Vihreä tee

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja lumbago
  • Aloitettu Aloitettu

lumbago

Iron Fist
Liittynyt
24.2.2004
Viestejä
1 755
Ikä
38
Kaupunki
Kouvola
Olen tottunut juomaan sitä "normaalia" teetä, eli teepussia vain liotellaan vedessä.
No, ostin tänään sitten tämmöistä http://www.nordqvist.fi/web/index.php?id=149 ... Niin mites tuo valmistetaan, kun ei ole mitään asiaankuuluvaa "laitetta"

Eli esim kahvinkeittimellä, suodatanko siitä vain vedet lehtien läpi ja juon? Onko näin yksinkertaista?
Vai pitääkö noiden olla esim. kattilassa jossa kiehutettua vettä ja antaa likoaa siellä tovi, sitten karsia nuo lehdet pois sieltä seasta ja juoda ? Jostain kun luin, että lehdet ei saa olla kiehuvassa vedessä... Eli pitääkö vesi ensin kiehuttaa, lehdet sinne tulikuumaan veteen ja annetaan hautua? Vai pelittääkö tuo kahvinkeitinhomma?

Voi olla hieman tyhmäkin kysymys/turha threadi mutta jokatapauksessa.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Kyllä toimii ihan kahvinkeittimelläkin. Parempi olisi jos keitintä ei ole käytetty kahvin valmistukseen. Jos kannussa on ritilä, jonka läpi moska ei pääse niin heitä kannuun suodatinpussin sijaan niin hautuu pidempään.
 
Tuohon tarkoitukseen löytyy myös semmoinen metallipallo jossa on reikiä, mikä lie oikealta nimeltään, itse käytän sellaista joskus. Jostain halpakaupasta tuollaisen ostin.

M_Tee-Ball_Filter.JPG


edit: Mahtuu siis teekuppiin.
 
Kiitoksii vastauksist. Kahvi tosiaa ilmeisest alkaa maistuu teelle, jos tollee välil teen sielä teetä? Pitänee tommonen pallo hankkia myös.
 
Kiitoksii vastauksist. Kahvi tosiaa ilmeisest alkaa maistuu teelle, jos tollee välil teen sielä teetä? Pitänee tommonen pallo hankkia myös.

Tee alkaa maistua kahvilta ;)

edit. Kahvi peittää aika hyvin teen maun, mutta tee ei kahvin makua.
 
Tässä jonkinlaiset pikaiset ohjeet: 1. Ota tee/kahvipannu ja vippaa lehdet sinne. 2. Kiehauta vesi ja odota vaikka pieni tovi ja kaada se sitten pannuun 3. Anna teen hautua ohjeen mukainen aika (4-5 min?) 4. Kaada siivilän läpi kuppiin.

Ei kovin hankalaa :D

Muista annostella vesi ja lehdet suhteellisen tarkasti. Eli laita vettä about sen verran, kuin lehtien määrä "antaa myöten". Eli jos vaikka laitat 2 teelusikallista lehtiä, niin älä laita enempää kuin sen 2 kupillisen verran vettä. Tietysti voi kikkailla kaikkea, että antaa hautua pidempään jne. mutta noin se menee helpoiten.

Edit: katos, ehti tulla jo useampi vastaus kirjoittaessa :D tommonen pallo on tosiaan kätevä, kun ei tee kovin suurta määrää teetä. Omaani ei ainakaan mahdu muutamaa teelusikallista enempää lehtiä. Onneksi tyttöystävä osti kätevän pienen teepannun joululahjaksi :)
 
Ihan tavallinen kupin päälle asetettava teesiivilä on kaikkein yksinkertaisin ratkaisu jos keittelee teetä vain yhdelle juojalle. Siivilä teekupin päälle, lehdet siivilään, vettä kuppiin, annetaan hautua. Simppeli homma.

Ja se ei muuten sitten ole mitään hifistelyä ja pelleilyä kun vihreää teetä käsketään hauduttaa laadusta riippuen korkeintaan 70 - 85-asteisessa vedessä (yleensä suositeltava lämpötilä lukee paketin tai pussin kyljessä). Etenkin vähän paremmista teelaaduista tulee ihan hiton kitkerää ja pahaa teetä jos niitä liottaa kiehuvan kuumassa vedessä. Jos on kunnon vihreä tee-fiksaatio kuten minulla, kannattaa ostaa sellainen vedenkeitin jossa on lämpötilamittari. Ei tarvitse arpoa onko vesi jo jäähtynyt tarpeeksi vai liikaa.
 
Itellä on tuo vasemmassa yläkulmassa oleva. Siihen vaan lataa purut ja kuppiin lillumaan. Se on helppo nostaa roskiksen päälle ja kahvaa puristamalla pallo aukeaa ja purut tipahtaa roskiin. Sitten vähän huuhtaisee ja eiku juomaan. Melkein helpompi kuin teepussi.


normal_4000.JPG


Kannattaa muuten koittaa nordquistin tuotteista tuota "China gun powder" teetä. Erittäin hyvää.
 
meiksi kävi ettiis mut ei ollu tommosii palloja ja siivilätki tuntu maksavan 10 euroo vaikka on noinkin pien, ostin sitte teelle tarkotettui suodatinpussei.
 
ja jos tykkään japan senchasta niin nordqvistin lady green on tosi hyvää myös, se on maustettua sencha-teetä.

mut tosiaan, eipä siinä muuta kummallista, ku että ei anna hautuu liian pitkään eikä ihan kiehuvaa vettä. ite teen laiskimuksena (en oo jaksanut vielä ostaa sellasta vedenkeitintä missä on lämpömittari) sillai et ku tajuu et kohta on vesi kiehunu niin sit sammutan keittimen ja ootan hetken.

en hirveesti viitti kikkailla noiden halppisten kanssa. sit jos ostais jotain ihan kunnon japsiteetä niin sit olisin varmaan tarkempi, mut noiden kohdalla ei oo niin tarkkaa, lähinnä vaan ettei ihan sata-asteista niin aika hyvää tulee jo :)

edit:
meiksi kävi ettiis mut ei ollu tommosii palloja ja siivilätki tuntu maksavan 10 euroo vaikka on noinkin pien, ostin sitte teelle tarkotettui suodatinpussei.

noi pallot ja toi jakarin vehje, niin ei ne maksa ku 3 euroo ehkä. jotku siivilät on varmaan vähän kalliimpia kyllä. mut ihan mistä vaan anttilastakin noita teevehkeitä tuntuu löytyvän ja tosi halvallakin. pentikissä oon nähnyt jotain 10e kiskohintoja mut tuskin sinne kukaan menee ekana jos tarkotuksena on halvalla löytää :D
 
Meiksi kävi Citymarketis ja Prismas ni eipä siel palloista ollu tosiaan tietookaa, ainoastaa kalliita siivilöitä (prisma), sittaris ei sit ollu mitää. Anttilaa ei kerenny enää kun oli melkein 21:00 kello. Joten ostin nyt alkuu noita suodatinpussei.

Pitää joskus käyä koluamas uusiks, jos sais ton pallon. Tollanen mikä jakarilla on, näyttäis ihan hyvältä.
 
Ja se ei muuten sitten ole mitään hifistelyä ja pelleilyä kun vihreää teetä käsketään hauduttaa laadusta riippuen korkeintaan 70 - 85-asteisessa vedessä (yleensä suositeltava lämpötilä lukee paketin tai pussin kyljessä). Etenkin vähän paremmista teelaaduista tulee ihan hiton kitkerää ja pahaa teetä jos niitä liottaa kiehuvan kuumassa vedessä.
Halpisteen voi tosiaan useimmiten hauduttaa ihan 100-asteisessa vedessä.. Sit jos alkaa panostaa laatuun, ni kannattaa jo perehtyä asiaan. Hienoimmat vihreät teelaadut haudutetaan jopa vain 40-50 asteessa. Ja vesikin on mitattava 10 ml tarkkuudella. Haudutusaika katotaan sekuntikellosta, oikea tarjoilulämpötilakin on usein määritelty, mutta sitä en kovin usein jaksa mitata.. Ai minäkinkö hurahtanut teehen? :rolleyes:

mut tosiaan, eipä siinä muuta kummallista, ku että ei anna hautuu liian pitkään eikä ihan kiehuvaa vettä. ite teen laiskimuksena (en oo jaksanut vielä ostaa sellasta vedenkeitintä missä on lämpömittari) sillai et ku tajuu et kohta on vesi kiehunu niin sit sammutan keittimen ja ootan hetken.
Näin ei muuten kannata tehdä - vesi kuuluisi ensin kiehauttaa ja jäähdyttää, niin tulee parempaa. Lämpötilaa saa nopeasti laskettua kaatamalla vettä kuppiin (tai kupista toiseen, jos haluaa jäähdyttää vielä enemmän). Yksi kaatokerta huoneenlämpöiseen kuppiin jäähdyttää vettä karkeasti arvioiden 5 astetta.

Muita tee-friikin vouhotuksia: Teetä EI tehdä kahvipannussa, jossa on keitetty kahvia! Tee PITÄÄ tehdä hyvään ja puhtaaseen veteen, jossa ei ole sivumakuja tai -värejä! Vihreä tee juodaan sisältä valkoisesta kupista, jotta sen kaunis väri pääsee oikeuksiinsa! ... :nolo:

Viikon tee-vinkki: Genmaicha (japanilaisiin ruokiin erikoistuneista liikkeistä tai erittäin hyvällä tuurilla jostain muualtakin)

Taidankin lähteä valmistamaan kupillisen :haart: お茶 :haart:
green-tea-in-cups.jpg
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom