Vapaaotteluharrastajien sitouttaminen

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja AndyS
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl

AndyS

Mode
Liittynyt
3.3.2004
Viestejä
13 519
Tässä on muutamaankin otteeseen tullut eri keskusteluissa ilmi että vapaaottelu on vähän hankala laji harrastaa. Tämä johtuu siis ensinnäkin siitä kyseessä on oikeasti ihan kova laji ja aika moni toteaa ettei se ollut sittenkään hauskaa saatuaan muutaman kerran vaparihanskasta päähän. Toinen onglema on monipuolisuus, eli koska lajissa on paljon osa-alueita, normiharrastajan treenitahdilla yhtä osa-aluetta treenataan niin harvoin ettei pääse kehittymään oikein missään vaan treeni on aina haparointia ja epäonnistumista, mikä taas ei motivoi jatkamaan.

Tiedän että tämä on ongelma Suomessa yleisemminkin. Treenaajia tulee kyllä peruskursseille ja suorittaa sen peruskurssinkin kohtuullisella prosentilla, mutta jatkoryhmään siirryttyä kato on valtava. Toki kaikki kamppailulajit ovat luonteeltaan sellaisia että hyvin harvat jatkavat niitä pitkään mutta vapaaottelussa tämä korostuu verrattuna esim. puhtaisiin paini- tai pystylajeihin.

Millaisia ratkaisuja olette kokeilleet tähän niin että harrastajat saataisiin pidettyä lajin parissa mahdollisimman pitkään?
 
Tiedän että tämä on ongelma Suomessa yleisemminkin.

Onko ongelma samanlainen kansainvälisestikin vapaaottelun kohdalla vai onko kyseessä jostain syystä Suomen vapariskenessä erityisesti korostuva ilmiö? Jos kato peruskurssien jälkeen on juuri Suomessa merkittävästi jyrkempi kuin kansainvälisesti keskimäärin, niin silloin jotain vikaa voi olla siellä peruskurssissa, esim.valmennuksen tms.suhteen.
 
Täytyy sanoa että en ole yhtään selvillä ulkomaiden harrastajakuvioista.

Mutta jos sama ohjaaja kykenee vetämään BJJ:tä tai potkunyrkkeilyä niin että keskimääräinen harrastusaika tulee selvästi pidemmäksi niin täytyyhän se ero tulla nimenomaan siitä lajista. Toki jos jossain (ulkomailla?) osataan vetää vaparitreenejä niin että porukka pysyy mukana niin siitä olisi mukava kuulla.

Tai noh, tiedän kyllä miten tämä saataisiin aikaan. Vedetään pääosa treeneistä mattopainia matosta aloittaen. Pystytekniikassa treenataan lähinnä vain välineisiin ja alasviennit harjoitellaan vain tekniikkatreeninä eikä mitään taistelutilanteiden vääntöä tai vastaavaa - sama koskien mattolyömistä.

Ihan varmaan porukka pysyy paremmin mukana mutta ongelma on siinä ettei tällä tavoin kehity kovinkaan hyväksi vapaaottelijaksi. Ehkä se toimisi "kuntovapaaotteluna" mutta jos seuran kisakoneiden pitää treenata samassa ryhmässä niin ei käy hyvin.

EDIT: Ulkomaillahan ei muuten ole yleensä mitään peruskursseja vaan jatkuva sisäänotto ja kurssit ovat leimallisesti suomalainen ilmiö.
 
Myös pidempiaikainen (>1v) sitoutuminen lajiin vaatii ainakin omalla kohdalla jotain oikeasti motivoivaa. Itselläni tämä on kilpailu ja siellä menestyminen. Vaparissa se kehään/häkkiin nouseminen on huomattavasti suurempi kynnys kuin vaikka painilajeissa.

Pari viikkoa sitten oli juuri salilla juttua tästä. Sitten kun ukko alkaa vähänkin pärjäämään vaparikisoissa, niin heitetään sparrivastustajaksi salin ammattilaisjengille, ja siinä ei ole mitään järkimäärettä, miten epämiellyttävää se on. Varsinkin kun se usein on yhteen maaliin menoa.
 
Myös pidempiaikainen (>1v)
Pari viikkoa sitten oli juuri salilla juttua tästä. Sitten kun ukko alkaa vähänkin pärjäämään vaparikisoissa, niin heitetään sparrivastustajaksi salin ammattilaisjengille, ja siinä ei ole mitään järkimäärettä, miten epämiellyttävää se on. Varsinkin kun se usein on yhteen maaliin menoa.

Sama ongelma on lyöntilajeissakin, tyypit heitetään usein liian nopeasti leijonan eteen teuraaksi.. On sitten täysin niistä kokeneemmista kiinni miten homma etenee, jos kokeneempi on kusipää niin aika kova saa olla luonne jotta homma edelleen tuntuu mielekkäältä.

Vapari itsessään on lajina haastava, melkein joka treenin jälkeen on jossain pipi erilaisia hankaus "palo" vammoja ja kolhuja kun tulee jatkuvasti.. Eikä noille oikein voi mitään. Imo vaparissa korostuu valmentajan vastuu erittäin paljon.
 
Sama ongelma on lyöntilajeissakin, tyypit heitetään usein liian nopeasti leijonan eteen teuraaksi.. On sitten täysin niistä kokeneemmista kiinni miten homma etenee, jos kokeneempi on kusipää niin aika kova saa olla luonne jotta homma edelleen tuntuu mielekkäältä.

Periaatteessa se kokeneempi on parempi sparrivastustaja. Fiksu konkari "laskee" tasonsa treenattavalle sopivaksi, jolloin heikommalle on sparrista jotain hyötyä. Pahin mahdollinen skenaario on yleensä untovikko vs 1-2 vuotta treenannut wannabe, joka ei anna armoa heikommalle kun kerrankin saa jotain mätkiä..

Valmentajalla on tässä suuri vastuu tunnistaa milloin otetaan liian kovaa. Ehkä typerintä mitä tiedän on se, ettei tilanteeseen puututa edes silloin kun heikompi osapuoli sanoo ettei nyt lyödään liian kovaa. Heikomman sitten pitäisi mennä sanomaan, ettei enää suostu jotain vastaan sparraamaan, aika kova kynnys sanoisin. Sitten tapahtuu se toinen vaihtoehto, eli treenien lopettaminen.
 
Periaatteessa se kokeneempi on parempi sparrivastustaja. Fiksu konkari "laskee" tasonsa treenattavalle sopivaksi, jolloin heikommalle on sparrista jotain hyötyä. P
V.

Täysin samaa mieltä, tosin on tullut itsekkin törmättyä ammattilaisiin jotka ei säästele tippaakaan untuvikkojen kanssa.. Mainitaan nyt vaikka PM tason thai nyrkkeilijä joka tyrmäsi 1 sparreissa ylääpotkulla :face: tyrmätty sai 2 sparria samalla, ensimmäisen ja viimeisen.. Mutta joo yleensä valmentajat tietävät kenellä on näitä piirteitä ja pitäisi olla sen verran järkeä päässä ettei sitten koskaan laita näitä henkilöitä sparraamaan aloittelijoita vastaan.

Muutenkin pidän vähän turhana sparrauttaa aloittelijoita kilpailijoiden kanssa, näissä kun on kuitenkin aika iso riski kokeneemmallekkin esimerkiksi minä pääsin polvileikkaukseen leikkimielisen sparrin jälkeen.. Aloittelija potkaisi pysäytyspotkun suoraan polveen ja täysiä tottakai. Ennen tätä minä olin tiputtanut sparritehot johonkin 5-10% täysistä :)
 
Puskaradiossa sukellessani olen kuullut, että aikalailla samaa menoa on myös globaalisti ja trendi on laskusuuntainen.

Acegimon teksti herätti miettimään, että miten tuo juuri vapariin liitetty "kehityskaari" mikä tuossa on esitetty poikkeaa mitenkään esimerkiksi lukkopainin tai brassin samanmoisesta ? Tismalleen samallalailla siellä otetaan tukkapöllyä paremmilta ja meno kovenee mitä paremmaksi tulet, näinhän sitä kehittyy. Ja tuohonhan se juuri kaatuu kun ei saada sitä toimivaa amatööriporukkaa kasaan niin halukkaiden on vaan siirryttävä sen porukan mukaan missä sitä reeniä saa. Ja sitten tälle tielle ei uskalleta lähteä --> ei ole amatööriporukkaa --> ja noidankehä senkun jatkuu .... Mikä siitä vaparista tekee niin mörököllin, että motivaatiota pursuava itseään haastava nuorukainen ei muka voisi tähdätä kilpailuihin ja lähteä sinne kehään ? Mikä se suuri kynnys on ? Se demonisointi ...................................

En viitsi toistaa hirveästi itseäni kun jo "avauduin" tuossa toisessa ketjussa reippaasti mutta kyllä tämä on mielestäni myös vahvasti asennekysymys. Ei vapari tule saamaan ansaitsemaansa hespectiä niin kauan kun seurat pyörivät "mukavempien" lajien ehdoilla ja tuotoilla. Se mitä pitäisi tehdä tai olisi pitänyt tehdä olisi nimenomaan sen vaparin nosto jalustalle lajina. Jos joku eksyy subbarikisoihin, niin salilla pikku taputus olalle, että mukava kun kävit tukilajissa ottamassa vähän kokemuksia tulevia vaparikoitoksia varten ja ajaa sitä porukkaa sinne vapariin ja nostaa vapari "the jutuksi". Ja nimenomaa sillä salia pyörittävällä porukalla tässä oli/on ne kaikki avaimet kädessä viedä hommia haluttuihin suuntiin ... Mikä salilla on se arvostetuin juttu ? Tietysti myöhäistä se monessa paikkaa (tai kaikissa) nyt on kun kulurakenne määräytyy juurikin subbari/brassi harrastajien tuoman hillon mukaan ....

Tällä sekavalla tekstillä taisi olla aika nolla kontribuutio Andyn hakemalle alustukselle mutta toivoisin porukkaa kumminkin katselemaan syvälle sieluunsa eikä antaa hienon ja varmaan haastavimman kamppailulajin kuihtua alkukuoppiinsa pelkistä mukavuus tai käytännöllisyyssyistä :-)

EDIT. Mutta toivoni lepää edelleen arvokkaassa juniorityössä
 
Voi olla jo saman toistoa mutta oma vastaukseni perustuu kokemuksiin juurikin seurasta jossa Andy harrastat. Noin vuosi tuli itse vapaaottelua harrastettua, jonka jälkeen erinäiset loukkaantumiset (jalkapöydän murtuma) ajoivat pikkuhiljaa pois lajin parista ja takaisin tuleminen tuntui aina vain jotenkin liian haastavalta. Periaatteessa siis "selvisin" tuon tiukimman seulan läpi, joka siis on heti peruskurssilta pois siirryttäessä. Uskallan väittää, että prosentit jatkajien suhteen olisi tosiaan täysin erilaiset, mikäli laskeutumista peruskurssilta jatkoryhmään jollain tapaa saisi kevennettyä. Muistan omista reeneistä sen kuinka peruskurssilla jo painittiin mutta pystysparria taisi olla ehkä kerran, sitäkin rajoituksin. Sen jälkeen ekat pystytreenit jatkoryhmässä ja sparria sellaiset 30min, joka kerta paljon kokeneempia vastaan tuloksella verta nenästä suihkuhanalla ja pää turtana "pommeista".Joku taisi täräyttää kiertopotkullakin päähän, meikäläinen hyväkun tiesi mikä on jabi ja alapotku. Käytännössä siis se oli ensimmäinen kerta kun minua oli koskaan lyöty, nyt tuli 30 minuuttia turpaan ihan huolella :D Sittemmin järjestetyt erilliset noviisiryhmät eivät niinikään varsinaisesti toimineet, sillä siellä ahkerat kilpailijat reenasi myös noissa reeneissä omien treeniensä lisäksi.
Ymmärrän, että parempi vastustaja kehittää ja sillä mentaliteetilla itsekkin jaksoin hakea parikseni kokeneempia kavereita. Samalla kuitenkin ei ole vaikea kuvitella kuinka tuo edellä mainittu ensimmäinen pystyreeni tiputti peruskurssikavereista tosiaan sen 60% pois, ja kahden viikon päästä taisi olla 2 tai 3 peruskurssilta tuttua harrastajaa enää messissä. Fakta vain on, että on todella vaikea saada kahta täysin eritasoista reenaajaa sparrailemaan onnistuneesti, ellei kokeneempi nimenomaan osaa hoitaa hommaa asiallisesti. Kyllähän aloittava vapariharrastaja on jollain tapaa väkisin henkisesti valmistautunut siihen että onhan tämä kontaktilaji ja välillä tulee turpaan. Jotenkin sellaisen 2 kuukauden painimisen ja ilmaanlyömisen jälkeen on kuitenkin liian kovaa shokkihoitoa yleensä tuo jatkaminen täyspainoiseen sparraamiseen.
 
Miten sitten nyrkkeilyssä ja potkunyrkkeilyssä/thainyrkkeilyssä menee tää kaava? Voisko sieltä ottaa mallia edes jossain suhteessa? T: tietämätön kamppailufani! :)
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Muistan omista reeneistä sen kuinka peruskurssilla jo painittiin mutta pystysparria taisi olla ehkä kerran, sitäkin rajoituksin. Sen jälkeen ekat pystytreenit jatkoryhmässä ja sparria sellaiset 30min, joka kerta paljon kokeneempia vastaan tuloksella verta nenästä suihkuhanalla ja pää turtana "pommeista".Joku taisi täräyttää kiertopotkullakin päähän, meikäläinen hyväkun tiesi mikä on jabi ja alapotku. Käytännössä siis se oli ensimmäinen kerta kun minua oli koskaan lyöty, nyt tuli 30 minuuttia turpaan ihan huolella :D Sittemmin järjestetyt erilliset noviisiryhmät eivät niinikään varsinaisesti toimineet, sillä siellä ahkerat kilpailijat reenasi myös noissa reeneissä omien treeniensä lisäksi.

Kuulostaa hullulta. Kaikki lähtee seuran jäsenista ja valmentajan tulisi olla se joka johtaa touhua. Jos joku lyö huomattavasti kokemattomampaa treenaaja ns. kuin vierasta sikaa, niin sen pitäisi kyllä päästä sen jälkeen sparrailemaan valmentajan tai jonkun kanssa samalla periaatteella eli kovaa. Sitten jos on yleinen käytäntö että seurasssa toimitaan näin, niin se on vähän vaikeampi juttu.
 
Periaatteessa siis "selvisin" tuon tiukimman seulan läpi, joka siis on heti peruskurssilta pois siirryttäessä. Uskallan väittää, että prosentit jatkajien suhteen olisi tosiaan täysin erilaiset, mikäli laskeutumista peruskurssilta jatkoryhmään jollain tapaa saisi kevennettyä. Muistan omista reeneistä sen kuinka peruskurssilla jo painittiin mutta pystysparria taisi olla ehkä kerran, sitäkin rajoituksin. Sen jälkeen ekat pystytreenit jatkoryhmässä ja sparria sellaiset 30min, joka kerta paljon kokeneempia vastaan tuloksella verta nenästä suihkuhanalla ja pää turtana "pommeista".Joku taisi täräyttää kiertopotkullakin päähän, meikäläinen hyväkun tiesi mikä on jabi ja alapotku. Käytännössä siis se oli ensimmäinen kerta kun minua oli koskaan lyöty, nyt tuli 30 minuuttia turpaan ihan huolella :D Sittemmin järjestetyt erilliset noviisiryhmät eivät niinikään varsinaisesti toimineet, sillä siellä ahkerat kilpailijat reenasi myös noissa reeneissä omien treeniensä lisäksi.
Ymmärrän, että parempi vastustaja kehittää ja sillä mentaliteetilla itsekkin jaksoin hakea parikseni kokeneempia kavereita. Samalla kuitenkin ei ole vaikea kuvitella kuinka tuo edellä mainittu ensimmäinen pystyreeni tiputti peruskurssikavereista tosiaan sen 60% pois, ja kahden viikon päästä taisi olla 2 tai 3 peruskurssilta tuttua harrastajaa enää messissä. Fakta vain on, että on todella vaikea saada kahta täysin eritasoista reenaajaa sparrailemaan onnistuneesti, ellei kokeneempi nimenomaan osaa hoitaa hommaa asiallisesti. Kyllähän aloittava vapariharrastaja on jollain tapaa väkisin henkisesti valmistautunut siihen että onhan tämä kontaktilaji ja välillä tulee turpaan. Jotenkin sellaisen 2 kuukauden painimisen ja ilmaanlyömisen jälkeen on kuitenkin liian kovaa shokkihoitoa yleensä tuo jatkaminen täyspainoiseen sparraamiseen.

Seurassa on treenaus hoidettu todella huonosti, jos asiat on noin mennet :o Kyllähän se on valmentajien tehtävä huolehtia, ettei ilman sparrauskokemusta oleva "pääse" heti kokeneempien kanssa 30 minuutiksi sparraamaan. Monessa paikassa sparraaminen on vapaaehtoista ja pyritään pitämään harjoitusvastustajien taso suurin piirtein samalla viivalla sekä pidetään se sparraus teknisenä eikä mäiskitä veren maku suussa.
 
Ehkäpä monilla on vähän sitäkin sparratessa matkassa, että tavoitteena on ainoastaan olla jäämättä toiseksi. Toki jos vastapuoli tulee turhan kovaa päälle, niin ei halua haastaa itseään sellaisilla tekniikoilla, joissa on riski huonontaa omaa asemaansa. Monessa asiassa sellainen osa-alue mikä tarvitsisi eniten kehitystä on myös sellainen, jota ei koe palkitsevaksi tehdä ja siitä seuraa ikävä kierre (ja epävarmuus saattaa johtaa ylitekemiseen vahvuuksissa). Omasta peruskurssista on varmaan jotain 12 vuotta, mutta palkitsevimpia hetkiä oli sellaiset, joissa pystyi reagoimaan parin aloitteisiin ja hän reagoi omiini, niin siitä seurasi eräänlaista taidetta (kömpelöä, mutta ei se niin haitannut). Yleensä aloittelijoilla oli sitä vikaa, että hosuiltiin ja jatkettiin vääntämisellä kun tekniikka loppui....tekniikka ei ehkä etene, jos kumpikin on kaasutankin varassa. Jos on iloa mukana, niin on avoimempi ohjeille ja mukavalla tekemisen meiningillä paranee myös sosiaalinen ilmapiiri, mikä lienee erittäin tärkeässä osassa monella. Ja voi sitä taitotasojen salliessa koventaa menoa, vaikka hymyilyttääkin, nautinnon kauttahan nuo harrastukset jatkuu. Toki sitä hikisessä ukkoporukassa kahtellaan, että kuka nokkii missäkin, mutta ei tarvitsisi olla niin pirun vakavaa. Hyvässä tiimissä osataan keskustella ja kuunnella ja jos tekee vaikka pari kaveria, niin voidaan tunnustaa omat vahvuudet ja heikkoudet ja sitä kautta edetä asiassa.
 
Voi olla jo saman toistoa mutta oma vastaukseni perustuu kokemuksiin juurikin seurasta jossa Andy harrastat. Noin vuosi tuli itse vapaaottelua harrastettua, jonka jälkeen erinäiset loukkaantumiset (jalkapöydän murtuma) ajoivat pikkuhiljaa pois lajin parista ja takaisin tuleminen tuntui aina vain jotenkin liian haastavalta. Periaatteessa siis "selvisin" tuon tiukimman seulan läpi, joka siis on heti peruskurssilta pois siirryttäessä. Uskallan väittää, että prosentit jatkajien suhteen olisi tosiaan täysin erilaiset, mikäli laskeutumista peruskurssilta jatkoryhmään jollain tapaa saisi kevennettyä. Muistan omista reeneistä sen kuinka peruskurssilla jo painittiin mutta pystysparria taisi olla ehkä kerran, sitäkin rajoituksin. Sen jälkeen ekat pystytreenit jatkoryhmässä ja sparria sellaiset 30min, joka kerta paljon kokeneempia vastaan tuloksella verta nenästä suihkuhanalla ja pää turtana "pommeista".Joku taisi täräyttää kiertopotkullakin päähän, meikäläinen hyväkun tiesi mikä on jabi ja alapotku. Käytännössä siis se oli ensimmäinen kerta kun minua oli koskaan lyöty, nyt tuli 30 minuuttia turpaan ihan huolella :D Sittemmin järjestetyt erilliset noviisiryhmät eivät niinikään varsinaisesti toimineet, sillä siellä ahkerat kilpailijat reenasi myös noissa reeneissä omien treeniensä lisäksi.
Ymmärrän, että parempi vastustaja kehittää ja sillä mentaliteetilla itsekkin jaksoin hakea parikseni kokeneempia kavereita. Samalla kuitenkin ei ole vaikea kuvitella kuinka tuo edellä mainittu ensimmäinen pystyreeni tiputti peruskurssikavereista tosiaan sen 60% pois, ja kahden viikon päästä taisi olla 2 tai 3 peruskurssilta tuttua harrastajaa enää messissä. Fakta vain on, että on todella vaikea saada kahta täysin eritasoista reenaajaa sparrailemaan onnistuneesti, ellei kokeneempi nimenomaan osaa hoitaa hommaa asiallisesti. Kyllähän aloittava vapariharrastaja on jollain tapaa väkisin henkisesti valmistautunut siihen että onhan tämä kontaktilaji ja välillä tulee turpaan. Jotenkin sellaisen 2 kuukauden painimisen ja ilmaanlyömisen jälkeen on kuitenkin liian kovaa shokkihoitoa yleensä tuo jatkaminen täyspainoiseen sparraamiseen.

Tuo on täysin perseestä ja kuka siellä ikinä valmentaakin on täysin kuutamolla jos asialle ei ole mitään edes yrittänyt tehdä. itse kun saan vastaan jonkun selvästi huonomman kaverin niin siinä pitää itsekkin ottaa kevyesti ja vähän katsoa mitä siinä tekee, koska ei siitä hyödy kumpikaan mitään jos mätkii kympillä toista turpaan. Eihän siinä ole kohta montaa kaveria jonka kanssa treenata kun hakkaa kaikki loput pois treeneistä.
Liian isoja egoja joukossa....
 
Puskaradiossa sukellessani olen kuullut, että aikalailla samaa menoa on myös globaalisti ja trendi on laskusuuntainen.

Acegimon teksti herätti miettimään, että miten tuo juuri vapariin liitetty "kehityskaari" mikä tuossa on esitetty poikkeaa mitenkään esimerkiksi lukkopainin tai brassin samanmoisesta ? Tismalleen samallalailla siellä otetaan tukkapöllyä paremmilta ja meno kovenee mitä paremmaksi tulet, näinhän sitä kehittyy. Ja tuohonhan se juuri kaatuu kun ei saada sitä toimivaa amatööriporukkaa kasaan niin halukkaiden on vaan siirryttävä sen porukan mukaan missä sitä reeniä saa. Ja sitten tälle tielle ei uskalleta lähteä --> ei ole amatööriporukkaa --> ja noidankehä senkun jatkuu .... Mikä siitä vaparista tekee niin mörököllin, että motivaatiota pursuava itseään haastava nuorukainen ei muka voisi tähdätä kilpailuihin ja lähteä sinne kehään ? Mikä se suuri kynnys on ? Se demonisointi ...................................

Ihan jo senkin takia, että BJJ:ssä ja lukkopainissa on harrastajamäärät niin paljon suuremmat kuin vaparissa, että tuo eliitin pariin eksyminen vie kauemmin aikaa. Ja siltikin, että esimerkiksi itse sparrailen sillointällöin suhteellisen kovaa subbaria Tipin kanssa, niin minuutti erän jälkeen otan mielelläni toisen erän. Toisaalta, jos Tipi ojentaisi perseeni mulle 5 minuutin vaparierän jälkeen, niin en harkitsisikaan uutta erää.

BJJ:ssä se "kunnon selkäsauna" on jotain 5subia 5 minuuttiin, jonka lisäksi kaveri hiukan runttaa kneeonbellyä. Vaparissa se voi olla 80 iskua ympäri kroppaa. Lyöntilajista pitäminen vaatii sellaisen luonteen, jota ei monelta löydy.

Ja kilpailutilanteessa tämä vielä pahenee, koska minuutissa kuristetuksi tuleminen ei ole lainkaan niin pelottava skenaario, kuin 3x3 min turpasauna, jossa parhaassa tapauksessa kiskaistaan äly ämpäriin.

Lisään nyt vielä pienen disclaimerin; kaikki mitä puhun on siis omasta kokemuksesta, ja syyt ovat niitä, joiden takia itse treenaan vaparin sijasta vain grapplingia.
 
Autistille tekstipäissään .. Vähän vaikea verrata vaparia ks. lajeihin, koska vaparia ei juurikaan esiinny ns. selkeenä päälajina monessakaan (jos missään) seurassa vaan subbarin ja brassijutsun kaltaisten massalajien jatkeena .... Ja tässä ollaan mielestäni juurikin ongelman ytimessä mitä vapariin tulee ..

Ja vaikka hyviä postauksia on tullut niin eihän kusipäiset reenaajat tai ylilyönnit ole mikään vaparin ominaisuus vaan vastaavia löytyy joka lajista ..

Acegimolle ... Sano vaan jos olen väärässä mutta oletko reenannut vaparia ? Siis pidempään kun muutamat reenit ? Esim. puoli vuotta ? Kysyn sen tähden, koska kirjoituksista juuri paistaa läpi ennakkoluulot vaparin harjoittelua sekä kilpailua kohtaan ... Ei kukaan saa 3x3min turpasaunaa amatöörimatsissa, sen tähden meillä on koulutetut ja ottelijoita suojelevat ammattitaitoiset tuomarit ... Eikä ketään reeneissä hakata (80 lyönnillä) vaikka meno saattaa hurjalta (varsinkin jos ammattilaisia katsoo) näyttää ... Jos olen oikeassa niin tämä on juuri sitä demonisointia vaparia kohtaan .. Enkä suinkaan syytä vaan nämä jutut syntyvät asettamalla vapari jotenkin mystiseen asemaan sekä tietysti poikien katteettomilla jutuilla :-)
 
Ja sen verran vielä, että mun kritiikki ei missään nimessä kohdistunut kenenkään ihmisen harrastukseen .. Kaikki saa toki harrastaa mitä haluaa eikä jokaisen lukkopainista pitävän tarvitse olla vapaaottelijoita .... Kritiikki kohdistui siihen mihin lajia on viety (siis seurat/aktiivit eikä harrastajat) ja ollaan viemässä, eli tukilajien (brassi, SW) erikoistapaukseksi mitä vain uskaliaimmat rohkenevat kokeilemaan vaikka homma itsessään ei ole mitenkään kummoista, ainakaan haasteista ja kilpailusta nauttiville nuorukaisille ja miksei varttuneemillekin .... Toki harrastajia ei tule ovista ja ikkunoista mutta laji sentään hengittäisi paremmin ....
 
Ella kirjoittaa kyllä älyttömän hyvää settiä. Mun oli tarkoitus vastata tuohon toisen ketjun viestiin, mutta aloitetaan tästä ja jatketaan sitten ehkä paremmalla ajalla siihen ekaan.
Yritän pysyä Andyn aloittaman aiheen sisällä, vaikka luultavasti tässä aiheessa tuleekin rönsyiltyä.


Vaparissa se kehään/häkkiin nouseminen on huomattavasti suurempi kynnys kuin vaikka painilajeissa.

Pari viikkoa sitten oli juuri salilla juttua tästä. Sitten kun ukko alkaa vähänkin pärjäämään vaparikisoissa, niin heitetään sparrivastustajaksi salin ammattilaisjengille, ja siinä ei ole mitään järkimäärettä, miten epämiellyttävää se on. Varsinkin kun se usein on yhteen maaliin menoa.

Acegimon teksti herätti miettimään, että miten tuo juuri vapariin liitetty "kehityskaari" mikä tuossa on esitetty poikkeaa mitenkään esimerkiksi lukkopainin tai brassin samanmoisesta ? Tismalleen samallalailla siellä otetaan tukkapöllyä paremmilta ja meno kovenee mitä paremmaksi tulet, näinhän sitä kehittyy. Ja tuohonhan se juuri kaatuu kun ei saada sitä toimivaa amatööriporukkaa kasaan niin halukkaiden on vaan siirryttävä sen porukan mukaan missä sitä reeniä saa. Ja sitten tälle tielle ei uskalleta lähteä --> ei ole amatööriporukkaa --> ja noidankehä senkun jatkuu .... Mikä siitä vaparista tekee niin mörököllin, että motivaatiota pursuava itseään haastava nuorukainen ei muka voisi tähdätä kilpailuihin ja lähteä sinne kehään ? Mikä se suuri kynnys on ? Se demonisointi
...................................

Mä näkisin, että on ihan eri asia mennä painilajeissa parempien rullattavaksi kuin vaparissa. Tai en mä mitään pelkästään näe, vaan olen kokemuksellakin sitä mieltä. Vaikka vastassa olisi koko ajan Lindenin Toni tai J-P P, niin silti ottaisin mielummin painia noiden kanssa kuin vaparia hyvien ammattilaisten kanssa. Se kipukokemus ja epämukavuus on aivan saatanasta kun lyödään ja kuristetaan ja sitten vielä väsyttääkin. Painissa voi aina taputtaa ja saada pienen tauon, vaparierässä leivotaan pahimmassa tapauksessa koko erä päähän ja pakkiin. Tuo on se perimmäinen syy, miksi vaparista puuttuvat "harrastajat". Vapari on kisalaji ja jos sitä treenataan kilpailutoimintaa harjoittavassa seurassa, niin silloin harjoittelu on aina jollain tavalla todenmukaista ja kovaa. Eri juttu olisi jossain kuntokeskuksessa jumpattu kondisvapari, jossa tulisi vain hiki.
Kun sellaisia pidempään treenanneita vanhoja harrastajia ei ole, jotka voisivat tekniikalla ja kokemuksella pitää puoliaan uusia ja innokkaita kavereita vastaan, joutuvat uudet lupaukset hyvinkin äkkiä etsimään treeniparinsa sieltä ammattilaisten joukosta. Alussa tietty mukana pyörivät peruskurssitoverit, mutta kun innostuneet lupaukset treenaavat 6-8 kertaa viikossa, jäävät kurssikaverit niin paljon jälkeen, että lopettavat. Omassa seurassa on tosi pätevä ammattilaisporukka, mutta ongelmana on juurikin amatöörien vähyys. Hyvät amatöörit poimitaan ehkä joskus liiankin nopeasti ammattilaisten rinkiin mukaan ja se sitten vaatii nuorilta miehiltä todella vahvaa sitoutumista. Tosin ovat tuloksetkin sitten kovia.

Meillä kävi joskus muutama vuosi sitten vanhempia kavereita treenaamassa huvikseen vaparia hieman iisimmällä temmolla. Noita kavereita kuitenkin kaikkia yhdisti se, että jokaisella oli kisakokemusta ja taitoa paljon ja he löysivät toisistaan oikeanlaista treeniseuraa. Jokainen noista myös kykeni pyörittämään uudempia kavereita halutessaan mennen tullen, vaikka harvemmin halusivat. Oppia jakoivat kyllä paljon. Homma kuitenkin kaatui ehkä siihen, että uusien amatöörien opittua hyviksi, siirtyivät he ammattilaisrinkiin, jolloin vanhempien harrastajien tehtäväksi jäi taas nujuaminen innokkaiden, mutta huonompien kanssa. Pidemmän päälle tuo ei ole järin kannustavaa.
Pitäisikö vain hyväksyä se, että vapari on kisalaji ja sen treenamisen kuuluukin olla kovaa? Jos tuon hyväksyy, niin silloin pitäisiä hyväksyä sekin, ettei vaparissa tule koskaan olemaan suuria pitkäaikaisia harrastajamääriä, vaan sen pariin tullaan kilpailemaan ja sitten siirrytään tukilajeihin tai lopetetaan. Erilaiset jatkoryhmät ja hyvä ryhmäkohtainen valmennus ovat varmasti ne avaimet, jolla peruskurssilaisten lopettamisprosenttia pienennetään, mutta silti se ei poista sitä ongelmaa, että turpaan haluaa hyvin harva harrastuksekseen ottaa. Käsittääkseni sama ongelma on jossain määrin myös perinteisessä painissa ja nyrkkeilyssä. Molemmat ovat niin armottoman kovia lajeja, että ilman kisatavoitteita harjoittelevat ovat harvassa tai ovat sitten entisiä kisaajia.

JOSTA päästäänkin toiseen asiaan:

En viitsi toistaa hirveästi itseäni kun jo "avauduin" tuossa toisessa ketjussa reippaasti mutta kyllä tämä on mielestäni myös vahvasti asennekysymys. Ei vapari tule saamaan ansaitsemaansa hespectiä niin kauan kun seurat pyörivät "mukavempien" lajien ehdoilla ja tuotoilla. Se mitä pitäisi tehdä tai olisi pitänyt tehdä olisi nimenomaan sen vaparin nosto jalustalle lajina. Jos joku eksyy subbarikisoihin, niin salilla pikku taputus olalle, että mukava kun kävit tukilajissa ottamassa vähän kokemuksia tulevia vaparikoitoksia varten ja ajaa sitä porukkaa sinne vapariin ja nostaa vapari "the jutuksi". Ja nimenomaa sillä salia pyörittävällä porukalla tässä oli/on ne kaikki avaimet kädessä viedä hommia haluttuihin suuntiin ... Mikä salilla on se arvostetuin juttu ? Tietysti myöhäistä se monessa paikkaa (tai kaikissa) nyt on kun kulurakenne määräytyy juurikin subbari/brassi harrastajien tuoman hillon mukaan ....

Noi on kaikki hieman arvo- ja mielipidekysymyksiä. Itse miellän vaparin kaikkien kamppailulajien kuninkaaksi ja omassa päässäni subbari ja pukupaini ovat tukilajeja tai niitä lajeja, joihin siirrytään sitten kun vaparissa on katsottu miten pitkälle rahkeet riittävät. Kuitenkin nyt vuosien saatossa ja lajien ja lajikulttuurien muuttumisen myötä olen alkanut hahmottaa ja ymmärtää sellaistakin näkökulmaa, että kaikkia harrastajia ei vapari kiinnosta. Kyse ei ole fyysisen tai henkisen kyvykkyyden puuttumisessa, vaan puhtaasti siitä, että toisenlainen urheilu kiinnostaa. Lukkopainissa ja brassissa nyt vain sattuu olemaan samoja elementtejä kuin vaparissa, mutta ne ovat fiilikseltään ja tekemiseltään kaikki toistaan poikkeavia. Vanhoina kultaisina aikoina, jolloin ei tunnettu kuin nyrkkeily ja paini, löytyi varmasti silloinkin äärimmäisen kyvykkäitä kamppailijoita, joita vaan jostain syystä ei jompi kumpi kiinnostanut ja valitsivat siksi vain toisen. Samaa tapahtuu nykyään.

Seuratoiminnan kannalta minkään lajin voimakas suosiminen toisten kustannuksella ei ole aivan yksiselitteistä. Jos valtaosa harrastajista haluaa treenata juuri sporttijutsua, on resurssien tuhlausta ja jäsenien mielipiteiden väheksymistä sijoittaa paljon rahaa tai treenivuoroja brassi-ip:n harjoitteluun vain periaatesyistä. Noin esimerkkinä. FFG:llä vaparin peruskurssit tuovat huomattavasti enemmän rahaa kuin bjj:n peruskurssit. Toisaalta taas bjj:n ja lukkopainin harrastajien määrä on paljon suurempi kuin vaparitreenaajien. Vaparimenestys tuo julkisuutta, mutta toisaalta brassijutsua voi harrastaa kaikenikäiset ja kuntoiset. Siinä siis potentiaalinen harrastakunta on suurempi. Näissä kyllä riittää väännettävää ja pohdittavaa.
 
Acegimolle ... Sano vaan jos olen väärässä mutta oletko reenannut vaparia ? Siis pidempään kun muutamat reenit ? Esim. puoli vuotta ? Kysyn sen tähden, koska kirjoituksista juuri paistaa läpi ennakkoluulot vaparin harjoittelua sekä kilpailua kohtaan ... Ei kukaan saa 3x3min turpasaunaa amatöörimatsissa, sen tähden meillä on koulutetut ja ottelijoita suojelevat ammattitaitoiset tuomarit ... Eikä ketään reeneissä hakata (80 lyönnillä) vaikka meno saattaa hurjalta (varsinkin jos ammattilaisia katsoo) näyttää ... Jos olen oikeassa niin tämä on juuri sitä demonisointia vaparia kohtaan .. Enkä suinkaan syytä vaan nämä jutut syntyvät asettamalla vapari jotenkin mystiseen asemaan sekä tietysti poikien katteettomilla jutuilla :-)

Amatöörimatsien suhteen oon kanssasi täysin samaa mieltä. Niihin pitäisi lähteä huomattavasti pienemmällä stressillä. Tuon stressin ja ennakkoluulojen pienentäminen on todellakin seurojen ja valmentajien tehtävä. FFG:llä pidettiin muutaman kerran heti peruskurssin jälkeen vaparikisoja, ja niistä jäi kaikille todella hyvä maku suuhun. Kukaan ei telonut itseään ja osallistuneet jatkoivat harrastustaan paljon normaalia kauemmin.

Vaparitreeni kuitenkin on helvetisti kurjempaa kuin subbaritreeni. Se on se mikä harrastajia karsii. Ja sitä kautta kisaajia.
 
Amatöörimatsien suhteen oon kanssasi täysin samaa mieltä. Niihin pitäisi lähteä huomattavasti pienemmällä stressillä. Tuon stressin ja ennakkoluulojen pienentäminen on todellakin seurojen ja valmentajien tehtävä. FFG:llä pidettiin muutaman kerran heti peruskurssin jälkeen vaparikisoja, ja niistä jäi kaikille todella hyvä maku suuhun. Kukaan ei telonut itseään ja osallistuneet jatkoivat harrastustaan paljon normaalia kauemmin.

Vaparitreeni kuitenkin on helvetisti kurjempaa kuin subbaritreeni. Se on se mikä harrastajia karsii. Ja sitä kautta kisaajia.

Ei varmaan jäisi niin hyvä maku suuhun jos näihin heti kurssin jälkeen kisoihin osallistuisi myös porukkaa joilla pitkä kokemus pystylajeista entuudestaan.
Vanhaan hyvään aikaan oli sellainen peli kuin shootfighting missä tätä etua ei päässyt hyödyntämään kovin hyvin, koska vain avarilla sai läiskiä.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom