Tosiaan, snacks-tyyppisissä tuotteissa perinteisten ravintorasvojen korvikkeena käytetään USA:ssa usein Olestra-komponenttia, kauppanimi Olean, sakkaroosin polyesteriä. Mahalaukun ja haiman entsyymit eivät kykene pilkkomaan sitä entsymaattisesti samalla tavalla, kuin perinteisiä ravintorasvoja. Se ei myöskään imeydy ruoansulatuskanavasta täydellisesti.
Olestralla on vähennetty tuotteen rasvapitoisuuksia useita kymmeniä prosentteja, mutta kyseinen imeytymättömyys elimistössä on aiheuttanut epäilyksiä mm. rasvaliukoisten vitamiinien ja fytokemikaalien imeytymisen suhteen, joka tosin lienee kuitenkin mittakaavassaan niin vähäistä, ettei tuolla olisi terveydellistä merkitystä.
Kuten Pikkupapu tossa kertoilikin, näiden valmisteiden on kuitenkin todettu tietyissä tapauksissa, suurempina annoksina aiheuttavan laksatiivisia vaikutuksia ja pahoinvointia. Samaisista syistä Olestra-tyyppiset rasvankorvikkeet eivät ole edes sallittuja EU:ssa, eikä Oleanilla ole myyntilupaa. Tänk Gaad.
Mitä itse threadin pääaiheeseen tulee, tuota perunaa viedään lähinnä Länsi-Eurooppaan ja Venäjälle. Ja voi elämä, jos keskimääräisessä perunassa on, sanotaan, ~14-17g hh/100g, niin mikä merkittävä etu saadaan aikaan syömällä perunaa, joka sisältää samaisia s-tanallisia hiilareita 12.7 g/100g?:lol2: Saattanee tuossa perunassa tosin olla jotakin hyvääkin, väittävät omaavan ns. "creamy flavourin".
Ymmärtääkseni tuosta perunalajikkeesta ei ole julkaistu vielä juuri mitään, ei edes tarkkoja, virallisia ravintoainesisältöjä. Valmisteissa on ilmoitettu jopa vain "tavisperunan" ravintoainesisältö. Todennäköisesti sitä analyysiä alkaa putoilla ajan myötä, kun kyse ei ole kuitenkaan sen kumemmmasta toimenpiteestä, mutta kyllä tässä silti mennään vähän ahteri edellä puuhun. Joten ennen kuin oikeasti saadaan luotettavaa elintarvikekemiallista dataa pöytään, en paljoa näitä hiilareita laskeskelisi.
:kippis1: