Ulkona syöminen

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja DrGonzo
  • Aloitettu Aloitettu
Pro Nutrition Fire Kick, 20 x 25 ml -20%
Sehän vastaakin suurin piirtein viinipulloa. 0,33l ja 18,2%. Toki kova hinta, mutta jos jälkkäriksi vetää kahteen pekkaan, niin eipä tuosta vielä ryöstetty olo tulis. Oon melko varma, että koko pullollinen tuota olis itselleni liikaa. Sen verran tuhtia tavaraa tuollaiset tuppaa olemaan.

muoks. joissain pienpanimoerikoisuuksissa hinta nousee helposti tuonne pariin kymppiin ja ylikin. Onhan se vähän suolaisen tuntuista oluesta, mutta kyllä ne harrastajille tuntuu kelpaavan.
 
SUPER WHEY ISOLATE (3,9 kg) -24%
Ongelma Suomen ravintolakulttuurissa onkin nimenomaan ryöstöhinnoittelu. Tuon bissen saa Googletuksen perusteella noin 9 eurolla Alkosta, tai siis sai joskus, eli ravintola maksanee siitä kutakuinkin, valitettavasti sekin, saman hinnan. Silti katetta pitää ottaa se 100% jostain kumman syystä. Sama homma viinien hinnoittelussa, se 6 euron JP Chenetti maksaa lähes poikkeuksetta sen 20-30 euroa raflassa kun lähestulkoon saman myyntivoiton saisi oikasti hyvästä viinistä, joka sijoittuu 10 euron hintaluokkaan Alkossa. Sikäli sekin on ryöstöhintaista ja katetta sitten 200%. Ihme jottei kukaan ole keksinyt tuota, eikö se nyt ole yhdentekevää onko se voitto per viiniputeli 20 vai 24 euroa? Sitten ihmetellään miksei porukka käy ravintolassa murkinoimassa vaan vetelee makaroonilootaa ja pirkkakaljaa himassa.

Jokuhan keksi jo tuon kiinteän katteen, mikä on toki hyvä asia laadukkaita ja kalleita viinejä arvostaville:

http://www.stara.fi/2014/05/25/grotesk-mullistaa-viinien-hinnoittelun/

Nuo 200-300% katteet kyllä ovat aikamoista kuormasta syömistä, turha tulla julkisuuteen valittamaan ravintoloitsijan että "ei porukka dokaa meillä".
 
Jostain kumman syystä? Suomessa toimintaympäristö on mitä on. En jaksa ruveta kirjoittamaan asiaa enempää auki, mutta loppujen lopuksi tälläkin hinnoittelulla viivan alle jäävä määrä ei ole ravintolaliiketoiminnassa kovin suuri. Se hämää monesti, kun katselee viikonloppuisin täynnä olevaa ravintolaa, että nämähän tekevät varmaan hulluna rahaa, mutta valitettavasti todellisuus on toinen.

En tiedä, mitä sää sekoilet nyt noiden kateprosenttien kanssa, mutta jos sisäänostoltaan kuuden euron hintaista tuotetta myydään vaikka parilla kympillä, niin kateprosentti on silloin 70%, eikä mikään 200-300%. Noille nurkille, eli 70-80%, se valitettavasti yleensä painuu. Myytyjen yksikköjen määrään vaikuttaminen on toinen vaihtoehto, mutta siinäkin mahdollisuudet ovat aika rajalliset.

Tuo eurokatehinnoittelu ei ole mikään uusi asia, sitä joutuu tekemään erikoisoluidenkin kanssa ihan samalla tavalla. Se koskee enemmän niin sanottuja palvelutuotteita, kuin tuotteita, joilla oikeasti tehdään rahaa, ja se on tavallaan välttämättömyys, jos haluat pitää tietynlaisia tuotteita valikoimassa siihen hintaan, että joku niitä ostaakin.

Vittuillessaanhan hinnoittelua ei tehdä. Sehän olisi kilpailuetu, jos joku pystyisi painamaan hintoja koko ajan alaspäin. Aktiivisesti tätäkin keskustelua käydään, mutta valitettavasti realiteetit tuntuvat olevan monella aika hukassa.
 
Ei ole varmasti helppoa, yrittäminen, Suomessa, millään alalla. Siitä pitää virkamieskoneisto huolen.
Lisäksi laiskuus ja kauppakartelli päättää omalta osaltaan siitä mitä listalla tarjotaan kun se sama "kanaruukku" pitää saada samanmakuisena 42 eri toimipisteessä ympäri Suomen niin ainoa vaihtoehto on tehdä se "keskuskeittiössä" ja lämmittää eineslämmittämössä, jota myös ravintolaksi kutsutaan. Uskon vakaasti että niin ravintola-alalla kuin esim. autokaupan alalla määrään voitaisiin helposti vaikuttaa laskemalla hintoja/verotusta ja sen jälkeen tulos olisi sama, ellei jopa parempi. Pitkällä tähtäimellä takuuvarmasti parempi, koska ravintolasyöminen tulisi yleistymään ja vakiinnuttaisi paikkansa Suomessakin. Mutta eihän niin tehdä koska silloin pitäisi tehdä enemmän töitä. Herranen aika, töitä, Suomessa, ennenkuulumatonta. Kuka semmoista nyt tahtoo. Vetää vaan sieltä sen verran että pääsee helpoimmalla.

Max131 ammattilaisena varmasti on huomannut saman että ravintoloiden taso Suomessa on ala-arvoisen surkeaa ja nimenomaan näistä ei-Kauppakartellipaikoista (S ja K) saa yleensä ne parhaat murkinat, koska: riippumaton yksityisyrittäjä saa tuloksen omaan taskuunsa ja voi itse tehdä mieleistään ruokaa, panostaa raaka-aineisiin ja muutella ruokalistojaan miten huvittaa. Siihen vaaditaan tosin sitten sitä yrittäjyyttäkin Tomi Björck -henkisesti eikä mitään Franchise-"apulaiskeittiöpäällikön" paikkaa joka tilaa vain oikeita määriä oikeita pakasteita S-tukusta.
 
Max131 ammattilaisena varmasti on huomannut saman että ravintoloiden taso Suomessa on ala-arvoisen surkeaa ja nimenomaan näistä ei-Kauppakartellipaikoista (S ja K) saa yleensä ne parhaat murkinat, koska: riippumaton yksityisyrittäjä saa tuloksen omaan taskuunsa ja voi itse tehdä mieleistään ruokaa, panostaa raaka-aineisiin ja muutella ruokalistojaan miten huvittaa. Siihen vaaditaan tosin sitten sitä yrittäjyyttäkin Tomi Björck -henkisesti eikä mitään Franchise-"apulaiskeittiöpäällikön" paikkaa joka tilaa vain oikeita määriä oikeita pakasteita S-tukusta.
Huoh...

Joo, esim. ässällä on oma logistiikkansa ja ketjutoiminnassa on toki omat ominaispiirteensä, mutta yhtä lailla ässälläkin on paikat, joissa voi tehdä ja tilata periaatteessa ihan mitä haluaa. Siihen suuntaan ollaan menossakin enemmän ja enemmän, varmaan osaksi tietyn porukan ketjuvastaisuuden takia, mutta myös siksi, että tietyt ketjutoimintamallit rampauttaa ravintoloiden toimintaa aika pahasti. Mutta iso talo hyödyntää edelleen ison talon etuja. Muutenhan toiminnassa ei olisi mitään järkeä.

Se on toki ihan totta, että tietynlaista yksilöllisyyttä, persoonallisuutta ja toiminnan joustavuutta ei tavoiteta ketjupaikoissa samalla tavalla kuin yksityisellä. Motivaatio toimintaankin on luonnollisesti erilainen, kun hommaa tehdään omaan, eikä jonkun muun taskuun. Tämä ei tosin siltikään tarkoita sitä, etteikö ketjuissakin olisi ammattitaitoista ja ruoasta kiinnostunutta henkilökuntaa. Se on oikeasti iso porukka, jotka haluaa tehdä ja kokeilla, mutta samaan aikaan ei tarvitse kantaa taloudellista vastuuta toiminnasta (tulosvastuuta lukuunottamatta).
 
Tuohon syömiseen liittyen muistan jonkun tutkimuksen siihen suuntaan, että kokonaisuudessaan ravintolaruokailu on lisääntynyt, mutta se on mennyt rakenteellisesti niin, että lounasruokailu on kasvanut ja iltasyöminen taas vähentynyt. Se vois löytyä jostain netistäkin, jos viitsisi etsiä. Töissä se oli jossain ammattijulkaisussa.
 
Tää on nyt ensisijaisesti Hupelle, mutta muutkin saa ihan mielellään vastata. Aikaisemmin oli puhetta Suomen ravintolakulttuurista, ravintoloiden hinnoista ja nimeltä mainitusta Stefan's Steakhousesta, joka porukkaa kiinnosti. Tuttu oli käynyt ruokailemassa ja postasi jälkikäteen kuitin faceen. 400g porterhouse-pihvi, lisukekastike, lisukeperuna ja limsapullo teki muistaakseni yhteensä 47,20€. Minkälaista ruokaa/palvelua/miljöötä/jne. porukka odottaa saavansa tuollaista summaa vastaan? Muuttuuko tilanne olennaisesti, jos loppusumma olisikin huomattavasti halvempi? Mikä yleensä tekee onnistuneen ravintolaelämyksen asiakkaan näkökulmasta?

Piti kirjoittaa tähän pientä jatkoa, mutta pitää jatkaa toinen päivä, ettei kirjoita silmät ristissä mitä sattuu.
 
Tää on nyt ensisijaisesti Hupelle, mutta muutkin saa ihan mielellään vastata. Aikaisemmin oli puhetta Suomen ravintolakulttuurista, ravintoloiden hinnoista ja nimeltä mainitusta Stefan's Steakhousesta, joka porukkaa kiinnosti. Tuttu oli käynyt ruokailemassa ja postasi jälkikäteen kuitin faceen. 400g porterhouse-pihvi, lisukekastike, lisukeperuna ja limsapullo teki muistaakseni yhteensä 47,20€. Minkälaista ruokaa/palvelua/miljöötä/jne. porukka odottaa saavansa tuollaista summaa vastaan? Muuttuuko tilanne olennaisesti, jos loppusumma olisikin huomattavasti halvempi? Mikä yleensä tekee onnistuneen ravintolaelämyksen asiakkaan näkökulmasta?

Piti kirjoittaa tähän pientä jatkoa, mutta pitää jatkaa toinen päivä, ettei kirjoita silmät ristissä mitä sattuu.

Öö. Ei mun palkalla syödä tommosissa paikoissa. Varsinkin kun meitä on aina 4 syöjää.

Pihvi on muutenkin yliarvostettua. Teen omasta mielestäni kasslerista paremmat sapuskat kuin paras pihvi missä tahansa. Muutenkin kun on tottunut että kotona syödään parempaa ruokaa kuin useimmissa ravintoloissa, en koe että tuon hintaisessa sapuskassa on mitään järkeä, vain siksi ettei sitä tarvitse valmistaa itse. En ole mikään pihvinpaistaja-expertti itse, mutta kuten sanoin, en myöskään ystävä. Sous Vide -härpätin pitäisi kyllä ostaa ja opetella tekemään pihvikin itse vimosen päälle. Noi perus-paistetut pihvit nyt ei vaan oikeen toimi.

Nepalilaiseen raflaan menisin jos ulkona pitäisi syödä, hyvä hintalaatusuhde.
 
Samaa mieltä, todella typerää mennä syömään jotain kallista peruspihviä ravintolaan jos listalla on muutakin. Oikeastaan on on vain yksi vielä typerämpi juttu, se on se kun ostaa sen ylihintaisen sisäfileen kaupasta 39e kilo.
 
Zone-sarja -42%
Stefan's Steakhousesta, joka porukkaa kiinnosti. Tuttu oli käynyt ruokailemassa ja postasi jälkikäteen kuitin faceen. 400g porterhouse-pihvi, lisukekastike, lisukeperuna ja limsapullo teki muistaakseni yhteensä 47,20€.

Oon kerran käynyt stefanissa ja vedin jonkun pihvin (ei siellä oikein muuta tainnut listalla ollakaan) eikä se kyllä ollut edes pihviksi häävi.

Jostain hyvin tehdystä kiinalaisesta/intialaisesta mielellään maksaa sen reilun kympin. En ainakaan toistaiseksi saa saman makuista itse aikaan ja muutenkin ovat vähän työläämpiä valmistaa nuo. Thaimaalaista (ruokaa) tuli veettyä viikonloppuna.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Öö. Ei mun palkalla syödä tommosissa paikoissa. Varsinkin kun meitä on aina 4 syöjää.
Kirjoittelit näin edellisellä sivulla, siksi kysäisin:
Huppe sanoi:
Stefan's vaikuttaa kyllä enemmän kuin erinomaiselta. Vois joskus kyllä käydä testailemassa.

Ravintoloiden yleiseen hintatasoon nähden tuo on kyllä selkeästi yläkantissa olematta konseptiltaan edes varsinaisesti mikään hieno ravintola. Kiinnostaisikin kuulla, että mikä ajatus tuolla on ollut takana, millä ihmiset saadaan maksamaan tuollaista hintaa. Paletin olisi oltava todella tiptop-kunnossa, että tuollainen hinnoittelu olisi perusteltua, koska minusta on täydellistä asiakkaiden aliarvioimista kuvitella, että pelkästään jonkun jenkkiläisen julkkiskokin naamalla myydään viiden kympin hintaista pihviä. Siksi myös kysyin, että mitä porukka odottaa tuollaiselta paikalta.

Nämä vastaavanlaiset ovat minusta oma ongelmansa ravintolamaailmassa - ehkä ketjuissa vielä korostuen. Täälläkin samalla paikalla oli aikaisemmin saman omistajan Gringos Locos, joka oli vähän amarillo-tyylinen tex mex-ravintola. Se ei kestänyt kilpailussa mukana, joten paikalle vaihdettiin Stefan's. Ja kun otetaan joku päälle liimattu konsepti, eikä toteuteta sitä alusta alkaen kunnolla, niin lopputulos on valitettavan usein vähän mitä sattuu.

Mutta tästä voisi paasata loputtomiin, kun näitä on nähty, että jääköön nyt tähän.
 
Vielä tuosta ravintolaruokailusta yleisesti, niin minä ainakin käyn ravintolassa syömässä siksi, ettei tarvitse tehdä kotona ruokaa. En siksi, ettenkö kotona saisi aikaan maittavaa ruokaa - jopa sellaista, jota ei saa mistään ravintolasta.

Voin maksaa siitä, että joku on miettinyt alkuruoat, pääruoat, jälkiruoat, viinit sun muut valmiiksi. Joku tarjoaa viihtyisän ympäristön, tuo ruoan pöytään, hymyilee ja soittaa vielä taustalla musiikkiakin (joka on kyllä tavallisesti ravintolassa paskaa, mutta kuitenkin :D ). Minä kokisin maksavani tällaisista asioista. Harvemmin vastaavanlaista kokonaisuutta saa myöskään kotona järjestettyä järkevällä vaivalla.

Jos taas tykkää syödä nimenomaan kotona omia kokkauksia ja jaksaa nähdä kaiken siihen liittyvän vaivan, niin silloin kannattaa ehdottomasti tehdä niin. Ei sen kanssa pysty yksikään ravintola kilpailemaan.
 
Stefan's oli suuri pettymys, hinta ja laatu ei vastannut ollenkaan toisiaan. Tosin yksi 10 vuotta tuli reissattua ympäri maailmaa ja syötyä oikeastaan vain ulkona, eli vertasin sitä ehkä liiaksi muihin pihvipaikkoihin. Mutta karusti verrattuna esim New Yorkin Manhattanilla oleviin random paikkoihin, niin tuolla hinnalla olisi pitänyt olla paljon paremman makuista ja palvelun parempaa. Puhumattakaan jos vertaa johonkin Ruth's Chris / Foco de Chao pihvipaikkoihin, jotka ovat kaikenlisäksi ketjutuotteita.

Suomessa tulee syötyä ulkona kerran-kaks viikossa, omaan rahaan, eikä lounaita. Yleensä valinta kallistuu ulkomaalaisiin paikkoihin, maun ja hinta/laatu-suhteen vuoksi.
 
Joo, se pihvin paistaminen on maailman helpoin homma (kun osaa). Ostaa KUNNON RAAKA-AINEET vaikka kauppahallista, eli ei sitä Atrian vakuumi-pippuripihviä 69e/kg ja senkun paistaa / opettelee paistamaan.
Tosiaan kinkkiä ja nepskua jne saa vääntää 2 päivää putkeen, ostaa 42 eri purkkia erilaisia aineksia joilla ruokkii koko Itä-Helsingin aasialaisen yhteisön ja käydä 12 eri kaupassa hakemassa mitä ihmeellisimpiä tarpeita ja sitten se safka onnistuu miten onnistuu ja katoaa kerralla aukkoon vartissa. Kokeilkaapa vaikka nyt Farang -keittokirjasta tehdä jotain, mitä tahansa niin tiedätte mitä tarkoitan. Ne eivät ole reseptejä, ne on projekteja.

Pihvin paistaa 5 minuutissa alusta loppuun. Sitten se pihvi-illallinen maksaa raflassa sen 50e kun taas kinkki tekee kympillä lähes mitä vain.

Kaikkee kannattaa koitella, mutta ei tuo Stefan nyt alkuhehkutuksien jälkeen vaikuta edes kokeilemisen arvoiselta.

Farangiin minä menen syömään jos en Nepskuun. Ihan sama mitä maksaa, Farangissa saa myös sen kokemuksen ja loppulaskun maksaa tyytyväisenä.
 
Pihviä ei tule ulkona syötyä kuin todella harvoin. Viimeksi varmaankin aika tarkkaan 2v sitten. Silloinen kokemus oli äärimmäisen kiva, mutta tavallaan kuitenkin tylsä. 2xwagyu sisäfilettä ja 1 halvempi ribeye tilattiin(3 syöjää). Kylkeen 3 side dishiä mitkä jaettiin seurueen kesken. Kaikki pihvit ja lisukkeet olivat ihan järjettömän hyviä. Samoin ruuan kylkeen suositellut viinit olivat enemmän kuin erinomaisia. Hintaa setillä about 550$ tippien ja veron kera. Lihat oli helposti parasta mitä olen koskaan maistanut. Samoin perunamuusi lisukkeista jäi mieleen tajunnan räjäyttävänä. Kermainen setti huippumaulla missä oli kuoria ja perunalastuja seassa. Jotain jälkiruokaakin syötiin, mutta se ei kyllä millään tapaa jäänyt mieleen.

Miksi tuollaisesta maksaisi? Ruoka oli erinomaista ja palvelu ja henkilökunnan osaaminen huippuluokkaa. Oma osansa kokemuksesta on myös sitä, että vedetään päälle paremmat vaatteet ja ollaan "hienoina". Viineihinkin aukeni vähän uutta näkemystä, kun sai tarjoilijalta hyvät tärpit ja selitykset.

Miksi ei sitten uusiksi edes joka vuosi? Ei fiinit ravintolat ole millään tavalla hinta/laatuisia. Pihvi ruokana on aika tylsää verrattuna mausteisempaan settiin.

Ulkona syön käytännössä joka päivä, mutta useimmiten hakeudun "hole in the wall" tyyppisiin paikkoihin. Suomessa ei tullut syötyä yhtä paljon ulkona, mutta siellä ei ollut valinnanvaraa yhtä paljon ja hintatasokin oli ihan jotain muuta. Viimeisin superlöytö oli intialainen vegemesta mikä myy halpaa katuruokaa. Perunatäytteinen paratha on ... hyvää.
 
Aivan järkyttävä tsetti. Vaikka olisin "nääri" tai "dööri", ikuna kuuna päivänä en tuhlaisi moiseen. Only in America! :)

Ei se nyt niin paha hinta. Koko seurueelta siis 550$ ja mä olin maksajana. Ei rahaa saa hautaan mukaan ja joskus on ihan hyvä tuhlatakin.
 
Stefan's on jäänyt kokeilematta, mutta vastaava mesta on Goodwin Etelärannassa. Hinnakasta pihviä, mutta oli hyvät raaka-aineet ja kerrankin oikein paistettuina. Syön Hesan keskustassa lounaan joka päivä, joten 5 kertaa viikossa tulee syötyä ulkona vähintään. Jos hinta/laatu/määrä suhde kiinnostaa, niin suosittelen lounasaikaa Kaisaniemen metroaseman Happinessia. Aasialainen buffa, mutta paras, jota olen kokeillut. Cholo on toinen lounassuosikki, meksikolaista.
 
Farangiin minä menen syömään jos en Nepskuun. Ihan sama mitä maksaa, Farangissa saa myös sen kokemuksen ja loppulaskun maksaa tyytyväisenä.

Tähän on todella helppo yhtyä. Eilen kävin ekaa kertaa Farangissä ja elämäni suurimman raflalaskun maksoin todella tyytyväisenä - kokemus oli huikea. Suosittelen.
 
Tähän on todella helppo yhtyä. Eilen kävin ekaa kertaa Farangissä ja elämäni suurimman raflalaskun maksoin todella tyytyväisenä - kokemus oli huikea. Suosittelen.

Mulla oli pettymys. Kaikki maistelumenun lihat olivat rakenteeltaan kuivia. Jäi madamen synttärisetistä vähän karvaat fiilikset.
 
Back
Ylös Bottom