Urheilulliset voimaliikkeet

M-Nutrition EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/KPL
Turkkilaiset on tuttuja joo.
Taidan treenata noita yhden jalan pn-liikkeitä nyt 3-5vko, kunnes ehtii salille.
Kattoo nyt, onko silloin miten kova tulos kahdella jalalla.
 
Kuten jto:kin totesi, noita yhden jalan juttuja yms. voi ja kannattaa sisällyttää osaksi treeniä. Kuitenkin kuulostaa siltä, että sä etsit näitä erikoisempia liikkeitä itsetarkoituksellisesti. Voit tehdä yhden jalan riveä, mutta se ei ole mikään avain onneen. Sä puhut voimasta joka toimii; mitä se on? Ei se oo sen kummempaa kuin aktiivista lihasmassaa. Erona perinteiseen bodaukseen voidaan havaita, että tarkoitus ei ole kehittää vain ns. showlihaksia vaan myös tasapuolisesti pieniä ja piilossa olevia. Loppujen lopuksi ero ei kuitenkaan ole suuri: kymppien hinkkaaminen kyykyssä toimii taatusti. Ota kaveriksi niitä bulgarialaisia yms., tai voit mieltää toisinkin päin eli ota bulgarialaisten kaveriksi takakyykkyä. Oleellista on kuitenkin että pitäydyt hypertrofian tavoittelussa etkä suuremmin muussa. Ne "syvät lihakset" jotka mainitsit on niitä vähemmän seksikkäitä lihaksia, jotka taatusti tulee käyttöön perinteisissä vapaiden painojen moninivelliikkeissä. Jotta varmasti saadaan jokainen lihas käyttöön, hyödynnetään laajaa ja monipuolista liikevalikoimaa. Tää ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pitäsi heilutella jotain levypainoja pään ympäri niin että olkapäät tekee staattista työtä. Ei se oikein johda mihinkään tavoiteltuun.

E: Yhden ja kahden jalan kyykyn korrelaatiossa täytyy muistaa, että vaikka jalkojen osalta rasitus on samantyyppistä, keski- ja yläkropan osalta hyvinkin erilaista. Takakyykyssä kuitenkin alaselän rasitus on ihan eri sfääreissä, ja yläkroppaakin on mukana. Useaan otteeseen on vertailtu prässin ja kyykyn keskenäisiä siirtovaikutuksia, mutta siinä tulee sama asia, uskoakseni jopa vahvemmin.
 
En nyt tarkota iskeä lusikkaa kauheasti soppaan ja hämmentää, mutta jos miettii jotain huippu-urheilijaa joka tosiaan maksaa ihan sikana, niinku jto tossa mainitsiki ("nää maksaa miljoonia, älä riko näitä"), niin isot yleisliikkeet on aika riskialttiita jos samalla koetetaan pitää jonkulainen die-hard treenifilosofia tai mindsetti sen takana.

Se kyykkyohjelma mikä voimapuolelta löytyy on ehkäpä paras yksittäinen ohjelma minkä ite oon ajatuksella tehnyt läpi, kun koko peruskauden ajan tuntuu jokainen treeni aivan liian helpolta, ja maksimikautena, 8 vuoden treenin (vaihtelevasti järkevän, kuitenkin kokoajan "suht kovan") jälkeenkin tulee ykkösmaksimiin noin 20kg lisää. Toki tekniikalla on suurin vaikutus, mutta kyllä siinä varmasti lihastakin tulee ja suorituskyky muissa liikkeissä/lajissa paranee voiman tuoman kenttäedun vuoksi.
 
Kyllä luulisi NFL:ään treenattavan parhaalla mahdollisella tavalla. Kun siellä ei pahemmin pärjää, jos ei oteta kaikkea kropasta irti. Eri asia on lajit, joissa taidolla on suurempi merkitys, mutta jefu on joukkuelajeista rugbyn ohella se vähiten tekniikkaa vaativa, joten ei siinä oikeastaan ole mitään asiaa huipulle ilman fyysisyyden treenaamista sille tasolle, jolle se on mahdollista.

Tuskin Joe DeFranco olisi niin tunnettu, jos sen metodit ei toimisi paremmin kuin perus kyykky, mave, rive, penkki, kulmasoutu–treeni.
Itse en tunne ketään, joka olisi kyykyllä, mavella ja muilla suurilla liikkeillä itsensä rikkonut, kun on suunniteltu nousujohteisuus kunnolla ja tekniikka opeteltu, joten tuskin Joe niitä liikkeitä sen takia välttelisi. Kaveri kun todennäköisesti osaa pistää asiakkaat treenaamaan tekniikan, jonka jälkeen nostaa asteittain painoja.
 
Kyllä luulisi NFL:ään treenattavan parhaalla mahdollisella tavalla. Kun siellä ei pahemmin pärjää, jos ei oteta kaikkea kropasta irti. Eri asia on lajit, joissa taidolla on suurempi merkitys, mutta jefu on joukkuelajeista rugbyn ohella se vähiten tekniikkaa vaativa, joten ei siinä oikeastaan ole mitään asiaa huipulle ilman fyysisyyden treenaamista sille tasolle, jolle se on mahdollista.

Tuskin Joe DeFranco olisi niin tunnettu, jos sen metodit ei toimisi paremmin kuin perus kyykky, mave, rive, penkki, kulmasoutu–treeni.
Itse en tunne ketään, joka olisi kyykyllä, mavella ja muilla suurilla liikkeillä itsensä rikkonut, kun on suunniteltu nousujohteisuus kunnolla ja tekniikka opeteltu, joten tuskin Joe niitä liikkeitä sen takia välttelisi. Kaveri kun todennäköisesti osaa pistää asiakkaat treenaamaan tekniikan, jonka jälkeen nostaa asteittain painoja.
Sen mitä itse olen DeFrancoa lukenut, niin oon kyllä saanut sen kuvan, että kaverin westside-hommissa käytetään nimenomaan perusliikkeitä, joita koristellaan noilla bulgarialaisilla tms. Huomattavaa on myös noissa jenkkien juttuja katsellessa, että moni on college-vuosiensa aikana tahkonyt kyykyt, penkit ja sen sellaiset aika kovalle tasolle, jonka jälkeen paras hyöty urheilusuoritukseen saadaan muista liikkeistä. NBA-starojen treenivideoissa just tehdään kaikkea sekopäistä, mutta kuitenkin draftilokeista näkyy, että perusliikkeet on kovalla tasolla.

Suomessa harvoin törmää valmentajiin, jotka alusta lähtien rakentaisivat urheilijaa unilateraaleilla tai liikkeillä, joissa ei käytetä raskaita rautoja. Kamppailulajien puolella sellaisia kuitenkin on muutama (ja myös näitä "ei punttia ollenkaan" -valmentajia) ja melkein väittäisin, että ikävuosina 16-20 raskain perusliikkein valmennetut kaverit niittaa fysiikkatesteissä pohjat, vaikka kyseessä olisi kuinka lajinomainen testi. Aina löytyy jokunen outlier, mutta mitattavat ominaisuudet on yleensä parhaat kavereilla, joilla on myös parhaat takakyykky ja raaka rive (ja ruumiinrakenne lajiin sopiva). Kun sitten mennään yli 20 ikävuoden, fysiikkatreenissä alkaa olla paljon enemmän liikkumavaraa ja treeni yleensäkin on heikkojen kohtien vahvistamista, jolloin erikoisemmilla tekniikoilla on paljon enemmän tilausta. Ja turhaa sitä 2x omapainon kyykkäävää kaveria on enää istuttaa tangon alle.
 
NBA-starojen treenivideoissa just tehdään kaikkea sekopäistä, mutta kuitenkin draftilokeista näkyy, että perusliikkeet on kovalla tasolla.

Vaihtelee. Kevin Durantilla jäi ennen draftia penkissä 185 paunaa rinnalle. Toisaalta jonkun LeBron Jamesin fysiikka ei ole minkään X-kuminauhajumpan tulosta, vaikka niitä videoilla tekeekin.

edit: joskus muistan LBJ:n väittäneen että ei olisi juurikaan treenannut, mitä epäilen vahvasti :)
 
Varmaankin kärjistit ton kommentin X-kuminauhajutuista. Mutta ihan selvennykseksi, että en meinannut sillä urheiluun sopivalla treenillä mitään pikkunytkytyksi vastuskuminauhoilla.

btw. kuulostaa vähän epäilyttävältä, että Lebron väittäisi, että ei treenaa. Kun sillä on treenivideoitakin netissä, jossa treenaa ihan kunnolla.
 
Tähän ketjuun vois vaikka heitellä linkkejä tuollaisiin treenivideoihin, niin päästään puimaan kunnolla. Itsellä ei just tähän hätään oo heittää mitään linkkiä, kun istun palaverissa :)
 
Mulla on mokkula käytössä, ei tällä lähde videot käyntiin :D
Mutta mä sanoin tossa aloitusviestissä, että muistaakseni se oli DeFranco, mutta siitä en ollut varma. Mutta siitä mulattijätkästä olen 100% varma, että se jättää tosi vähälle huomiolle takakyykyn, penkin tangolla, kulmasoudun tangolla jne.
Varmaan joku koris/baseball/jefu/pikajuoksu-fani tietää sen, koska tää jätkä valmistaa fyysisesti niitten lajien pelaajia ammattilaisuuteen. (se on ihan yhtä arvostettu kuin DeFranco) Ja oli yliopistojenkkifutiksessa vielä kova.

Jos sen videot löydän, niin varmaan moni ihmettelee, miten sen asiakkaat on niin kovassa kunnossa. Kun niiden ei pahemmin näe kaverien vetävän takakyykkyä tai vastaavia. Se muuten vihaa vatsarutistuksia, ja kuulemma heitti salillaan treenanneen jätkän ulos, kun se oli treenannut vatsarutistuksia roikunnasta.
 

OUTLET PWO -40%

Grapefruit Lemonade

14,90€
Dan Johnilta löytyy mielestäni tältä alalta eniten tietämystä. Mies on pääasiallisesti heittolajien valmentaja, mutta tietotaitoa löytyy moniin muihinkin lajeihin ja voiman,massan tai liikkuvuuden harjoitteluun aivan valtavasti.

Parhaita ja eniten yleisurheilussa käytettyjä liikkeitä oman havaintoni pohjalta ovat:
Tempaus normaalisti,raakana ja riipunnasta
Rinnalleveto normaalisti,raakana ja riipunnasta
Etu- ja takakyykky
Työntö
Tempausvala
SJMV

Sarjapituudet, intesiteetti jne vaihtelevat tietysti sen mukaan missä kohtaa treenikautta ollaan menossa, ja mikä on harjoittelun pääpainona.
Käsittääkseni sekä jenkit että neukkujen tutkijat tulivat aikoinaan molemmat tulokseen, että isoissa kokovartaloa rasittavissa liikkeissä 10 toistoa/liike/harjoitus on optimaalinen määrä suoritettavaksi kovalla teholla ja vastuksella. esim 3x3, 2x5,5-3-2 jne (ei sisällä lämmittelyjä).
http://www.youtube.com/watch?v=lLZ9BcsdrM4

Mainittakoon vielä että jalkojen voiman kehittämisessä sekä Dan että monet muut urheiluvalmentajat pitävät etukyykkyä parhaana vaihtoehtona.
Takakyykky soveltuu kuulemma paremmin massanhankintaan pitkinä sarjoina.

Jos jotain kiinnostaa, niin tässä miehen kotisivut http://danjohn.net/
myös T-nationilta ja vastaavilta sivustoilta löytyy paljon miehen artikkeleita.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom