Välilevyn pullistuma - onko "pakko" leikata?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja kooma
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Milloin pullistuman kohdalla on järkevää päätyä leikkaukseen, jos ei nyt ajatella aivan akuuttia tarvetta? Leikkausta ei käsittääkseni kannata kuitenkaan liikaakaan lykätä, toisaalta sitä tulisi viimeiseen asti välttää? Urheilemaankin mieli tekisi...

Minulla vaiva jatkunut noin 2 kk ja hankalimpina oireina vasemman nivusen/pakaran/jalan puutuminen seistessä/kävellessä. Maatessa löytyy melko kivuttomia asentoja ja "hyvin menee" (=ilman lääkkeitäkin), jos päivät makaa sohvalla. Kipuja sitten tulee, jos on juuri ollut liikkeellä enemmän. MRI:stä todettu kookas prolapsi/sekvesteri, joka tukkii lähes täysin LV-juurikanavan. Oireita eivät ole missään vaiheessa aiheuttaneet klassiset jalan nosto yms. testit (jonka vuoksi diagnoosin saaminen kesti, ortopedi ja fyssarit ovat olleet hämmästyneitä). Istuminen oikeastaan on aina helpottanut puutumisoireitta. Kantapäillä kävely ei onnistu kipeällä puolella.

Käsittääkseni leikkaus on pakko tehdä vain seuraavissa tilanteissa:

1. Pullistuma painaa autonoomiseen hermostoon ja häiritsee esim. suolten toiminta, virtsaminen, yms
2. Pullistuma painaa hermoon niin, että hermoon on tulossa hermovaurio
3. Pullistuma aiheuttama kipu on niin kova, ettei potilas pysty kestämään sitä edes lääkkeillä


Muissa tapauksissa pullistumaa ei ole pakko leikata. On tutkittu, että jos pullistumaa ei leikata, vaan kuntoutetaan ja potilas kestää kivut, lopputulos on sama kuin viiden vuoden päästä leikkauksesta. Itselläni on ollut kaksi pullistumaa, toinen niistä paheni tyräksi ja se jouduttiin leikkaamaan. Toinen pulkistuma parani itsestään, mutta noin 10 vuoden jälkeen uusi eri kohdasta.

Viimeisimmässä pullistumassa, minulla oli samoja oireita kuin sinulla, eli en voinut kävellä toisen jalan kantapäällä. Sain tähän hyvän kuntoutus ohjelman ja pullistuma on parantunut sen myötä ilman leikkausta.

Itse en suosittele leikkausta kenellekkään, ellei kivut ole niin kovat ettei pysty selviämään normaalisti päivärutiineista. Magnettikuva on hyvä ottaa, koska siitä nähdään todelliset ongelmat. Magneetti kuvakaan ei välttämättä kerro kaikkea. Tyräksi pahentuneessa välilevypullistumassani oli luunsiru välilevyn sisällä, joka aiheutti kuntoutuneen pullistuman muuttumisen tyräksi kovemmassa rasituksessa(urheilussa). Luun siru havaittiin ja poistettiin vasta leikkauksessa.

Kuntoutukseen vaan, jos kestät kivut. Maltti on valttia, menet leikkaukseen tai et, kuntoutuminen on pitkä prosessi. Tsemppiä! :thumbs:
 
Mulla venytettiin fysioterapiassa lannenikamavälissä ollut pullistuma kuntoon. En muista tarkemmin mikä väli oli kyseessä kun tästä on jo 10v. aikaa. Leikkausta ei haluttu tehdä kun olin niin nuori - olisi kuulemma ollut enemmän haittaa kun hyötyä. Aloitettiin siis julkisella puolella sellaisella koneellisella venytyksellä, joka oikeastaan vaan pahensi asiaa kun venytys ei osunut oikeaan kohtaan. Onneksi oli kattavat vakuutukset ja pääsin sitten yksityiselle fysioterapeutille, joka venytti manuaalisesti. Käytännössä siis niin, että mut sidottiin semmoisilla liinoilla keskivartalosta hoitopöytään kiinni ja olin selällään jalat koukussa pöydällä. Fyssari sitten otti sellaisen halausotteen jaloista ja veti siitä itseään päin aina jaksoittain. Tuota ennen siis lämmiteltiin paikat jumppaamalla ja hieronnalla. Tota manuaalista venytystä tehtiin muistaakseni n. 10 kertaa (1-2 kertaa viikossa) ja auttoi tosi hyvin. Tuon jälkeen tietysti vaati vielä omatoimista venyttelyä ja jumppaa, että lihasjumit aukesi ja pullistuman ja lihasten puristama iskiashermo palautui normaalitilaan. Eli kannattaapi kysellä tuollaistakin vaihtoehtoa. Tästä tosin on se 10v. aikaa, joten en tiedä tehdäänkö tuollaista enää - itsellä ainakin toimi mainiosti.

Edit. Niin ja mulla siis oli tuossa lisäksi n. vuoden ajan pannassa kaikki muu urheilu paitsi kävely, uinti ja perinteinen hiihto. Pullistuma oli siis sen verran paha, että mitään kiertoliikkeitä ei pystynyt tekemään ja iskiashermo siten puristuksissa, että vasen jalka jäi esim. lattialla istuessa vajaa n. 60 asteen kulmaan kun ei saanut suoristettua.
 
Moikka,

Onko teillä kaikilla ollut välilevynpullistuma lannerangassa? Itselläni todettiin kesällä välilevytyrä kaularangassa C6-7 joka leikataan tässä ihan lähiaikoina.

Luin mielenkiinnolla teidän keskusteluja. Nyt kiinnostaaki kuulla paluusta leikkauksen jälkeen treenin pariin. Itse harrastan kontaktiurheilua, joten iskuja täytyy pystyä ottaan vastaan vielä tulevaisuudessa. Onko kokemuksia jakaa tästä?
 
Mistä selkäkipu johtuu?
Alaselän kipu on yleistä, ja neljä viidestä aikuisesta kärsii selkäkivusta jossakin elämänvaiheessa. Selkäkipu voi alkaa ilman mitään erityistä syytä ja sitä voi esiintyä selkärangan missä kohdassa tahansa. Tavallisin kohde on alaselkä, jonka tehtävänä on taivuttaa vartaloa ja kantaa ylävartalon kuormaa.

Selän rakenne koostuu nikamista, lihaksista, tukikudoksista ja hermoista, jotka ovat normaalitilassa hyvässä tasapainossa keskenään. Monet tekijät voivat häiritä tätä tasapainoa ja edistää selkäkivun syntymistä. Tällaisia tekijöitä ovat esimerkiksi ylipaino, tupakointi, toistuva nostaminen, hankalat työasennot ja stressi.

Yhdeksässä tapauksessa kymmenestä alaselkäkivun syynä on pieni kudosvaurio lanneselän alueella, esimerkiksi nikamien välilevyssä. Nämä kivut paranevat yleensä nopeasti, muutamassa päivässä tai parissa viikossa. Selkäkivun uusiutuminen on tavallista, mutta myös uusiutunut selkäkipu paranee yleensä nopeasti.

Yhdellä potilaalla kymmenestä syynä on iskias, jossa kipu säteilee selästä alaraajaan. Nikamien välillä on pehmeitä välilevyjä, jotka vaurioituessaan saattavat pullistua ulos ja painaa iskiashermoa. Iskias saattaa kestää viikkoja, jopa kuukausia. Kuitenkin kuudessa viikossa puolet potilaista on toipunut oireettomiksi tai vähäoireisiksi ja lopuistakin useimmat kolmessa kuukaudessa.

Milloin on aihetta kuvata selkää?
Röntgenkuvauksesta ei yleensä ole hyötyä tilapäisessä selkäkivussa. Selän kuvaamista harkitaan, jos vaiva kestää yli kuusi viikkoa tai jos herää epäily leikkausta vaativasta tilasta.

Lannerangan röntgenkuvaus on selkäkivun perustutkimus, jossa nähdään luiden rakenne. Myös kulumamuutokset voidaan todeta. Niiden merkitys oireilun kannalta on yleensä vähäinen: kulumamuutoksia kertyy iän myötä kaikille ja hoidon valintaan tiedolla kulumista ei ole merkitystä.

Tietokone- ja magneettikuvauksessa saadaan tarkka kuva selän rakenteista. Myös välilevyt ja lihakset nähdään hyvin. Pitkittyneissä selkäkivuissa näitä tutkimuksia usein tarvitaan.

Kipulääkitys
Kipua kannattaa hoitaa tehokkaasti.

Parasetamolia suositellaan esisijaiseksi lääkkeeksi, koska sillä on vähän haittavaikutuksia. Tavallinen lääkeannos on kaksi 500 mg:n tablettia kolmasti päivässä.
Tulehduskipulääkkeistä on apua selkäkivussa. Etenkin ikäihmisten on hyvä muistaa, että nämä lääkkeet saattavat aiheuttaa mahalaukun haavaumaa.
Ibuprofeeni (Brufen®, Burana®, Ibumax®, Ibumetin®, Ibusal®, Ibuxin®) tuottaa vanhoista tulehduskipulääkkeistä vähiten mahahaittoja.
Lääkäri voi määrätä myös uudempia, vähemmän haittoja aiheuttavia tai vanhoja kalliimpia tulehduskipulääkkeitä.
Joskus lääkäri määrää lihaksia rentouttavia lääkkeitä, joiden tavallisena haittana on kuitenkin väsyttävä vaikutus.
Kotihoito-ohjeita
Pyri jatkamaan tavanomaista liikkumista, pysy jalkeilla ja tee kevyitä askareita.
Mikäli mahdollista jatka työssäkäyntiä
Vältä vuodelepoa ja istumista pitkään, koska ne saattavat pahentaa selkäkipua. Kovassa selkäkivussa 1–2 päivän vuodelepo saattaa kivun vuoksi kuitenkin olla tarpeen.
Lievitä selkäkipua lääkkeillä. Ilman reseptiä saatava parasetamoli (Panadol® tai Para-Tabs® 1–2 tablettia kolme kertaa päivässä) hoitaa kipua turvallisesti.
Kun pahin kipuvaihe on ohi, liikuntaharrastusten aloittaminen on suositeltavaa.Sopivia liikuntamuotoja ovat esim. kävely, uinti ja pyöräily. Selkää ja vatsaa voitvahvistaa voimistelemalla kotona.
Vaihtoehtoiset hoitomuodot
Manipulaatio
Tutkimuksissa ei ole voitu osoittaa, että manipulaatio yleisesti ottaen hyödyttäisi selkäkipupotilaita. Joillekin potilaille hoidosta saattaa kuitenkin olla apua. Jos selkäkipu pitkittyy voi kokeilla lääkärin, fysioterapeutin, laillistetun kiropraktikon, osteopaatin tai naprapaatin antamaa manipulaatiohoitoa. Käsittelyä ei pitäisi ottaa iskiaksessa eikä silloin, kun selkäranka on heikentynyt, kuten osteoporoosissa (luukadossa).

Milloin pikaisesti lääkäriin?
Joskus selkäkipu voi olla oire vakavasta sairaudesta. Hakeudu lääkäriin, jos:

jalkoihin ilmaantuu heikkoutta, tunnottomuutta tai puutumista
virtsaaminen ei onnistu tai uloste karkaa
selkäkipu ei lievity levossa
selkäkipuun liittyy kuumetta
sinulla on aikaisemmin ollut pahanlaatuinen kasvain
yleisvointisi heikkenee tai kipu pahenee tasaisesti
selkäkipuun liittyy kovaa vatsakipua.
Kuntoutuksesta on apua jos selkäkipu pitkittyy
Jos selkäkipu pitkittyy, lääkärisi saattaa ottaa kuntoutuksen suunnitteluun mukaan eri asiantuntijoita: fysioterapeutin, sosiaalityöntekijän ja psykologin, tilanteen mukaan. Eri ammattien yhdessä suunnitteleman kuntoutuksen on osoitettu auttavan potilasta palaamaan aikaisemmin työhön, lyhentävän sairauspoissaoloa ja lievittävän koettua haittaa. Työterveyshuollon on hyvä olla mukana kuntoutumisen suunnittelussa ja auttaa työhönpaluussa. Työterveyshoitaja voi selvittää työn kuormittavuutta ja tarvittaessa työoloja muutetaan paremmin selkäkipuiselle sopivaksi.

Terveyskeskuksissa toimii kuntoneuvoloita, joissa fysioterapeutit mittaavat toimintakykyä ja neuvovat ja ohjaavat selkäkipuisia. Fysioterapeuttien ohjaamat lihas- ja yleiskuntoharjoitteet ovat suositeltavia. Kuntoutumisen seuranta on tärkeää, jotta kuntoutuja ei jää yksin.

Milloin selkäleikkaukseen?
Leikkaushoitoa tarvitaan selkäkivuissa hyvin harvoin. Joskus iskiaksessa tarvitaan nopeaa leikkausta. Jos virtsaaminen ei onnistu, uloste karkaa tai alapäähän ilmaantuu tunnottomuutta, leikkaus on kiireellinen.

Leikkausta tarvitaan myös, jos nilkan ojennus ja koukistus heikkenevät ja jalkaterä ei kanna. Myös kipu saattaa olla niin sietämätöntä, että leikkaus on välttämätön.

Leikkausta harkitaan, jos kipu säteilee alaraajaan yli kuusi viikkoa ja potilaalla on selvä hermojuuren puristus. Ennen leikkauspäätöstä välilevytyrä kuvataan joko tietokonekuvauksella tai magneettikuvauksella.

Asiantuntija: Antti Malmivaara
 
Olen suossa, leikatako vai ei, olisiko jollain kristallipalloa, jolla ennustaa? Ehdotonta leikkaustarvetta ei ole (ymmärrän)? Siis 10 viikkoa sitten välilevyn pullistuma, kookas prolapsi/sekvesteri, joka tukkii lähäs kokonaan LV-hermojuuren. Nyt ortopedi ehdotti leikkausta.

Alkutilanteeseen nähden vointi parempi, mutta erittäin vaikea arvoida onko tilanne parempi esim. 4 viikon takaiseen? Olen levännyt paljon (koska seisoessa suurimmat oireet),enkä ole töissä ollut, pyöräilyä aivan viime aikoina, syvien vatsalihaksien jumpan lisäksi. Suurin oire on jalan puutuminen seistessä, jonkin verran kipua sääreen ja särkyä pakaraan, nivuseen, selkään. Oireet vaihtelee. Jalka tuntuu kömpelöltä,en ehkä varsinaisesti ole kompastellut...viime aikoina enemmän myös padacodia käytössä, "olo" parempi myös sen takia? Ajattelin kokeilen ensi viikolla töissä olemista, jotta saisin "normaalia" rasitusta. Mä en todella tiedä mikä tehdä. Kirjallisuudessa tuntuisi olevan kommentteja siitä, että leikkaus olisi edullista tehdä 3 kk mennessä?

Tässä koneella istuessa ei mitään ongelmaa,mutta kun tästä nousen ylös, niin noin 30 sek kuluttua jalka alkaa puutua...jalkaterän koukistusvoima on heikompi kuin tervellä puolella ja kantapäillä en pysty kävelemään. Menisinkö leikkaukseen? On erittäin tuskastuttavaa jos tilanne puolen vuoden päästä on samanalainen, kun edes tavallinen arki ei oikein suju, saati sitten urheileminen.

Jos leikataan, niin kuinka pian sen jälkeen voi "täysitehoisesti" urheilla, esim. pelata jääkiekkoa tai jalkapalloa? Tästäkin lääkärin ja fysioterapeutin ajatuksen ovat hiukan erilaiset...
 
Kyllähän tän kanssa pärjää, kun unohtaa urheilun ja syö reumalääkkeitä.
Joten ilmeisesti mua ei ainakaan pakkoleikata. Kiva luopua kaikista harrastuksista ja elää joka päivä puolijalattomana... Virtsanpidätyskyky on huonontunut, mutten sentään alleni laske kumminkaan.

Vamma tuli viime vuonna maalikuussa kun kaaduin hevosen kanssa. Ei kuulemma ole leikkaustarvetta... Ajattelin konsultoida toistakin lekuria kyllä vielä (silloin vajaa vuosi sitten kävin näyttämässä lekurilla). Kiropraktikosta ei apua pitkällä tähtäimellä, hieronnasta hieman, mutta kellä on varaa käydä joka viikko hierojalla... Ei mulla ainakaan.

:valitus:
 
Mulla meni selkä mavea tehdessä joulukuun alussa, ja lääkäreillä on nyt juostu. Magneetti kuviin sain lähetteen, mutta aikaa ei ole tullu. Lääkäri epäili että olisi todennäköinen pullistuma tai repeämä 2-3 nikaman välissä ja ehkä 4-5 kun kipu tuntuu näissä ja fysioterapeutti sanoi että nämä nikamat "pyörii", en saanut vastausta mitä se tarkottaa. En käy enää tuolla (pitäisi varmaan?). 2-3 välissä siksi että vasemman jalan ulko reunassa koko matkalta on heikko tunto aisti melkein koko ajan ja vasen jalka puutuu todella helposti. Oikean jalan nostaminen on hankalampaa. Kivut ovat nyttemmin pahentuneet ja tuntuu että kipulääke ei auta enää läheskään yhtä hyvin ja on ollut 2 aamua viikossa etten pääse sängystä ylös ilman lääkettä. Koukistus ja ojennus voimat on normaalit. Jalat ovat myös alkaneet nytkähtelemään itsestään kun istun, n 1-3 kertaa päivässä.

Ilmeisesti toivon saan heittää siitä että paranisi koskaan kivuttomaksi? Mitä voisin tehdä tilanteen edistämiseksi? Salilla en oo uskaltanu (enkä pystynyt) käymään, eikä varmaan pidäkkään?

Tuli epäselvää tekstiä mutta menköön tähän kellon aikaan :D
 
Moikka,

Onko teillä kaikilla ollut välilevynpullistuma lannerangassa? Itselläni todettiin kesällä välilevytyrä kaularangassa C6-7 joka leikataan tässä ihan lähiaikoina.

Luin mielenkiinnolla teidän keskusteluja. Nyt kiinnostaaki kuulla paluusta leikkauksen jälkeen treenin pariin. Itse harrastan kontaktiurheilua, joten iskuja täytyy pystyä ottaan vastaan vielä tulevaisuudessa. Onko kokemuksia jakaa tästä?

Multa leikattiin samasta kohtaa pullistuma just äsken ja nyt täytyy olla kaks viikkoo tekemättä muuta kuin kävelyä, sitten voi mennä vesijuokseen. Kuukauden kuluttua on jälkitarkastus ja jos kaikki on ok voi ruveta harjottelee entiseen tapaan. Oon kysynyt tosta kamppailu asiasta kahdelta eri neurokirurgilta ja kumpikin sanoi että niska kestää parantumisen jälkeen iskuja yhtä hyvin kuin ennen pullistumaa. TAYS:in fysioterapeutti joka itsekkin harastaa thainyrkkeilyä tosin sanoi että hän ei välttämättä suosittelisi thaipainia, eli niskassa roikkumista itseään paljon isomman kaverin kanssa.
 
adeoussi, voitko kertoo tarkemmin tosta kotijumpasta ja salireenistä, et mitä oot tehny, mikä on auttanu ja mitä kannattaa välttää jne...? ite just olin magneettikuvauksis (kesti 20min ja makso 630e, halpaa ku hammastahna :itku:) ja sielt löyty vasemmalta puolelta kans pullistuma ja sit lääkäri määräs 47 hoitokertaa kaikenmaailman erihoitoja fysioterapeutil ja sun muis :( mut reenaamaan olis kova hinku, mut vituttaa enemmän kun Jeesuksen ponia, kun se välilevy painaa johkin hermoon, niin se jännittää itekseen ton alaselän, eikä meinaa saada rennoks millään :curs:

Liikkeitä on ehkä aika vaikea kuvailla mutta ihan ensimmäisenä kävin hakemassa jumppapallon :hyper: jolla pystyi tekemään syviä vatsoja kotona ja muita harjoituksia. Salilla vältä ainakin kaikkia kiertoliikkeitä, JALKAPRÄSSIÄ ja mavea. Ylipäätänsä järkeä kaikkeen mitä tekee ja pudottaa painot tosi alas että suoritustekniikka pysyy mahdollisimman hyvänä. Niinkuin joku jo sanoi niin napaa rankaan aina reenatessa joka tukee alaselkää hyvin.

Itse tein syviä vatsoja mahdollisimman paljon ja sitten tälläisiä vaikeasti kuvailtavia jalkojen nostoja. Ihan muutama sarja päivässä tyylillä alotin ja tätä kautta sai liikkuvuutta lisää ( olin niin perkeleen kankea kun sattui joka paikkaan). Pikku hiljaa rupes helpottaan--> lääkkeet pystyi jättämään pois jne.
 
Mistä selkäkipu johtuu?

Yhdeksässä tapauksessa kymmenestä alaselkäkivun syynä on pieni kudosvaurio lanneselän alueella, esimerkiksi nikamien välilevyssä.

Yhdellä potilaalla kymmenestä syynä on iskias, jossa kipu säteilee selästä alaraajaan.

Eli aina on kysessä kudosvaurio! :anssi:

Kivussa ei todellakaan ole kysymys pelkästään kudusvauriosta, ei edes selkäkivussa.

Kansainvälinen kivuntutkimusyhdistys IASP (International Association for the Study of
Pain) määrittelee kivun epämiellyttäväksi kokemukseksi, johon liittyy mahdollinen tai
selvä kudosvaurio tai jota kuvataan samalla tavoin. Kipu voi olla sensorista eli tuntoaistiin
perustuvaa tai emotionaalista eli tunneperäistä. Kipu on yksilöllinen epämiellyttävä
tunne tai tila, jota ei voi verrata toisen ihmisen kokemukseen kivusta. Kipua on mikä
tahansa kokemus, jonka yksilö määrittelee kivuksi ja se on aina kokijalleen todellinen.

Suurin osa ihmisten selkäkivusta tulee lihas-/hermo-/rankaperäisenä, ainoastaan pienessä osassa on kysymys kudosvauriosta. Tuon sinun tekstisi mukaan kaikki kipu on helposti hoidettavissa lääkkeillä tai paranee itsestään, kun kivun aiheuttanut kudosvaurio on parantunut. Kerrotko miksi jatkuvasti tapaan ihmisiä, joilla on kipuja lääkkeistä huolimatta? Kerrotko miten on mahdollista hoitaa kudosvaurio yhdellä manuaalisella käsittelyllä? Ei se olekkaan. Silti kipu helpottaa/poistuu, ELI KYSEESSÄ ON JOKU MUU KUIN KUDOSVAURIO!
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Alkutilanteeseen nähden vointi parempi, mutta erittäin vaikea arvoida onko tilanne parempi esim. 4 viikon takaiseen? Olen levännyt paljon (koska seisoessa suurimmat oireet),enkä ole töissä ollut, pyöräilyä aivan viime aikoina

Itselle toi pyöräileminen aiheutti jälkeenpäin kipua joten se ei ainakaan henkilökohtaisesti sopinu kuntoutusvaiheessa.
 
Itselle toi pyöräileminen aiheutti jälkeenpäin kipua joten se ei ainakaan henkilökohtaisesti sopinu kuntoutusvaiheessa.
Pyöräilyn perusasennossa lanneselkä on helposti pyöristyneenä, joka lisää painetta jo valmiiksi ärtyneeseen välilevyyn. Juuri tuon vuoksi en sitä alkuvaiheessa suosittele kenellekkään.
 
Onko niin, että jos on sekvesteri, niin se ei parannu enää vain pelkästään "imeytymällä" tai "kuivumalla"?

No sekvesteri tarkoittaa sitä, että se pullistuma on "pullahtanut" ulos, jos tälläistä termiä voidaan käyttää. Eli kun normaali pullistuma on vain siis osa välilevyä joka tursuaa ulos, mutta on kiinni yhä välilevyssä, niin sekvesteri voi vaeltaa paikasta toiseen. Ei se sieltä enää niin kuivu pois, mutta voi vaeltaa kyllä sellaiseen paikkaan, ettei aiheuta oireita.
 
No sekvesteri tarkoittaa sitä, että se pullistuma on "pullahtanut" ulos, jos tälläistä termiä voidaan käyttää. Eli kun normaali pullistuma on vain siis osa välilevyä joka tursuaa ulos, mutta on kiinni yhä välilevyssä, niin sekvesteri voi vaeltaa paikasta toiseen. Ei se sieltä enää niin kuivu pois, mutta voi vaeltaa kyllä sellaiseen paikkaan, ettei aiheuta oireita.

Okei, joo.TJJ (tai joku muu) osaatko sanoa sitä, että voiko sekevesteri vaeltaa niin, että se välillä on oireeton ja taas jonkin ajan päästä vaeltaa johonkin aiheuttamaan oireita?
 

okei.voisiko siis olla järkevää päätyä leikkaukseen, jos sekvesteri (tukkii lähes täysin hermojuuren) aiheuttaa oireita (2,5kk), joskin jotain helpotusta tullut. toisaalta eikö leikkaus voi aiheuttaa oireita ja eikö arpikudosta muodostu jne. ortopedi ehdottanut leikkaamista. pitää ehkä lopettaa tää jauhaminen pian.
 
okei.voisiko siis olla järkevää päätyä leikkaukseen, jos sekvesteri (tukkii lähes täysin hermojuuren) aiheuttaa oireita (2,5kk), joskin jotain helpotusta tullut. toisaalta eikö leikkaus voi aiheuttaa oireita ja eikö arpikudosta muodostu jne. ortopedi ehdottanut leikkaamista. pitää ehkä lopettaa tää jauhaminen pian.

En ota kantaa voiko olla järkevää sinun kohdalla leikkaus, se on sinun ja ortopedin välinen asia. Koskaan se leikkaaminen ei täysin turvallista ole, kyllä niitäkin on nähty, että joudutaan myöhemmin kaivamaan pois leikkauksen jälkeistä arpea, joka aiheuttaa oireita.
 
Back
Ylös Bottom