Vaikuttaako hiilihydraattien vähäisyys aivotoimintaan?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja RegeX
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
10.3.2005
Viestejä
20
Luin jostain että aivot tarvitsevat päivässä 100g gluukoosia. Mitä sitten tapahtuu ihmiselle joka on sellaisella dieetillä jossa ei päivässä tule 100g glukoosia täyteen?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Kyllä itsellä ainakin oli vajaaälyinen olo kun vetelin matalilla hiilareilla. Sellainen höntähtävä ja poissaoleva fiilis.
 
RegeX sanoi:
Luin jostain että aivot tarvitsevat päivässä 100g gluukoosia. Mitä sitten tapahtuu ihmiselle joka on sellaisella dieetillä jossa ei päivässä tule 100g glukoosia täyteen?

Oman kokemuksen perusteella sanoisin, että ketodietillä vireystaso on osin matalampi mutta tasaisempi kuin normaaliruokavaliolla. Sanoisin että jos normaaliruokavaliolla vireystaso vaihtelee välillä 0 ja 100, niin ketodieetillä vireystaso on 70-80. Mielestäni ketoosissa on jopa parempi tehdä duunia (voi ottaa vähän iisimmin), mutta tiukassa paikassa sitä ottaa mielellään lisäpotkua hiilareista.
 
"Simply put, ketosis is evolution's answer to the thrifty gene. We may have evolved to efficiently store fat for times of famine, says Veech, but we also evolved ketosis to efficiently live off that fat when necessary. Rather than being poison, which is how the press often refers to ketones, they make the body run more efficiently and provide a backup fuel source for the brain. Veech calls ketones ''magic'' and has shown that both the heart and brain run 25 percent more efficiently on ketones than on blood sugar."

Koro artikkeli, lähteen objektiivisuuden voi kyseenalaistaa

Tuossa sanotaan siis että sekä sydän että aivot toimivat 25% tehokkaammin ketoneilla. Itsellä yleensä merkittävästi tasapainoisempi ja rauhallisempi olo atkinsilla, tosin voimatasot myös jonkin verran matalammat varsinkin sarjakestävyyden suhteen.

Aika paljon tuollaisista tuntemuksista selittyy myös psykosomaattisilla vaikutuksilla, eli periaatteessa kun uskot että jokin vaikuttaa niin sitten alat tunteakin sen vaikutuksen, fysiologisista seikoista huolimatta.
 
Kyllä sitä oli aika pihalla välillä dieetillä ollessa kun hiilarit oli alhaalla.
 
Aivot tarvitsevat päivässä vähintäänkin sen verran yleisesti hiilihydraatteja. Glukoosi on aivosolujen keskeisin energianlähde(myös muilla soluilla), mutta aivot käyttävät mieluiten pelkästään glukoosia.

Jos glukoosia ei ole saatavilla riittävästi, niin maksa kyllä pilkkoo varastoimaansa glykogeenia, jota se on varastoinut siis aiemmin hiilihydraattipitoisesta ravinnosta. Maksan pelkän glykogeenin pilkkominen glukoosiksi(glykogenolyysi) pystyy pitämään veren sokeritason aivoille suotuisana noin vuorokauden.

Maksa voi myös valmistaa glukoosia vaikka aminohapoista, mikä ei ole elimistölle kovin edullista, koska aminohapot ovat "kalliita" energianlähteitä. Ts elimistöllä olisi niistä enemmän hyötyä muissa tehtävissä. Glukoosia maksa pystyy valmistamaan myös rasvavarastoista. Mutta näistä kertyy ketoaineita elimistöön, jotka pystyy havaitsemaan esim virtsasta tai vaikkapa hengityksen hajusta(muistaakseni juuri asetaatti-yhdisteet). Muodostamalla uutta sokeria tällaisista muista orgaanisista yhdisteitä(glukoneogeneesi) maksa pystyy ruokkimaan aivoja glukoosilla muutaman viikon ajan.

Lihassolutkin pystyvät varastoimaan glukoosia glykogeenina. Mutta ne eivät luovuta glukoosia vereen, vaan käyttävät sen omaan energiantuottoonsa esim liikuntasuorituksessa.

Hiilihydraattivaje aiheuttaa useimmiten ainakin päänsärkyä ja ärtyneisyyttä johtuen lisääntyneestä adrenaliinitasosta.

Ihminen on suunniteltu niin, että olosuhteista huolimatta aivoissa kaikki toiminta pysyisi mahdollisimman normaalina.
 
Jos ketoaineet olisi 25% "tehokkaampia" (mitä ikinä se sitten tarkoittaakaan) polttoaineena, niin eiköhän evoluutio olisi järkännyt asiat niin, että niitä käytetään muutenkin kuin glukoosin puuttuessa.
 
kalmukki sanoi:
Jos ketoaineet olisi 25% "tehokkaampia" (mitä ikinä se sitten tarkoittaakaan) polttoaineena, niin eiköhän evoluutio olisi järkännyt asiat niin, että niitä käytetään muutenkin kuin glukoosin puuttuessa.

Anna-Kristiinan esittämän yleisen teorian paikkansapitävyyttä minulla ei ole syytä epäillä, mutta sekä sinun että hänen kirjoituksissaan särährää pahasti tuo evoluution merkityksen ja nopeuden väärinarviointi.

Anna-Kristiina sanoo notta ihminen on "suunniteltu". En tiedä sitten viitataanko tässä kreationismiin, mutta näin sosiaalidarwinistin näkökulmasta evoluutio toimii nimenomaan sopeuttavana tekijänä.

...mistä päästäänkin kalmukin tekstiin. Ihminen ei ole kovin suurta osaa historiastaan viljellyt maata, esim. epäilen vahvasti että Suomessa oli vuonna 2000 eKr. kovin laajamittaista maanviljelyä. Jos ajatellaan että näiden nykyisten pastojen ja perunoiden sijasta syötiinkin esim. lihaa jatkuvasti, ihmisen ruokavalio oli ensimmäiset 58000 vuottaan melko lailla atkinsin periaatteiden mukainen (erään teorian mukaan ihminen aloitti maailmanvalloituksensa raadonsyöjänä). Hiilihydraatteja edustivat hedelmät, joiden saanti oli kausiluonteista ja siksi on ymmärrettävää että insuliini syrjäyttää glukagonin nopean hiilihydraatin tehokkaan hetkittäisen käyttö-ominaisuuden takia.
Jos kuitenkin ihminen eli pääsääntöisesti ilman hiilihydraatteja, tuntuisi järkevältä ajatella että aivot ja sydän olisivat tähän sopeutuneet.
 
Crusader sanoi:
...mistä päästäänkin kalmukin tekstiin. Ihminen ei ole kovin suurta osaa historiastaan viljellyt maata, esim. epäilen vahvasti että Suomessa oli vuonna 2000 eKr. kovin laajamittaista maanviljelyä. Jos ajatellaan että näiden nykyisten pastojen ja perunoiden sijasta syötiinkin esim. lihaa jatkuvasti, ihmisen ruokavalio oli ensimmäiset 58000 vuottaan melko lailla atkinsin periaatteiden mukainen (erään teorian mukaan ihminen aloitti maailmanvalloituksensa raadonsyöjänä). Hiilihydraatteja edustivat hedelmät, joiden saanti oli kausiluonteista ja siksi on ymmärrettävää että insuliini syrjäyttää glukagonin nopean hiilihydraatin tehokkaan hetkittäisen käyttö-ominaisuuden takia.
Jos kuitenkin ihminen eli pääsääntöisesti ilman hiilihydraatteja, tuntuisi järkevältä ajatella että aivot ja sydän olisivat tähän sopeutuneet.

Tälle ihan järkevälle teorialle on nimityskin: paleoliittinen dieetti (paleolithic diet). Siitäpä googlettamaan.
 
Sydämen preferenssi on muutenkin rasvahapot glukoosin sijaan. Kudoksista, joille glukoosi on ehdoton tulee lähinnä mieleen erytrosyytit ja hermokudos. Jälkimmäinen tietysti sopeutuu käyttämään ketoaineita, mutta aina tarvitaan jonkun verran glukoosia (mitä saadaan sitten em. mainitusta glukoneogeneesistä pitkässä paastossa).
 
abine sanoi:
Eikös hiilihydraatit edistä tryptofaani-aminohapon pääsyä aivoihin joka taas lisää serotoniinin ertystä. Mutta toi serotoniin liitty taas joihinkin mielenterveysongelmiin?
Viitaten edellisiin postauksiini tuola experttiosiolla.
 
Ite oon nyt muutama kesäönä tehny tuota Atkins tyyppistä dieettiä ja ei oo ollu mitään tuonlaisia tuntemuksia...palautuu hyvin, korkean ravamäärän ansiosta testosteroni arvot on hyvät, jopa enkkoja tullu ja mieli pirteä ja virkeä...se voi tietenkin olla että juttu on erillainen jos ollaan vain vähähiilihydraattisella dieetillä eikä olla ketoosissa kuten Atkinsissa :jahas:
 
RegeX sanoi:
Luin jostain että aivot tarvitsevat päivässä 100g gluukoosia. Mitä sitten tapahtuu ihmiselle joka on sellaisella dieetillä jossa ei päivässä tule 100g glukoosia täyteen?

Ketoosiksi kutsutaan siis tilaa, jossa ravinnosta saatu hiilihydraattimäärä ei riitä täyttämään maksan varastoja ja maksa tuottaa ketoneita pääasiassa aivojen energiaksi. Maksa taas pystyy valmistamaan kaiken kehon tarvitseman glukoosin, eli ihminen ei tarvitse ravinnostaan hiilihydraattia.

Itse olen ollut muutamia poikkeavia tilanteita (~perseet olalle ja grillin kautta kotio) lukuunottamatta ketoosissa viime marraskuun puolivälistä.

Yksinkertaistettuna: olo on parempi kuin koskaan entisenä hiilarisyöppönä. Aivotoiminnan surkastumista tai muuta tylsistymistä ei ole esiintynyt sitten alun sopeutumisvaiheen, jolloin kyllä aivan kuten sanottua olo voi tuntua varsin tylsältä, särkee päätä eikä mikään huvita eikä mitään jaksa tehdä.

Mutulla sanoisin, että nykyään monet asiat leikkaavat päässä nopeammin kuin ennen. En tietenkään voi varmasti sanoa että se johtuu ketoosista, mutta ruokavalio on isoin muutos edellisen puolen vuoden aikana.
 
Crusader sanoi:
Jos ajatellaan että näiden nykyisten pastojen ja perunoiden sijasta syötiinkin esim. lihaa jatkuvasti, ihmisen ruokavalio oli ensimmäiset 58000 vuottaan melko lailla atkinsin periaatteiden mukainen (erään teorian mukaan ihminen aloitti maailmanvalloituksensa raadonsyöjänä).

Vai voisiko olla, että ihminen on syönyt sitä mitä on saanut kiinni/löytänyt ja sen takia olemme lajina kaikkiruokaisia ja pärjäämme monenlaisella ravinnolla?

Veech calls ketones ''magic'' and has shown that both the heart and brain run 25 percent more efficiently on ketones than on blood sugar."

Niin kuin sanottiinkin, sydän minunkin käsittääkseni käyttää mieluummin rasvaa, kuin glukoosia energianlähteenään. Lisäksi haluaisin nähdä, miten mitataan aivojen "käyntitehokkuus"? Ilmeisesti tuossa tarkoitetaan energiamäärää, joka saadaan tietystä määrästä ketoneja verrattuna glukoosiin..........tai sitten ei.

Tässäkin taas ajaudutaan siihen, että toisille ketoosissa olo on ok, toisille ei. Minä en omalla kohdallani näe yhtään mitään syytä jättää hiilareita syömättä ja "joutua" ketoosiin.
 
Tahvo Tohveli sanoi:
Vai voisiko olla, että ihminen on syönyt sitä mitä on saanut kiinni/löytänyt ja sen takia olemme lajina kaikkiruokaisia ja pärjäämme monenlaisella ravinnolla?

Aivan. muinaiset esi-isämme söivät lihaa, kalaa, kenties lehtiä, ja silloin harvoin kun sattuivat löytämään, nakkisämpylöitä, malto6:sta ja pastaa.
 
Kieltämättä tässä kun nyt kesään valmistautuu ni välillä on pihalla, kuin tampoonin naru.. mutta yleensä pysyy kyl olot ihan hallinnassa.
 
Oma mielipide on ettei hiilareilla ole merkitystä aivojen toimintaan, sillä yhtä tyhmä mä oon keto meiningilläkin, kuin ilman.Ja vaikka olisinkin bulkilla, niin en huomais eroa normaaliin reilumpaan hiilari määrään ruokavaliossa. Tätä mieltä minä olen, mutta se on vain minun mielipide.
 
Crusader sanoi:
Hiilihydraatteja edustivat hedelmät, joiden saanti oli kausiluonteista ja siksi on ymmärrettävää että insuliini syrjäyttää glukagonin nopean hiilihydraatin tehokkaan hetkittäisen käyttö-ominaisuuden takia.

On kuitenkin monta syytä epäillä, että hedelmät ovat muodostaneet merkittävän osan varhaisihmisen ruokavaliosta. Toisin kuin varsinaiset lihansyöjät, ihminen ei osaa syntetisoida C-vitamiinia. Tämä tarkoittaa, että sitä on ollut pakko saada säännöllisesti ravinnosta, mitä ilmeisimmin hedelmistä. Ihmisapinahan karkasi tropiikista vasta äskettäin, ja tropiikissa hedelmiä on saatavilla ympärivuotisesti.

Erään teorian mukaan ihmisen trikromaattinen värinäkö (apinoita lukuunottamatta eläinmaailmassa hyvin harvinainen kyky) on kehittynyt lähinnä hedelmien erottamiseen.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom