Ironbutt
Mode/Punttimimmit
- Liittynyt
- 17.2.2003
- Viestejä
- 2 510
- Ikä
- 48
Käväisin lääkäri Antti Heikkilän luennolla ja koostin siitä vähän muistinpanoja. Uskaltaudun nyt aloittamaan ihan oman threadin tälle. Heittäkääpäs vähän kommenttia:
Heikkilän mukaan ruokavalio voi olla monien ihmisten terveys- ja paino-ongelmien taustalla.
Insuliiniepätasapaino on monien erilaisten oireiden taustalla. Tällaisia oireita ovat mm. erilaiset allergiat, lihominen, turvotus, kivut, mielialan vaihtelut jne.
Insuliiniepätasapaino eli ”hiilihydraattiherkkyys” syntyy aikaa myöten, mutta se voidaan myös parantaa jättämällä ruokavaliosta pois kaikki turhat hiilihydraatit eli sokeri, valkoiset viljat, riisi, peruna, punajuuret jne.
Nämä hiilihydraattipitoiset ruoat nostavat erityisen nopeasti verensokeria, mistä vastaavasti seuraa insuliinin vapautuminen vereen. Insuliini puskee veressä olevan sokerin kudoksiin ja ylimääräinen energia varastoituu rasvaksi. Perinteinen länsimainen ruokavalio on siis lihotuskuuri.
Heikkilä perustelee väitteitään USA:ssa parhaillaan olevien ketodiettitutkimusten alustavilla tuloksilla. Niiden mukaan runsaasti rasvaa ja proteiinia sisältävä ruokavalio on saanut testihenkilöt voimaan hyvin, laihtumaan, veriarvot kuntoon jne. Tutkittu ruokavalio ei ole rajoittanut päivittäistä hiilihydraattimäärä, mutta siinä on rajattu pois tietyt ruoka-aineet – helposti imeytyvää hiilihydraattia sisältävät. Jäljelle jääneet kasvikset tuovat sopivan lisän proteiinipainotteiseen diettiin.
Rasvat:
Elimistö käyttää ruoasta saatuja rasvoja solukalvojen rakentamiseen (mm. aivot). Teollistumisen myötä ravinnon rasvan koostumus on muuttunut epäterveelliseksi. Tästä esimerkkinä mm. kasviöljyt, jotka muutetaan hydrolysoinnissa molekyylirakenteeltaan poikkeavaksi – jotta niistä voidaan valmistaa mm. margariinia. Rasvan koostumus muuttuu tällöin luonnottomaksi (transrasvat). Elimistö hyödyntää näitä rasvoja normaalisti solukalvojen rakennusaineena ja tästä seuraa rakenteellisia muutoksia myös ihmiseen itseensä. Vialliset solukalvot altistavat sairauksille, allergioille – ja insuliiniepätasapainon syntyyn. Hätä ei ole kuitenkaan tämän näköinen, sillä solukalvot uudistuvat aika ajoin. Jos ruokavalion rasvat laitetaan kuntoon niin elimistökin alkaa voimaan hyvin. Heikkilän mukaan kaikkia margariineja tulisi välttää, sillä ne ovat kaikki osittain kovetettuja tai kovetettuja (sisältävät transrasvoja).
Parhaita rasvan lähteitä on Heikkilän mukaan: kookosöljy (kestää kuumentamisen muuttumattomana), voi, oliiviöljy ja Camelinaöljy (Omega 6-Omega 3 suhde erinomainen: 1:3). Voi on kuitenkin Heikkilän suosikki - se sisältää ihanteellisen suhteen eri ravintoaineita: CLA, Glycosfigolipidit, voihappo, rasvaliukoiset vitamiinit, b-vitamiini, omega 3 / 6 suhde hyvä (1:1), mineraalit. Hyvää lisätietoa voista löytyy www.realmilk.com -sivustolta.
Omega 3 ja Omega 6
Suhde on ihanteellisena 1:1, jolloin rasvat ovat tasapainossa. Ne toimivat toistensa vastavaikuttajina kuin jang ja jing. Omega-6 -rasvahapot aiheuttavat tulehdusta elimistössä ja pahentavat esimerkiksi reumakipuja, lisäävät verenpainetta ja veritulppariskiä. Omega-3 vaikuttaa päinvastoin. Molemmat ovat silti välttämättömiä, mutta niiden tulisi olla tasapainossa. Nykyravinnosta puuttuvat omega-3 -rasvahapot lähes kokonaan.
Kasvirasvoissa on liikaa Omega 6:sta suhteessa Omega 3:een. Lihassa ja voissa suhde on kunnossa. Ravinnosta on vaikea saada riittävästi Omega 3:sta ja sitä tulisikin ottaa lisäravinteena (Omega 6:sta ei välttämättä tarvita jos ravinto muuten kunnossa).
Yhteenveto ruokavaliosta:
- Jätä ruokavaliosta vilja, peruna ja sokerit sekä kaikki muut helposti imeytyvät hiilihydraattipitoiset tuotteet (hedelmät, riisi, punajuuret) sekä margariini
- Ruokavalion pääpaino rasvassa ja proteiineissa. Ruokavaliosta 1/3 hyvä olla kasviksia – hitaasti imeytyvää hiilihydraattia sisältäviä. Jokaisella aterialla tulisi saada sekä proteiineja että rasvaa
- Kotimaisia marjoja (mustikka, puolukka, karpalo jne.) vähintään 100 g päivässä antioksidanttien vuoksi
- Rasvan lähteinä parhaita kookosöljy, voi, oliiviöljy ja camelinaöljy
Heikkilän mukaan ruokavalio voi olla monien ihmisten terveys- ja paino-ongelmien taustalla.
Insuliiniepätasapaino on monien erilaisten oireiden taustalla. Tällaisia oireita ovat mm. erilaiset allergiat, lihominen, turvotus, kivut, mielialan vaihtelut jne.
Insuliiniepätasapaino eli ”hiilihydraattiherkkyys” syntyy aikaa myöten, mutta se voidaan myös parantaa jättämällä ruokavaliosta pois kaikki turhat hiilihydraatit eli sokeri, valkoiset viljat, riisi, peruna, punajuuret jne.
Nämä hiilihydraattipitoiset ruoat nostavat erityisen nopeasti verensokeria, mistä vastaavasti seuraa insuliinin vapautuminen vereen. Insuliini puskee veressä olevan sokerin kudoksiin ja ylimääräinen energia varastoituu rasvaksi. Perinteinen länsimainen ruokavalio on siis lihotuskuuri.
Heikkilä perustelee väitteitään USA:ssa parhaillaan olevien ketodiettitutkimusten alustavilla tuloksilla. Niiden mukaan runsaasti rasvaa ja proteiinia sisältävä ruokavalio on saanut testihenkilöt voimaan hyvin, laihtumaan, veriarvot kuntoon jne. Tutkittu ruokavalio ei ole rajoittanut päivittäistä hiilihydraattimäärä, mutta siinä on rajattu pois tietyt ruoka-aineet – helposti imeytyvää hiilihydraattia sisältävät. Jäljelle jääneet kasvikset tuovat sopivan lisän proteiinipainotteiseen diettiin.
Rasvat:
Elimistö käyttää ruoasta saatuja rasvoja solukalvojen rakentamiseen (mm. aivot). Teollistumisen myötä ravinnon rasvan koostumus on muuttunut epäterveelliseksi. Tästä esimerkkinä mm. kasviöljyt, jotka muutetaan hydrolysoinnissa molekyylirakenteeltaan poikkeavaksi – jotta niistä voidaan valmistaa mm. margariinia. Rasvan koostumus muuttuu tällöin luonnottomaksi (transrasvat). Elimistö hyödyntää näitä rasvoja normaalisti solukalvojen rakennusaineena ja tästä seuraa rakenteellisia muutoksia myös ihmiseen itseensä. Vialliset solukalvot altistavat sairauksille, allergioille – ja insuliiniepätasapainon syntyyn. Hätä ei ole kuitenkaan tämän näköinen, sillä solukalvot uudistuvat aika ajoin. Jos ruokavalion rasvat laitetaan kuntoon niin elimistökin alkaa voimaan hyvin. Heikkilän mukaan kaikkia margariineja tulisi välttää, sillä ne ovat kaikki osittain kovetettuja tai kovetettuja (sisältävät transrasvoja).
Parhaita rasvan lähteitä on Heikkilän mukaan: kookosöljy (kestää kuumentamisen muuttumattomana), voi, oliiviöljy ja Camelinaöljy (Omega 6-Omega 3 suhde erinomainen: 1:3). Voi on kuitenkin Heikkilän suosikki - se sisältää ihanteellisen suhteen eri ravintoaineita: CLA, Glycosfigolipidit, voihappo, rasvaliukoiset vitamiinit, b-vitamiini, omega 3 / 6 suhde hyvä (1:1), mineraalit. Hyvää lisätietoa voista löytyy www.realmilk.com -sivustolta.
Omega 3 ja Omega 6
Suhde on ihanteellisena 1:1, jolloin rasvat ovat tasapainossa. Ne toimivat toistensa vastavaikuttajina kuin jang ja jing. Omega-6 -rasvahapot aiheuttavat tulehdusta elimistössä ja pahentavat esimerkiksi reumakipuja, lisäävät verenpainetta ja veritulppariskiä. Omega-3 vaikuttaa päinvastoin. Molemmat ovat silti välttämättömiä, mutta niiden tulisi olla tasapainossa. Nykyravinnosta puuttuvat omega-3 -rasvahapot lähes kokonaan.
Kasvirasvoissa on liikaa Omega 6:sta suhteessa Omega 3:een. Lihassa ja voissa suhde on kunnossa. Ravinnosta on vaikea saada riittävästi Omega 3:sta ja sitä tulisikin ottaa lisäravinteena (Omega 6:sta ei välttämättä tarvita jos ravinto muuten kunnossa).
Yhteenveto ruokavaliosta:
- Jätä ruokavaliosta vilja, peruna ja sokerit sekä kaikki muut helposti imeytyvät hiilihydraattipitoiset tuotteet (hedelmät, riisi, punajuuret) sekä margariini
- Ruokavalion pääpaino rasvassa ja proteiineissa. Ruokavaliosta 1/3 hyvä olla kasviksia – hitaasti imeytyvää hiilihydraattia sisältäviä. Jokaisella aterialla tulisi saada sekä proteiineja että rasvaa
- Kotimaisia marjoja (mustikka, puolukka, karpalo jne.) vähintään 100 g päivässä antioksidanttien vuoksi
- Rasvan lähteinä parhaita kookosöljy, voi, oliiviöljy ja camelinaöljy