- Liittynyt
- 27.4.2003
- Viestejä
- 417
Mastodontti, jep ja vielä kun suhteutetaan nämä trans-rasvatiedot ja yleiset populistiset epäilykset tietoon suomalaisten trans-rasvojen suhteellisen pienestä kokonaissaannista, niin huomaamme, ettei asialla välttämättä kannata halkoa hiuksia.. ;)
Siteeraan alla taannoin eräällä toisella palstalla aiheen tiimoilta kirjoitellutta liikuntaravitsemustutkija Patrik Borgia:
”...tieto jota joskus kaipailtiin transrasvatutkimuksista:
TRANSFAIR 1999
1. transrasvojen kokonaissaanti miehillä 2,3 g/vrk ja naisilla 1,9. Miehissä vähiten saanut 10 % sai 1,1 g/vrk ja eniten saanut 10 % sai 3,7 g/vrk. Naisissa vastaavat luvut 0,9 ja 2,9.
2. ylivoimaisesti yleisin transrasvahappo kaikkien maiden ruokavalioissa oli C18:1t, jota vastasi reilusti yli puolesta kaikkien transrasvahappojen saannista.
3. suurimmat suomalaisten transrasvojen lähteet ruokalajeittain: oils and fats (24 %), meat and meat producst (23 %), milk and milk products 15 %, voi 10 %, juusto 7 %. Lukuisille lopuille jäi alle 3 % osuuksia kokonaissaannista. Noissa luvuissa ei ollut eroteltuna kovetettuja rasvoja ja luontaisia transeja, mutta suurin kovetettujen transien lähde oli tuo eka ryhmä, jonka osalta tulee muistaa, että tutkimuksen toteutus oli 90-luvun puolivälissä, jolloin transien poisto leipämargariineista vasta alkoi. Teollisuusmargariinien transit tuossa tutkimuksessa näkyy käsittääkseni leivonnaisryhmän yms. saanneissa.
TRANSFAIR 2000
1. Ne, joilla kokonaistransrasvahappojen saanti oli suurinta, ei ollut erilaisia lipiditasoja (HDL, LDL, LDL/HDL) kuin niillä, joilla se oli vähäisempää.
2. Yksittäistä transrasvahapoista C14:1t ja C22:1t olivat yhteydessä epäedullisiin lipidimuutoksiin (kaikki yllä mainitut mittarit), muut transit eivät. Koska näiden transien suhteellinen osuus kokonaistransien määrästä oli varsin pieni (n. 5 %) niin ei ihme ettei kokonaistranseilla näyttänyt olevan riskiä.
Muissa tutkimuksissa on nähty, että yleisin transrasvahappo c18:1t olisi lipidivaikutukseltaan epäedullinen mutta tässä tutkimuksessa sitä ei todettu.
Tutkimuksen johtopäätöksenä oli, että saannit ovat keskimäärin vähäisiä ja huomio pitäisi kiinnittää myös tyydyttyneen rasvan saanteihin, joka tutkimusaineistoissa oli suositeltua suurempaa.
Jokainen saa vetää omat johtopäätöksensä mutta tulokset olivat siis nuo.”
Yeah.
Mitä astron heittämään mielenkiintoiseen aiheeseen, energiankulutukseen ja lipidiprofiiliin tulee, heitän vielä erään varsin mielenkiintoisen, uuden, aihetta sivuavan tutkimuksen: ”Saturated fatty acids content of the diet tends to lower energy expenditure"
Increasing dietary palmitic acid decreases fat oxidation and daily energy expenditure
American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 82, No. 2, 320-326, August 2005
Kokonaisuudessaan:
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/82/2/320
Absu:
http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/82/2/320
(Abstarktilla ei kyllä tee taaskaan yhtään mitään)
Edit: mikäli jolla kulla asiasta kiinnostuneella ei ole lukuoikeutta full-textiin, voin sen toki tänne kaikessa pituudessaan copypasteta, tai välittää artikkelin privamailitse.
:kippis1:
Siteeraan alla taannoin eräällä toisella palstalla aiheen tiimoilta kirjoitellutta liikuntaravitsemustutkija Patrik Borgia:
”...tieto jota joskus kaipailtiin transrasvatutkimuksista:
TRANSFAIR 1999
1. transrasvojen kokonaissaanti miehillä 2,3 g/vrk ja naisilla 1,9. Miehissä vähiten saanut 10 % sai 1,1 g/vrk ja eniten saanut 10 % sai 3,7 g/vrk. Naisissa vastaavat luvut 0,9 ja 2,9.
2. ylivoimaisesti yleisin transrasvahappo kaikkien maiden ruokavalioissa oli C18:1t, jota vastasi reilusti yli puolesta kaikkien transrasvahappojen saannista.
3. suurimmat suomalaisten transrasvojen lähteet ruokalajeittain: oils and fats (24 %), meat and meat producst (23 %), milk and milk products 15 %, voi 10 %, juusto 7 %. Lukuisille lopuille jäi alle 3 % osuuksia kokonaissaannista. Noissa luvuissa ei ollut eroteltuna kovetettuja rasvoja ja luontaisia transeja, mutta suurin kovetettujen transien lähde oli tuo eka ryhmä, jonka osalta tulee muistaa, että tutkimuksen toteutus oli 90-luvun puolivälissä, jolloin transien poisto leipämargariineista vasta alkoi. Teollisuusmargariinien transit tuossa tutkimuksessa näkyy käsittääkseni leivonnaisryhmän yms. saanneissa.
TRANSFAIR 2000
1. Ne, joilla kokonaistransrasvahappojen saanti oli suurinta, ei ollut erilaisia lipiditasoja (HDL, LDL, LDL/HDL) kuin niillä, joilla se oli vähäisempää.
2. Yksittäistä transrasvahapoista C14:1t ja C22:1t olivat yhteydessä epäedullisiin lipidimuutoksiin (kaikki yllä mainitut mittarit), muut transit eivät. Koska näiden transien suhteellinen osuus kokonaistransien määrästä oli varsin pieni (n. 5 %) niin ei ihme ettei kokonaistranseilla näyttänyt olevan riskiä.
Muissa tutkimuksissa on nähty, että yleisin transrasvahappo c18:1t olisi lipidivaikutukseltaan epäedullinen mutta tässä tutkimuksessa sitä ei todettu.
Tutkimuksen johtopäätöksenä oli, että saannit ovat keskimäärin vähäisiä ja huomio pitäisi kiinnittää myös tyydyttyneen rasvan saanteihin, joka tutkimusaineistoissa oli suositeltua suurempaa.
Jokainen saa vetää omat johtopäätöksensä mutta tulokset olivat siis nuo.”
Yeah.
Mitä astron heittämään mielenkiintoiseen aiheeseen, energiankulutukseen ja lipidiprofiiliin tulee, heitän vielä erään varsin mielenkiintoisen, uuden, aihetta sivuavan tutkimuksen: ”Saturated fatty acids content of the diet tends to lower energy expenditure"
Increasing dietary palmitic acid decreases fat oxidation and daily energy expenditure
American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 82, No. 2, 320-326, August 2005
Kokonaisuudessaan:
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/82/2/320
Absu:
http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/82/2/320
(Abstarktilla ei kyllä tee taaskaan yhtään mitään)
Edit: mikäli jolla kulla asiasta kiinnostuneella ei ole lukuoikeutta full-textiin, voin sen toki tänne kaikessa pituudessaan copypasteta, tai välittää artikkelin privamailitse.
:kippis1: