Vaikuttaako hiilihydraattien vähäisyys aivotoimintaan?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja RegeX
  • Aloitettu Aloitettu
kalmukki sanoi:
Tämä tarkoittaa, että sitä on ollut pakko saada säännöllisesti ravinnosta, mitä ilmeisimmin hedelmistä.

Minäpä sanoisin että marjoillakin olisi iso osuus tuossa.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Ihan omiin kokemuksiin perustuen:

Aivotoiminta sinänsä pelaa, mutta fiilis on useasti huomattavan kärttyinen, silloinkin kun ei ole nälkä.

Ongelmat nukkumisessa, eli lähinnä aamuöinen heräily joka kuulemma johtuu alentuneesta serotoniinin määrästä aivoissa, mikä taas kuulemma johtuu alentuneesta hiilihydraattien määrästä ravinnossa.

Mässäilypäivänä on lähes nousuhumalainen olo kun syö enemmän hiilihydraatteja.
 
kalmukki sanoi:
Ihmisapinahan karkasi tropiikista vasta äskettäin, ja tropiikissa hedelmiä on saatavilla ympärivuotisesti.

Vai karkasi äskettäin tropiikista... Viimeinen jääkausi päättyi 10 000 vuotta sitten, ja nykyihmisen geenit ovat 99.9999% samat 40 000 vuoden takaiseen ihmiseen nähden. Eurooppalainen ihminen (valkoinen, euripidi, caucasian) ei ole edes millääntavoin sopeutunut tropiikkiin, joten veikkaanpa että tämä meidän geenipoolimme ei ole siellä koskaan edes ollut. Ei myöskään kannata antaa maailman nykytilanteen sekoittaa päätään; ei jossain Ranskan leveyksillä mitään viinitarhoja ollut jääkauden aikoihin eikä pitkään sen jälkeenkään.

kalmukki sanoi:
Erään teorian mukaan ihmisen trikromaattinen värinäkö (apinoita lukuunottamatta eläinmaailmassa hyvin harvinainen kyky) on kehittynyt lähinnä hedelmien erottamiseen.

Ihminen polveutuu apinoista, ja ihmisen näkökyky myös. Apinoiden värinäkö on kuitenkin siinä mielessä parempi, että eurooppalaisella ihmisellä esiintyy merkittävästi enemmän punavihervärisokeutta (apinoilla ainoastaan kolmella prosentilla esiintyy kyseistä värisokeutta verrattuna eurooppalaisen miehen kahdeksaan prosenttiin). Näillä näkymin eurooppalainen ihminen saattaa menettää kykynsä erottaa punainen ja vihreä kokonaan (joskin tiede todennäköisesti estää tämän tapahtumisen), ja nyt havaittavissa olevat erot viittaisivat siihen että täkäläinen väestö ei ole koskaan erityisesti tarvinnut koko ominaisuutta.
 
Crusader sanoi:
nykyihmisen geenit ovat 99.9999% samat 40 000 vuoden takaiseen ihmiseen nähden. Eurooppalainen ihminen (valkoinen, euripidi, caucasian) ei ole edes millääntavoin sopeutunut tropiikkiin

Löytyykö se tropiikkiin sopeutumisgeeni tuosta 0.0001% joukosta? :)

Tästä on sikäli aika turha väitellä, että tuskin kukaan tietää tarkasti mitä kaikki esi-isämme söivät. Epäilen hyvin vahvasti, että heillä oli edes suurin piirtein samankaltainen ruokavalio joka puolella maailmaa.
 
Tahvo Tohveli sanoi:
Löytyykö se tropiikkiin sopeutumisgeeni tuosta 0.0001% joukosta? :)

Tästä on sikäli aika turha väitellä, että tuskin kukaan tietää tarkasti mitä kaikki esi-isämme söivät. Epäilen hyvin vahvasti, että heillä oli edes suurin piirtein samankaltainen ruokavalio joka puolella maailmaa.

Tuolla tropiikissa, jossa mm. ihmisten pigmentti on merkki sopeutumisesta, ruokavalio on mahdollisesti koostunutkin hedelmistä. Näillä alueilla asuvat syövätkin hedelmäsokeria jatkuvasti, ja silti heillä on keskimäärin ohuempi ihonalainen rasvakerros kuin täkäläisillä. Tropiikin ihmiset eivät tarvitse rasvakerrosta lämpimänä pitämiseen, ja useimmiten ruokaa oli saatavilla puusta poimimalla, joten rasvakerrosta ei tarvittu oikeastaan vararavinnoksikaan. Heidän päivittäinen energiamääränsä koostui varmaankin suurelta osin sokerista, ja silti liikalihavuutta ei juurikaan esiintynyt, eikä ilmeisesti diabetestäkään.

Täälläpäin elinolot olivat vaikeammat, ja ketoosia varmaan tarvittiin niihin aikoihin kun paikallinen shamaani ammuskeli mammuttimetsällä ollessaan pelkkiä huteja, kännipäissään. Koska muinaiseurooppalainen tarvitsi rasvakerrostaan sekä eristeenä että vararavintona, olettaisin että meidän vartalomme ovat kehittyneet siihen että rasvaa kertyy helposti ja lähtee hitaasti -> hiilihydraateista saatu energia pyritään käyttämään ensisijaisesti.
 
Crusader sanoi:
Heidän päivittäinen energiamääränsä koostui varmaankin suurelta osin sokerista, ja silti liikalihavuutta ei juurikaan esiintynyt, eikä ilmeisesti diabetestäkään.

Esiintyikö pohjoisen miehillä lihavuutta 10 000 vuotta sitten? Ei kai nykyinen lihavuutemme pelkästä sokerista johdu (vaikka tällaisiakin väitteitä aina kuulee.....)?

Pointtini on, että näissä asioissa yksilökohtaiset erot ovat varmaankin paljon suuremmat, kuin "rodulliset" trendit. Jos olo on ketoosissa kuin päälle tallatulla koiranp****lla, niin se on ihan sama, mihin esi-isämme ovat turvemajassa asuessaan tottuneet. Eivät kai ne inuiititkaan enää pelkkää valaanrasvaa syö, kun ovat päässeet Mäkkikulttuurin makuun. Ehkä se hampurilainen on paremman makuinen, kuin se hylkeensisuksista väännetty ateria. :)

Sitä paitsi pahanmakuisen ruuan syömisestä aiheutuva stressi nostaa kortisolitasoa, joka aiheuttaa viskeraalisen rasvan kertymistä... :thumbs:
 
Tahvo Tohveli sanoi:
Esiintyikö pohjoisen miehillä lihavuutta 10 000 vuotta sitten? Ei kai nykyinen lihavuutemme pelkästä sokerista johdu (vaikka tällaisiakin väitteitä aina kuulee.....)?

No itse asiassa nyt kun kysyit, niin sellainen koulukunta on vahvassa nosteessa juuri nyt, joka uskoo että tämä "pastakulttuuri" on ainakin osittain syypää sekä diabetekseen että lihavuuteen, syöpiin että moniin muihin elintasosairauksiin. Esiintyikö liikalihavuutta? Ei varmaan ainakaan kovin yleisesti, mutta uskon silti että se ihonalainen rasvakerros oli keskimäärin paksumpi kuin päiväntasaajan ihmisillä keskimäärin.

Tahvo Tohveli sanoi:
Pointtini on, että näissä asioissa yksilökohtaiset erot ovat varmaankin paljon suuremmat, kuin "rodulliset" trendit. Jos olo on ketoosissa kuin päälle tallatulla koiranp****lla, niin se on ihan sama, mihin esi-isämme ovat turvemajassa asuessaan tottuneet. Eivät kai ne inuiititkaan enää pelkkää valaanrasvaa syö, kun ovat päässeet Mäkkikulttuurin makuun. Ehkä se hampurilainen on paremman makuinen, kuin se hylkeensisuksista väännetty ateria. :)

Noista yksilökohtaisista eroista on tässä keskustelussa aivan turha keskustella, koska emme voi käyttää saatuja tuloksia mihinkään. Jos alkaisimme käyttää argumentteja kuten "naapurin Ykä on laihempi kun rautatieaseman Bango", tämä keskustelu viimeistään saavuttaisi tason jossa sen jatkaminen olisi hyödytöntä. Rodulliset ominaisuudet sen sijaan ovat hyvinkin todellisia, käypä vaikka katsomassa Olympialaisten 100m juoksua ja vertaa sitä 100m uintiin. Ei ole mitään erityistä syytä uskoa, että ihmisen evoluution silmissä erittäin pitkän separaation aikana ei olisi tapahtunut erisuuntaista evoluutiota myöskin sopeutumisena erilaisiin ruokavalioihin.
 
Crusader sanoi:
No itse asiassa nyt kun kysyit, niin sellainen koulukunta on vahvassa nosteessa juuri nyt, joka uskoo että tämä "pastakulttuuri" on ainakin osittain syypää sekä diabetekseen että lihavuuteen, syöpiin että moniin muihin elintasosairauksiin..

Toki se on varmasti osasyy, riippuen toki siitä, mitä tarkoitetaan "pastakulttuurilla"?


Crusader sanoi:
Rodulliset ominaisuudet sen sijaan ovat hyvinkin todellisia, käypä vaikka katsomassa Olympialaisten 100m juoksua ja vertaa sitä 100m uintiin.

Olympialaisissa onkin se "paras" miljoonasosa siitä geneettisestä hajonnasta. Yritin vain sanoa, että ne erot "rotujen" sisällä on huomattavasti suurempia, kuin "rotujen" väliset erot.
Toki laajasti tarkasteltuna eroja on esimerkiksi meidän ja niiden Nigerian suunnasta tulevien ihmisten välillä, mutta yksilötasolla niillä ei ole mitään merkitystä. Eli en minä ainakaan suosittele kenellekään "Atkinstyyppistä" ruokavaliota sen perusteella, että hänen sukunsa on asunut Suomessa viimeiset 200 vuotta. Tätä et varmaankaan ajanutkaan toki takaa ja minä en edes enää ole täysin kärryillä, mistä me keskustelemme.
 
Tahvo Tohveli sanoi:
Toki se on varmasti osasyy, riippuen toki siitä, mitä tarkoitetaan "pastakulttuurilla"?

Olympialaisissa onkin se "paras" miljoonasosa siitä geneettisestä hajonnasta. Yritin vain sanoa, että ne erot "rotujen" sisällä on huomattavasti suurempia, kuin "rotujen" väliset erot.
Toki laajasti tarkasteltuna eroja on esimerkiksi meidän ja niiden Nigerian suunnasta tulevien ihmisten välillä, mutta yksilötasolla niillä ei ole mitään merkitystä. Eli en minä ainakaan suosittele kenellekään "Atkinstyyppistä" ruokavaliota sen perusteella, että hänen sukunsa on asunut Suomessa viimeiset 200 vuotta. Tätä et varmaankaan ajanutkaan toki takaa ja minä en edes enää ole täysin kärryillä, mistä me keskustelemme.

Pastakulttuuri: syödään lähes jokaisella aterialla pastaa, perunaa tai riisiä, josta seuraa että hiilihydraattien osuus ruokavaliosta on erilainen kuin mihin täkäläinen ihminen on kehityksensä aikana sopeutunut.

Tuosta rotujutusta en viitsisi tässä threadissa alkaa vääntämään (sitä paitsi palstalla on jo realistit vs. kaikki_ihmiset_on_hei_niiqu_samanlaisii -keskustelu), mutta mistään yksilölähtöisestä asiasta ei ole järkevää alkaa edes keskustelemaan jos aiheena on vaatimattomasti lajimme kehitys. Jos vaikka ajatellaan että palstalaisista yksi on oikeasti x-men -mutantti, joka saa energiansa bensiinistä, niin hänen ei ole järkevää kirjoittaa joka toista vastinetta jokaiseen palstan palautusjuomakeskusteluun vain todetakseen esim. "minulla ei toimi tuo kaseiini, mutta toisaalta minä juonkin vain bensiiniä". Ei minulla ole mitään mahdollisutta tietää miten joku tietty yksittäinen henkilö reagoi atkinsiin, ja siksi minun on pakko yrittää yleistää tätä sille tasolle joka tuntuu järkevältä, ja tässä tapauksessa se on euripidit.

Tuo mainitsemasi 200 vuotta ei tunnu evoluutiossa vielä missään, mutta ehkä voisit suositella atkinsia "koska sinun esi-isäsi ovat syöneet näin viimeiset 40 000 vuotta".
 
Crusader sanoi:
Vai karkasi äskettäin tropiikista... Viimeinen jääkausi päättyi 10 000 vuotta sitten, ja nykyihmisen geenit ovat 99.9999% samat 40 000 vuoden takaiseen ihmiseen nähden. Eurooppalainen ihminen (valkoinen, euripidi, caucasian) ei ole edes millääntavoin sopeutunut tropiikkiin, joten veikkaanpa että tämä meidän geenipoolimme ei ole siellä koskaan edes ollut.

Totta kai ihminen ihminen on kotoisin tropiikista, tästä ovat kaikki vakavasti otettavat tiedemiehet samaa mieltä. Mitokondriaalinen Eeva on jäljitetty noin 200000 vuoden takaiseen Afrikkaan. Aikaisemminkin Afrikasta lähti porukkaa Eurooppaan (mm. Neandertalilaisten esi-isät), mutta viimeisin Homo Sapiens -aalto syrjäytti nämä.

Ja vai ei ole ihminen sopeutunut tropiikkiin... En tiedä sinusta, mutta ilman modernia tekniikkaa ja tietoa minä ainakin selviäisin paremmin ympäristössä jossa on lämmintä ja runsaasti hedelmiä, kuin talvisessa korpimetsässä.
 
Crusader sanoi:
Ei ole mitään erityistä syytä uskoa, että ihmisen evoluution silmissä erittäin pitkän separaation aikana ei olisi tapahtunut erisuuntaista evoluutiota myöskin sopeutumisena erilaisiin ruokavalioihin.

Separaatio on ollut kaikkea muuta kuin evoluution silmissä pitkä. Ja jos eri rotujen välillä olisi merkittäviä eroja ruokavalioon sopeutumisen suhteen, luulisi että ne voisi selvästi havaita. Eli löytyisi jotain selkeitä eroja ruuansulatuskanavan, maksan tms. toiminnasta. Laktoosi-intoleranssi taitaa olla ainoa suurempi tekijä, ja valkoiset ovat tässä suhteessa nimenomaan paremmin sopeutuneita hiilihydraattien hyödyntämiseen.
 
Crusader sanoi:
...mistä päästäänkin kalmukin tekstiin. Ihminen ei ole kovin suurta osaa historiastaan viljellyt maata, esim. epäilen vahvasti että Suomessa oli vuonna 2000 eKr. kovin laajamittaista maanviljelyä. Jos ajatellaan että näiden nykyisten pastojen ja perunoiden sijasta syötiinkin esim. lihaa jatkuvasti, ihmisen ruokavalio oli ensimmäiset 58000 vuottaan melko lailla atkinsin periaatteiden mukainen (erään teorian mukaan ihminen aloitti maailmanvalloituksensa raadonsyöjänä). Hiilihydraatteja edustivat hedelmät, joiden saanti oli kausiluonteista ja siksi on ymmärrettävää että insuliini syrjäyttää glukagonin nopean hiilihydraatin tehokkaan hetkittäisen käyttö-ominaisuuden takia.
Jos kuitenkin ihminen eli pääsääntöisesti ilman hiilihydraatteja, tuntuisi järkevältä ajatella että aivot ja sydän olisivat tähän sopeutuneet.

Tämä olikin eräs tärkeimmistä pääargumenteistani keväisessä YO-aineessa aiheesta "Pitäisikö liharuoan tuottaminen lopettaa?".

95 pistettä tuli aineesta.
 
kalmukki sanoi:
Totta kai ihminen ihminen on kotoisin tropiikista, tästä ovat kaikki vakavasti otettavat tiedemiehet samaa mieltä. Mitokondriaalinen Eeva on jäljitetty noin 200000 vuoden takaiseen Afrikkaan. Aikaisemminkin Afrikasta lähti porukkaa Eurooppaan (mm. Neandertalilaisten esi-isät), mutta viimeisin Homo Sapiens -aalto syrjäytti nämä.

Ja vai ei ole ihminen sopeutunut tropiikkiin... En tiedä sinusta, mutta ilman modernia tekniikkaa ja tietoa minä ainakin selviäisin paremmin ympäristössä jossa on lämmintä ja runsaasti hedelmiä, kuin talvisessa korpimetsässä.

"Tästä ovat kaikki vakavasti otettavat tiedemiehet samaa mieltä", jotain tuollaista muistan kuulleeni jehovan todistajalta tueksi hänen väitteelleen että evoluutiota ei voinut olla olemassa. "Perustelu": on mahdotonta, että jos jotain aineita vai laittaisi summa mutikassa kasaan, niin siitä syntyisi ihminen. Eli jos nyt vaikka sovitaan että ei tehdä jakoa varteenotettavien ja epävarteenotettavien tiedemiesten väliin sillä, kuka uskoo multiregionaaliseen teoriaan ja kuka eevaan.

Koko ihmisen alkuperän evoluutio on niin auki oleva paketti, että siitä ei itsestään ei voida juuri johtopäätöksiä tehdä. Jos ihminen onkin afrikasta, se on kuitenkin jossain vaiheessa aivan selvästi jakaantunut roduiksi, jotka ovat sopeutuneet ympäristöönsä. Tämä on ainoa fakta mistä voimme olla varmoja.

Apina näyttäisi olevan ihmistä paremmin varustettu säilymään turkkeineen korpimetsässä, mutta eipä apinat juuri korpimetsiä asuta. Jo neandertahlin ihminen osasi tehdä vaatteita, joten karvattomuus on todennäköisemmin merkki siitä että ihminen osasi lämmittää itseään muilla tavoin. Eläimet sopeutuvat spesifisesti, ihminen käyttää älyään kuten Heimlein totesi. Siltikin juuri esim. ihonväri, koko, ruumiinrakenne jne. ovat selviä merkkejä että ihmisrodut ovat sopeutuneet elinalueilleen myös fysiologisesti.
 
kalmukki sanoi:
Separaatio on ollut kaikkea muuta kuin evoluution silmissä pitkä. Ja jos eri rotujen välillä olisi merkittäviä eroja ruokavalioon sopeutumisen suhteen, luulisi että ne voisi selvästi havaita. Eli löytyisi jotain selkeitä eroja ruuansulatuskanavan, maksan tms. toiminnasta. Laktoosi-intoleranssi taitaa olla ainoa suurempi tekijä, ja valkoiset ovat tässä suhteessa nimenomaan paremmin sopeutuneita hiilihydraattien hyödyntämiseen.

Pitkä ja hidas, lyhyt ja nopea.

"Show me a human with very dark skin with all his excess nutritional calorie
storage fat on his butt, where it can sit without giving him heatstroke, and
I'll show you somebody adapted for a tropically sunny, hot climate where
eating fruit all year around might be possible. Show me somebody with light
skin and and a more even fat covering, not to mention good enough vitamin C
conservation to make it through a winter without fresh greens, and I'll show
you a human who's undergone considerable genetic adaptation to other
lifestyles where fruit-eating is clearly not a year-around thing, and hasn't
been for a long, long evolutionary time. In short, a hominid no longer meant
genetically to eat any class of foods in particular, anymore, all the time.

If you look at a human being's gut, it looks quite a lot like the gut of a
pig. This is not the gut of a tree-dwelling, fruit-eating monkey. Learn
from it."

-Richard B. Harris, MD
 
Hämmer sanoi:
Tämä olikin eräs tärkeimmistä pääargumenteistani keväisessä YO-aineessa aiheesta "Pitäisikö liharuoan tuottaminen lopettaa?".

95 pistettä tuli aineesta.

Jaa teilläkö on jo tulokset tulleet? Yleensähän ne tulevat toukokuun loppupuolella vasta.



;)
 
Anna-Kristiina sanoi:
Aivot tarvitsevat päivässä vähintäänkin sen verran yleisesti hiilihydraatteja. Glukoosi on aivosolujen keskeisin energianlähde(myös muilla soluilla), mutta aivot käyttävät mieluiten pelkästään glukoosia.

Maksa voi myös valmistaa glukoosia vaikka aminohapoista, mikä ei ole elimistölle kovin edullista, koska aminohapot ovat "kalliita" energianlähteitä. Ts elimistöllä olisi niistä enemmän hyötyä muissa tehtävissä.

Hiilihydraattivaje aiheuttaa useimmiten ainakin päänsärkyä ja ärtyneisyyttä johtuen lisääntyneestä adrenaliinitasosta.
Vähän turhan yleistettyä/väärää tietoa sisältävää tekstiä ja tärkeitä pointeja jää puuttumaan. Kannattaa lukea vaikka tuo Anssin linkittämä teksti. Joku yleisempi teos olisi varmaan kanssa ihan hyvästä...
 

Suositut

Back
Ylös Bottom