tokkopaisto sanoi:
tuskin on mitään sen kummallisempia vaikutuksia mutta kokeile. ei kai tohon nyt paljoo mitään järkevämpääkään voi todeta. se nyt on loppujen lopuks vaan teetä, ei mikään ihmeaine.
Joo, ei ihmeaine todellakaan. Lisäksi, on totta, että vihreän teen annostukset ja käyttömäärät termogeneesiä, tai antioksidanttistatusta käsittelevissä tutkimuksissa ovat olleet keskimäärin suhteellisen suuria. Paikoitellen jopa monikymmenkertaisia verrattuna vihreän teen pääasiallisen, aktiivisen polyfenolin, EGCG:n saantimääriin teen juonnin avulla.
Kuitenkin, osassa tutkimuksissa tuo positiivinen korrelaatio on löydetty myös pienemmillä annoksilla. Esimerkiksi tuossa alla olevassa tutkimuksessa, liittyen lisääntyneeseen energiankulutukseen, vastaa tuo pienin annos (270mg katekiineja) noin kahta kupillista vihreää teetä päivässä. Ja itse asiassa tuossa tutkimuksessa annosvasteen vaikutus energiankulutukseen ei ollut lineaarinen, eikä pienimmän ja suurimman annoksen välillä ollut kovinkaan ratkaisevaa eroa.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/..._uids=16176615&query_hl=1&itool=pubmed_docsum
Tässä tutkimuksessa taas havaittiin energiankulutuksen lisäys melko pienellä EGCG-annoksella.
http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/70/6/1040?ijkey=a7f4093a34a625e4a1a1515fb62b5d1ce59968ba
Antioksidatiivista vaikutusta käsittelevien tutkimusten osalta löytyy myös, onneksi, vastaavan suuntaista dataa myös pienemmillä annoksilla:
42 Päivän ajan kaksi kupillista(250mg polyfenoleita, katekiinejä) vihreää teetä ja:
-significant increase in plasma total antioxidant activity
-significant decreases in plasma peroxides levels
- induced DNA oxidative damage in lymphocytes
- a moderate although significant decrease in LDL cholesterol
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/..._uids=15741048&query_hl=4&itool=pubmed_docsum
Vihreän teen polyfenoleista EGCG on toki voimakkaimmasta päästä, mutta lisääntyneen termogeneesin taustalla voi olla muitakin vaikuttavia tekijöitä. Mekanismista tuossa kokonaisartsussa spekuloidaan näin:
"Taken together, the results of these in vitro studies of rat brown adipose tissue thermogenesis and in vivo studies of tea catechin bioavailability in humans, suggest that the thermogenic effects of the green tea extract result, at least in part, from interactions between tea catechins, caffeine, and norepinephrine. The proposed mechanism is as follows: the catechins, by inhibiting COMT (and hence prolonging the life of norepinephrine in the synaptic cleft), and caffeine, by inhibiting phosphodiesterases (and hence prolonging the life of cAMP in the cell), result in an increase and more sustained effect of norepinephrine on thermogenesis"
Joten; vihreän teen juonnin terveysvaikutuksista on usein annettu sellaista kuvaa, että teetä tulisi juoda lähinnä makunsa vuoksi - mahdolliset terveysvaikutukset vaatisivat uutevalmisteiden käyttöä. Osittain näin, mutta en mä tuota elintarvikekäyttöä nyt täysin vähättelisi.
Mikäli taas halutaan tehostaa tuota vihreän teen vaikutusta, niin kapselit lisänä tuohon makuelämyksen päälle eivät toki ole pahitteeksi. ;)