CBB Utti Hulkki Hietala

3 kpl M-Nutrition MANIA!

LAADUKAS PWO

-40%
Tätä mä en vaan koskaa oo ymmärtänyt. Miten se on niin vaikea ymmärtää, että ihmiset tulee onnelliseksi ihan eri asioista. Pätee nyt siis muuhunkin tähän Utin keissiin. Mitä se on se mystinen joku muu joka ois aina parempaa ja hienompaa? Jos on löytänyt OIKEASTI sen oman jutun johon satsaa, niin heittää se sitten pois "ku ei tää oo tarpeeks järkevää".Kivien keräily on mun mielestä vitun tylsää ja perseestä, mutta helvetin hienoo et joku löytää siitäkin itselleen iloa.

Ps. Mikä se sun juttu on?

Se nyt lienee selvää, että Utille bodaus ja kaikki sen ympärillä pyörivä on erittäin vallitseva osa elämää, ainakin sen kuvan perusteella mitä minulle on välittynyt. Jos ja kun Utti ilmeisesti elää unelmaansa juuri nyt bodauksen ja siihen liittyvien asioiden parissa toimiessaan, niin se on todella hieno homma. On vain ja ainoastaan hienoa, että ihmisillä on intohimoja, joihin elämässään keskittyä ja jotka jaksavat kiinnostaa päivästä toiseen, oikeastaan ihan sama mitä se on. Toivon, että tämä kipinä säilyy, tai jokin muu vastaava kipinä syttyy tilalle edellisen hiipuessa, joka ohjaa tekemistä samalla mielenkiinnolla kuin nykyisenkin harrastuksen/työn parissa.

Sitä yritin edellisessä viestissäni varovasti ehdottaa, että ainakaan nykyisessä lajissaan (cbb) nykyisin metodein (ilman lääkeaineita) ja nykyisellä pitkällä harjoitushistoriallaan tuskin enää mitään mullistavaa muutosta kuntoon on saavutettavissa, vaikken mikään asiantuntija olekaan. Toivottavasti olen kuitenkin väärässä, mikäli Utti haluaa vielä kisauraansa jatkaa. Ankarat kisadieetitkin varmasti vaativat joka kerta veronsa, vaikkei lääkeaineiden kanssa pelatakaan.

Taitaa olla myös enemmänkin sääntö kuin poikkeus, että näissä bodylajeissa jossain vaiheessa jokaiselle selviää, että on enää vähintäänkin todella haasteellista kuntoaan helpoin metodein parantaa ja näin olleen pärjätä kisoissa yhä paremmin. Tällöin on siirrettävä focus ja se tarmo jota bodylajeihin panostaminen on vaatinut, johonkin toiseen asiaan. Mitä ikinä se sitten onkaan. Se voi olla vaikka edelleen jatkamista sen saman lajin parissa, mutta toisella puolen. Tai sitten se voi olla jotain ihan muuta.

Isot tsempit Utille nyt ja tulevaisuuteen! Keep up the good work!
 
Itse arvelisin että kyse ei ole enää varsinaisesti lihasten kasvatuksesta kun puhutaan "kunnon parantamisesta" koska ne lihat on pääosin hankittu ajat sitten, vaan siitä että kuinka saada itsensä sinne lauteille parhaassa mahdollisessa kunnossa. Ja muistaakseni Utti alkaa olemaan kisakunnossa aika lähellä sarjansa painoraja maksimia. Jos tuntuu että paras on vielä näkemättä, niin sehän se ajaa eteenpäin, ja uskoisin että Utti lopettaa kisaamisen vasta sitten kun paikat alkaa hajota, treenaaminen harrastuksena jatkuu varmasti kilpauran jälkeenkin.

Eletään nyt tätä päivää ja toivotaan onnea ja menestystä.
 
Diettaamisen vaikutus aivokemiaan ja käyttäytymiseen

dieettidopamiini1.jpg
 
Eiköhän se Hulkki ole kokeillut kaikkea mahdollista taivaan ja auringon alla. Ainoa juttu joka tulee mieleen jota tietääkseni ei ole kokeiltu on pitkä tauko punteista. Scott Abell kirjasta The Abell Approach - second edition: "On the more long-term basis a coach needs to consider the on-going tissue effects of the breakdown of muscle accumulating over time. This is often enhanced by the unfortunate and misconstrued notion of modern-day trainees to focus only on one element of conditioning at a time. This is especially so in bodybuilding-related protocol. The build-up of micro trauma is an issue, as is constant strength training of the low rep variety week in and week out. That approach can easily destroy Type 2b muscle fiber. This is the crucial fiber for
strength and power. Once destroyed, the only way to bring it back is via a very long lay-off."

Toki olen varma, että Hulkki on ko kirjan lukenut ja on tietoinen tuosta ajatuksesta kirjassa.
Olen tästä "Slingshot Effectistä" ja (HST-terminologiaa käyttääkseni) Strategic Deconditioningista puhunut jo vuosikausia, ja pyrinkin aina pitämään vähintään yhden reilun viikon mittaisen treenitauon vuodessa. Eli olen enemmän kuin hyvin tietoinen mm. tuosta lihassolutyyppikonversiosta ja sen palauttamisesta levolla. Viimeksi käsittelin asiaa lauantaina Salossa pitämässäni seminaarissa.
On tullut seurattua Utin cbb-uraa sivusilmällä melkolailla alusta asti. Nyt on alkanut herätä mieleen kysymys, että onko Utti saanut, sanotaanko nyt vaikka viimeiseen 5 vuoteen, mitattavissa olevaan kehitystä aikaan ollenkaan?
Here. We. Go. Again. Moneskohan sadas kerta tämäkin on?

Eli onneksi olkoon, olet todella tarkkasilmäisenä sivustaseuraajana huomannut saman asian, mistä olen itsekin valittanut suurin piirtein joka kerta kun suuni julkisesti aukaisen: naturaalina 90-95% lihaskiloista tulee ensimmäisen 5 treenivuoden aikana, ja 10 kovan treenivuoden jälkeen omasta kilomääräisestä lihasmassapotentiaalista on yleensä ulosmitattu 95-99%. Meikäläisellä on nyt jo 20 vuotta kovaa treeniä takana, eli esimerkiksi 5 vuotta sitten olin jo treenannut sen 15 vuotta. Siinäkin kohtaa oltiin siis jo menty about 5 vuotta tätä vaihetta treeniurasta, jolloin ainakaan LIHASKILOISSA mitattavaa kehitystä ei enää voi oikein edes havaita.
Olisiko elämässä kenties aika tehdä jotain muutakin, kuin nostella pakonomaisesti painoja ja laskea kaloreita?
Tämä lausahdus kertoo meikäläiselle sen verran, että sinä et selvästikään nauti treenaamisesta, vaan se on sinulle "pakonomaista" suorittamista jota siedät vain JOS saat kilotolkulla uutta lihasmassaa kamalan ikävän salilla hikoilun vastineeksi.

Itse rakastan salilla treenaamista yli kaiken. Siis ihan treenaamista joka päivän kohokohtana. Haluan jatkaa treenaamista hautaani saakka, ihan sama saanko enää koskaan lisää lihasta vai en. Toki tavoittelen aina treeneissäni uutta kehitystä, mutta näillä kilometreillä jokainen uusi lihasgrammakin on odottamaton bonushyöty. Todellinen ilo tulee siitä, että pääsee joka päivä salille treenaamaan.

Sitten tullaan toiseen asiaan, mihin en sinun ajattelumallissasi onneksi osaa samaistua. Sinun mielestäsi esimerkiksi CBB:ssä kilpaileminen pitäisi lopettaa sillä sekunnilla, kun uusia lihasKILOJA ei enää ole tulossa. Tavallaanhan tuo olisi perusteltua JOS CBB olisi lihaskilojen kasvatustahtikilpailu, eli joka vuosi esim. rekisteröitäisiin se kilomäärä uutta lihasta, minkä eri kisaajat ovat onnistuneet vuoden aikana kasvattamaan, ja parhaan kasvutahdin saavuttanut tyyppi sitten voittaisi Classic Bodybuildingin SM-kultaa tai jotain. Käytännössä tuollaisen kasvutahtikilpailun kärjessä olisivat aloittelevat treenaajat, koska he pystyvät aina kehittämään enemmän lihaskiloja vuodessa kuin pidempään treenanneet tyypit.

Mutta kun CBB tai mikään bodylaji ei ole kiloissa mitattava kehitystahtikilpailu, vaan FYSIIKKAkilpailu. Eli lavalla kilpaillaan visuaalisesti arvosteltavalla fysiikalla, jossa on aika helvetin monta osa-aluetta ja aspektia pelkän kilomääräisen lihasmassan lisäksi. Ja omalla kohdallani on edelleen aika helvetisti petrattavaa KAIKILLA osa-alueilla, vaikka en välttämättä enää niitä lihasKILOJA saisikaan lisää. Eli minulla on monelta osin varaa kehittyä FYSIIKKAkilpailijana, ja se ajaa eteenpäin. Yksi hieno juttu olisi päästä edes yhden kerran oikeasti kuntoon lavalle. Jo siinä on ollut enemmän kuin riittävästi haastetta viimeisen 11 vuoden aikana.

Isken tähän väliin mm. Mark Dugdalen ja Dave Taten keskustelun hieman samasta aiheesta:


View: https://www.youtube.com/watch?v=qo4bIk0mE0Q


Ja sitten kolmas juttu. Vaikka nyt jollain ilveellä saavuttaisinkin jonkinlaisen oman geneettisen potentiaalini absoluuttisen huipentuman lavafysiikassa mitattuna, eikös juuri silloin kannattaisi jatkaa kilpailemista eikä lopettaa se? Eli kun ensin käytetään 20 vuotta aikaa fysiikan rakentamiseen ja eri treeni-/dieettimetodien jatkuvaan testaamiseen, että löydetään vihdoin viimein jokin tapa saada omasta fysiikasta lavalla maksimihyöty irti, niin sitten tuota tietotaitoa ei saisikaan käyttää enää koskaan uudelleen?

Mielestäni urheilussa ensin tavoitellaan jotakin korkeaa kilpatasoa, ja sitten kun se saavutetaan, sillä omalla huipputasolla kilpaillaan niin kauan kuin pystytään ja/tai kilpailemisesta saadaan enemmän irti, kuin sille koetaan menettävänsä.

Jatkuva kehitys (varsinkin todella hulppea sellainen, joka voidaan esim. mitata ihan lihaskiloissa) on tietysti sitä kaikkein motivoivinta aikaa treenata, mutta on mielestäni aika käsittämätöntä ajatella, että kilpaileminen tai ylipäätään treenaaminen pitäisi lopettaa heti, kun jotain osa-aluetta ei välttämättä enää kyetä kehittämään.
Ankarat kisadieetitkin varmasti vaativat joka kerta veronsa, vaikkei lääkeaineiden kanssa pelatakaan.
Siis ankarat kisadieetit natikkana vaativat joka kerta terveydellisesti veronsa JUURI SIITÄ SYYSTÄ, että ne vedetään ilman lääkeaineita. Olisi terveydelle paljon VÄHEMMÄN haitallista vetää kisadieetit esimerkiksi korvaushoidolla, kuin omalla dieettaamisen musertamalla nollatuotannolla ja maanrakoon ajamalla aineenvaihdunnalla.
Tuolla pyörii lavoilla kasapäin bodareita, jotka eivät ole kehittyneet 10 vuoteen yhtään mihinkään ja usein tulevat lavalle vain entistä huonommassa kunnossa, ei heidän motiiveja kukaan ihmettele. Vielä enemmän ylipäätään jengiä käy salilla, jotka eivät koskaan kehity mihinkään. Miksi he edes treenaavat... Hmm
Tähän haluaisin oikeasti esim. Simpsalta vastauksen. Kai olet käynyt ihmettelemässä samalla tavalla mm. Jani Pernellin tai Tuukka Heikkisen kisauran jatkamista, vaikka kukaan meistä pitkän linjan CBB-ukoista ei ole enää vuosiin saanut niitä somesilmin havaittavia lihaskiloja lisää? Periaatteessa voisi kuvitella, että näiden herrojen kisauran jatkaminen aiheuttaisi ulkopuolisten silmissä jopa enemmän kummastusta kuin allekirjoittaneen keissi, sillä sekä Janilla että Tuukalla on ihan jälkikasvuakin kotona, ja vastuullaan siis bodausta paljon tärkeämpiäkin asioita. Sen sijaan jos meikäläinen panostaa vielä vanhoilla vuosilla kisaamiseen, se ei ole oikeastaan pois mistään muualta kuin ehkä omasta vapaa-ajastani (ja käytän sen joka tapauksessa mieluiten rakastamani urheilulajin harrastamiseen).
 
Viimeksi muokattu:
Itse rakastan salilla treenaamista yli kaiken. Siis ihan treenaamista joka päivän kohokohtana. Haluan jatkaa treenaamista hautaani saakka, ihan sama saanko enää koskaan lisää lihasta vai en. Toki tavoittelen aina treeneissäni uutta kehitystä, mutta näillä kilometreillä jokainen uusi lihasgrammakin on odottamaton bonushyöty. Todellinen ilo tulee siitä, että pääsee joka päivä salille treenaamaan.

Helppo on ollut aistia Utin palava halu treenata bodausta. Näin se pitää mennäkin, eikä hampaat irvessä miettiä, "menenkö salille vai ei".

Tsemppiä Utille ja kiitos kaikesta materiaalista, mitä olet tuottanut!
 
Olisiko elämässä kenties aika tehdä jotain muutakin, kuin nostella pakonomaisesti painoja ja laskea kaloreita? Samalla tarmolla kuin mitä lihaksen kasvatukseen ja kaikkeen sen ympärillä liittyvään Utti on perehtynyt, voisi jossakin muussa asiassa tulla myös todella vakuuttavaa jälkeä.

Tämän kaltaisia kommentteja olen aina kovasti ihmetellyt. Jos nauttii jonkun asian harrastamisesta, olkoon se mitä tahansa (olettaen tietysti ettei siitä ole haittaa muille), minkä ihmeen vuoksi se tulisi lopettaa jonkin ulkoisen syyn vuoksi? Mitä järkeä Utin olisi siirtyä tekemään jotakin mistä ei selvästikään pidä, vain koska voisi menestyä siinä? Utti selkeästi (kuten tuossa yllä toteaa) nauttii treenaamisesta ja kaikesta siihen liittyvästä, ei kai kukaan vapaaehtoisesti panostaisi noin suurta osaa elämästään asialle, josta ei nauti. Jos joku näin toimii, suosittelen kääntymään psykiatrin puoleen.

Vaikka en itse samanlaista panostusta ko. lajiin ehkä jaksaisikaan, arvostan Utissa sitä, että hän tekee juuri sitä mistä pitää eikä välitä tuollaisista kommenteista, joissa pyritään mollaamaan hänen valintojaan. Olisi mielenkiintoista kuulla mikä on Simpsan ja muiden saman ajattelumallin omaavien elämänfilosofia, mitä tavoittelette elämässänne? Pyrittekö menestymään jossakin vain, jotta voitte sanoa olevanne menestyneitä, riippumatta tuoko se mitään mielihyvää? Itselle tuntuu kovin vieraalta ajatukselta.
 
@Hulkki,

onko mahdollista että listaist pari kolme youtube tyyppiä/kanavaa mitä seurailet? Aika monenkirjavaa sakkia kun on.

Layne Norton kävi eilen IGssä pirun lämpimänä muutamasta osaamattomasta ''gurusta''.
 
Kaikessa urheilussahan on juuri noin, että onnistuneeseen kilpauraan kuuluu kehitysvaihe, prime-time suunnilleen sillä omalla huipputasolla ja laskuvaihe. Prime-time kestää urheilijasta ja lajista riippuen yleensä 3-10 vuotta. Tällöin ei enää kehitytä vaan kilpaillaan sillä omalla tasolla - oli se SM-kisat tai olympialaiset - ja pyritään saamaan paras mahdollinen onnistuminen kilpailuissa.

Yleensä onistuneena kilpaurana pidetään sellaista, että kilpaileminen lopetetaan prime-timen lopulla tai laskuvaiheen alussa. Ei siis jäädä ns. kehäraakkina kisaamaan jatkuvasti huonontuvin tuloksin. (Veteraanisarjat on sitten erikseen.) Jos lopettaa siinä vaiheessa kun on juuri saavuttanut prime-timen, sitä pidetään yleensä vahinkona, kun lupaava tulokas poistuu kuvioista.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Eli onneksi olkoon, olet todella tarkkasilmäisenä sivustaseuraajana huomannut saman asian, mistä olen itsekin valittanut suurin piirtein joka kerta kun suuni julkisesti aukaisen: naturaalina 90-95% lihaskiloista tulee ensimmäisen 5 treenivuoden aikana, ja 10 kovan treenivuoden jälkeen omasta kilomääräisestä lihasmassapotentiaalista on yleensä ulosmitattu 95-99%. Meikäläisellä on nyt jo 20 vuotta kovaa treeniä takana, eli esimerkiksi 5 vuotta sitten olin jo treenannut sen 15 vuotta. Siinäkin kohtaa oltiin siis jo menty about 5 vuotta tätä vaihetta treeniurasta, jolloin ainakaan LIHASKILOISSA mitattavaa kehitystä ei enää voi oikein edes havaita.Tämä lausahdus kertoo meikäläiselle sen verran, että sinä et selvästikään nauti treenaamisesta, vaan se on sinulle "pakonomaista" suorittamista jota siedät vain JOS saat kilotolkulla uutta lihasmassaa kamalan ikävän salilla hikoilun vastineeksi.

Tämä saattaa tulla väärään ketjuun, mutta ei se mitään. Hulkki, mitä mieltä olet sellaisesta varmasti aika yleisestä tapauksesta, jossa salilla ollaan pyöritty se n. 10v ( siis minä itse, ja varmaan moni muukin ) ja iso osa silmin nähtävästä kehityksestä lihasmassa ja kehonpainossa on tosiaankin tullut ensimmäisten 5-6 vuoden aikana. Mutta se toinen juttu, eli voin myöntää, että kyse ei todellakaan ollut mistään optimi treenauksesta. Tällä ei kuitenkaan näyttänyt olevan merkitystä, sillä "novice effect" pelitti aika hyvin ( ja pitkään ). Varmasti treenaamalla koko ajan fiksusti ja loogisen nousujohteisesti ton 6 vuoden keston olisi voinut puolittaa, ja saada samat tuloset esim. 3 vuodessa.

Toisaalta olet itsekin sanonut, että joku 99% salilla treenaavista on ns. intermediate tasolla, mikä tarkoittaisi, että periaatteessa potentiaalia olisi vielä käyttämättä, korkeista määrällisistä treenivuosista huolimatta. Funtsin vaan, miten nämä 2 konseptia sopivat yhteen: 5v treeniä = 90% gainzzeista saavutettu, vs 90% salitreenaajista keskitason treenaajia, tämähän tarkoittaisi käytännössä, että suurella osalla ns. tavis-treenaajista olisi vielä paljon varaa kehittyä ( joo aika yksilökohtaista ). Tietty yksi esimerkki mahdollisesta kehittymisestä korkeista treenivuosista huolimatta, on heikosti hermottuneet yksittäiset lihasryhmät, esim. itsellä rinta ja ojentajat.

En koskaan saanut saanut nyybi-gainzzeja esim. penkissä, mutta hinkkaamalla lisäpaino-dippejä korkealla frekvenssillä ja volyymillä sain 10 vuoden treenitaustasta huolimatta silminnähtävää kehitystä rintaan ja ojentajiin. Mutta tässä oli kyse yksittäisen heikkouden kehittämisestä, ei siitä, että kroppaan olisi tullut kilomäärällä uutta massaa. Eli ilmeisesti tän tyyppinen kehitys on "parasta" ( ja ainoaa ) odotettavissa olevaa kehitystä tietyn pisteen jälkeen.
 
Toisaalta olet itsekin sanonut, että joku 99% salilla treenaavista on ns. intermediate tasolla, mikä tarkoittaisi, että periaatteessa potentiaalia olisi vielä käyttämättä, korkeista määrällisistä treenivuosista huolimatta.

Tämä kiinnostaa itseänikin, eli jos on saavuttanut esim. 75% max lihasmassasta 10 vuoden sinnepäin tehdyllä treenillä, onko lähtökohdat kehittymiseen samat kuin jos se 75% olisi saatu 2 vuodessa optimaalisella treenillä? Vai hidastaako korkeat treenivuodet automaattisesti kehitystä riippumatta siitä paljon sitä kehitystä ollaan saatu aikaan?
 
Tämä kiinnostaa itseänikin, eli jos on saavuttanut esim. 75% max lihasmassasta 10 vuoden sinnepäin tehdyllä treenillä, onko lähtökohdat kehittymiseen samat kuin jos se 75% olisi saatu 2 vuodessa optimaalisella treenillä? Vai hidastaako korkeat treenivuodet automaattisesti kehitystä riippumatta siitä paljon sitä kehitystä ollaan saatu aikaan?

Voin mutuna vastata tähän, että ei, korkeat treenivuodet itsessään eivät hidasta kehitystä. Mutta se taas, mitä noiden "hukkaan heitettyjen" vuosien aikana ollaan tehty, kyllä melko varmasti tulee jatkossa vaikeuttamaan kehitystä. Esim. jatkuva pään hakkaaminen seinään tasannevaiheiden muodossa, ja se, että noista tasanteista ollaan menty "läpi" kunnon junttimeiningillä, eli käytännössä lisäämällä puoliväkisin volyymiä samoihin liikevariaatioihin, esim. kyykkyyn, vaikka alaselkä ja polvet ovat jo valmiiksi oireilleet kulumien ja nivelten vääränlaisen kuormittumisen johdosta aiheutuneen kivun muodossa.

Nämä vammat ja kulumat alkavat toden teolla rajoittaa kehitystä usein vasta vuosia sen jälkeen, kun ensimmäiset "hälytyssignaalit" kropassa ovat ilmenneet ( eikä niitä ole luonnollisesti noteerattu, koska no pain, no gain ). Tietty tämä on pelkästään omaan kokemukseen pohjaavaa "analyysiä", eikä välttämättä päde kenenkään toisen kohdalla. Mutta niinhän se aina on, kukaan ei koskaan voi varmuudella tietää, mitä jonkun toisen ihmisen subjektiivinen kokemus ja sen pohjana oleva historia, pitävät sisällään. Näistä ei myöskään voi oikein päästä eroon ( ellei satu olemaan joku velho tai itämainen guru ), vaan niitä kuljettaa aina mukanaan.
 
Voin mutuna vastata tähän, että ei, korkeat treenivuodet itsessään eivät hidasta kehitystä. Mutta se taas, mitä noiden "hukkaan heitettyjen" vuosien aikana ollaan tehty, kyllä melko varmasti tulee jatkossa vaikeuttamaan kehitystä. Esim. jatkuva pään hakkaaminen seinään tasannevaiheiden muodossa, ja se, että noista tasanteista ollaan menty "läpi" kunnon junttimeiningillä, eli käytännössä lisäämällä puoliväkisin volyymiä samoihin liikevariaatioihin, esim. kyykkyyn, vaikka alaselkä ja polvet ovat jo valmiiksi oireilleet kulumien ja nivelten vääränlaisen kuormittumisen johdosta aiheutuneen kivun muodossa.

Nämä vammat ja kulumat alkavat toden teolla rajoittaa kehitystä usein vasta vuosia sen jälkeen, kun ensimmäiset "hälytyssignaalit" kropassa ovat ilmenneet ( eikä niitä ole luonnollisesti noteerattu, koska no pain, no gain ). Tietty tämä on pelkästään omaan kokemukseen pohjaavaa "analyysiä", eikä välttämättä päde kenenkään toisen kohdalla. Mutta niinhän se aina on, kukaan ei koskaan voi varmuudella tietää, mitä jonkun toisen ihmisen subjektiivinen kokemus ja sen pohjana oleva historia, pitävät sisällään. Näistä ei myöskään voi oikein päästä eroon ( ellei satu olemaan joku velho tai itämainen guru ), vaan niitä kuljettaa aina mukanaan.

Juu ihan hyvä pointti että se mitä "hukkavuosina" ollaan tehty on aika ratkaisevaa sen kannalta ovatko ne haitaksi kehitykselle vai ei. Se että ollaan 10 vuotta syöty miten sattuu on ihan eri asia kuin se että kroppa on paskottu väärällä treenaamisella :)
 
Juu ihan hyvä pointti että se mitä "hukkavuosina" ollaan tehty on aika ratkaisevaa sen kannalta ovatko ne haitaksi kehitykselle vai ei. Se että ollaan 10 vuotta syöty miten sattuu on ihan eri asia kuin se että kroppa on paskottu väärällä treenaamisella :)

Tosiaankin, en tarkoittanut, että oma kroppa olisi täysin säpäleinä. Mutta sellaista pientä kremppaa ja kolotusta ilmenee jatkuvasti, että ehkä enemmänkin psyyken puolella alkaa kelaamaan, onko riskin arvoista lähteä "ottamaan irti" vapailla painoilla. Toi psyyke on jännä pointti. Mullakin ne liikkeet, joissa olen joskus aikaisemmin loukannut itseni, esim. takakyykky, mave tai kulmasoutu tangolla, aiheuttavat huomattavasti enemmän "negatiivista stressiä" ( = angstia ) hermoston tasolla, kuin esim. etukyykky. Etarissa ei ole ollut mitään ongelmia lähteä hakemaan rajoja, tai jopa feilaamaan toistoja, osittain tietenkin koska liike on turvallisempi ja kevyempi, kuin takakyykky.

Mutta mä luulen, että toi menee syvemmälle. Etarin kohdalla multa yksinkertaisesti puuttuu kokemus siitä, mitä tapahtuu, jos jää tangon alle, tai polvi pettää. Eli tavallaan ne psykologiset "jarrut" mitkä mä olen itse luonut itselleni tyrimällä takakyykyssä monta kertaa, puuttuvat etarista. En ole edes tajunnut tätä aikaisemmin, mutta tää saattaisi jopa olla tärkein syy sille, miksi liikevariaatioita kannattaa kierrättää, tietenkin vaihtelun ja mielekkyyden lisäksi.
 
Itse arvostan eniten juuri näitä Utin kaltaisia laji-ihmisiä, joille treeni on keskiössä. Vuosien varrella on ollut esimerkkejä kovaakin tulosta tehneistä kilpailijoista joiden ura on lyhyt, eikä treeni maistu uran jälkeen. Erityisestihän tämä näkyy naisten uudemmissa keholajeissa, haetaan parit pokaalit ja homma on siinä. Eli tekeekö sitä mitä rakastaa vai onko tekeminen vain väline jonkun asian saavuttamiseen. Loppupeleissä kaiken järkevyyden voi toki kyseenalaistaa, mutta se on köyhä tapa elää.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom