vaihteeksi Aspartaamiasiaa

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja S225T
  • Aloitettu Aloitettu

S225T

Mode
Liittynyt
17.4.2002
Viestejä
4 828
Kaupunki
Helsinki
kopioitu sfnet.keskustelu.terveys -newsgroupista:

"Viime heinäkuussa julkaistu Italiassa rotilla tehty koe


First Experimental Demonstration of the Multipotential Carcinogenic
Effects of Aspartame Administered in the Feed to Sprague-Dawley Rats
Morando Soffritti, Fiorella Belpoggi, Davide Degli Esposti, Luca
Lambertini, Eva Tibaldi, and Anna Rigano
Environ Health Perspect 114:379-385 (2006). doi:10.1289/ehp.8711 available
via http://dx.doi.org/ [Online 17 November 2005]

http://ehp.niehs.nih.gov/members/2005/8711/8711.html

päätyi toteamaan, että makeutusaine aspartaami on karsinogeeni:

"... The results of this mega-experiment indicate that APM is a
multipotential carcinogenic agent, even at a daily dose of 20
mg/kg body weight, much less than the current acceptable daily
intake. On the basis of these results, a reevaluation of the
present guidelines on the use and consumption of APM is urgent
and cannot be delayed ..."

New York Times kommentoi tutkimusta pari päivää sitten:

The Lowdown on Sweet? - New York Times, February 12, 2006

http://www.nytimes.com/2006/02/12/business/yourmoney/12sweet.html

"... Aspartame is sold under the brand names Nutra-Sweet and
Equal and is found in such popular products as Diet Coke, Diet
Pepsi, Diet Snapple and Sugar Free Kool-Aid. Hundreds of
millions of people consume it worldwide. And Dr. Soffritti's
study concluded that aspartame may cause the dreaded "c" word:
cancer.

The research found that the sweetener was associated with
unusually high rates of lymphomas, leukemias and other cancers
in rats that had been given doses of it starting at what would
be equivalent to four to five 20-ounce bottles of diet soda a
day for a 150-pound person. The study, which involved 1,900
laboratory rats and cost $1 million, was conducted at the
European Ramazzini Foundation of Oncology and Environmental
Sciences, a nonprofit organization that studies cancer-causing
substances; Dr. Soffritti is its scientific director. ..."


------------

Mielenkiintoista sinänsä saada taas jotain tutkimustietoa tästä ikuisuusväittelyn aiheesta - itse käytän suht suruttomasti (vaikkakin määrällisesti merkittävästi max suosituksia vähemmän) aspartaamituotteita, ja olen monesti tuominnut niiden väitetyt terveyshaitat samalla torvella toitottaen kuin muutkin, eli sokeriteollisuuden propagandana jne.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Tiesin! Arvasin! Tai jotain! :hyper:

Makeisteollisuuden salaliitto prkl... nyt viimeistään meni aspartaami boikottiin :curs: .
 
Huomionarvoista on se, että tämä ei ollut mikään julkaisemanton huuhaatutkimus, kuten olivat useimmat niistä, joita aiemmin käytettiin anti-aspartaami -kampajoiden pohjana...
 
S225T sanoi:

Sinänsä tämä ei tuonut mitään uutta Auringon alle. Näitä tutkimuksia on suuntaan ja toiseen, mutta uskaltaisin kuitenkin väittää, että suurin osa tutkimuksista puoltaa karsinogeenisia ominaisuuksia.
Onko kuitenkaan yhdenkään ihmisen todettu saavan syövän juuri aspartaamista? Rotillehan voidaan antaa ties kuinka suuria annoksia ja sen perusteella arvioida miten paljon ihminen sietäisi aspartaamia, mutta onko konkreettista näyttöä ihmisillä?
 
Wikipediassa lukeepi:
Aspartaamin hyväksyttävä päivittäinen saanti (ADI) on 40 mg/painokilo.

Kuinkahan paljon esim. puolen litran Funlightpullossa on sitten aspartaamia? Googlettelu ei auttanut eikä pullon kyljessä sanota.
 
Googlen perusteella vaikuttaisi, että litrassa light-colaa on 600mg aspartaamia. Olisikohan funlight sitten samaa luokkaa?

Aika takuuvarma juttu, että EU kieltää hetken päästä aspartaamin. Oh joy. Suuri ja mahtava eurostoliitto.
 
Olisi vaan hyvä, jos noita myrkkyjä ei tungettaisi joka ruokaan.
Light-villitys rajoittaa ruokavaliota, jos ei siedä makeutusaineita
..niin kuin minä.
 
Onko kuitenkaan yhdenkään ihmisen todettu saavan syövän juuri aspartaamista?

Kuinkahan usein pystytään yleensäkään kertomaan mikä syövän on yksittäisessä tapauksessa aiheuttanut?
 
oikonen sanoi:
Kuinkahan usein pystytään yleensäkään kertomaan mikä syövän on yksittäisessä tapauksessa aiheuttanut?

Aivan totta. Tokihan minä tämän tiesin. Mutta tarkoitin lähinnä, että aspartaami on todella kiistanalainen asia, joten yksi uusi tutkimus ei tuo mitään uutta esille.
Ja sitä paitsi ihosyöpähän on sentään todettu nimenomaan tulevan liiasta Auringosta eli samantapaista korrelaatiota lähinnä tarkoitin.
 
tokkopaisto sanoi:
^ Yleiskarsinogeeni? Eli pikku puroista syntyy iso joki.

Tätä en nyt tainnut älytä:confused:
 
demoni sanoi:
Olisi vaan hyvä, jos noita myrkkyjä ei tungettaisi joka ruokaan.
Light-villitys rajoittaa ruokavaliota, jos ei siedä makeutusaineita
..niin kuin minä.

Sama täällä. Vituttaa kun saa aina hakea sitä sokeritonta JA makeuttamatonta mehua/whateveriä ympäri kyliä kissojen ja koirien kanssa. Vaihtoehdot ruokakaupassa tuntuvat suuntautuvan läskeistään hädissään oleville tyyliin rasvaton (=vitusti sokeria), sokeriton (=vitusti rasvaa) tai light (=vitusti kemikaaleja ja ällön makea maku).

Ykkösenä aspartaami ja asesulfaami K coctaileissa meikäläistä yököttää liika makeus ja kakkosena tietty kyllä aavistuksen epäilevästi suhtaudun noihin aineisiin.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom