Uudet tuulet rasvojen suhteen

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja leenam
  • Aloitettu Aloitettu
Mastodontti, jep ja vielä kun suhteutetaan nämä trans-rasvatiedot ja yleiset populistiset epäilykset tietoon suomalaisten trans-rasvojen suhteellisen pienestä kokonaissaannista, niin huomaamme, ettei asialla välttämättä kannata halkoa hiuksia.. ;)
Siteeraan alla taannoin eräällä toisella palstalla aiheen tiimoilta kirjoitellutta liikuntaravitsemustutkija Patrik Borgia:

”...tieto jota joskus kaipailtiin transrasvatutkimuksista:

TRANSFAIR 1999

1. transrasvojen kokonaissaanti miehillä 2,3 g/vrk ja naisilla 1,9. Miehissä vähiten saanut 10 % sai 1,1 g/vrk ja eniten saanut 10 % sai 3,7 g/vrk. Naisissa vastaavat luvut 0,9 ja 2,9.

2. ylivoimaisesti yleisin transrasvahappo kaikkien maiden ruokavalioissa oli C18:1t, jota vastasi reilusti yli puolesta kaikkien transrasvahappojen saannista.

3. suurimmat suomalaisten transrasvojen lähteet ruokalajeittain: oils and fats (24 %), meat and meat producst (23 %), milk and milk products 15 %, voi 10 %, juusto 7 %. Lukuisille lopuille jäi alle 3 % osuuksia kokonaissaannista. Noissa luvuissa ei ollut eroteltuna kovetettuja rasvoja ja luontaisia transeja, mutta suurin kovetettujen transien lähde oli tuo eka ryhmä, jonka osalta tulee muistaa, että tutkimuksen toteutus oli 90-luvun puolivälissä, jolloin transien poisto leipämargariineista vasta alkoi. Teollisuusmargariinien transit tuossa tutkimuksessa näkyy käsittääkseni leivonnaisryhmän yms. saanneissa.

TRANSFAIR 2000

1. Ne, joilla kokonaistransrasvahappojen saanti oli suurinta, ei ollut erilaisia lipiditasoja (HDL, LDL, LDL/HDL) kuin niillä, joilla se oli vähäisempää.

2. Yksittäistä transrasvahapoista C14:1t ja C22:1t olivat yhteydessä epäedullisiin lipidimuutoksiin (kaikki yllä mainitut mittarit), muut transit eivät. Koska näiden transien suhteellinen osuus kokonaistransien määrästä oli varsin pieni (n. 5 %) niin ei ihme ettei kokonaistranseilla näyttänyt olevan riskiä.

Muissa tutkimuksissa on nähty, että yleisin transrasvahappo c18:1t olisi lipidivaikutukseltaan epäedullinen mutta tässä tutkimuksessa sitä ei todettu.

Tutkimuksen johtopäätöksenä oli, että saannit ovat keskimäärin vähäisiä ja huomio pitäisi kiinnittää myös tyydyttyneen rasvan saanteihin, joka tutkimusaineistoissa oli suositeltua suurempaa.

Jokainen saa vetää omat johtopäätöksensä mutta tulokset olivat siis nuo.”

Yeah. :)

Mitä astron heittämään mielenkiintoiseen aiheeseen, energiankulutukseen ja lipidiprofiiliin tulee, heitän vielä erään varsin mielenkiintoisen, uuden, aihetta sivuavan tutkimuksen: ”Saturated fatty acids content of the diet tends to lower energy expenditure"

Increasing dietary palmitic acid decreases fat oxidation and daily energy expenditure
American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 82, No. 2, 320-326, August 2005


Kokonaisuudessaan:
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/82/2/320
Absu:
http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/82/2/320
(Abstarktilla ei kyllä tee taaskaan yhtään mitään)

Edit: mikäli jolla kulla asiasta kiinnostuneella ei ole lukuoikeutta full-textiin, voin sen toki tänne kaikessa pituudessaan copypasteta, tai välittää artikkelin privamailitse. :)

:kippis1:
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
anoppi kerran 80 luvulla koitti tota "vanhaa atkinssia" missä vedettiin kauheasti rasvasta ruokaa mut ei kasviksia eikä hiilareita ja se laihtui sairaalakuntoon.. no mitäs pienestä anemiasta yms..

kyllähän siinä laihtuu mut se ei ole terveellistä!!
 
kronosis sanoi:
Kyllähän siinä laihtuu mut se ei ole terveellistä!!

Perustelisitko? Ainakin kolesteroliarvojen paraneminen (sikäli kuin niillä nyt mitään väliä onkaan) sekä sokeriaineenvaihdunnan häiriön korjaantuminen nyt ainakin tulevat mieleen näin ensimmäisenä. Mitäs huonoja puolia oikein tehdyllä ketogeenisellä ruokavaliolla on?
 
leenam sanoi:
- - dolomiittikalkkia - -
Oletko sä nyt ihan tosissasi? Dolomiittikalkki on suoraan kalliosta luohittua kalkkikiveä, jonka imeytyvyys verrattuna elintarvikkeiden kalsiumkarbonaattiin on erittäin huono.

Sä otat varmaan mineraalit ja hivenaineetkin sepeliä pureskelemalla?
 
Olihan ne miehet ennen vanhaankin isoja ja vahvoja,silloinkinkun ei vedetty hiilareita.

Itse jätin hiilarit helvataan(max n 80g päivässä) ja paino putoaa ja olo on loistava,ja omassa salitreenissä en ole huomannut mitään eroa edelliseen,ns normaaliin ruokavalioon.

Eli samalla tavalla rauta nousee jne...
 
pasaati sanoi:
Olihan ne miehet ennen vanhaankin isoja ja vahvoja,silloinkinkun ei vedetty hiilareita.

Itse jätin hiilarit helvataan(max n 80g päivässä) ja paino putoaa ja olo on loistava,ja omassa salitreenissä en ole huomannut mitään eroa edelliseen,ns normaaliin ruokavalioon.

Eli samalla tavalla rauta nousee jne...

Tuossa tutkimuksessa muuten vain low-carb ryhmä pystyi kasvattamaan kuudessa viikossa lihasta merkittävästi. Tosin tässäkin tutkimuksessa on se huono juttu, että proteiinin merkitys ei ollut molemmissa ryhmissä sama. Toisaalta low-carbin eduista lihaspuolella on niin paljon tutkimuksia, ettei sitä oikein voi sivuuttaa. Nauratti muutenn lause EM.tutkimuksen tuloksia arvioineen ulkopuolisen tokaisu tuolla linkissä: "What's more, the low-carbohydrate diet was designed to promote weight loss, rather than weight gain." Kehäpäättelyä parhaimmillaan :D

http://www.thefactsaboutfitness.com/research/overload.htm
 
Critter sanoi:
Perustelisitko? Ainakin kolesteroliarvojen paraneminen (sikäli kuin niillä nyt mitään väliä onkaan) sekä sokeriaineenvaihdunnan häiriön korjaantuminen nyt ainakin tulevat mieleen näin ensimmäisenä. Mitäs huonoja puolia oikein tehdyllä ketogeenisellä ruokavaliolla on?


no en osaa muuta sanoa kun sen mitä lääkäri oli sanonut..kuulemma

sehän oli kahistellut että miten on päässyt tohon kuntoon (siis huonoon)



jos vedät pelkkii läskei niin jää kaikkee vitamiinii/hiven-kivenaineita yms tarpeellista pois.. kun ei silloin 80 luvulla sanottu että niitä pitäis popsii samalla..

kai sillä siis joku anemianalku oli tullut..niin että lääkäriin joutu tarkkailtavaksi..

mutta edelleen se oli 80 lukua se..
 
kronosis sanoi:
no en osaa muuta sanoa kun sen mitä lääkäri oli sanonut..kuulemma

sehän oli kahistellut että miten on päässyt tohon kuntoon (siis huonoon)



jos vedät pelkkii läskei niin jää kaikkee vitamiinii/hiven-kivenaineita yms tarpeellista pois.. kun ei silloin 80 luvulla sanottu että niitä pitäis popsii samalla..

kai sillä siis joku anemianalku oli tullut..niin että lääkäriin joutu tarkkailtavaksi..

mutta edelleen se oli 80 lukua se..

Lääkäreitä ei kannata uskoa ravitsemusasioissa pelkän statuksen takia. Lääkärinkoulutukseen sisältyy 0 tuntia ravitsemusasiaa Eri asia on, jos lääkäri on omatoimisesti panostanut ravitsemusasioihin, jolloin hänen fysiologian tuntemuksensa auttaa tätä panostamista.

Se, että joku toteuttaa atkinsia väärin, ei ole mikään syy sanoa sitä epäterveelliseksi.
 
Mielenkiintoisia kommentteja! En siis kuitenkaan pureskele sepeliä. Dolomiitiikalkkiakaan en sitten ole hankkinut - se sisältää kalsiumia ja magnesiumia. Minusta otettiin tänään kaikenmaailman verikokeet, katsotaan sitten kun saan tulokset, onko alakarppaus kookosrasvalla tehostettuna tehnyt mitään vaikutusta veren rasvoihin ja kolesteroliin.

Yhden kirjan lukijaksi minua ei voi moittia - luen kai turhankin paljon kaikenlaista.
 
Ja siis minäkin ihmettelen, onko niillä kolesteroliarvoilla mitään merkitystä. Toisaalta saan myös raudat ja B12-vitamiinit ja homocysteiinin mitatuiksi....
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom