Tälläistä tietoa olen koonnut netistä ja itsekin vedän
aamulla soijaisolaattia,
treenin jälkeen heraisolaattia&maltoa ja
iltapalalla kaseiinia.
Soijaproteiini onkin hyvää!
Soijaisolaatti ja soijalesitiini
Soijaproteiinia on turhaan haukuttu testosteronitasoa vähentäväksi. Lisäksi sen fytoestrogeenit jotka tulevat isoflavonoideista estävät syöpää ja muita sairauksia, toimien erittäin tehokkaina antioksidantteina. Myös soijasta saatava soijalesitiini(rae) ja sen sisältämät isoflavonoidit ovat harmittomia bodaajille, tai oikeastaan päin vastoin soijalesitiini on erittäin hyödyllinen ravintolisä.
Soijaproteiini
http://ufsweb.myvisio.com/showpage.asp?id=4982
Markkinoilla on erilaisia vilja-, herne- ja riisiproteiineja, mutta
soijaproteiini-isolaatti on ainoa merkittävä kasvikunnasta peräisin oleva proteiininlähde. Sen alhaisesta metioniinipitoisuudesta johtuen biologinen arvo on melko alhainen, kun taas
proteiinin hyväksikäyttöarvo on hyvinkin korkea.
Soijaproteiinilla on useita funktionaalisia ominaisuuksia. Sen sisältämät isoflavonoidit ja fytokemikaalit näyttävät ehkäisevän estrogeeniriippuvaisten syöpien syntyä ja
normalisoivan insuliinin ja sukupuolihormonien eritystä.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että soijaproteiini sopii erittäin hyvin myös miehille eikä luultua testosteronia alentavaa vaikutusta sillä ole.
Dieetillä olevaa henkilöä varmasti kiinnostaa myös
soijaproteiinin kyky pitää kilpirauhasen toiminta aktiivisena. Tätä ominaisuutta ei mikään muu proteiini kykene tarjoamaan.
Korkeahkosta haaraketjuisten aminohappojen sekä glutamiinin pitoisuuden ansiosta soijaproteiini kykenee säästämään lihaskudosta.
Soijaproteiini-isolaatin proteiinipitoisuus on 87-90%,
se on laktoositonta ja rasvaa siinä on 3-6%. Perinteiset soijajauhot aiheuttavat useimmille ruoansulatusongelmia, joten isolaatti on siten suositeltavin soijaproteiinin muoto.
Yhteenvetona voitaisiin todeta, että valitessaan proteiinilisäravinnetta kannattaa valinta tehdä sen mukaan mihin käyttöön proteiini tulee. Hera sopii yksin käytettynä erityisesti palautusjuomiin ja aterioita täydentämään. Välipalajuomiksi sopii heran ja kaseiinin/maitoproteiini-isolaatin sekoitus täydennettynä mahdollisesti soijaproteiinilla. Iltaproteiiniksi ennen nukkumaan menoa paras valinta on kaseiini tai miksei myös maitoproteiini-isolaatti. Markkinoilla on myös valtavat määrät erilaisia valmiita proteiinisekoituksia. Kannattaa kuitenkin ennen ostoa tutustua tarkasti proteiinivalmisteen ainesosaluetteloon pitäen mielessä aiemmin kerrotut asiat. On hyvä muistaa että ainesosaluettelossa raaka-aineet ovat aina määräjärjestyksessä eli ensimmäisenä on ainesosa jota tuotteessa on eniten, toisena toiseksi eniten oleva raaka-aine jne. Tämän kun pitää mielessä on tuotteen sisällön arvioiminen helpompaa.
Jokaisen kannattaa kokeilla millaisen kasvun soijalla saa heraan verrattuna!
soijassa on glutamiinia ja arginiinia moninkertaisesti!
Markkinamiehet ovat keksineet heran ylivoimaisuuden ja aivopesu/mainokset toimii, myydään halpaa raaka-ainetta kalliilla-> parempi kate ja suuremmat voitot.
papuja kun jokainen voi kasvattaa vaikka itse.
muutenkin ihmiset käyttävät liikaa maitotuotteita.
Soijaproteiini toimii
ystävä vai vihollinen?
Proteiini on kaikkien lihasten suosikkiruokaa. Mutta proteiinilla ja proteiinilla on eroa.
Soijaproteiini on yhtä korkealuokkaista kuin kaseiini, hera ja kananmuna. Mutta vaikka se on paras kasviperäinen proteiininlähde, siitä yhä kiistellään kerhonrakentajien keskuudessa.
Tästä artikkelista selviää miksi, ja siinä myös perehdytään soijaproteiinin moniin etuihin.
”Estrogeeniset vaikutukset parantavat lisäksi verenkiertoa ja luustoa ja siten siis pienentävät riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä osteoporoosiin.”
Nykyään ei ole epäilystäkään siitä, että soija on korkealuokkainen proteiininlähde, joka on täysin verrattavissa eläinkunnasta saataviin proteiininlähteisiin.
Soijaproteiini sisältää erityisen paljon glutamiinia ja arginiinia, aminohappoja, jotka stimuloivat immuunijärjestelmää ja kasvuhormonin eritystä. Ja nämä seikat ovat olennaisen tärkeitä treenitulosten maksimoinnin kannalta. Mutta voimaharjoittelijat ovat mielestäni turhaan aliarvioineet soijaproteiinia. Suurin syy tähän on siinä, että soijaperäiset elintarvikkeet sisältävät fytoestrogeenejä. Kuten nimestä voi päätellä, ne liittyvät naissukuhormoniin, estrogeeniin.
Estrogeeniominaisuudet?
Fytoestrogeenit ovat ryhmä biologisesti aktiivisia ainesosia, joita esiintyy kasvikunnassa ja, jotka kemialliselta rakenteeltaan muistuttavat estrogeenia (estradiolia). Tämä mahdollistaa fytoestrogeenien sitoutumisen kehon estrogeenireseptoreihin ja estrogeenintapaisten vaikutusten aikaansaamisen. Tämä seikka saa luultavasti monet miespuoliset lukijat kavahtamaan. Fytoestrogeenien on arveltu myös aiheuttavan miehille hedelmättömyyttä. Lisäksi vanhan uskomuksen mukaan fytoestrogeenit myös laskevat miessukuhormonin, testosteronin, pitoisuutta. Ei oikeastaan mikään ihme, sillä estrogeeni tunnetaan sen kyvystä lisätä rasvan varastoitumista ja sehän on juuri se hormoni, mikä ”tekee naisista naisia”. Mutta, lue kuitenkin eteenpäin… tutkimuksissa on nimittäin todettu, että fytoestrogeenit (ennen kaikkea soijaperäiset) eivät ole miehille niin vaarallisia kuin on luultu.
Useat nykytutkimukset ovat osoittaneet, että soijaproteiinilla ei ole negatiivisia hormonaalisia vaikutuksia tai ikäviä sivuvaikutuksia miesten kannalta.
Tutkimustulokset osoittavat, että soijaproteiini ei vaikuta estrogeenipitoisuuteen, vapaaseen testosteroniin eikä myöskään miesten kokonaistestosteronin määrään.
On niin ikään esitetty väitteitä, että soija aiheuttaisi hedelmällisyysongelmia ja huonontaisi sperman laatua. Tämä väite on todettu paikkansa pitämättömäksi tutkimuksessa, jossa terveille miehille annettiin 40 mg soijaisoflavoneita päivässä kahden kuukauden ajan. Niin hormonaaliset parametrit kuin kivesten tuotantokyky ja sperman laatu pysyivät muuttumattomina.
Antiestrogeeniset vaikutukset
Lisäksi soijalla on osoitettu olevan antiestrogeenisiä vaikutuksia niin naisilla kuin miehillä.
On siis todettu antiestrogeenisiä vaikutuksia naisilla, jotka eivät vielä ole vaihdevuosi-ikäisiä ja estrogeenisiä vaikutuksia naisilla, jotka jo ovat ohittaneet vaihdevuodet. Tutkijoiden mielestä antiestrogeeniset vaikutukset voivat pienentää rintasyöpäriskiä hedelmällisyysikäisillä naisilla. Estrogeeniset vaikutukset parantavat lisäksi verenkiertoa ja luustoa ja siten siis pienentävät riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä osteoporoosiin.
Antiestrogeenisiä vaikutuksia havaittiin myös miehillä, mikä pienentää eturauhassyövän riskiä. Koska isoflavonien ei ole havaittu vaikuttavan miessukuhormoniin, on ilmeistä, että muilla mekanismeilla on osuutta asioihin.
Isoflavonit vaikuttavat eri entsyymeihin, jotka osallistuvat mies- ja naissukuhormonien tuotantoon.
On muun muassa huomattu, että isoflavonit ehkäisevät aromataasi-entsyymin muodostumista. (Aromataasi muuttaa testosteronia ja androstenedionia estrogeeniksi.)
Lihasten rakentaminen
Useat tutkimukset ovat todistaneet, että soijaproteiini lisää IGF-1-pitoisuutta (insuliinin kaltainen kasvutekijä-1). Tämä vaikutus on havaittu sekä
miehillä että jo vaihdevuodet ohittaneilla naisillakin. Yhteistä näille ryhmille on kehon oman estrogeenin alhainen pitoisuus.
Soijan kyky lisätä IGF-1:tä on mielenkiintoinen kehonrakentajan kannalta, koska juuri IGF-1 välittää anabolisia (lihasta kasvattavia) kasvuhormoni (GH) vaikutuksia.
On myös osoitettu soijaproteiinin edistävän lihastenkasvua. Eräässä tutkimuksessa tutkittiin päivittäisen soijaproteiinilisän (annos 1,5 g/painokilo) vaikutuksia olympiaurheilijoilla (sekä naisia että miehiä). Kahdeksan viikon kuluttua huomattiin 2,5 kg:n painonnousu
(erityisesti rasvattoman painon), sekä
voiman lisääntymistä ja
väsymisen tunteen vähenemistä treenin jälkeen. Vertailuryhmässä, joka ei saanut tätä lisää, mutta joka muutoin söi ja harjoitteli samalla tavalla, mitään eroja ei havaittu.
Kehon rasvanhallinta Useissa niin eläimillä kuin ihmisillä suoritetuissa tutkimuksissa
soijan on osoitettu olevan hyvä ase lihavuutta vastaan. Äskettäin todettiin esimerkiksi, että korkeampi säännöllinen soija-isoflavoniannos vähentää ruumiinpainoa, kehon rasvoja sekä pienentää vyötärön ympärysmittaa.
Kaikkein viimeisimmässä tutkimuksessa tutkittiin vaikutuksia kehon koostumukseen.
Koehenkilöt jaettiin kahteen ryhmään; soijaryhmä sai päivittäisen 25 gramman soijaproteiinilisän (joka vastaa 90 mg isoflavoneita) kun taas maitoryhmä sen sijaan sai päivittäin maitoproteiinilisän, joka energia- ja ravintosisällöltään oli vastaavanlainen. Kaikki koehenkilöt söivät ja harjoittelivat muuten kuten ennenkin.
Yhdeksän kuukauden kuluttua maitoryhmän kehon rasvaton paino oli lisääntynyt 0,9 kg ja
soijaryhmän rasvaton paino oli lisääntynyt peräti 1,5 kg. Maitoryhmän kehon rasva oli pysynyt muuttumattomana kun taas soijaryhmässä rasvan määrä oli vähentynyt 1,1 kg:lla. Ja näin siis pelkästään nauttimalla soijaproteiinilisää!
Laihduttavat vaikutukset
On olemassa useita viitteitä siitä, että soijaisoflavoneilla on edullinen vaikutus rasvaaineenvaihduntaan, niin rasvakudoksissa kuin maksassakin. On muun muassa osoitettu, että isoflavonit estävät glukoosin imeytymistä rasvasoluihin, glukoosin muuntumista rasvasoluiksi sekä rasvan muodostumista rasvasoluissa. Sen lisäksi isoflavonit stimuloivat rasvojen vapautumista rasvasoluista.
On myös huomattu, että soijaproteiini lisää energiaa kuluttavien kilpirauhashormonien T3:n ja T4:n pitoisuuksia niin eläimillä kuin ihmisillä. Tämän vuoksi soijaproteiini on sangen mielenkiintoinen aine dieetin aikana, koska pienentynyt kalorimäärä laskee energiankulutusta ja siten vaikeuttaa kehon rasvojen ylijäämäenergiasta eroon pääsyä. Soijaproteiini auttaa siis tässäkin ongelmassa.
Lisäksi soijaproteiini vaikuttaa insuliinin ja glukagonin väliseen suhteeseen. Se laskee veren kolesterolipitoisuutta ja vähentää kehon rasvojen määrää.
Yhteenveto
Soijapohjaiset proteiinijauheet ovat edullisin korkealuokkaisen proteiinin lähde. Huoleti voidaan torjua kaikki väitteet siitä, että soijaproteiini ja soijaperäiset elintarvikkeet laskisivat sperman laatua tai, että niillä olisi miestä ”naisistavia” vaikutuksia.
Soijaproteiinilisää nauttineilla urheilijoilla todettu lisääntynyt lihasmassa ja vähentynyt väsymisen tunne, tukevat sitä tosiseikkaa, että soijalla ei ole treenaajan kannalta katsoen negatiivisia anabolisia vaikutuksia. Sen lisäksi soijaproteiinilla on useita kuntoa kohottavia vaikutuksia.
Kaiken lisäksi se on terveellistä.
Artikkeli kokonaisuudessaan viitteineen
(ruotsiksi)
www.mowifit.com.
Soijalla tai soijaisolaatilla tehdyt kokeet (tässäkin ketjussa mainitut) viittaavat siihen että lihas kasvaa paremmin ja fytoestrogeenipitoiset isoflavonoidit pitävät kroppaa muutenkin kunnossa. Syö sä juustoa niin mä syön soijaisolaattia ja soijalesitiiniä heran ja maitoproteiinin lisäksi niin liha lisääntyy ja psyyke voi hyvin.
Lopuksi vielä:
The phytoestrogens are only found in raw soy products. Not soy protein isolates, which are used as protein supplements for bodybuilders. Eli tuo antaa ymmärtää, että jo tällä hetkellä nuo soijaisolaatit EIVÄT sisällä noita fytoestrogeenejä.