiintunutta yritystä - ei uudet yrittäjät pääse moiseen tilanteeseen yleensä pitkään aikaan. Perustelen hieman

Nimittäin verovapaan osingon saa osakkeen matemaattisesta arvosta 9% asti verovapaana, jos 9% tarkoittaa yli 90 000 euroa, ylimenevä osa osingosta verotetaan 70% pääomatuloprosentilla 28 ja 30% verovapaana. Matemaattinen arvo on yhtiön nettovarallisuus (varat-vieras po nimellisarvoon) jaettuna ulkona olevien osakkeiden määrällä, eli 90 000 tarkoittaisi että osingonsaajalla olisi miljoonan edestä matemaattisen arvon edellyttämiä osakkeita (käytännössä enemmän, riippuen yrityksen velkaisuusasteesta) vuosittain. Vaikka yritys olisi yhden pyörittämä, saa toimintaa tehdä jonkin aikaa että moiseen pääsee. Ilmeisesti uuden yrityksen matemaattinen arvo voi olla nimellisarvo tai halutessaan osakkeen merkintähinta. Velathan pitää miinustaa tuossakin tapauksessa.
Jos onnistuu ylittämään 90 000 rajan, joutuu osingosta ylimenevästä osasta maksamaan 70% ansiotulona ja 30% saa verovapaana.

Esimerkkinä yritysverokurssilla oli 200 000euron osinko, matem. arvo 2 000 000e. Kahdesta millistä 9% on 180 000e josta verovapaana 90 000e, toiset 90 000 menee suhteessa 70% pääomatuloa (63 000e) ja 30% verovapaata (27 000e) ja loput 20 000e (200 000 - 180 000) 70% ansiotuloa (14 000) ja 30% verotonta (6 000)
Kokonaisveroprosentti (63 000 * 0.28 + 14 000*0.09)/200 000 = jokseenkin 9.5%
Voi olla että ansiotulon veroprosentti vaihtelee hieman, eikä tuossa ole mitään vähennyksiä.

Edit: niin sitä yksinkertaistusta... puuh
 
...9.5%...
Voi olla että ansiotulon veroprosentti vaihtelee hieman, eikä tuossa ole mitään vähennyksiä.

Edit: niin sitä yksinkertaistusta... puuh

Olisit nyt sitten laskenut mukaan ne yhtiön maksamat verot tuohon, muuten tuossa vertailussa ei oikein ole järkeä.
 
Mikä se logiikka oikein on, että yrittäjän ei muka pitäisi joutua maksamaan pääomatuloveroa, koska "yritys on jo kertaalleen maksanut verot"? Eikö saman logiikan mukaan myös pörssiyhtiöiden omistajat pitäisi vapauttaa pääomatuloverosta? Entä esimerkiksi arvonlisävero - onhan kuluttaja jo maksanut tuloveroa siitä rahasta, jolla tuotteen ostaa? Jne. Tätä listaa voisi jatkaa loputtomiin, kunnes oltaisiin siinä lopputuloksessa, että oikeastaan kenenkään ei pitäisi maksaa mitään veroa. Minä en näe mitään syytä, miksi jokin tietty ansaintatapa pitäisi olla etuoikeutettu nykyisen pääomatulon tavalla.
 
Ihan ensimmäisenä mieleen tulee niinkin pieni asia kuin se riski jonka yrittäjä tosiaan ottaa ja ne työpaikat jotka hän luo joko suoraan tai välillisesti. Ihan oikeasti, meinaatko että sitä kukaan enää jaksaisi yrittää jos paskaa tulee vaan niskaan samalla kun yrität pitää pyöriä pyörimässä? Ihan hyvän mielen takia pistän firman pystyyn ja palkkaan sinne työntekijöitä, saapahan vanhempana miettiä miten on tehnyt työtä yhteiskunnan puolesta, sillä mistään muusta sitä ei näy...
 
Olisit nyt sitten laskenut mukaan ne yhtiön maksamat verot tuohon, muuten tuossa vertailussa ei oikein ole järkeä.

Jos osingonsaaja on yhtaikaa yrittäjä joka nostaa koko tuloksen, tulisi veroasteeksi 35,5. Kuitenkin ko. mekanismi on aika hankala pienyrityksen saavuttaa - ja olisi ehkä helpompi kohdentaa eri tavoilla - joten käytännössä verovapaita osinkoja nostelee suurehkojen yritysten omistajat, joille yhteisövero ei enää kannustinvaikutuksia tuo.
Suomen yhteisövero on itse asiassa aika pieni. Wikipediasta:
"The global average rate of corporate taxes has lowered from 32.69% to 25.51% between 1999 and 2009. In OECD countries (a group of developed countries), it has fallen from 35.0% to 26.30% during the same period [3]. Many observers explain this fall by a political phenomenon called the "race to the bottom", in which governments compete with each other in order to attract corporations and capital."

Miksei soisi? Eivätkö EU:n jäsenmaat saa kilpailla keskenään?

Tuo "race to the bottom" -ilmiö ei käytännössä näytä toteutuvan, vaan ns. ydinalueet (Keski-Eurooppa esim.) keräävät herkästi yrityksiä mittakaavaetujen tai kasaantumisvoittojen (agglomeration) myötä. Näin ollen ydinvaltiot voisivat pitää korkeampaa veroastetta kuin reuna-alueet ilman yritysten uudelleensijoittumista, tiettyyn pisteeseen. Kuitenkin verokilpailu alaspäin syö julkista tuotantoa, minkä ainakin teoreettisesti lasketaan vähentävän ihmisten hyvinvointia. Suomen kaltaisessa maassa ei pahemmin alkutuotantoon kannata satsata, vaan pyrkiä korkeaan teknologia-asteeseen ja tuottavuuteen - koulutuksella esimerkiksi. Julkinen valta on tehnyt valtavasti infraa jonka lasketaan lisäävän tuottavuutta myös (plus vakaa yhteiskunta jne.)
Empiiriisesti, missähän määrin yritykset edes vaihtavat kotimaataan? Ei tuolta Ruotsistakaan lähde suuryrityksiä menemään vaikka verotus on ankarampaa.
 
Saakos sitten asiantuntija joka on pistänyt oman yrityksen pystyyn vähentää pääomaverotuksesta esimerkiksi kymmenen vuoden tulonmenetykset, jotka ovat tulleet kun on ollut kehittämässä omaa yritystä eikä jollain isolla firmalla töissä.
 
Äkkiseltään kuullostaisi oikeansuuntaiselta.

Vihreiden sivulla:
http://www.vihreat.fi/node/4771

- Verovapaus kuitenkin vääristää yritysten toimintaa. Verovapaus ei missään nimessä tue kasvuyrittäjyyttä vaan päinvastoin nostaa listautumiskynnystä, suosii nettovarallisuutta vahvistavia investointeja T&K-investointien sijaan ja ohjaa osingonjakoa.​

Sekä liite "faktoja verotuksesta"

Listaamattomasta yhtiöstä saadun osingon verokohtelu riippuu siitä, jaetaanko osinkona enemmän vai vähemmän kuin 9 %:yrityksen nettovarallisuudesta.

- Jos osinkona jaetaan vähemmän kuin 9 %, osinko on 90 000 euroon asti kokonaan verovapaata tuloa ja 90 000 euron ylittävältä osalta osittain veronalaista pääomatuloa.

- Jos taas osinkona jaetaan enemmän kuin 9 %:n tuotto, 9 %:n ylittävä osa osingosta verotetaan osittain ansiotulona.​

Eli jos oikein ymmärrän, niin pienen pääoman (tietsikka +softat) asiantuntiayrityksissä verotus menee iso osa asiotuloverotuksen mukaan. Tämän takia on kannattavaa verotuksen takia investoida (toimitilat esim..).

Miten sitten osinkotulo vs. pääomaton verotus sitten pitäisi suhteuttaa? Sen ymmärrän ainakin, että jos osingon saajalla on yrittäjän riski, niin kyllä siinä pitää olla mahdollisuus myös voittoihin joita ei veroteta vereslihalle, ei vain tappioihin. Tuo kysymys ei tässä mielestäni kuitenkaan ole relevatti. Oikeasuuntaista on taas saada verotus yhtiön pääomasta ja yritysmuodosta riippumattomaksi.
 
Back
Ylös Bottom