Vähähiilihydraattinen ruokavalio

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Ironbutt
  • Aloitettu Aloitettu

Ironbutt

Mode/Punttimimmit
Liittynyt
17.2.2003
Viestejä
2 510
Ikä
48
Käväisin lääkäri Antti Heikkilän luennolla ja koostin siitä vähän muistinpanoja. Uskaltaudun nyt aloittamaan ihan oman threadin tälle. Heittäkääpäs vähän kommenttia:

Heikkilän mukaan ruokavalio voi olla monien ihmisten terveys- ja paino-ongelmien taustalla.

Insuliiniepätasapaino on monien erilaisten oireiden taustalla. Tällaisia oireita ovat mm. erilaiset allergiat, lihominen, turvotus, kivut, mielialan vaihtelut jne.

Insuliiniepätasapaino eli ”hiilihydraattiherkkyys” syntyy aikaa myöten, mutta se voidaan myös parantaa jättämällä ruokavaliosta pois kaikki turhat hiilihydraatit eli sokeri, valkoiset viljat, riisi, peruna, punajuuret jne.

Nämä hiilihydraattipitoiset ruoat nostavat erityisen nopeasti verensokeria, mistä vastaavasti seuraa insuliinin vapautuminen vereen. Insuliini puskee veressä olevan sokerin kudoksiin ja ylimääräinen energia varastoituu rasvaksi. Perinteinen länsimainen ruokavalio on siis lihotuskuuri.

Heikkilä perustelee väitteitään USA:ssa parhaillaan olevien ketodiettitutkimusten alustavilla tuloksilla. Niiden mukaan runsaasti rasvaa ja proteiinia sisältävä ruokavalio on saanut testihenkilöt voimaan hyvin, laihtumaan, veriarvot kuntoon jne. Tutkittu ruokavalio ei ole rajoittanut päivittäistä hiilihydraattimäärä, mutta siinä on rajattu pois tietyt ruoka-aineet – helposti imeytyvää hiilihydraattia sisältävät. Jäljelle jääneet kasvikset tuovat sopivan lisän proteiinipainotteiseen diettiin.

Rasvat:
Elimistö käyttää ruoasta saatuja rasvoja solukalvojen rakentamiseen (mm. aivot). Teollistumisen myötä ravinnon rasvan koostumus on muuttunut epäterveelliseksi. Tästä esimerkkinä mm. kasviöljyt, jotka muutetaan hydrolysoinnissa molekyylirakenteeltaan poikkeavaksi – jotta niistä voidaan valmistaa mm. margariinia. Rasvan koostumus muuttuu tällöin luonnottomaksi (transrasvat). Elimistö hyödyntää näitä rasvoja normaalisti solukalvojen rakennusaineena ja tästä seuraa rakenteellisia muutoksia myös ihmiseen itseensä. Vialliset solukalvot altistavat sairauksille, allergioille – ja insuliiniepätasapainon syntyyn. Hätä ei ole kuitenkaan tämän näköinen, sillä solukalvot uudistuvat aika ajoin. Jos ruokavalion rasvat laitetaan kuntoon niin elimistökin alkaa voimaan hyvin. Heikkilän mukaan kaikkia margariineja tulisi välttää, sillä ne ovat kaikki osittain kovetettuja tai kovetettuja (sisältävät transrasvoja).

Parhaita rasvan lähteitä on Heikkilän mukaan: kookosöljy (kestää kuumentamisen muuttumattomana), voi, oliiviöljy ja Camelinaöljy (Omega 6-Omega 3 suhde erinomainen: 1:3). Voi on kuitenkin Heikkilän suosikki - se sisältää ihanteellisen suhteen eri ravintoaineita: CLA, Glycosfigolipidit, voihappo, rasvaliukoiset vitamiinit, b-vitamiini, omega 3 / 6 suhde hyvä (1:1), mineraalit. Hyvää lisätietoa voista löytyy www.realmilk.com -sivustolta.

Omega 3 ja Omega 6
Suhde on ihanteellisena 1:1, jolloin rasvat ovat tasapainossa. Ne toimivat toistensa vastavaikuttajina kuin jang ja jing. Omega-6 -rasvahapot aiheuttavat tulehdusta elimistössä ja pahentavat esimerkiksi reumakipuja, lisäävät verenpainetta ja veritulppariskiä. Omega-3 vaikuttaa päinvastoin. Molemmat ovat silti välttämättömiä, mutta niiden tulisi olla tasapainossa. Nykyravinnosta puuttuvat omega-3 -rasvahapot lähes kokonaan.
Kasvirasvoissa on liikaa Omega 6:sta suhteessa Omega 3:een. Lihassa ja voissa suhde on kunnossa. Ravinnosta on vaikea saada riittävästi Omega 3:sta ja sitä tulisikin ottaa lisäravinteena (Omega 6:sta ei välttämättä tarvita jos ravinto muuten kunnossa).

Yhteenveto ruokavaliosta:
- Jätä ruokavaliosta vilja, peruna ja sokerit sekä kaikki muut helposti imeytyvät hiilihydraattipitoiset tuotteet (hedelmät, riisi, punajuuret) sekä margariini
- Ruokavalion pääpaino rasvassa ja proteiineissa. Ruokavaliosta 1/3 hyvä olla kasviksia – hitaasti imeytyvää hiilihydraattia sisältäviä. Jokaisella aterialla tulisi saada sekä proteiineja että rasvaa
- Kotimaisia marjoja (mustikka, puolukka, karpalo jne.) vähintään 100 g päivässä antioksidanttien vuoksi
- Rasvan lähteinä parhaita kookosöljy, voi, oliiviöljy ja camelinaöljy
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Originally posted by Anssi
Kotimaisissa margriineissa ei ole transrasvahappoja. Olisi kaveri voinut vähän ottaa asioista selvää ennen kuin rupeaa puhumaan

Tuo minullakin ensimmäisenä silmään pisti. Mutta ihan järkevää tekstiähän kaveri on suoltanut bodarinkin näkökulmasta. Ihmetyttää vain, miksei kylmäpuristettua rypsiöljyä ole mainittu, vaikka siinä rasvahappojen suhde hieman heikompi onkin, niin O3/6-suhde on paljon parempi kuin oliiviöljyssä. Sakkeus voikin jatkaa tästä löylyllä :D
 
Ihan järkevää tekstiä, siihen en ole perehtynyt sisältävätkö kotimaiset margariinit transrasvoja mutta epäterveellisiä ne ovat varmasti. Uskon ja luotan perusruokiin, voi on luotettava ja terveellinen valinta. Ja maitoni on nykyisin Valion luomumaito. Maito kun homogenoidaan niin silloin on rasvat pilkottu sellaiseen muotoon ettei kukaan tiedä mitä ne elimistössä aiheuttavat, luomussa tätä ei ole tehty. Samaa pelkään myös margariinin kohdalla, kaikki kevytlevitteet saa mun puolesta heittää ja kauas.
 
Originally posted by mmama
Heikkilä perustelee väitteitään USA:ssa parhaillaan olevien ketodiettitutkimusten alustavilla tuloksilla. Niiden mukaan runsaasti rasvaa ja proteiinia sisältävä ruokavalio on saanut testihenkilöt voimaan hyvin, laihtumaan, veriarvot kuntoon jne. Tutkittu ruokavalio ei ole rajoittanut päivittäistä hiilihydraattimäärä, mutta siinä on rajattu pois tietyt ruoka-aineet – helposti imeytyvää hiilihydraattia sisältävät. Jäljelle jääneet kasvikset tuovat sopivan lisän proteiinipainotteiseen diettiin.

Ketä nämä testi henkilöt ovat sitten olleet? On hieman eri asia, jos tavallisia sohvaperunoita kuin aktiivisesti ja paljon liikkuvat ihmiset. Kyllä itellä ainakin treenit kulkee paremmin, kun on hiilareitakin mukana. Dieetillä sit kun on rasvaa, protskua mutta ei juurikaan hiilareita, niin ei kyllä treenit samalla tavalla kulje.
 
Perusteltiinko tyydyttyneiden rasvahappojen holtitonta syömistä jotenkin? Oliko puhetta muuten mono- ja polytyydyttymättömien rasvojen ja tyydyttyneiden rasvahappojen oikeasta suhteesta ravinnossa?

Eikös ihanteellinen n6-n3-rasvahappojen suhde yleensä ole kerrottu olevan 4-10:1 eikä suinkaan 1:1.... Vain aivoissa suhde on 1:1.
 
Ihan jees löylyä kerrankin lääkäriltä mutta todella kumma juttu jos ei kerta- ja monityydyttymättömista ja tyydyttyneistä rasvoista puhuttu mitään. Niitähän sitä on tutkittu kaikkein pisimpään ja eniten. Voissa taitaa olla n.50% ja kookoksessa n.90% tyydyttynyttä rasvaa (tarkistin ja voiöljyssä on jopa yli 70%, voissa reilu 50), todella loistava rasvanlähde juu juu juu.. Viimeksi _tänään_ oli lääkärilehdessä löylyä rasvoista ja insuliiniherkkyydestä, näitä samoja juttuja mitä monet palstalaisetkin tietää, kerta- ja monityydyttymättömien lisääminen ja tyydyttyneiden vähentäminen ovat tehokas apu insuliiniresistenssiin ja tyypin II diabetekseen, kuin myös niiden ennaltaehkäisyyn, kunhan vain rasvan E% pidetään järkevänä, esim 30E%.

Ja rypsiöljy nyt olisi pitänyt tosiaan mainita, puhumattakaan kalaöljystä. Ja kumma kun oliiviöljykin pitää sitten mainita vaikka sillä on ihan perse o6/o3-suhde; 20:1 :confused:.. EU:n määrittelemä tavoitesuhde on varmaan 5:1, parempaan toki kannattaa pyrkiä mutta 1:1 - suhde on käytännössä mahdoton saavuttaa ellei sitten vedä kalaöljyä ja pellavansiemenöljyä hemmetisti, ja monityydyttymättämättömien suhde E%:sta kasvaisi aivan totaalisesti epäterveellisiin lukuihin. Kun suositeltu E% niille on 5-10E%. Tästäkin palstalla on ollut aikasemmin puhetta.

Yleislöylyä kiinnostuneille lisää vaikka tuolla, muutenkin nuo sivut ovat erittäin ok, paljon tietoa monesta jutusta:

http://www.avoin.helsinki.fi/materiaalit/ravitsemustiede/01_rss_rasvat.shtml

http://www.avoin.helsinki.fi/materiaalit/ravitsemustiede/01_rar_ravintorasvat.shtml

Tuosta kasviksilla jylläämisesta totean vain sen että liikuntaa harrastamattomalla tuo on varmasti paras vaihtoehto. Sen sijaan esim bodari tarvitsee hiilareita etenkin treenin jälkeen; esim palautusjuomassa, ja aamiaisella. Jos treeni on illalla tai iltapäivällä, on hiilareita syötävä päivän mittaan tarpeeksi, yleensä pelkät kasvikset eivät riitä kuin pienikokoiselle ihmiselle, ja on myös huomioitava päivän kokonaisrasitus, ravaako kaupungilla, istuuko sohvalla vai kenties tekee ruumiillista työtä. Ennen treeniä hiilareiden tankkaaminen on kuitenkin tarpeetonta, pidempi syömättömyys on vain hyvästä (ei yli 4h paasto, proteiinin katabolia lihaksissa nousee liikaa treenin aikana jos ei käytetä aminohappo-/proteiinivalmistetta ennen treeniä). Toki hiilareiden mitä syödään on oltava hyviä, poikkeuksena syöminen treenin jälkeen, esim malto ja/tai ateria treenin jälkeen jolla voi aivan hyvin syödä vähän karkkia, perunaa tai vaaleeta leipää jne.
 
Kyllä tuo kuullosti ihan ok dieetille. Itse olen 7.5 alottanut: Michel Montignac - Syön hyvin ja siksi laihdun, kirjan mukaisen dieetin. Kannattaa lukea tuo kirja, voi löytyä apua rasvan vähentämiseen, jos kiinnostaa? :thumbs: En tiedä miten tuo sopii jos treenaa, mut jo 2 päivän jälkeen huomasin vaikutukset. Itse en vielä treenaa ollenkaan, mut tarkotus oisi alottaa, kunhan selaan ensin ohjeita TOSI aloittelijalle... :D
 
Originally posted by Steeler
Kyllä tuo kuullosti ihan ok dieetille. Itse olen 7.5 alottanut: Michel Montignac - Syön hyvin ja siksi laihdun, kirjan mukaisen dieetin. Kannattaa lukea tuo kirja, voi löytyä apua rasvan vähentämiseen, jos kiinnostaa? :thumbs:

Eh, en varmaan ole ainoa jolle monet Montignacin "opeista" laittaa silmämunat pyörimään päässä. Muistaakseni Anssin mielipide tuosta äijästä ei myöskään ollut järin mairitteleva? :D
 
Ilmeisesti sinulla on omakohtaisia kokemuksia? Eikö se dieetti sopinut sinulle?
Itse aion ainakin katsoa jonku 15 kiloa vielä... :D Hyvin ainakin on lähtenyt liikkeelle.
:worship: Michel Montignac :worship:
 
Originally posted by Defaf
mitä tosta jää sit jälelle syövätäks niinku vaikka lihan kanssa ku vilja riisi ja peruna on pois =D?

kaura / ruispastat ja luulisi täysjyväriisinkin käyvän siihen.

itse olen jokin aikaa sitten vaihtanut kaikki hiilarit hitaisiin hiilareihin, eli käytännössä syön juuri riisiä, ruispastaa, kaurahiutaleita ja vihanneksia hiilariksi. Täytyy sanoa että olo on parantunut kympillä sillä minulla nopeiden hiilareiden (esim vilja ja peruna) syöminen aiheuttaa välittömän "pöhöttymisen", eli tulee väsynyt, nesteinen ja paha olo.
Nyt kun syön vain hitaita hiilareita olo on koko ajan hyvä, pysyy kylläisenä tasaisemmin eikä isotkaan määrät hidasta hiilaria kerää nestettä. Suosittelen kokeilemaan.
 
Originally posted by metalman
kaura / ruispastat ja luulisi täysjyväriisinkin käyvän siihen.

itse olen jokin aikaa sitten vaihtanut kaikki hiilarit hitaisiin hiilareihin, eli käytännössä syön juuri riisiä, ruispastaa, kaurahiutaleita ja vihanneksia hiilariksi. Täytyy sanoa että olo on parantunut kympillä sillä minulla nopeiden hiilareiden (esim vilja ja peruna) syöminen aiheuttaa välittömän "pöhöttymisen", eli tulee väsynyt, nesteinen ja paha olo.
Nyt kun syön vain hitaita hiilareita olo on koko ajan hyvä, pysyy kylläisenä tasaisemmin eikä isotkaan määrät hidasta hiilaria kerää nestettä. Suosittelen kokeilemaan.

Hmm mielenkiintoista:) . Itse kärsin pahasti samoista oireista. Jos viitsit postata tänne sun päivän esimerkki "ruokalistan" aamupalasta aina iltapalaan asti, niin olisin kiitollinen. Olisi mielenkiintoista nähdä miten se rakentuu. Oletko vähentänyt myös sokerin saantia?
 
Re: Re: Vähähiilihydraattinen ruokavalio

Originally posted by Raven
Ketä nämä testi henkilöt ovat sitten olleet? On hieman eri asia, jos tavallisia sohvaperunoita kuin aktiivisesti ja paljon liikkuvat ihmiset. Kyllä itellä ainakin treenit kulkee paremmin, kun on hiilareitakin mukana. Dieetillä sit kun on rasvaa, protskua mutta ei juurikaan hiilareita, niin ei kyllä treenit samalla tavalla kulje.

Heikkilä ei tarkemmin kertonut tästä meneillään olevasta tutkimuksesta, mutta koehenkilöt ovat amerikkalaiseen tapaan varmasti huiman ylipainoisia, verenpaine koholla jne.
Siksi tuo ketodietti oli pudottanut merkittävästi verenpainetta, kolesterolia ja saanut verenkuvan kuntoon. Tavallisilla ihmisillä ei niin merkittäviä muutoksia varmasti pysty tulemaan.
 
Originally posted by Phat
Perusteltiinko tyydyttyneiden rasvahappojen holtitonta syömistä jotenkin? Oliko puhetta muuten mono- ja polytyydyttymättömien rasvojen ja tyydyttyneiden rasvahappojen oikeasta suhteesta ravinnossa?

Eikös ihanteellinen n6-n3-rasvahappojen suhde yleensä ole kerrottu olevan 4-10:1 eikä suinkaan 1:1.... Vain aivoissa suhde on 1:1.

Heikkilä ei perustellut tyydyttyneitä rasvahappoja sen tarkemmin. Hänen mukaansa lihassa on optimaalinen suhde ravintoaineita ja siksi sitä saisi mättää "niin paljon kuin haluaa".

Yllätykseksi Heikkilä sanoi että monityydyttymättömien rasvahappojen osuus on nykyisin kuulema liian suuri ja niistä on "haittaa" elimistölle tällaisina määrinä. Tyydyttymättömien osuutta pitäisi mieluummin nostaa - siksi varmasti vinkkasi oliiviöljyä. Hän ei kuitenkaan perustellut tätä sen tarkemmin.
Rypsiöljystä kysyin, mutta hän ei suositellut sitä. Sanoi vain että oliiviöljy on parempi.

Minulle jäi loppujen lopuksi sellainen kuva, että Heikkilä on kehittänyt dietin keski-ikäisiä silmällä pitäen. Siksi vähän oudon oloiset ruokasuositukset (voi, kerma jne.). Se sopii tietenkin hyvin myös nuoremmille, mutta siihen kannattaa varmasti tehdä hienoisia muutoksia.
Vanhemmille ihmisille on varmasti helpompaa syödä tuttuja ruoka-aineita kuin muuttaa kaikki kerta heitolla. Voin ja kerman salliminen helpottaa ruokavalion muuttamista - edes osa tutuista aineista jää.
 
Originally posted by Shamrock
Hmm mielenkiintoista:) . Itse kärsin pahasti samoista oireista. Jos viitsit postata tänne sun päivän esimerkki "ruokalistan" aamupalasta aina iltapalaan asti, niin olisin kiitollinen. Olisi mielenkiintoista nähdä miten se rakentuu. Oletko vähentänyt myös sokerin saantia?

Päivittäinen ruokavalio menee jotakuinkin näin:

Aamupala:
Mysliä tai kaurapuuroa (kaurapuuro toki parempi)
rahka
rypsiöljyä
kaffetta

välipala (aina kun mahdollista)
rahka + öljyä / vihanneksia kasviksia raejuustoa tms

lämmin ruoka:
Kalkkunaa / jauhelihaa + ruispastaa
öljyä

välipala (tai palautusjuoma)
hera85 + malto

lämmin ruoka
kalkkuna / kana / jauheliha / kala + ruispasta / kokojyväriisi
vihanneksia
öljyä

välipala:
rahkaa / raejuustoa / tonnikalaa
öljyä

ja yösnack ennen unille menoa sama kun yllä

Olen myös vähentänyt maidon juontia illalla, eli maitoa en juo enää viimeisen lämpimän ruuan jälkeen. En myöskään syö vaaleaa leipää ollenkaan, ja tummaakin todella harvoin. Näinollen levitteitä eikä juustoa / makkaraa mene ollenkaan. Yksi syy tähän "olon paranemiseen" on varmasti myös tuo öljyjen käyttö hiilarinkäytön yhteydessä.
Sokeria en käytä ollenkaan paitsi palautusuomassa sitä maltoa.
Öljyiksi käytän kylmäpuristettua rypsiä ja pirkan kalaöljykapseleita. Ajattelin heittää sekaan vielä vähän oliiviöljyä.
 
Originally posted by metalman
Päivittäinen ruokavalio menee jotakuinkin näin..

Kiitos! Täytyy alkaa tolta pohjalta rakentelemaan omaa ruoka-ohjelmaa. By the way, miten kauan olet noudattanut tuota ruokavaliota? Miten huomattavaa tuo mainitsemasi olotilan kohentuminen itselläsi oli?
 

Suositut

Back
Ylös Bottom